icon

Mám 19 rokov a chcem bábo

ivina161
2. jan 2013

Mam 19,tuzim po malom dietatku,priatel pracuje,dietatku sa nebrani,o pol roka koncim skolu,vysku zatial neriesim,jedine co ma brzdi,co na to povedia ostatni...je to ozaj skoro?

ivina161
autor
2. jan 2013

@billam hmmm karierovy typ isto nie som .... 🙂)) no mohla by som este pockat ale... 🙂
@lucina26 vane?? a kedy mas termin?? 🙂 gratulujem tak to si otehotnela...par mesiacov po 19 vsak??

janinah
2. jan 2013

@ivina161 mám 19 r. dcéru a keby takto rozmýšľala,tak by som nadšená nebola...nie kvôli mne či ľuďom,ale kvôli nej,mohla v svojom veku ešte užívať,študovať,cestovať.... a nie pri dieťati nonstop stáť,ty píšeš,že si ho chceš voňať...na neprespaté noci,na pokakané plienky,na kojenie a milion vecí okolo bábetka máš ešte kopec času...samozrejme rob si po svojom,len píšem svoj názor

mima4
2. jan 2013

@ivina161
pises, ze riesis inych ludi. Ano suhlasim, ze clovek si ma spravit tak ako mu vyhovuje, ale taktiez si myslim, ze je velmi dobre vypocut si nazory ostatnych ludi a uvazovat nad nimi - to je podla mna prejav zreleho cloveka, zrelej osobnosti. Clovek si moze vypocut, pouvazovat a rozhodnut sa tak ako mu vyhovuje, mozno v niecom zmeni nazor, mozno nie.

Moj nazorje taky, ze prave len koncis detstvo, a ten zivot je potom iny, ked uz clovek zacne pracovat, taktiez aj vztah uz je o niecom inom, pretoze prave ved 20 az 25 je takym "kritickym" vekom, kedy sa menia u cloveka priority, vidi nove veci, uvazuje viacej nad zivotom, prehodnocuje... Je ine chodit do skoly a ine uz pracovat, mat urcitu zodpovednost za mnohe veci, riesit dospelacke veci...

Pisala si, ze mate s priatelom dom, je teda ten dom pisany aj na teba? Je to vas spolocny?

anjelicek26
2. jan 2013

@ivina161 - inak sa usmievam, ked tu pisu, co vsetko by si este mohla stihnut, keby to babo nemas, ono je to totiz asi o tom, ze nechces a priority mas inde, ako kazdy z nas... Studovat, uzivat, cestovat 😅 My sme s detmi presli cez tri krajiny, co sa tyka byvania, nijako nas to neobmedzuje, naopak, deti vedia svetove jazyky 🙂 Studovat nechce kazdy 🙂 A uzivam si deti naplno 😵 Byt pri dietati non-stop predsa nie je za trest - ale skor za odmenu 😕

A k teme pockat, dnes sa tolko zien zufalo snazi "na poslednu chvilu" otehotniet za pomoci hormonov, umelych oplodneni, liekov a lekarov, ze pomaly kazde stvrte baby takto vznika... je to ta spravna cesta? Telo je v najplodnejsom veku okolo dvadsiatky, na tom nic nezmenime...aj je najmenej komplikacii v tehotenstve... aj ked je svet nastaveny inak, biologia nepusti.

estrella5
2. jan 2013

@janinah nechcem písať za zakladateľku, ale napíšem aj ja svoj čisto subjektívny názor.... každý hovorí, že mladé baby by si mali namiesto rodiny "užívať život, študovať, cestovať".. ale nikto sa nezamyslí nad pár vecami.....čo je to "užívať si život"? - niekto to vidí v diskotékach, niekto v športe, niekto v rodinnom živote, niekto.......... cestovať? pre niekoho to nie je priorita.. nie každý má rád cestovanie..... a okrem toho... bábom sa život nekončí.. mení sa o 180 stupňov.. zapĺňa kopec času.... ale aj popri dieťati sa dá po istom čase cestovať, aj sa vzdelávať, ...... a bez toho aby sa zanedbávalo.. 🙂
je to všetko len o prioritách... nedá sa človeku nanútiť šťastie v niečom, keď ho vidí v niečom úplne inom....

ivina161
autor
2. jan 2013

@janinah chapem, beriem nazor kazdeho...je mi jasne ze to nebude lahke,....a rozmyslat o tom musim stale 🙂 preto som to tu napisala aby ste i vy vsetky kocandy napisali ako to vnimate...

@mima4 asi este trosku pockam 🙂 ddakujem vam

ivina161
autor
2. jan 2013

@anjelicek26 vies anejlicek, mozno som staroodna, ale pre mna je priorita dietatko,rodina....priatel....🙂 dakujem ti za tvoju podporu a zelam tebe, mm aj drobcom vela zdravicka v novo roku, dakujem za tvoj nazor 🙂
@estrella5 🙂 dakujem 🙂

janinah
2. jan 2013

myslím,že všetko v živote má svoj čas,je čas detstva,čas štúdia i diskotékovania,čas kamarátstva i brigád a letných lások,čas "zvážnenia" a rozmýšľania o živote a prioritách,čas na začatie kariery či prac.procesu,čas na rodinu a dieťa...jasné,aj s dieťaťom sa dá i študovať i cestovať,len je to už o inom....prvé dieťa v dnešnej dobe okol 25r. je ideálne podľa mňa...

@ivina161 máš už jasno v tom,kde budeš bývať,kto a za čo bude teba i dieťa živiť,kto ti pomôže /babka sa vždy zíde/,koľko budeš na MD,RD a kde nastupiš do práce,máte nejakú finančnú rezervu na kočík,postielku a všetko čo k dieťaťu treba....?

a ešte dodám,že dieťa je dar,dieťa vie kedy má k rodičom prísť,takže radšej dieťa v 19tich ako nikdy,prajem každej žene dieťatko,len nech si ho načasuje tak,aby sa oň mohla čo najlepšie postarať...

ivina161
autor
2. jan 2013

@janinah janka....jasno mame vo vsetkom...rezerva je...na vsetko....sme zabezpeceni.....babky obidve by boli skvele...vazne aj jedna aj druha su uzasne....uz len to babatko...vies ja by som ho brala uz aj hned 🙂 o nic neide vazne, nemame problem s byvanim, s financiami....s nicim.len nech pride bocian🙂

mima4
2. jan 2013

@ivina161 si vlastnicka domu, kde byvate s priatelom?

ivina161
autor
2. jan 2013

nie, vlastnik je priatel....ale o to neide...byvat by sme mohli aj u nas aj u nich....u nas je to tak ze starsi surodenci odchadzaju a najmaldsi ostava doma...a priatel je najmladsi cize byvat by sme byvali tam tak ci tak 🙂)

stellamaris
2. jan 2013

@ivina161 ked som bola v tvojom veku,tiez som po babu tuzila,presne som planovala dieta,manzelstvo,rodinu....vtedajsi priatel chcel cakat este par rokov.....neskor som deti mat dlho nemohla a minuly rok sa moja tuzba konecne po rokoch naplnila 🙂 mam milujuceho muza,mame zdraveho synceka,ma 4 mesiace a mne je 34 rokov 🙂 dnes ludia mudruju,ze som uz stara na dieta,a naco sa vydavat a podobne...na take reci kaslem a nepocuvam ich,svoj zivot zijem,ako ja chcem a to iste radim aj tebe,drzim ti palce,aby sa ti splnilo vsetko,co si prajes 😉

janinah
2. jan 2013

@ivina161 a siahodlhé príspevky o tom ako svokry nevestám žerú nervy si čítala 😀 že keď sa chystáš k nim bývať....

ivina161
autor
2. jan 2013

@stellamaris dakujem...🙂 no priatel sa na babo tesi..berie do uvahy este moju niekolkomesacnu skolu ale potom..asi aj keby som nechcela, tak pride na rad snazilkovanie...nastastie sa na to velmi tesim 🙂 ratulujem....mas vsetko o com si tuzila,,a co ze tak neskor...este 3 deticky stihas 🙂)

ivina161
autor
2. jan 2013

@janinah veru citala som, ale ja mam to stastie ze mam svokru ktora jeee taka neutralna, aj si snom vypijem pohar vinka...a ani sa mi nejak do riti nepcha...taka pohodicka...zatial, ak mi zacne blikat kontrolka tak zacnem riesit inak :D

sissy27
2. jan 2013

@ivina161 neviem, z môjho pohľadu máte ešte nejaký ten rôčik čas... ešte si ani školu neskončila, na materskej nebudeš asi večne, ako myslíš, že sa ti bude po troch rokoch doma bez akejkoľvek predchádzajúcej praxe hľadať zamestnanie? alebo sa spoliehaš na to, že priateľ a rodina ťa budú donekonečna podporovať? bývanie -píšeš, že témy na MK poznáš naspamäť, tak isto aj tie o problémoch pri spoločnom bývaní so svokrovcami... dieťa prináša veľa zmien a niekedy aj také menej príjemné, čo sa medziľudských vzťahov týka, je to iné stretávať sa len večer po práci a prespávať, a iné je byť s niekým 24hod denne a keď dieťa svojím plačom budí celý dom... nemáte ani vyskúšané samostatné spolunažívanie - čo to znamená byť spolu 18hod denne? riešite spoločné účty, nákupy, starosti, alebo si len užívate to pekné a bezstarostné, čo váš vek a možnosti prinášajú?
takže na tvojom mieste sa nezamýšľam nad tým, čo povedia ľudia, ale nad tým, ako sa TY sama vieš postarať nie len po citovej, ale aj ekonomickej stránke... ja viem, znie to strašne materialisticky, ale nič na svete nie je zadarmo a pre malé deti obzvlášť a ja osobne nie som typ, aby som sa spoliehala na muža (aj keď áno, je to aj jeho dieťa, ale žiaľ všeličo sa stáva) a nedajbože na rodičov či svokrovcov, veď ja som chcela dieťa, tak je to v prvom rade moja starosť...

mima4
2. jan 2013

@ivina161 cize by ti nevadilo byvat so svokrovcami v dome, ktory by ti nepatril...ak tomu dobre chapem...

stellamaris
2. jan 2013

@ivina161 moja rec,dakujem ti 🙂 este planujeme deti,nestresujem sa pribudajucimi rokmi 😉 tak krasne snazilkovanie...tfuj tfuj,nech sa rychlo babo podari 🙂

janinah
2. jan 2013

@ivina161 dobre,tak ak sa ti plán podarí,tak o rok budeš vydatá,vo svokrinom dome,s babetkom...manžel v práci,svokra tiež asi aj svokor...prídu z práce,ty budeš mať upratané,navarené,dieťa v pohode,ale nesadneš si ako je deň dlhý,aby si všetko postíhala,celý deň sama doma,budeš čakať na manžela,že sa s dieťaťom pohrajká a tebe povenuje...svokra mladému nakáže niečo okolo domu porobiť,tebe dieťa postráži a pošle ťa na záhradu pokopkať,kým nie je tma...nadšením a šťastím budeš celá preč....niečo podobné som yažila,ale mala som 30 a u svokry sme boli len cez víkendy,našťastie....ok,priznávam,trošku si aj srandu robím,a trošku aj "závidím",že máš ešte také ružové okuliare 😀 veľa šťastia ti prajem 😉

zuzana581
2. jan 2013

@ivina161 Pozri, ak niečo chceš, tak prečo ťa zaujíma, čo povedia druhí? Oni nebudú vychovávať tvoje dieťa, ani ho živiť, šatiť.. Je to iba na tebe a tvojom priatelovi ako sa rozhodnete.. Pre mňa osobne je lepšia volba mať dieťa neskôr, lebo do doby, než to dieťa máš, si užiješ mladosť so všetkými tými bláznivými, spontánnymi a bezstarostnými vecami, čo k mladosti patria (alebo by mohli patriť).. Keď máš dieťa v mladom veku, tak ti odrastie a môžeš sa zasa venovať sebe, prípadne svojím priatelom, alebo čomukolvek, ale už to nie je také bezstarostné, ako pred dieťaťom.. lebo už to dieťa máš a myslíš už stále len a len naňho, nech je akokolvek staré.. Ovplyvňuje tvoj život, tvoje myslenie, tvoje dovolenky, tvojich priatelov.. 🙂 Každopádne nie každý si potrebuje užívať mladosť a slobodu a taký človek, taká žena je potom šťastná aj bez tej bezstarostnej mladosti, lebo ju naplňa to, že sa stala matkou.. Ty sama musíš vedieť, aký typ si.. či ešte pár rokov počkáš.. pôjdeš napríklad na dobrodružnú dovolenku.. 🙂 alebo už je pre teba dôležité len a len dieťaťko a nič iné ti v živote nechýba ani chýbať nebude.. Na to ti tu žiadna nedá návod. Nerozhodneš sa podla odpovedí, ktorích bude viac.. som si tým istá.. 🙂

ivina161
autor
2. jan 2013

@sissy27 pozri,kedze momentalne domacnost u nas doma vediem ja, tak je to ok..kedze nemam take starosti ako rodicia,mam, cas, stiham aj popri skole... s tym ze dvoch brtov sa v podstate staram ja 🙂 kedze potom skola nebude tak smad to stihnem opat :D cize upratane, navarene je nonstop, nakupujem ja...akurat tie peniazky ale to nie je problem...aj keby sa drahy nestaral....

@janinah neboj to nie su ruzove okuliare 🙂 ale viem ze z mojho pisania je to tak citit...manzel pracuje "na svojom" cize ked poviem ze o pol minutky ta potrebujem tak bude...ci na pol hodinky alebo cely den...velmi i pomahaju....dkujem...
@stellamaris nemas sa preco stresovat 🙂)) je to ten najkrajsi vek podla mna 🙂

ivina161
autor
2. jan 2013

@zuzana581 uhadla si...ale dakujem 🙂)

svetllana
2. jan 2013

@ivina161 Tiez som zacala pocitovat tuzbu po dietati v 19.tich. Po sobasi sme sa zacali snazit, kym sa zadarilo, presli vyse dva roky. Co ale chcem napisat je to, ze nehlad na nazory okolia..ludia si vzdy najdu nejaku senzaciu, chvilu nou budes Ty, ale velmi rychlo pride nieco nove do obzoru 😉 Okrem toho, oni sa starat nebudu, nedaju vam ani na chleba, ani nic.. 🙂 Inak zrovna dnes som tu narazila na dve maminy, ktore maju 19 a cakaju svoje druhe dieta 🙂

sissy27
2. jan 2013

@ivina161 z môjho pohľadu buď ružové me

ivina161
autor
2. jan 2013

@svetllana druhe?? fiiha...pekne si to napisla....🙂 mas vo vsetkom pravdu...vies ja uz som aj tak na 90% rozhodnuta ale pocut nazor ostatnych je dobre 🙂 dakujem 🙂

ivina161
autor
2. jan 2013

ozaj babule, preco este nespite?? 🙂)

sue
2. jan 2013

@ivina161 tak manžel či priateľ? 🙂
...ja som mala drobátko tiež veľmi mladá - 22r., bola som v úplne inej situácii, ale nemenila by som 🙂 ...teraz mám o 5rokov viac a hodiny tikajú znovu 😀
...len...toľko...nemáš žiadne skúsenosti - je rozdiel robiť bratom raňajky a živiť ich , je rozdiel dozerať na to,aby si bratia urobili úlohy a učiť ich, je rozdiel zapnúť práčku a zabezpečiť, aby boli "čistí"... je rozdiel starať sa a byť rodičom... obrovskýýýýý.... takisto je rozdiel byť matkou vnuka a byť synovou frajerkou... je rozdiel byť 20ročná nezamestnaná stredoškoláčka bez záväzkov a 20ročná mamina jedného dieťaťa bez praxe... neodhováram... ale skonči školu, zamestnaj sa a snažilkuj, až keď ti skúšobná doba v práci skončí...a dovtedy bývaj tam, kde máš bývať aj po pôrode s bábätkom. Držím palce.

ivina161
autor
2. jan 2013

@sue to je mi jasne, ale kedze dieta zatial nemam tak to nemam s cimporovnat...🙂 ale dakujem aj tak....

svetllana
2. jan 2013

@ivina161 Vypocut si nazor je uplne v poriadku..suhlasim..Ale zariadit si zivot na zaklade nazoru inych..to nie. To musi byt len a len Tvoje/Vase rozhodnutie. 🙂 Este mas pol roka cas na rozmyslanie. Mozno sa tuzba po dietati znasobi a pojdete do toho, alebo sama uznas za vhodne, ze este pockate..ale budes to tak chciet Ty ..a to je dolezite 😉

sue
2. jan 2013

@ivina161 práve preto som napísala, lebo ja to porovnať viem - a je to výrazne ťažšie - krajšie, ale ťažšie a z toho čo píšeš, sa mi nezdá, že by si na drobátko bola úplne pripravená 🙂 (v dobrom)