icon

Mali ste dieťa ako 45-ročná?

2. sep 2025

Ak by ste teraz mali 44 rokov, muža čo má 48 rokov, ste obaja zabezpečení, máte zázemie, skúsili by ste dieťa? Prvé dieťa? Ja hovorím, že nie, že je to nezodpovedné. Okolie ma prehovára, že nech do toho idem. Ako by ste na to boli vy?

catherinah
2. sep 2025

Vsetky, co Ti napisali NIE podla mna nie su v tvojej situacii a to, ze deti nemajú a chcú.

joesvk
2. sep 2025

Predstav si svoj život
1. bez dieťaťa. Pokojný život,alebo ak si akčná-tak dobrodružný...Čas na svoje koníčky..alebo vznik nových koníčkov.

2.S dieťaťom........
Keby som nemala dieťa,ja by som išla do toho. A čo bude zajtra,nevie nikto .Nežila by som v budúcnosti, ale čo najviac v prítomnosti.

anonym_68d8cb
2. sep 2025

Ja určite nie, mám 48 a dve dospelé deti. Ale ja by som v tvojom veku už nedokázala otehotnieť. Tebe by to šlo na prvý šup? Kamarátka v rovnakom veku má doma 4 a2r dieťa a vždy ich obskakovala ako keby mala o 20r menej

michaela329
2. sep 2025

Moja babka a aj prababka rodili svoje posledné deti po 40 (42). A dožili sa aj vnúčat. Ja som rodila teraz v januári a už mi ťahá na 40 - tehotenstvo prakticky bezproblémové, malý narodený v termíne - prirodzene, so starostlivosťou mi nikto nemusí "pomáhať" ako mojim 20 ročným príbuzným ich 50 ročné matky - a nevyzerám ani ako stará mama, lebo dnešné 40tky tak obvykle ani nevyzerajú. No mne osobne bola 40strop. Susedom sa podarilo bábo, keď on mal 49 a je to jeden skvelý a aktívny tato, užíva si svoje posledné dieťa vraj najviac, lebo zamlada len makal, prvé dve mu vyrastli ani nevie ako, no a teraz má čas a uvedomuje si, že ho nemusí byť veľa, tak ide na maximum.

tiezjedna
2. sep 2025
@jarmila2010

@tiezjedna ako pisem v prvom komente...kazdy nech si robi,ako to citi...je rozdiel,ci uz mas deti...alebo mas sancu mat prve a asi jedine...niekto to dieta chce,niekto nie...

@jarmila2010 tomuto úplne rozumiem a priala by som každej žene, ktorá po dieťati túži, aby sa k nemu dopracovala vo veku, kedy si ho naplno užije x rokov, potom zase chvíľu partnerský/svoj život, potom vnúčatá atď... Ale v tom vyššom veku sa to zredukuje na základnú, strednú školu a zvyšok dúfať...🙏 Vek ani riziká s ním spojené proste neošulíš, bohužiaľ.

anonym_1a5b0f
2. sep 2025

@anonym_autor Ani keby som mala milióny na účte a pohodlný život v tom veku nie To už je vek keď potrebujem občas svoj kľud, energia ubúda, choroby pribúdajú a s radosťou si počkám na vnúčatá .Napriek tomu,že dnes je vek číslo, ale matematika nepustí...

anonym_394cf6
2. sep 2025

@anonym_autor na tvoju otazku tu nikto iny okrem teba a partnera odpoved neda. Neriadila by som sa nazormi inych, urobila by som ako citim. Keby som tuzila mat dieta prave s tym muzom a citila by som zodpovednost za svoje rozhodnutie ist do toho, nebrala by som ohlad na opacny nazor. Isla by som do toho. Dieta potrebuje milujucich rodicov, to je prvorade. To ostatne ostava ostatne.

anonym_32b760
2. sep 2025

Nie, je sebecke vo vasom veku plodit.

lienka.7
2. sep 2025

@anonym_autor nie.

jarka0
2. sep 2025
@bielasovicka

To ako kde si bola doteraz, v kóme?

@bielasovicka úplne nevhodný komentár 🤦‍♀️

lenkasarka
2. sep 2025
@jarmila2010

@anonym_da4a44 hlavne anonymne treba zosmiesnovat ine zeny🙄

@jarmila2010 má pravdu. Ženy 45 ročne aj keby si dali neviem aké plastiky jednoducho vek neobabres. Vek je vidieť a darmo sa tu budú niektoré oháňať,že vyzerajú na 20😉

joesvk
2. sep 2025
@anonym_1a5b0f

@anonym_autor Ani keby som mala milióny na účte a pohodlný život v tom veku nie To už je vek keď potrebujem občas svoj kľud, energia ubúda, choroby pribúdajú a s radosťou si počkám na vnúčatá .Napriek tomu,že dnes je vek číslo, ale matematika nepustí...

@anonym_1a5b0f keby autorka mala dieťa, určite tiež s radosťou počká na vnúčatá.

Ale čo ak bude mať dlhý život v dobrom zdravi a bude si po rokoch vyčítať, že pre obavy sa obrala o najväčší dar života .?

anonym_c5f4cd
2. sep 2025

mam kolegynu ktorej sa postastilo v 42, po porode same choroby, dceru vobec nezvladala, casto kricala, alebo plakala, bolo to trapenie v 60tke dcera stale studuje a cele to bolo pre nu vycerpavajuce v takom veku

ankare
2. sep 2025

@anonym_autor nie

marianarem
2. sep 2025

@anonym_autor Pre mna je 45 taky horny strop. Sama som rodila v 41. Tu je ale iny problem, ze ty o tom nie si presvedcena. Kvoli prehovaraniu okolia by som sa na dieta nikdy nedala.

anonym_1a5b0f
2. sep 2025

@anonym_autor Je to len o Vás .Ak je túžba silnejšia ako negatíva neskorého tehotenstva a po zdravotnej aj psychickej stránke ste úplne v pohode a pripravený obaja na dieťa tak nevidim problém. ,Určite sú rodičia ,ktorí to zvládnu aj pred 50tkou (ešte vždy malé dieťa ) tak choďte do toho. Ja po 42 už nie keďže som skoro začala ísť do prechodu. A moji mi dali zabrať riadne kým vyrástli a ešte stále je čo riešiť kým sú školopovinný a už nemám ani trpezlivosti ani energie toľko ppri práci aj domácnosti.

refly
2. sep 2025
@jarmila2010

zalezi,ako to ty citis a ci chcete zostat sami...ja by som do toho isla...pre mna je podstatne,aby som deti vychovala a tesila sa z nich..neriesim,ci sa dozijem nejakej svadby alebo vnucat...

@jarmila2010 Tam nejde o to že či ty sa dožiješ svadby alebo vnúčat. Ide o to, že dieťa pravdepodobne príde o rodičov, kým ich ešte potrebuje. Že starší rodičia s deťmi nemusia stíhať, že potenciálne vnúčatá nezažijú starých rodičov. A jasne že nie každý má možnosť dať deti babke, napr cez prázdniny, ale úprimne.... ak sú deti ešte moc malé, tak nechápem ako rodičia logistiky zvládajú napr letné prázdniny. Ja si napr neviem predstaviť že by som mala teraz takmer 80tnikov rodičov.... vlastne vo veku mojich starých rodičov.... čo by som mala teraz riešiť vlastnú rodinu, fungovať s rodičmi už nie ako dieťa-dospelý, ale ako dvaja dospelí ľudia: ísť si niekam sadnúť, ect.... tak by boli ako moji starí rodičia... polka mŕtva a druhá polka nevládna...
Život sa môže vyvrtnúť akokoľvek, kľudne sa môže niečo stať aj 20, 30 ročnému, samozrejme. A vo výsledku človek môže mať deti, pokiaľ telo dovolí. Neboli by prví ani poslední. Ale stojí za zmienku že starší rodičia niektoré veci posrali tým deckám už od začiatku. Sebecký pohľad, či sa JA dožijem vnúčat je tá najnepodstatnejšia vec.

anonym_1a5b0f
2. sep 2025
@joesvk

@anonym_1a5b0f keby autorka mala dieťa, určite tiež s radosťou počká na vnúčatá.

Ale čo ak bude mať dlhý život v dobrom zdravi a bude si po rokoch vyčítať, že pre obavy sa obrala o najväčší dar života .?

@joesvk Samozrejme kto veľmi chce, ten nehľadá dôvody prečo nie a robí všetko preto aby bola túžba naplnená .Nikde nie je napísané, že sa to musí aj podariť hneď a čas je nezastaviteľný.Ale autorka nie je ten prípad.
@anonym_autor

anonym_583913
2. sep 2025

@anonym_autor mám priateľku presne v tvojom veku.Vydavala sa v 40tke, medzitým jeden potrat a stále sa pokúšajú 😔 strašne to bábätko chcú, neriešia vek, prípadné budúce choroby a také..dala by všetko,aby sa to ešte podarilo.Lahko sa píše ženám, ktoré už detičky majú,že by do toho nešli.Ak cítite,že bábätko chcete, choďte do toho.Ja osobne by som to skúsila a ak by sa to predsa nepodarilo, aspoň po rokoch ťa nebude trápiť myšlienka,že čo ak by ... Držím palce nech sa rozhodneš akokoľvek 🙏

anonym_da4a7c
2. sep 2025

Nie nerodila by som tak neskoro....treba hlavne brat do uvahy ze vekom ubudaju aj fyzicke aj psychicke sily...zdravotne problemy rizikove tehotenstvo..a syn mal.dvoch spoluziakov v skolke co si vsetci mysleli ze po neho chodi dedko ...a vobec to nebolo prijemne pre obe strany vysvetlovat ze je to tatko .

ariannazara
2. sep 2025

Kamoška nedávno porodila 44 ročná prvého chlapčeka..tehotenstvo vsetko ok

gab
2. sep 2025

Nie.
Myslim, ze zena nad 45 by sa skôr mala zamerat na prichadzajucu perimenopauzu, neskôr menopauzu a vsetko s tym spojene. Jasne, ze sa najde skupina zien (par % z celkovej populacie) , ktore v tomto veku nemaju problemy. Zatial. Tieto hormonalne zmeny nastanu niekedy nahle, skôr nez sa clovek nadeje.
Zeny su najplodnejsie a najsilnejsie v mladsom veku, pribudajucimi rokmi plodnost klesa, takze priroda vie, preco to tak zariadila.

jarmila2010
2. sep 2025
@refly

@jarmila2010 Tam nejde o to že či ty sa dožiješ svadby alebo vnúčat. Ide o to, že dieťa pravdepodobne príde o rodičov, kým ich ešte potrebuje. Že starší rodičia s deťmi nemusia stíhať, že potenciálne vnúčatá nezažijú starých rodičov. A jasne že nie každý má možnosť dať deti babke, napr cez prázdniny, ale úprimne.... ak sú deti ešte moc malé, tak nechápem ako rodičia logistiky zvládajú napr letné prázdniny. Ja si napr neviem predstaviť že by som mala teraz takmer 80tnikov rodičov.... vlastne vo veku mojich starých rodičov.... čo by som mala teraz riešiť vlastnú rodinu, fungovať s rodičmi už nie ako dieťa-dospelý, ale ako dvaja dospelí ľudia: ísť si niekam sadnúť, ect.... tak by boli ako moji starí rodičia... polka mŕtva a druhá polka nevládna...
Život sa môže vyvrtnúť akokoľvek, kľudne sa môže niečo stať aj 20, 30 ročnému, samozrejme. A vo výsledku človek môže mať deti, pokiaľ telo dovolí. Neboli by prví ani poslední. Ale stojí za zmienku že starší rodičia niektoré veci posrali tým deckám už od začiatku. Sebecký pohľad, či sa JA dožijem vnúčat je tá najnepodstatnejšia vec.

@refly ja so sestrou som sa narodila rodicom v idealnom veku...podla vas mnohych tu a takmer nikdy som v nich nemala oporu...v 19tich som odisla z domu a setra rok po mne...celu svoju dospelost sa starame sami o seba...ochota opatrovat vnucata nulova...bola som pri detoch doma 12r vdaka manzelovi,kt pracuje v zahranici(to na margo toho,ze ako sme riesili prazdniny,ked boli mali)...stihli sme vsetko...uzit si mladost,byvat v zahranici a aj mat tie deti...vobec nelutujem....a tu svadbu a vnucata som spominala v suvislosti s komentom,kt bol pisany v uvode diskusie

linibini
2. sep 2025

@anonym_autor odpoveď poznáš iba ty s partnerom. Vy jediní predsa viete, po čom túžite. Okolie si môže hovoriť čo len chce, dieťa vám vychovávať nebude. Že by to bolo krásne a k dokonalosti vám už chýba len dieťa, je povrchné. Dieťa predsa nie je doplnok. Sama píšeš, že to považuješ za nezodpovedné. Preto predpokladám, že každý večer neplačeš do vankúša. Ja by som rozmaznávala netere a synovcov, podporovala dieťa na druhom konci sveta, aby mohlo študovať a pomôcť mu mať tak lepší život, kúpila by som si psa, veľa by som cestovala. Sme s manželom v rovnakom veku ako ty s partnerom. Deti majú 13 a 7. Pre mnohých som geriatrická matka . Osobne by som už o bábätku v tomto veku vôbec neuvažovala. Viem, že by to bolo pre mňa veľmi náročné. Mám susedku, ktorá má 25 a dve deti 5 a 2 roky. V mojom veku ona bude mať dve dospelé dcéry. Jej pomáha s deťmi celá rodina z oboch strán. Naši rodičia sú vážne chorí, my sme s deťmi 24/7/365 - obrazne. Ja sa nesmierne teším, keď si môžem také maličké bábätko popestovať, ale s veľkou radosťou ho vždy vrátim rodičom. Moja svokra mala posledné dieťa v 40, vždy hovorí, že jej to vrátilo život, že omladla, fyzicky sa cítila oveľa lepšie ako predtým. Ale potom dodá, že mala ďalšie 4 deti, z toho dve dospelé, ktoré jej pomáhali 😁.

janinah
2. sep 2025

Sampzrejme,že ano,ak by som to dieťa ozaj chcela ja a manzel a nielen okolie. Človek ma byt šťastny aj ked nie su uplne idealne podmienky. Kludne mozetw prezit 30 spokojnych rokov s vlastnym dieťaťom alebo dalsich 30 rokov rozmyšĺat aky by bol ten život s dieťaťom,ak by ste sa odhodlali ho mať.

anonym_228e1e
2. sep 2025
@jarmila2010

@tiezjedna rodila som takmer 40r(prve 36)...mam 51 a myslim,ze deti ma udrzuju fyzicky a aj mentalne mladsou...nevravim,ze stiham,ako 30rocna,ale osobne si neviem predstavit,zeby som teraz bola babkou...

@jarmila2010 som sa pousmial 😀 mám 52 r. syn aj vnuk majú 13 rokov...

anonym_f5e829
2. sep 2025

@anonym_autor V žiadnom prípade, ani omylom. Konečne mám čas na seba a s mužom cestujeme, chodíme sa zabávať a syn nám robí šoféra, keď ideme domov. 😄

jamimo
2. sep 2025

@anonym_autor určite nie. A okolie? Nech si nerobí starosti o moju maternicu. Vybavené!

diaamax
3. sep 2025

Moj hlbokosubjektivny nazor je, ze max 35. Nie kvoli stuzkovej, vnucatam atd, ale viem co obnasa puberta a nechcela by som pubertiaka a menopauzu sucastne.

nevenka
3. sep 2025
@jarmila2010

@tiezjedna rodila som takmer 40r(prve 36)...mam 51 a myslim,ze deti ma udrzuju fyzicky a aj mentalne mladsou...nevravim,ze stiham,ako 30rocna,ale osobne si neviem predstavit,zeby som teraz bola babkou...

@jarmila2010 mame to vnimanie posunute. Baby, co male deti mlade a v 40 maju 20 rocne deti alebo aspon 15 rocne, si to nevedia predstavit. Ja som povedala, ze max. do 35 mat dieta. A mali sme dve (rodila aom v 30 a v 32), a ked som mala 37, som otehotnela, ale to bolo tak, ze aj sme chceli, aj otalali a nechali sme tomu potom volnejsi priebeh a nakoniec som este raz rodila ako takmer 40 rocna. No...Manzelova stara mama sa v 43 stala babkou. Ja mam 42. Neviem si predstavit teraz mat vnuca 😅.