Mám 19 rokov a chcem bábo
Mam 19,tuzim po malom dietatku,priatel pracuje,dietatku sa nebrani,o pol roka koncim skolu,vysku zatial neriesim,jedine co ma brzdi,co na to povedia ostatni...je to ozaj skoro?
@ivina161 z môjho pohľadu buď ružové megaokuliare alebo neviem ako to pomenovať... jednoducho nechceš vidieť, že dieťa nie sú len radosti, ale aj starosti, a stále argumentuješ tým, že niekto sa postará, pomôže... ale to TY máš byť prvá, čo sa bude starať a nie sa spoliehať na rodinu! veď nie ste jedináčikovia - čo ak niekto zo súrodencov bude tú pomoc potrebovať viac ako vy a na vás už "nezostane"? čo ak pomoc budú potrebovať rodičia? akí veľkí sú bratia, o ktorých "sa staráš" ? prečo sa nestarajú rodičia a prečo očakávaš, že budú pomáhať tebe, keď už teraz pomáhaš ty im? čo je to v tvojom ponímaní viesť domácnosť? lebo navariť z naplnenej špajze, umyť riad a povysávať neznamená viesť domácnosť...prepáč, nemám z tvojich riadkov pocit, že by si bola naozaj samostatná a ver mi, ani tá najnáročnejšia škola sa nedá porovnať s materstvom, kedy vstávaš každé dve hodiny na kojenie, spánkový deficit je taký, že za 6 hodín súvislého spánku by si dala všetky poklady sveta... predstavuješ si to "jak hurvínek válku" , nepripúšťaš, že by niečo nemuselo vyjsť podľa toho, ako si si vysnívala a to nie je dobré... nehovorím, že budeš ľutovať ak sa ti dieťa narodí, ale aby si nebola prekvapená, že to nie je len o hladkaní bruška a prechádzkach s kočíkom...
@sissy27 ja som nevravela ze sa NIEKTO postara...ale ze moja mama to zvladla ked mala 20 rokov tak snad to zvladnem aj ja...mloja teta porodila ako 22 rocna aaaa chlapcek je krasne usmievave dieta...pocdhadzam z rodiny, kde som bola naucena brat zodpovednost na svoj zivot....verim ze som pripravena...vsimla som si ze na konovi kazdy kazdeho chyta za slovicka...a aj ti slovami nedokazem vyjadrit to co citim, to co viem....vztah medzi mnou a drahym....stale nechapem o co mi ide, co tym vsetkym co pisem myslim...
@sue nie, nevnimam....asi musim zaviest iny slovnik...lebo ak pisem takto milo, tak asi fakt vypadam ako dievcatko ktore vsetko vidi inymmi megaruzovymi okliarmmi....som pripravena behat s malym po lekaroch, vstavat v noci k nemu....krmit ho, navarit, uprata...viem ze to nebude lahke...ale viem ze ten maly uzlicek mi svojim usmevom podakuje za vsetko
@ivina161 Nie je za co 😉 A len tak na okraj..ja to zas az tak dramaticky ako Sue nevidim. Reci o tom, jak je vsetko s dietatom tazsie mi pripomenuli moje vlastne zaciatky v snazeni, ked mi "skusene" mamicky orekovali, ako si mam este uzivat. Samozrejme, ze ani po porode som nazor nezmenila, a nemenila by som ani teraz ani nikdy. Dieta nie je bremeno, vsetko sa da krasne zvladnut, ked sa chce. Netreba zabudat, ze kazdy dospieva inym tempom. Vek je len cislo, a ak nevieme, aky clovek sa za nim skryva..nemozeme posudit. Napr. niektore moje spoluziacky este aj dnes nevedia, ktoru diskoteku vymiest skor 😀 Nuz..kazdy ma, co chce 😉
@svetllana svetlanka....nasla si pre to spravny vyraz...dramaticke okuliare...a ja su trapim ze ako spravne vysvetlit ze to tak nie je...take zle ako to vidi sue ...🙂 opat raz dakujem...🙂 a mas pravdu...vidim ze deticky mas uz tri 🙂 vela zdravicka zelam v nocom roku...preco este nespis???
@svetllana v akom zázemí a s akými skúsenosťami si mala prvé dieťa? ...lebo vnímam ako veľký rozdiel, že nás naše mamy rodili v 20-23ke kedy bolo "povinnosťou" mať prácu - žena si bola istá, že s apo polročnej materskej zamestná, teraz je to úplne čosi iné... (už len toto je obrovský rozdiel 🙂 ) a ty nevyzeráš, že si prvé bábo porodila po strednej škole v 19tich 🙂
@sue Prve som porodila v 22 rokoch, ale dlho sme sa snazili. A ako som uz pisala, kazdy je zrely v inom veku. Nechcem sa tu rozpisovat o svojom sukromi, len tvrdim, ze jak dnes, tak aj vtedy je a bol badat rozdiel - mentalny rozdiel medzi vrstovnikmi. To mas tak vsade a u oboch pohlavi. Poznam velmi vela ludi, ktori nezodpovedaju svojim zmyslanim a spravanim svojmu veku..ci uz v zmysle, ze su ako male decka, pubertaci, alebo zas opacne -na svoj vek vyspeli mladi ludia. A to je cele, co tu prezentujem 🙂 To, ze 98% 19-rocnych kociek nema na rozume ine, len diskoteky, chalanov ci uuivat si neznamena, ze su alebo by mali byt take vsetky 🙂 Uz to neviem inak vysvetlit, ale myslim, ze chapes. Cize v skratke..to jedine, klucove slovo je - vyspelost.
fuha, mas 19 a uz chces babo? nuz teda jak je libo, len... mate kde byvat? z coho zit? nebude ti luto, ze si nemozes uzivat diskoteky, party apod? nechces este pocestovat, prip ist na VS? ak ti nic z tohto nechyba, tak smelo do toho 😉
@baklik vidim ze si popisala otazky o ktorych som pisala skor. paci sa mi ta formulacia - nebude ti luto, nebude ti chybat, ... ved dieta nie je gula na nohu! Cestovat sa da s detmi alebo aj sami ked su deti vacsie. Ja si v 35ke budem moct dovolit odist na dovolenku sama s manzelom 🙂 alebo so synmi pubertiakmi 😀
Vyska sa da robit pri detoch. Party boli a budu 😀
@tea333 tak neviem ako ty, ale ja VS mam a som neskutocne rada, ze som to stihla este predtym ako sa mi narodilo dieta. kedze viem, co to obnasa, poviem ti, ze by to bolo ovela zlozitejsie a ak nemas niekoho, kto ti bude pri detoch, ked ty budes sediet v skole, resp. sa ucit, tak neviem, neviem... ja som rada, ze mozem ten cas teraz venovat svojmu dietatu.
cestovanie? ano, da sa. do hotela a s aktivitami pre deti. ano, aj to je super a tesim sa na to. najma pre to, ze som si stihla uzit aj dobrodruznejsie vypravy, ktore vobec nie su pre deti. a party? no neviem, kedy by som na ne teraz chodila... byvaju zvacsa vecer, ci v noci a to si, aspon ja, pri malom dietati, ktore bude male este niekolko par rokov, nemozem dovolit....
ale ako pisem, kazdy nech robi tak, ako mu vyhovuje.
@ivina161 prajem ti, resp. tebe a priatelovi, aby vas bocian navstivil, kedy si prajete. ale ak mozem povedat svoj nazor, to, ze mas 19, to problem podla mna nie. ja na tvojom mieste si dokoncim skolu a ako vravela sue, zamestnam sa, nech mi platia matersku a nech sa mam kde vratit po rodicovskej. v najlepsom pripade babo posunies o par mesiacov a mas aspon aku taku istotu, co sa tyka roboty po rodicovskej. pisala si, ze financie nie su problem, ale nedajboze sa niekomu z tvojho okolia nieco stane (priatel, clenovi rodiny, ktory vam bude financne pomahat, co samozrejme nechcem privolat, bozechran), a budete sa musiet zacat obracat... tu na konikovi som citala vela for, zeny sa spoliehali po financnej stranke len na muzov, ti zialbohu stratili pracu, vazne ochoreli alebo umreli a boli nuteme zacat si hladat pracu, co v dnesnej dobe je pekelne tazke... sama velmi tuzim po dietati, mam priatela (ktory by nas aj babatko vedel zabezpecit), aj pracu, ale len zastupujem babu na materskej, cize chcem sa normalne zamestnat na TPP a tak zacat snazilkovat, kedze nikdy neviem, co sa moze stat. v kazdom pripade drzim palce a nech ste stastni!
@adiena velmi rozumny nazor! absolutny suhlas! zeny castokrat pod vplyvom hormonov stracaju schopnost racionalne mysliet a potom uz je plakat a stazovat sa neskoro. tiez nechapem, ako sa mozu niektore zeny, najma v dnesnej dobe, spoliehat iba na chlapov. 😖 chlap tu teraz je, zajtra nemusi byt a co potom? slucka na krk? samozrejme, myslim to obrazne...
@baklik ja si robim VS teraz. som tretiacka. s detmi sa to da, studujem pravo na dennom studiu, vyhoveli mi individualnym studijnym planom a teda nechodim vacsinou na seminare, ale skor konzultujem individualne ci uz elektronicky alebo osobne ked mi to vyhovuje.Ucim sa vacsinou vecer ked deti spia, alebo ked sme u svokrovcov a drobcekom sa venuju.
Boli sme 2x na mesiac dlhej dovolenke so synom a bolo to v pohodicke, cestovali sme aj ako slobodni,to sme si vyberali skor exotiku a cestovat este budeme, s velkymi detmi sa da kamkolvek, prip aj bez nich.
Zurky som myslela tak, ze ti nikam neutecu.boli a budu, budu aj ked budes mat deti velke
@ivina161 ďakujem.... termín mám v pondelok (7.1) 🙂 noo ani nie pár mesiacov po 19 ale pár týždňov po 19 🙂 snažilkovať sme sa začali v polke februára keď som dobrala posledné tabletky (ktoré som brala 4 roky) už v apríli som bola tehu...🙂 vtedy to bola moja posledná mrcha 🙂 takže to naše snažilkovanie trvalo krátko aj keď mi lekárka tvrdila že skôr ako pol roka po tabletkách nemám nič očakávať...tak som ani neočakávala a zrazu báác...🙂 verím, že aj vám sa to tak rýchlo podarí lebo tehu je naozaj krásne a ja sa už nášho chrobáčika neviem dočkať 😀
ja mám 19 a čakáme už druhé bábo a tiež v máji maturujem 🙂
aj ja som tehotná maturovala a v pohodke a mala som spolužiačku čo už mala 3 mesačné babo a dalšia bola 3 dni pred termínom a všetky sme zvládli 😀
@tea333 no to mas fajn ze mas taku velku pomoc od rodiny... to sa potom da.. aj ked teda clovek sa musi vyrovnat s tym ze neni tolko s detmi ale to sa da...
ale mnohi stari rodicia a ostatna rodina takto nefunguju... a potom je to fakt tazko s dvomi detmi a to nielen studovat ale aj pracovat pokryvat prazdniny choroby a pod...
k teme tak neviem ja ako matka by som nechcela aby moja dcera mala na SS dieta resp. tak skoro.... a uz vobec nie aby byvala u svokry...
podla mna by ste to mali prebrat aj s rodicmi, kedze ta zivia oni a u nich byvas resp. s tymi u ktorych budete byvat... pises ze priatel je najmladsi cize je doma uz len on ...jeho surodenci su uz mimo dom... ak nie tak aj co oni na to... tiez im to nemusi byt po voli ze u nich bude nove babenko... a predsa len musis ratat aj ze nemusi to byt idealne deti maju koliky, GER a pod..
@ivina161 je to skoro, mat dieta je super, krasny pocit, ale je to aj jedno veelke obmedzenie.. v 19 som chcela babo tiez.. radsej si najdi robotu, spoznas novy kolektiv , nove skusenosti a na babo zabudnes.. spomenies si , ked bude pravy cas.. vychutnaj si slobodu bez zavazkov..ked mozes ist kde chces, na kolko chces a vezmes so sebou kabelku a ne kufor plny flasiek, plienok, podbradnikov..
Musim ist, dieta place...ani kavu si v klude rano uz nevypijes :D
@baklik
@maznacik007 vacsinu pomoci vykryva moj manzel. moju mamu vidim 2x do roka, otec nepomaha s detmi, iba ti svokrovci. vacsinou su doma a vnukov si uzivaju, sme s nimi tak 2 dni v tyzdni. neobskakuju nas od rana do vecera ale ked sme tam, detom sa venuju. mnoho ludi taku pomoc ma, ja si o nu ziadat nemusim, sami nas volaju.
co vsetko som ti chcela pisat ale asi len v skratke v 19 sa mi narodila dcerka ziadne skusenoszi ani nic a teraz ma 6 rokou a mozem povedat ze som hrda jak nanu aj na seba ze sme to zvladli a bolo mi jedno ze ludia ukazovali ze mam 19 a dieta a dalsie sa mi narodilo ked som mala 26 niekto o takomto case uvazuje len o prvom ja mam dve a boli aj ludia co vraveli ze kuknite uz ma dve deti .... pisu ti uzivaj si a vies co ja si zivot uzivam s detmi vsetko robime spolu a su to tie najkrajsie okamihy v zivote....

@svetllana svetlanka, ozaj dakujem..🙂 si zlata
@sue nooo podla mna je to tak prirodou zariadene ze ak babo pride, naucis sa co ma rado, z coho ma strach, najdes akysi system na to aby si to zvladla...moj zazor, moja mamka rodila v 20 a ja som uplne v poriadku bez viditelnych zavad myslim .D tak neviem...kym si to nevyskusam tak nikdy nebudem vediet ci som pripravena..citala som temy kde 38 rocne si nevedeli rady....ak babo budem mat budem sa snazit zo vsetkych sil aby malo co potrebuje....podla mna to zalezi na osobnosti...