Mali by ste s týmito diagnózami dieťa?
Mali by ste s týmito diagnózami dieťa?
- vrodený trombofilný stav, 2x trombóza, lieky na riedenie krvi
- astma, ventilačné spreje a antihistaminiká
- cervikokraniálny syndróm, poškodená krčná chrbtica, bolesti hlavy denno denné, závraty
- chronická gastritída a nevoľnosti - obmedzená strava
- panická porucha a tetania - v liečbe AD, Mg apd.
- nízky tlak 95/60, denno denné točenie hlavy a pocity na odpadnutie
- anémia, v substitučnej liečbe
Vek 28r, denne množstvo tabletiek a hlavne zdravotných obmedzení a nevoľností.
Ako to popri tom zvládnuť? Keď človek má čo robiť, aby sa vedel postarať o seba?
Treba si uvedomiť, že všetky diagnózy sa ti v tehotenstve môžu ešte zhoršiť. Ja som teraz tehotná a poolovica z týchto diagnóz sa mi objavila v priebehu druhého a tretieho trimestra. A nie je to nič príjemné
@anonym_autor bolesti hlavy, dennodenne závraty....a čo chce s tým malým robiť? ... veď to nie je bábika, to len aby naplnila túžbu, dosť zlé rozhodnutie
@anonym_autor bolesti hlavy, dennodenne závraty....a čo chce s tým malým robiť? ... veď to nie je bábika, to len aby naplnila túžbu, dosť zlé rozhodnutie
@ivicatolic asi to take zle nebude, ked ma dennodenne bolesti hlavy a stihla splodit dieta.
@iwesska ja mam 48r, ver, ze ja uz tehotna nebudem..
@anonym_autor ty si jej matka však?
Keď to rozoberiem na drobné, tak ak je zvládnutá trobotická oblasť, tak tam absolútne nič vážne, čo by bola kontraindikácia k materstvu, nevidím.
Trombotická, mobil prepísal. V čom, v rámci uvedených zdr. problémov, by mal byť problém?
Ja mam zhruba polovicu spominanych diagnoz,a na mnohe - napr aj trombofiliu samotnu prisli az ked som bola tehotna - po opakovanych spontannych potratoch.
Zelezo beriem denne na anemiu uz asi 18 rokov, mala som k tomu aj endokrinologicku diagnozu.
Mam 4 deti, a vekom a casom sa mi dokonca zlepsila anemia, aj zrazanlive faktory trombofile a endokrinolog mi tiez 2 roky dozadu po 15 rokoch lieky vysadil.
Som asi divna,ale mna prave moje opakovane rizikove tehotenstva a porody a dojcenie a vsetka starostlivost okolo deti "lieci".
Za mna je podstatny fakt,ze uz tehotna je,takze ak to dieta nechce,je tu aspon moznost ho donosit a dat napr.na adopciu.
Ci to zvladne,je na nej a iba na nej,nech si tu my popiseme aj patdielny roman...
Ale mne to pride skor ako neistota a snaha najst vyhovorku,preco dieta nemat - keby toto riesili ludia tisicrocia pred nami,ked o genetike nemali ani sajnu,tak tu teraz nie sme a nediskutujeme ani jedna.
Kazdopadne drzim palce,nech sa dobre rozhodne a zvladne cokolvek pride.
Nikto nikdy nevie,ako sa zivot mu zvrtne a kolko spiacich genetickych predpokladov alebo chronickych chorob/urazov/nehod ho caka niekde za rohom...
Treba sa pozitívne naladiť. Ja by som si bábätko nechala. Kľudne sa jej s Bozou pomocou mozu vsetky dg zmierniť a ona môže dovoliť zdrave bábätko. Vie vobec budúci otec ze je tehotná mozmo by jeho rodina tiez vypomohla alebo aj on.
Nemala by som detí iba kvôli tej psychiatrickej diagnóze. Všetko ostatné, vrátane astmy, chrbtice, trochu nižšieho tlaku, chronického zápalu žalúdka ma 70% obyvateľstva. To ani nie sú diagnózy.
@anonym_9f1fa1 astma nie je diagnóza?
@anonym_9f1fa1 astma nie je diagnóza?
@any_soj skúsiť dôkladnejšie prečítať môj príspevok. Myslela som to tak, že to nie je tak vážna diagnóza, aby sa nebolo možné postarať o dieťa. Tak ako aj jej ostatné diagnózy. Sú to diagnózy, ktoré sú veľmi bežné v populácii a život neohrozujúce.
@namornicka tak ti to popíšem trochu. Ak máš trombofíliu berieš lieky na ridenie krvi. Ak berieš lieky, tak veľa krvácaš. Ak veľa krvácaš počas MS, si anemická, čiže berieš železo, máš nízky tlak a točenie hlavy. Ak berieš železo na anémiu, zhoršuje sa ti trávenie a máš ťažký pocit na žalúdku. Ak berieš AD, tie znižujú tlak, a okrem toho spôsobujú problémy s trávením. Je to absolútne bežná vec u ľudí s AD, časté gastritídy, problém s vyprázdňovaním, zápcha apd.
Čiže je to jeden kruh. Jediné, čo do toho nezapadá je CC syn, ktorý jej vznikol po úraze. Ak si anemická, máš CC syn, bolí ťa hlava, máš závraty, točenie hlavy. Tetania samá o sebe má veľmi špecifické príznaky pokiaľ mi je známe.
@anonym_autor Ja teda neviem, čí niektoré ženy sú úplne mimo, ale s týmito dg mať dieťa je úplne, ale že úplne cez čiaru. Alebo mať dieťa za každú cenu je topka? A to dieťa si skutočne nezaslúži žiť v takých sr*čkách👎 Toto mi hlava neberie ani omylom! Čo bude s tým dieťaťom, keď ona bude mimo? Kto sa o neho postará? Až mi prišlo zle😢
@anonym_autor mne to neprijde taka katastrofa, keď už je tehotná tak ajtak zbytočne o tom polemizovat. Určite by som nešla kvôli tomu na potrat
@mmoni89 Skutočne? A čo bude s tým dieťaťom, ak ona bude v úplnej riti? Kto mu dá najesť a postará sa o neho? Si mimo?
@anonym_autor Ja teda neviem, čí niektoré ženy sú úplne mimo, ale s týmito dg mať dieťa je úplne, ale že úplne cez čiaru. Alebo mať dieťa za každú cenu je topka? A to dieťa si skutočne nezaslúži žiť v takých sr*čkách👎 Toto mi hlava neberie ani omylom! Čo bude s tým dieťaťom, keď ona bude mimo? Kto sa o neho postará? Až mi prišlo zle😢
@anonym_225739 Mam polovicu z tych diagnoz, plus dalsie 4, pracujem, podnikam, mam dve deti, staram sa o nevladnych rodicov. Baba nech sa da psychicky dokopy, nic z tychto diagnoz nie je rake zavazne, aby nemohla mat dieta.
@anonym_225739 Mam polovicu z tych diagnoz, plus dalsie 4, pracujem, podnikam, mam dve deti, staram sa o nevladnych rodicov. Baba nech sa da psychicky dokopy, nic z tychto diagnoz nie je rake zavazne, aby nemohla mat dieta.
@zuzana76 Sama seba presviedčaš o niečom, čo je blud ako mraky! Ešte raz...kto sa postará o to dieťa, keď matka bude v totálnej riti? A ani mi neodpisuj, lebo nemáš ani páru, o čom točíš🙈
@zuzana76 Sama seba presviedčaš o niečom, čo je blud ako mraky! Ešte raz...kto sa postará o to dieťa, keď matka bude v totálnej riti? A ani mi neodpisuj, lebo nemáš ani páru, o čom točíš🙈
@anonym_225739 svoje dieťa som vychovala s nízkym tlakom, s hypotyreózou, s migrénou. Zhruba od 22 rokoch mám aj ma problém s krčnou chrbticou a riešim tiež každodenné cvičenie, spím na anatomickom vankúši, dávam si suché teplo, chodím na masíže a fyzio. Astmu nemám, ale mám dve iné vážne autoimunitné ochorenia. A som tu a vychovala som deti, pracujem a žijem.
@anonym_225739 svoje dieťa som vychovala s nízkym tlakom, s hypotyreózou, s migrénou. Zhruba od 22 rokoch mám aj ma problém s krčnou chrbticou a riešim tiež každodenné cvičenie, spím na anatomickom vankúši, dávam si suché teplo, chodím na masíže a fyzio. Astmu nemám, ale mám dve iné vážne autoimunitné ochorenia. A som tu a vychovala som deti, pracujem a žijem.
@anonym_autor hypoparatyreoza, hypotyreoza, nizky tlak ( uz mam 50 a tlak je normalny 120/80) , makrocytova anemia, tetania a generalizovana uzkostna porucha, sideropenicka anemia, autoimunitna gastritida. Nikto by nepovedal, ze mi nieco je, dve deti a plnohodnotny zivot. Normalne sa mi pretacaju panenky, ze niekto tu pise o niecom, o com nema ani paru. Tym nemyslim teba, autorka.
Estexaj keby mala systematicky lupus erytematosus, tak bysom jej povedala, nech to dieta ma, ale s partnerom a pod dohladom lekarov, aj take zeny maju deti.
@anonym_autor hypoparatyreoza, hypotyreoza, nizky tlak ( uz mam 50 a tlak je normalny 120/80) , makrocytova anemia, tetania a generalizovana uzkostna porucha, sideropenicka anemia, autoimunitna gastritida. Nikto by nepovedal, ze mi nieco je, dve deti a plnohodnotny zivot. Normalne sa mi pretacaju panenky, ze niekto tu pise o niecom, o com nema ani paru. Tym nemyslim teba, autorka.
@zuzana76 hm, vyzerá že aj my dve máme toho veľa spoločného 🙂. Hypotyreóza sa mi teraz zhoršila, nevieme ju zastabilizovať. Ale áno, pre niektoré ženy sú vyššie spomenuté veci koniec sveta, lebo nevedia, čo je to mať nejakú vážnu diagnózu. Ja mám kamošku s onko ochorením, pracuje, študuje a vychováva malé deti, bez muža. Mám kamošku čo má ťažkú reumu a 40 kg naviac z kortikoidov, problém s pečeňou, s pľúcami, s obličkou a má maličké dvojročné dieťa a puberťáka. Ono tak, keď si zdravý, tak všetko je pre teba hroznéééééé.... s tým sa nedá žiť...
@zuzana76 hm, vyzerá že aj my dve máme toho veľa spoločného 🙂. Hypotyreóza sa mi teraz zhoršila, nevieme ju zastabilizovať. Ale áno, pre niektoré ženy sú vyššie spomenuté veci koniec sveta, lebo nevedia, čo je to mať nejakú vážnu diagnózu. Ja mám kamošku s onko ochorením, pracuje, študuje a vychováva malé deti, bez muža. Mám kamošku čo má ťažkú reumu a 40 kg naviac z kortikoidov, problém s pečeňou, s pľúcami, s obličkou a má maličké dvojročné dieťa a puberťáka. Ono tak, keď si zdravý, tak všetko je pre teba hroznéééééé.... s tým sa nedá žiť...
@anonym_autor na zdravie si treba davat pozor, ja som toto mala od decka, to by som tym padom mala asi zostat stara dievka a bez deti. A okrem toho som vystudovala 2 VS, pracujem, na toto ani ID nedavaju. By som chcela vediet, ci je dotycna aspon doktorka, co tvrdi tamto nado mnou, mne ani lekari nezakazali mat deti, praveze odporucali.
@anonym_5382d2 nič, čo by mali tvrdiť, je to vec ženy, či mať dieťa alebo nie. Či sa na to cíti. Všetky tieto diagnózy sú vraj bežné a dnes ich má každá druhá žena... áno, len nie všetky pokope. Otázka znie, či sa to dá zvládnuť, tehotenstvo a vychovávať dieťa s týmito stavmi.
@anonym_autor sama by som si na to netrúfla, ak si vieš zmenezovat čas, pomoc, rezervu pre prípad núdze. Ide o teba, či to dieťa chceš a či to zvládneš. Každá ina môže nepísať, že vôbec alebo bez problémov áno.
@anonym_autor sama by som si na to netrúfla, ak si vieš zmenezovat čas, pomoc, rezervu pre prípad núdze. Ide o teba, či to dieťa chceš a či to zvládneš. Každá ina môže nepísať, že vôbec alebo bez problémov áno.
@anonym_dd4d3d ďakujem, ja by som to dieťa možno aj chcela, ale ja nie som tehotná a vzhľadom na môj vek a vychované deti by som už do toho nešla. Ja už snáď budem len babka jedného dňa.
@mmoni89 Skutočne? A čo bude s tým dieťaťom, ak ona bude v úplnej riti? Kto mu dá najesť a postará sa o neho? Si mimo?
@anonym_225739 nie niesom mimo, každý máme nejaké diagnózy a deti do toho.Ked už by som ostala tehotná ,tak by som.sa postavila k tomu zodpovedne .Tak ma láskavo neurazaj,napísať svoj názor snáď mozem
@zuzana76 inak mam podobne problémy ako ty,
Nemám ani jednu z tebou menovaných diagnóz. Ale myslím si, že: Ta žena, by si mala odpovedať v prvom rade na otázku, či ma popri tom všetkom ešte nejakú energiu v rezerve, ktorú bude treba venovať dieťaťu. Je absolútne irelevantné, ako by sa s rovnakými diagnózami rozhodla Kata, Zuza či Maja. Oni možno situáciu zvládajú s väčším/mensim prehľadom. Ide len a len o to či sa na to cíti ta konkrétna žena. Či ma na to energiu a je ochotna to podstúpiť. Tehotenstvo je záťaž na zdravý organizmus, čiže pri týchto diagnózach to bude určite ťažšie, tiež výchova dieťaťa prináša so sebou väčšiu záťaž na rodiča, psychickú aj fyzickú… čiže v prvom rade nech si zodpovie otázku či je ochotna toto postúpiť. A v druhom rade by jej snáď pomohlo aj to, čo ma podporu od blízkeho okolia, manžel, rodina… Či sú tito ochotní pomôcť ak by sa jej napr. pohoršilo…

Dobre,uz sa prestan skryvat za niekoho ineho,aj tak si tu anonymne,tak nepis v 3.osobe. Toto co mas,podla mna vobec nie je nejaky zoznam zavaznych dg.,ktore sa vylucuju s tehotenstvom. Dobre,ta trombofilia jedine,ale to ta budu viac sledovat. Menstruovat nebudes,cize ani zelezo ti klesat nebude. AD sa casto beru pocas tehotenstva a zeny maju zdrave deti. Urcite nie si jedina zena s nizkym zelezom,tlakom a trombofilnym stavom. Tiez si myslim,ze aj to zvysene krvacanie pocas MS sa musi dat riesit aj pri trombofil.stave.
@iwesska ja mam 48r, ver, ze ja uz tehotna nebudem..