icon

Mali by ste s týmito diagnózami dieťa?

15. feb 2026

Mali by ste s týmito diagnózami dieťa?

- vrodený trombofilný stav, 2x trombóza, lieky na riedenie krvi
- astma, ventilačné spreje a antihistaminiká
- cervikokraniálny syndróm, poškodená krčná chrbtica, bolesti hlavy denno denné, závraty
- chronická gastritída a nevoľnosti - obmedzená strava
- panická porucha a tetania - v liečbe AD, Mg apd.
- nízky tlak 95/60, denno denné točenie hlavy a pocity na odpadnutie
- anémia, v substitučnej liečbe

Vek 28r, denne množstvo tabletiek a hlavne zdravotných obmedzení a nevoľností.
Ako to popri tom zvládnuť? Keď človek má čo robiť, aby sa vedel postarať o seba?

anonym_e150ab
15. feb 2026

Nerozumiem Ti, ci chces pocut/citat...s akou emociou toto vlastne pises.
Mam 43, cakam dieta a nemam ani polovicu z tychto diagnoz. Len vydoky tlak a Graves Basedowu chorobu, hypertyreozu, ktoru mam teraz v klude a po porode sa mi to rozbehne a mozno skoncim na operacii s tym. Bude to moj 4.atak a kazdy jeden bol horsi a horsi. Takze beriem len lieky na tlak, teraz som mala hematom, takze hormonu a kludovy rezim a ked dokrvacam, tak zacneme s Aspirinom na riedenie krvi, aby sa zabranilo dalsiemu vzostupu tlaku a preeklampsii.
Tato baba, vela DG extra nepoznam, ale na migrenu lieky neviem, ktore sa mozu, AD su tiez diskutabilne. Riedenie krvi asi normalne, ale ked bude krvacat, je to trochu "pruser". Ale svagrina napriek tomu donosila dieta, aj ked v kuse krvacala.
Sestra mala uraz krcnej chrbtice, zlomeny 7.stavec, zanedbali jej to v zahranici v nemocnici, lebo vsak nie je ich obcan. Ked sa na to prislo, tak potom uz lezala. Stav nebol na operaciu, mala zlomeny ten vybezok, co trci do von, zhojil sa nakrivo a po rokoch jej tlaci stavec na miechu. Ale kym nema trpnutie a necitlivost ruk, nechceli ju operovat. Vynosila s tym, aj porodila prirodzene 2 deti.
Manzel ma astmu a okrem vecerneho spreja o nej takmer nevie, akoby bol zdravy, ak ma s astmou problemy, tak podla mna nema dostatocnu liecbu. Byva zhorsenie, ked ma nizku davku alebo v case, ked kvitnu stromy a travy a potom zas na jesen. To si obcas dava Ventolin.
Takze je to nej, ako sa citi, ci sa da s liecbou este nieco spravit, aby sa citila a bola na tom lepsie. Takze obehat lekarov a pytat sa na tehotenstvo, idealne, ak sa da, a dieta velmi chce, tak nastavit liecbu tak, akoby uz tehotna bola a ak to bude fungovat, tak by som to skusila. Ak nie, tak nie. Lebo v tehotenstve sa telo sprava trochu inak a vsetky lieky sa nemozu. Ja som menila lieky na tlak a mesiac mi bolo na figu a stale nemam idealny tlak. Tie lieky, co beriem, su dost slabe a maju vedlajsie ucinky na mna.
Takze toto je moj pohlad k tomu.

anonym_e150ab
15. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_932221 nema uz rodicov, financne je na tom ok. Od rodiny je vzdialena viac sko 800 km a vratit domov sa nechce, v zasade ani nema kde, tam ma zivot, pracu, priatelov. S otcom svojho dietata netvoria par a podla vsetkeho ani nebudu. Rozmysla nad tym, ci si dieta nechat alebo nie. Je to 50/50. O tehotenstve sa dozvedela tento tyzden.

@anonym_autor aha...🫣

anonym_688ac1
15. feb 2026

Berieš denne toľko liekov, v tehotenstve sa poriadne nesmie ani paralen myslíš ze to bude dobre pre to dieťatko? Osobne by som do toho asi nešla, o veľa diagnozach a predispozíciach som sa dozvedela až 8 rokov po druhom pôrode, keby som vedela co všetko môžem deťom "podarovať" do vienka tak kašlem na to

anonym_9efb4b
15. feb 2026
@anonym_autor

@namornicka tak ti to popíšem trochu. Ak máš trombofíliu berieš lieky na ridenie krvi. Ak berieš lieky, tak veľa krvácaš. Ak veľa krvácaš počas MS, si anemická, čiže berieš železo, máš nízky tlak a točenie hlavy. Ak berieš železo na anémiu, zhoršuje sa ti trávenie a máš ťažký pocit na žalúdku. Ak berieš AD, tie znižujú tlak, a okrem toho spôsobujú problémy s trávením. Je to absolútne bežná vec u ľudí s AD, časté gastritídy, problém s vyprázdňovaním, zápcha apd.
Čiže je to jeden kruh. Jediné, čo do toho nezapadá je CC syn, ktorý jej vznikol po úraze. Ak si anemická, máš CC syn, bolí ťa hlava, máš závraty, točenie hlavy. Tetania samá o sebe má veľmi špecifické príznaky pokiaľ mi je známe.

@anonym_autor takže ma veľmi zle nastavenú liečbu. 🙄 lebo každý Dr jej prihodil to svoje a nebrali do úvahy ostatné lieky.

V každom prípade väčšina jej dg sa môže počas/po tehotenstve zhoršiť a ja by som do toho absolútne nešla.

anonym_9edbee
15. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_b4b653 ty sa bavíš? Ja sa nebavím pri tom. Tu ide o to, či to zvládne pri tom všetkom, sama...

@anonym_autor dajú sa mnohé veci odstrániť. Napríklad tetania, panika. Mala som a počas tehotenstva som vysadila lieky a už som nenasadila. Dieťa mi dalo zmysel života. Tak isto anemia, berieš železo a dá sa to do poriadku. Železo rieši krv, tak si pomôžeš aj na hustotu krvi. Trombofilny stav sa lieči injekciami cez tehotenstvo, to sa dá v pohode zvládnuť. Chronická gastro je tiež liečiteľná. Má celiakiou? Ak nie, tak sa to dá poriešiť. To nie sú doživotne diagnózy okrem trombofilny stav, aj astma sa dá poriešiť

reela
15. feb 2026

Keby ta zena chcela, tak musi poriesit AD a antihistaminika - tie sa v tehotenstve neodporucaju, inak si myslim, ze to bude zvladnutelne (mat deti). Hlavne ak bude mat oporu manzela a rodiny.

anonym_f72404
15. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_932221 nema uz rodicov, financne je na tom ok. Od rodiny je vzdialena viac sko 800 km a vratit domov sa nechce, v zasade ani nema kde, tam ma zivot, pracu, priatelov. S otcom svojho dietata netvoria par a podla vsetkeho ani nebudu. Rozmysla nad tym, ci si dieta nechat alebo nie. Je to 50/50. O tehotenstve sa dozvedela tento tyzden.

@anonym_autor pri týchto dg radšej nie, buď na potrat alebo po pôrode sa vzdať dieťaťa. Ak sama sebu nezvládne nezvláda tak dieťa takým nezvládne a ešte je aj sama

laskonkaa1
15. feb 2026

Ja nie, nemala by som s týmto zdravotným stavom dieta. Príde mi to nezodpovedne.

anonym_554515
15. feb 2026

@anonym_autor asi nie. a keď áno treba s tým rátať. záleží aj od partnera.

anonym_4961a5
15. feb 2026

@anonym_autor ak žije v zahraničí, navštívila by som dobrého naturopathic lekára. Ako bolo vyššie spomenuté každý lekár predpíše na svoju dg lieky a ich vedľajšie účinky spustia ďalšie diagnózy. Naturopath ju bude liečiť komplexne.

sisska96
15. feb 2026

Ak berieš AD tým pádom nemáš poriadok v hlave tak nie. Ani jedno dieťa nerada trpí s mentálnou chorobnou matkou

autor
15. feb 2026
@reela

Keby ta zena chcela, tak musi poriesit AD a antihistaminika - tie sa v tehotenstve neodporucaju, inak si myslim, ze to bude zvladnutelne (mat deti). Hlavne ak bude mat oporu manzela a rodiny.

@reela AD sa mozu pocas tehotenstva, pokial viem, berie take, ktore su velmi setrne. Jej psychiatricka problem nevidi, dokonca jej to viac ako odporucala, vraj jej to moze velmi pomoct. Hematolog nema vyhrady, ani plucny lekar, je kompenzovana liecbou. Otazka znie s tou chrbticou, ale ona riadne pracuje, cestuje, cvici, funguje.

reela
15. feb 2026
@anonym_autor

@reela AD sa mozu pocas tehotenstva, pokial viem, berie take, ktore su velmi setrne. Jej psychiatricka problem nevidi, dokonca jej to viac ako odporucala, vraj jej to moze velmi pomoct. Hematolog nema vyhrady, ani plucny lekar, je kompenzovana liecbou. Otazka znie s tou chrbticou, ale ona riadne pracuje, cestuje, cvici, funguje.

@anonym_autor tak nepracuje sice riadne, ale pracuje a cvici, funguje, cestuje -takze sa snazi byt zivotaschopna... to je len velke plus k rozhodnutiu mat babatko

anonym_4961a5
15. feb 2026
@sisska96

Ak berieš AD tým pádom nemáš poriadok v hlave tak nie. Ani jedno dieťa nerada trpí s mentálnou chorobnou matkou

@sisska96 vážne hlúpy názor. Slabšie AD sa berú na úzkosti, chronický stres, nespavosť... neznamená to, že má človek mentálny problém. Ak tomu nerozumieš tak sa nevyjadruj !!!

joesvk
15. feb 2026

Nepoznám ženu, ktorá by niekedy ľutovala,že mala dieťa .Ale poznám veľa takých, ktoré ľutovali, že dieťa nemali alebo ich mohli mať viac.
Diagnózy, ktoré spomínaš,nie sú závažné, a mohli by sa práveže zlepšiť tehotenstvom a dieťaťom.

Jediné,čo by som asi váhala, keby bola veľká pravdepodobnosť na prenos ťažkých chorôb. Kedy by bola veľká šanca,že bude dieťa postihnuté.

anonym_b2c00c
15. feb 2026

@anonym_autor ak som to cele spravne pochopila, ona uz dieta caka - (ne)planovane ?Otazka je, ci ho ma donosit a vychovavat ? Toto je len a len na nej a lekaroch - zvladne jej telo tehotenstvo ? Ak sa rozhodne tehotenstvo prerusit, zvladne tu traumu spracovat ?

autor
15. feb 2026
@joesvk

Nepoznám ženu, ktorá by niekedy ľutovala,že mala dieťa .Ale poznám veľa takých, ktoré ľutovali, že dieťa nemali alebo ich mohli mať viac.
Diagnózy, ktoré spomínaš,nie sú závažné, a mohli by sa práveže zlepšiť tehotenstvom a dieťaťom.

Jediné,čo by som asi váhala, keby bola veľká pravdepodobnosť na prenos ťažkých chorôb. Kedy by bola veľká šanca,že bude dieťa postihnuté.

@joesvk šanca na prenos je jedine trombofylia. Ale to je take... aj jej mama to mala. Ale z troch dcer to zdedila iba ona, ostatne dve nie. Cize moze a nemusi to dieta dostat. Ostatne diagnozdy nie su podmienene geneticky.

autor
15. feb 2026
@anonym_b2c00c

@anonym_autor ak som to cele spravne pochopila, ona uz dieta caka - (ne)planovane ?Otazka je, ci ho ma donosit a vychovavat ? Toto je len a len na nej a lekaroch - zvladne jej telo tehotenstvo ? Ak sa rozhodne tehotenstvo prerusit, zvladne tu traumu spracovat ?

@anonym_b2c00c nie, asi by ju nezvladla spracovat, uprimne by sa velmi trapila.

anonym_a530d6
15. feb 2026

Tak ja mam tiez astmu, nizky tlak, anemiu, tetaniu, poskodenu krcnu chrbticu a graves basedowovu chorobu a nejak si tie diagnozy nepripustam, nemam na to cas sa opustat kvoli tomu. Dokazem zit normalne, neberiem ani tolko tabletiek. Popri tom vychovavam dve deti v zahranici, takze pomoc nemam ziadnu.

alenka58
15. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_b2c00c nie, asi by ju nezvladla spracovat, uprimne by sa velmi trapila.

@anonym_autor najhoršie na tom je že nikoho nemá, lebo pomoc zrejme bude potrebovať

autor
15. feb 2026
@anonym_a530d6

Tak ja mam tiez astmu, nizky tlak, anemiu, tetaniu, poskodenu krcnu chrbticu a graves basedowovu chorobu a nejak si tie diagnozy nepripustam, nemam na to cas sa opustat kvoli tomu. Dokazem zit normalne, neberiem ani tolko tabletiek. Popri tom vychovavam dve deti v zahranici, takze pomoc nemam ziadnu.

@anonym_a530d6 tak ona je na tom veľmi podobne. Dnes má tetániu aj PP veľmi veľa mladých žien, aj nízky tlak. Ten problém s chrbticou žiaľ časom u mnohých príde, inak aj ja mam problém s krčnou od 18tich. Má trombofíliu, ale s tým nič neurobí, zistili jej to až po trombóze. A tú astmu má, ale je stabilizovaná, myslím, že zvláda to v pohode.

unicornlady
15. feb 2026

autorka, a ty jej vieš občas s bábom pomôcť? (pokiaľ tá tehotná nie si ty sama)

anonym_a530d6
15. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_a530d6 tak ona je na tom veľmi podobne. Dnes má tetániu aj PP veľmi veľa mladých žien, aj nízky tlak. Ten problém s chrbticou žiaľ časom u mnohých príde, inak aj ja mam problém s krčnou od 18tich. Má trombofíliu, ale s tým nič neurobí, zistili jej to až po trombóze. A tú astmu má, ale je stabilizovaná, myslím, že zvláda to v pohode.

@anonym_autor tak potom aky je problem?

doriiis
15. feb 2026

Nie nemala. Mať dieťa nie je iba o gravidite a pôrode. Nie je to len fyzická záležitosť.Tak,ako by som si nevybrala chorého muža ako otca dieťaťa, tak by som ja nebola mama, keď by som nebola zdravotne ok a mohla dieťaťu nejakú diagnózu predať. Vedome

katusik456
15. feb 2026

@anonym_autor mám 27 rokov, 1 dieťa a nemám žiadne tieto ani iné diagnózy. Takže nie je pravda, že každá žena toto má. Robím pre svoje telo maximum, cvičím celý život športujem, hýbem sa denno-denne a zdravo jem. Starám sa o to, aby som mala dostatok spánku a oddychu, snažím sa znižovať stres. Proste neexist podľa mňa pri tvojom stave mať dieťa. To nie ke len novorodenec, ktorý celý deň spí. Ale dieťa, ktoré ta bude potrebovať každý deň na 100 percent. Rieš svoj stav, nehovor mi, že CBS či CCR nevieš riešiť…. Fyzioterapeut a hneď o niečo menej problémov, rovnako aj točenie hlavy, závraty s tým môžu súvisieť…. Spýtam sa ešte máš nadváhu? Staráš sa o seba? Za mňa sú to diagnózy vcelku dosť veľa ale podľa môjho názoru sčasti odborného nadväzujú na seba. Treba začať niečo robiť, nad dieťaťom určite ešte neuvažuj.

autor
15. feb 2026
@unicornlady

autorka, a ty jej vieš občas s bábom pomôcť? (pokiaľ tá tehotná nie si ty sama)

@unicornlady skôr nie, som vzdialená od nej viac ako 800 km a pracujem, čiže nemôžem byť pri nej nonstop. Samozrejme na týždeň, dva by som vedela prísť za ňou po pôrode, ak by chcela pomoc. Ale môže prísť na pár dní aj ona k nám. Ale to sa asi neudeje.

kiki68
15. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_b4b653 ty sa bavíš? Ja sa nebavím pri tom. Tu ide o to, či to zvládne pri tom všetkom, sama...

@anonym_autor vedela ist do postele, bude musiet zvladnut. Tie diagnozy mi pridu na polovicu take tie moderne , ako tetania, to uz ma hadam skoro kazdy nejake panicke veci. Ved toto nech preberie jej lekar a socialna pracovnicka. My to nevieme zhodnotit . Ale takych kombi poznam kopec zien a maju deti

kiki68
15. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor chrbtica to pojde smer neurologia, ale ked chodi a cvici neni problem. Kolko je takych zien. Max nebude moct mat epidural, inak je to jedno.

anonym_9f1fa1
15. feb 2026

Nemala by som detí iba kvôli tej psychiatrickej diagnóze. Všetko ostatné, vrátane astmy, chrbtice, trochu nižšieho tlaku, chronického zápalu žalúdka ma 70% obyvateľstva. To ani nie sú diagnózy.

mmoni89
15. feb 2026
@anonym_autor

@unicornlady skôr nie, som vzdialená od nej viac ako 800 km a pracujem, čiže nemôžem byť pri nej nonstop. Samozrejme na týždeň, dva by som vedela prísť za ňou po pôrode, ak by chcela pomoc. Ale môže prísť na pár dní aj ona k nám. Ale to sa asi neudeje.

@anonym_autor mne to neprijde taka katastrofa, keď už je tehotná tak ajtak zbytočne o tom polemizovat. Určite by som nešla kvôli tomu na potrat