Mám 22 rokov a uvažujeme o bábätku. Je ten správny čas?
Ahojte zienky...velmi by som chcela babenko,som v poslednom rocniku na VS,mame kde byvat anpriatel zarobi skvele(sme spolu 5 rokov),viem ze to vyzera idealne len jedine co ma odradza je moj vek-22!Mam do toho ist? 🙂
Presne, ako Ti radí zuzanockamt. Ak si v poslednom ročníku na VŠ, zrejme má na Tvoju túžbu vplyv aj to, že končíš jednu etapu, nevieš, čo bude ďalej, akú robotu sa Ti podarí nájsť... Nemáš sa kam ponáhľať, lebo mladosť ubehne rýchlo a deti už máš potom "na doživotie". 🙂
čo ti na to máme povedať? to sa fakt rozhodneš na základe ankety z modrého koňa? keby si bola moja dcéra, tak sa ťa spýtam kam sa ponáhľaš... a z vlastnej skúsenosti by som ti povedala, rozmýšľaj tak, ako keby si mala na všetko zostať sama... lebo aj také sa stáva a ženy, ktoré sa spoliehali len na partnera alebo rodičov, tak si škaredo "rozbili nos" ... končíš školu, tú si hádam študovala pre niečo iné ako papier do vitríny, tak sa tomu trošku venuj, skús svet, pocestuj, zamestnaj sa, zarob si, zaži a o 3-4 roky keď budeš mať dieťa, tak ti nič neutečie..
na druhej strane sú mamičky, ktoré mali dieťa oveľa skôr ako ty a zvládli, sú spokojné a v pohode... ale žiadny tabuľkovo daný "ideálny vek na rodičovstvo" neexistuje...
Moj nazor: nie, nechod do toho.
Pokial pojdes teraz na matersku a potom budes tri roky doma, pripadne aj viac (vela zien uvazuje retazit si matersku a pravdaze byt maximum doma), tak budes mat fasa problem najst si pracu.
Taktiez, najprv sa vydaj, mat dieta je zavazna vec a preto by malo dieta prist do vztahu ludi, ktori to myslia spolocne vazne... pretoze priatel tu dnes je, zajtra moze odist... ale do manzelstva vstupit, to uz ludia skor uvazuju..lebo ide o vazny krok.
Ja ti odporucam, zamestnaj sa, pocestujte si s pratelom/manzelom, nasetrite na byvanie... mas uplne v pohode 5-6 rokov cas, nemas sa kam ponahlat.
Jasné ,že áno.Ak to tak cítiš,tak hej.Lebo ked si už začneš budovať kariéru,ťažko príde bábo... Ja som mala 20 ked som porodila prvého syna / ale pracovala predtým 3 roky/ bývali sme u rodičov,po 3 rokoch som išla naspäť robiť, zobrali sme si úver ,kúpili byt,teda všetko robili opačne 😀 a tu sme,nebanujem.Byt sme splatili a syn bude mať 15 rokov a teraz má 3 ročného brata 😉
Na rozdiel od kamošky,ktorá bola mojou spolužiačkou,potom aj kolegyňou až dodnes, za ten čas sa síce vydala,ale si začala budovať kariéru,dieťa išlo bokom ,potom sa rozviedla....
Je to len a len na tebe..a tvojom partnerovi....
Vážne chces, aby o tvojom živote rozhodovali cudzí ľudia? Takúto otázku si riešiť ty a tvoj priateľ, a nie nejaká Janka, Marka a Dorka na akomsi fóre! To fakt chodis na výšku? Tvoja otázka Ma úroveň, ako otázka 14 ročného
dievčatá, ze s ktorým frajerom mam ísť vecer do kina
Ja som v takom veku čakalo bábo 😉 bolo to krásne, budeš mu viac rozumieť ,hrať sa,naháňať sa s ním , nič proti starším mamin ale detom sa na ihrisku nevenujú, a zväčša ich deti robia ostatným zle. Chod do toho, dokedy chceš ča 😉 kať?
ahoj, podla mna skvely vek na prve dieta, ak citis, ze ho chces a nic vam v nom neprekaza, nevidim dovod vyckavat, vypiples a este stale mas moznosti dalsie, ja by som nevahala
a je zdrave, ked ma vztah nejaku kontinuitu a mat dieta je zdravy vyvoj, je to krasne obdobie a ked si rozumiete, nie je co riesit
Ja som mala prvé ako 22 ročná a vnímala som to inak ako keď som mala 2 a 3 dieťa (ako 30 + 32 ročná). Každý vek, kedy má žena dieťa má svoje + aj -....ako mladá som bola taká živšia a viac ma bavilo sa s malým hrať a vymýšľať, ale zase domácnosť som nemala takú zmáknutú, ale akosi som sa menej stresovala. Pri ďalších dvoch deťoch som už bola zabehnutá, ale už ma všetko stálo viac energie a menej ma to s nimi bavilo. Ale dalo sa... Ja som určite za deti v mladšom veku a pokiaľ to ty tak cítiš, tak nie je o čom. Hlavné je mať na pamäti, že dieťa je obrovský záväzok (ako guľa na nohe) a nie je to hračka! Čiže ideál, že dieťa len papá a spinká, tak na ten zabudni. Neustála makačka, nevyspatie sa aj niekoľko rokov, choroby dieťaťa....no skrátka beh na dlhú trať. Takže ti prajem správne rozhodnutie.
@zuzka1008 to co za kravinu si napisala???
@henrieta778 ak citis ze chces mat dieta tak to je ten spravny cas 🙂
Ja mám 22 rokov a 5 mesačného syna a som šťastná 🙂
Ahoj, napada ma hned niekolko odpovedi, je to urcite zodpovedne rozhodnutie, ktore musite urobit len ty a tvoj partner. Ja pridam len moju skusenost. ked som mala 22, VS za sebou, chystala som sa pracovat do zahranicia, trosku si zarobit a zabavit sa, nieco skusit a zazit. Niekolko rokov som striedala medzi Slovenskom a Rakuskom, spoznavala ludi a svet. Diskoteky, vylety, priatelia, zabava, konicky. Ked toho bolo dost nasla som si pracu, robila som 6 rokov a teraz som uz 5ty rok doma uz s druhym syncekom. Nevyspata, unavena, beham cely den okolo deti a domacnosti. z vyletov sa stali rodinne prechadzky v najblizsom okoli, moje zaluby a zaujmy sli bokom, kedze niekto musi byt z detmi. ked podrastu zas to bude inak. Takze moj nazor: uvaz si, ci si ochotna upustit od slobodneho zivota a na 100 percent sa venovat dietatu, vo dne v noci, vzdy ked to bude treba. Nemat moznost si pospat, ked sa ti chce....Odmenou ti bude maly colviecik, ktoreho zivot je na tebe zavisly a ktory ta lubi najviac na svete, tak ako nikto. Ja som tu odvahu v 22 rokoch nemala a nebol ani vhodny partner. Urcite mas v 22 rokoch viac sily a vydrzis aj to vstavanie lepsie ako v 34roch. Pracu si najdes aj potom, ak vies reci, nadnarodnych firiem je tu zatial dost. Drzim palce, nech uz sa rozhodnete akokolvek.
Kludne chod do toho, ja som cakala az skoncim skolu, a potom sa nabalili zdravotne problemy a o dieta som sa pokusala dalsie 3 roky, horko tazko sa nam podarilo otehotniet za pomoci lekarov... Takze radsej skor ako potom tak tazko... Robit budes cely zivot, kariera sa da robit aj potom a cestovat sa da aj s dietatom ;)... Ak to tak citis ze ste pripraveny tak kludne...
Heni, ak nie ste s tehotenstvom stotožnená na 100%, tak by som na vašom mieste ešte počkala. Máte len 22 rokov, ste v poslednom ročníku VŠ... Tak si po ukončení školy trošku vydýchnite, choďte s priateľom na dovolenku a porozmýšľajte, čo chcete ďalej. Dovolenka je ideálny čas, keď máte dosť času na rozhovory v úplnom kľude a utrieďte si priority, či naozaj obaja chcete teraz dieťatko, alebo radšej rozbehnete kariéru a na dieťatko trošku počkáte. Ja moje deti milujem najviac na svete, ale hlavne prvé týždne dajú zabrať. Pripravte sa na to, že pri miminku budete chronicky nevyspatá a všetko sa bude točiť len okolo dieťatka. A hlavne, je to už navždy. Dieťatko sa odložiť nedá, či má týždeň, 3 roky alebo 15. Treba mu venovať určitý čas v každom veku a hlavne veľa lásky.
V každom prípade, je to veľmi subjektívne. Kým jedna chce dieťatko veľmi skoro, iná až vtedy, keď bude mať rozbehnutú kariéru a strechu nad hlavou, sú aj také, čo dieťatko vôbec nechcú, niektorým stačí jedno, iné chcú aj 5 detí... Napr. ja som bola presvedčená, že ideálny vek na dieťatko je 25 rokov, ale otehotnela som oveľa neskôr.
Preto si myslím, že ideálny vek a správny čas mať dieťatko neexistuje resp. ideálny vek a správny čas je vtedy, keď sa pre dieťatko s partnerom rozhodnete alebo keď sa proste "zadarí" 🙂. My vám tu na MK neporadíme. Môžeme napísať len náš názor alebo naše skúsenosti. Ale rozhodnúť sa musíte vy sama aj s vaším partnerom. Držím vám palne, nech sa rozhodnete akokoľvek 🙂
ja som to mala podobné... akurát že manžel tak nezarobil a ani bývať sme nemali kde, tak išli postupne priority... svadba, byt a potom bábo... mala som tak po VŠ 2 roky praxe ktoré mi pomohli ked som po RD chcela nastúpiť do práce... a nič som nestratila... 🙂 mam dve krásne zdravé deti a manžela 🙂 tiež som bola na tom tak, že som strašne túžila, všetky kamošky už boli tehotné, no môj muž si to ,,ustrážil" 🙂 a je to tak ako to má byť 🙂
Ahoj,nehnevaj sa na mňa - do kedy chceš čakať? kým prídeš do veku, že budeš mať problém otehotnieť a budeš musieť absolvovať kopec vyšetrení (aj s partnerom), len aby si mala vytúžené bábo....
Ja som v tvojom veku porodila prvú dcérku a vôbec to neľutujem. teraz mám 27 rokov, o pár mesiacov bude so mňa 3-násobná mamina a som rada, aj keď je to niekedy náročné (a ja sa už cítim teraz stará na to, že mám porodiť dieťa). Podľa mňa vek 22 rokov je ideálny na založenie rodiny 😉
Jedny známy sa pokúšajú o bábo, majú už obaja po 30.-tke a majú problém, musia chodiť po všelijakých vyšetreniach, no pred tým to bolo tak, že si chceli užívať život, práca bola prvoradá, založenie rodiny išlo bokom.
ja ma v auguste 25 a mam 3 deti...
Ak sa na to cítite, tak prečo nie. Myslím, že vek nie je až tak podstatný. Sú aj mladšie mamičky a všetko zvládli... To, že niekto píše radšej prácu lebo potom nič nezoženieš, nebudeš mať prax je blbosť! Ak budeš šikovná vždy sa niekde uchytíš 😉 My sme si vždy chceli zarobiť, mali sme aj dobre príležitosti a rodinku sme odkladali. Teraz máme všetko auto, byt, psa, užívali sme si dovolenky a načo nám to všetko bolo a je keď sa nám teraz nedarí to najpodstatnejšie čo tvorí rodinu. Nie všetko sa dá v živote naplánovať, ak to bude mať prísť tak to príde samo 😉
nerobte z toho taku tragediu :D je to dieťa. Áno treba sa mu venovať, ale ak niekoho milujem tak to nie je taká starosť (pokiaľ je zdravé). Okrem toho ak máš normálneho muža čo ťa miluje tak to nie je taká makačka. Vychováte dieťa spolu a aj na vlastný život budeš mať čas. Rozhodnúť sa mať dieťa je také vážne ako ked sa rozhodneš dať si tetovanie na tvár. je to na celý život kočka, ale nie je to vôbec strašné. Ak sa vám to podarí hned tak je to dôkaz, že to tak má byť a že si pripravená aj ked ešte o tom nemusíš hned vedieť🙂
Ked sa tu musis pytat tak asi nie....za prve si musis uvedomit ze sa ti zmeni cely zivot nakomplet..skoncia ti diskoteky a podovne zabavky a je to velka zodpovednost...rozmysli si rozmysli...ci si nechces este uzivat
Pokial si si nie celkom ista ci je ten spravny cas tak este pockaj .....pre kazdu je ten spravny cas inokedy, mlade mamicky si nevedia predstavit mat dieta neskor, ja som si do 29 r nevedela vobec predstavit mat dieta, u mna bol spravny cas v 30 a co sa tyka toho ze potom su uz problemy zdravotne neviem....na druhy cyklus sa nam zadarilo
Ja som mala tiez prve dieta ako 23 rocna a poviem ti bolo to najkrajsie obdobie a najkrajsie tehotenstvo. Cim som starsia tym to je horsie, viac rozmyslam vsetkeho sa obavam a z psychiky aj komplikacie prichadzaju. Moj nazor chpd do toho, nikde nieje napisane, ze dnes sa rozhodnes a o mesiac budes tehotna. Mnohe zeny to odkladaju a potom zistia ze to nieje tak jednoducio otehotniet,ale ze je to beh na dlhu trat.Moze a nemusi.Drzim palce
Ty máš 22 a koľko má nádejný ocko? Lebo 22-ročná žena môže byť zrelá na materstvo, ale (aspoň podľa mňa) 22-ročný muž je často ešte nevybúrený chalan a väčšinou absolútne nevhodný na otcovstvo... česť výnimkám. Treba si aj toto uvedomiť, aby si nakoniec nebola ty úspešná maminka, ale slobodná... 😖
V prípade, že sa ti zdá tvoj partner na túto úlohu už pripravený a zrelý, hor sa do toho... aj keď si myslím, že vám nič neutečie 😉
ajoj, ja mám 32, a detičky 4 r. a 2 ročky, s manželom sme spolu od mojích 17 r. manželmi sme 5 rokov, a niekedy si poviem... mohli sme mat prve dieťatko ovela skor, tiež hned po výske.... 😉 teraz by sme mali už skoláka.... 🙂 ale potom uvažujem - takto to malo byt!! ,moji rodicia mali na mojej stužkovej 40 r. My budeme mat uz pomaly 50 r. 😲 Takže ak sa citite na dietatko, prečo nie.... 😉
@henrieta778 - spravny cas je vzdy ten, ked ty citis tuzbu po dietati. moje sestry rodili mlade - jedna pred tebou, druha cca ako ty (ak to stihnes hned po skole🙂 ja naopak viac ako 10 rokov po nich - a to som najstarsia 🙂 ... takze ak sa s priatelom citis v stabilnom zvazku a mate vyriesene peniaze, chodte v pohode do toho. kariera sa v poho da robit aj s dietatom ...
a hlavne sa nerozhoduj podla toho, co ti tu pisu zeny (pozitivne a urcite ani negativne) - zvacsa sa to odraza z osobnej skusenosti (ci uz dobrej, alebo zlej) - a ty predsa zijes svoj vlastny zivot. dakedy sa bezne mladi brali pocas vojenciny, resp. pocas vysokej, ved byvali dokonca aj manzelske internaty 🙂🙂🙂 to, ze my sme teraz generacia uprednostnujuca karieru a zabezpecenie neznamena, ze tvoje rozhodnutie bude nespravne. dieta treba mat vtedy, ked to matka chce a citi ako dobre.
podla mna 22 je skoro... ked skvele zarobi, tak najprv pocestujte, uzite si slobodu. tot moj nazor
Urob tak, ako cítiš! ;) Ja mám 21 rokov, študujem VŠ externe a chceme bábo... 🙂
zarobte si užite si pocestujte,žite naplno mate čas.mat babo je krasne, je priam úžasne sa stat matkou je to super super super. ale aj slobodny život si treba poriadne užit si mlada. ja mam 33 mam dvojročnu dcerku asom ta najštastnejšia mama na svete a som aj rada že som si užila "mladost" tolko skvelych zážitkou mam.

ja osobne by som pockala este nejake 2-3 roky, nieco si odrobila, pocestovala, uzila, ale to musis vediet ty, ci je spravny cas a nie zeny na fore ... taka mlada by som este dieta nechcela, po VS som si chcela este trosku uzit partnersky zivot, pocestovat