icon

Mám 22 rokov a uvažujeme o bábätku. Je ten správny čas?

henrieta778
25. máj 2014

Ahojte zienky...velmi by som chcela babenko,som v poslednom rocniku na VS,mame kde byvat anpriatel zarobi skvele(sme spolu 5 rokov),viem ze to vyzera idealne len jedine co ma odradza je moj vek-22!Mam do toho ist? 🙂

anonymmb
25. máj 2014

Určite áno ak to tak cítiš 🙂 ja mám 23, minulý mesiac sme sa rozhodli a začali snažiť a dnes som si robila 4 testy a všetky pozitívne 🙂. Vek máš krásny tak ak si na to pripravená, tak hor sa na to 🙂

cerez
25. máj 2014

Ak to obaja cítite, prečo sa tomu brániť!

sue
25. máj 2014

@henrieta778 ak to tak obaja cítite - choďte do toho - po fyzickej stránke nebudeš nikdy lepšie pripravená (otehotnenie, tehotenstvo, pôrod, rekonvalescencia i nočné vstávanie a podobne...) ...navyše minimalizuješ to, že v 30ke budeš mať pocestované, užitú slobodu, zariadený byt a polycystické vaječníky, partnera takmer bez zdravých spermií a podobne 😉 (tým sa nikoho nechcem dotknúť. ale realita je taká.-...keby sme všetci nečakali na pracovné zmluvy na dobu neurčitú. posplácané úvery a podobne, nemuseli by sme toľké navštevovať CAR a prijímať darcovské spermie, vajká či embryá 😔 )

lolinko
25. máj 2014

Ahojky
Tu ti v tomto nikdo neporadi nato si sama.
Ale z vlastnej skusenosti ti poviem ibs tolko, stat sa matkou je nadherne a neopisatelne.
Prve dieta som mala v osemnastich a druhe v dvadsiatichsedem.
A nie nelutujem ze tak skoro. Som skor prvemu synovi kamoska ako mama, co je super. Viem sa s nim blaznit, idem z dobou..
Ako nic proti mamickam cca tridsatrocnym ale su uplne ine v materstve ako baby napriklad v 18.
Je to na tebe ako sa rozhodnes...ked ty sa mato citis a partner chce tiez tak v tom nevidim problem..
Drzim palce 🙂

miska550
25. máj 2014

Ja mam 23rokova cakame s manzelom uz druhe dietatko.prve som rodila v 20tich. Obe deticky boli planovane a naozaj nic nelutujem..nieje nic krajse.. 🙂 🙂

daniela1983
25. máj 2014

je to na vas, ale ja by som cakala. nie je sa kam ponahlat. my sme sa brali v 24 po VS a boli sme manzelia 6 rokov kym sa narodilo dieta. takze smeobaja mali 30. s otehotnenim problem byt nemusi, my sme na prvy pokus.akurat vcera som sa bavila s kamoskou co ma dva krat dvojicky. prve mala ked mala 26 a dalsi parik po 30tke a povedala, ze si lepsie uziva tie druhe a ze ma pocit ze tych 26 bolo skoro. no ale rozhodnut sa musis sama.

majik66
25. máj 2014

Ak sa na to citis nieje o com🙂 Dieta je to najkrajsie, co ti tento svet moze dat🙂Drzim prsty;)

jana_eyre
25. máj 2014

a co je na tom veku zle? kazdy clovek ma inokedy chut mat dieta, snad nechces planovat rodinu podla nejakeho "trendu".. len zato, ze dnes vela zien s materstvom caka, neznamena, ze mas cakat aj ty.. a predpokladam, ze ak by bolo viac zien v pohode zabezpecenych skor ako v 30ciatke, tak by bolo omnoho viac mladsich mamiciek.. ja by som tiez mala skor deti, keby som ich mala mat kde..

mirkava
25. máj 2014

si ešte velmi mladučká, asi by som ešte trošku počkala, ale nie dlho 😉 ja mam 35 a mám prvé babo a užívam si to... len nečakaj tak dlho ako ja, lebo čím si strašia tak starne aj telo a mať prvé dieťa v neskšom veku je väčšia záťaž na organizmus... takže začala by som v 25 🙂

svetluska99
25. máj 2014

v prvom rade je to rozhodnutie vas dvoch...ak to tak citis tak nieje co riesit, ja mam 23 mam uz dieta a nelutujem, i ked miestami prisli aj cvile ze sme sli do vsetkeho hrrrr.....ale nelutujem to......ale zas beriem to z lepsej strany.Na stuzkovej mojho synatora budem z tych mladsich mamin 😀D

sheila72
25. máj 2014

Ja v tom nevidím problém 🙂

janka743
25. máj 2014

Bábatko je dar, ak ho dostaneš je stebou stále, nedá sa odlžiť... že dakujem už mi stačilo... ak do toho pôjdete, už nieto cesty späť... ja z môjho pohľadu Ti ale píšem, že prvé dieťa som mala v 20 tke a tie detské choroby a to všetko som zvládala na psychiku ľahšie ako teraz... tak si to dobre premyslite

hankaop
25. máj 2014

jasne, len do toho 🙂 bábo odrastie a na staré kolená budeš mať frei 🙂 starosti robí v každom veku a každý to zvláda inak. Babatka sa netreba báť, dostatočne pripravená nebudeš nikdy, vždy prídu starosti aj radosti.
Aj keď, to, že radu o svojich vnútorných pocitoch hľadáš u anonymov na modrom koníku je také zvláštne, pozri sa do seba. Zmení ti to život, ale na tom nič zlé nie je.

jajus28
26. máj 2014

Ahoj ja som sa tiez stala maminou v 22 rokoch, na veku nezalezi, iba na vas dvoch ci to chcete, je to rozhodnutie na cely zivot. Ja som chcela dietatko do 25-ky aaa zadarilo sa, som stastna mamina no poviem ti mam jedno nezastavitelne dieta, ktore nonstop nieco vymysla neobsedi a fakt ho mame problem ustrazit dvaja, i ked je rozumny, rychlo sa uci, chape uz skoro vsetko no je akcni a neviem si fakt predstavit ako by som ho v 35 priklad nahanala 15hodin denne na mna by to bolo dost, lebo uz teraz vecer popri domacnosti, malom, zahrade, padam dole nosom. A to ze nemas pocestovne ako pisu? To vôbec nevadi my s malym cestujeme 3x tolko ako keby sme boli sami, ci more, vylety na sk alebo v zahranici, s dietatom je to omnoho krajsie. Iba jedno co by som ti poradila, je po skole si najdi pracu vydrz v nej 270 dni, aby ti vznikol narok na matersku, zmluva na dobu neurcitu bude len vyhoda budes sa mat kam vratit, lebo po materskej a bez praxe sa ti bude praca hladat dost tazko.

weru3ka
26. máj 2014

ja som chcela otehotniet uz ako 19rocna ale zadarilo sa az v 20🙂 teraz mam 21 a stvormesacneho synceka a iny zivot.) nasla som si kamosky maminy a riesim ine veci ako moji rovesniici.) a som spokojna ved aj s babom sa da vsetko aj ist na kavicku, do obchodaka a kde kade.a nikomu to neprislo divne a nasi su z neho nateseny velmi mi pomahajuu🙂 tak kludne je to skvele

dolce_principessa
26. máj 2014

Je to na tebe...ja som mala prve v 24 a kludne som s tym este mohla pockat.....🙂 teraz mam 28 a cakam druhe ..chcela som to postihat do 30 nech mam potom veget 😉

ivuska6
26. máj 2014

zalezi ako a ci sa nato citis ja ked som zostala v 20 bolo to skoro pre mna necitila som sa vobec nato ale zvladla som to druhe som mala v 28 a to bolo omnoho lepsie vsetko keby sa to da vratit prve by som nechcela v 20 az neskor ale zase je uz vyrastena pubertiacka maly tiez uz je v lepsom veku a ja mam uz taky pokoj nemrnci mi tu nic vyspim sa poniektore v mojom veku kocikuju ja si to neviem predstavit nechcela by som uz ani zasvet dalsie mrncolinko miminko 🙂

kajkape
26. máj 2014

Najideálnejší vek na pôrod dieťatka je 25-26 rokov (podľa knižiek), vtedy je telo ženy najviac pripravené na pôrod. Nič nestratíš, keď sa po škole zamestnáš už len z dôvodu, aby ti vyšla nejaká materská a nebola si úplne odkázaná na peniaze od partnera. Rok počkajte a veľa vecí sa ti vyjasní (bude ťa baviť práca, alebo zmeníte priority). Dôležitou otázkou je, či sa ti bude mať kto sem-tam starať o bábo, aby si mohla ísť von so svojou polovičkou, kamarátkami. Dieťatko vám zmení život úplne inak, otočí o 180 stupňov.... všetko sa bude točiť okolo neho a budú vám chýbať tie chvíľky "osamote", prípadne vypnutia. Ak by si sa nemala na koho spoľahnúť, ozaj by som minimálne dva-tri roky počkala.... hm?

modrofuzik11
26. máj 2014

ak to vnutorne citis, urcite ano🙂

matuskova003
26. máj 2014

AHOJ ! 🙂 vieš, to musíš cítit vo svojom vnútri. keď si pripravena psychicky na dietatko , tak by ťa nemali odradiť negatívne komenty ! 🙂 mna neodradil nik . tiež som mladá a mam už dve deti , za nič by som svoje rozhodnutie nemenila ! 🙂 tie bytosti mi dávajú všetko . doležité je , aby si si bola svojim partnerom istá , lebo to bude " práca " pre oboch ! 🙂 držím palce

elen83j
26. máj 2014

Ahoj tak ako baby píšu nie je ideálny vek na tehotenstvo 😉 Ja so mala 25,keď sa Fifík narodil a 2,5roka sme sa pokúšali otehotnieť kým prišli // Timík sa podaril o 4mesiace po plánovaní,tak isto tento tretí zázrak 😵 Takže ak ste sa rozhodli vy dvaja,nie podľa výskumu 😀 ,že chcete tak držím palce.Možno sa podarí hneď,možno o pár mesiacov rokov aj napriek nízkemu veku,problémy s otehotnením nemajú len staršie ženy.Držím palce 😉

janulka111
26. máj 2014

Ahoj 🙂 v tvojom veku som rozmýšľala podobne, podmienky vyzerali ideálne, cítila som sa zrelá na materstvo, avšak nie na manželstvo 🙂 našťastie som do toho nešla, keďže odvtedy som musela vystriedať troch "vážnych" frajerov, kým som stretla toho pravého, s ktorým sa naozaj oplatilo zakladať rodinu 😀 ale vážnejšie - mala som kamošky, ktorým sa dietko podarilo alebo ho aj plánovali ešte na škole alebo tesne po nej a mnohé z nich mi potom hovorili, aké je pre ne ťažké pozerať sa na vrstovníčky, ako cestujú po svete, užívajú si slobodu a mali pocit, že im niečo ušlo. Na druhej strane, ony majú teraz deti už ako-tak odrastené a ja (vlastne väčšina ročníka) sa trápime s miminkami 🙂 a komplikovanými pôrodmi veľa krát. Nechaj si to prejsť poriadne hlavou, prípadne sa o tom porozprávajte s frajerom, ako to vlastne spolu myslíte. Ale treba si užiť všetko, čo mladosť a život ponúkajú, nasýtiť sa toho a potom ti to bude menej chýbať

danulicek
26. máj 2014

Vek NIE JE rozhodujúci. Niekto je skvelou matkou v 18tich a niekto nedozreje ani do 40tky na dieťa. Túto tému treba prebrať s priateľom, vy budete toho drobca vychovávať 🙂 Ja som sa cítila na dieťa od 22 rokov (manžel ale nie), porodila som v 26tke a veru, realita bola iná ako predstavy 🙂 Hlavne na začiatku, pretože syn je náročné dieťatko od narodenia. Celé je to o tebe, ako sa cítiš, o priateľovi, či dieťa chce a či zvládnete aj krízové situácie (pri malom drobcovi sa môžu raz dva vyskytnúť 😀) a nepochybne zohráva úlohu aj zázemie a financie.

A za seba - som rada, že sme počkali, resp. že manžel ešte vtedy dieťa nechcel. Získali sme pracovné skúsenosti, užili sme si jeden druhého, čosi málo sme pocestovali. Niet čo ľutovať. A stále nemáme pocit, že sme na naše dieťa starí 🙂 🙂 A ani na druhé, či tretie 😅

jalito
26. máj 2014

No teda, čítam to tu, je to pol na pol.
Vek nie je rozhodujúci... ale je, a to bohužiaľ u nás žien to JE rozhodujúce.

Ja mám malého syna, má 5 a pol roka, mala som 22 rokov, keď sa narodil. Druhé sme neplánovali a ani neplánujem zatiaľ,
syn je už trocha odrastený, chodí do školky, ja si budujem kariéru a pracujem, občas sa chodím i zabaviť na diskotéku o syna sa starám a nemám pocit, že som zlá mama a ani to, že som ho mala tak "skoro" ma nemrzí, lebo čoraz častejšie počúvam o nemožnosti otehotnieť u žien v mojom veku.

Nič mi neušlo, a tiež mi tlačili do hlavy, že dieťa mi pokazí život. Nepokazil. Ale to záleží od osobnosti ženy a od toho, ako sa k tomu postaví.

zuzka2011
26. máj 2014

ahoj, samozrejme s ohladom na to, co pisali zienky tu vyssie, so vsetkym suhlasim, je to silne individualne. Ja som mala prvu dcerku v 31 r. a druhu teraz - v 35 r. a naozaj ti vela ludi povie, ze si nevedia predstavit alebo spomenut, ako zili, dokym deti nemali.... my sme si odrobili svoje, precestovali, uzili "samoty" a naozaj dieta, resp. deti vsetko menia a my sa venujeme iba im. Clovek si niekedy únavou povie o pol desiatej, ze konecne je ticho, ale to nie je o tom. Je uzasne mat na deti cas, chut a moznost sa im venovat. Je to jednoducho radost. Este jedna dolezita vec, uz to tu spomenula jajus28, ze aj ked si pisala, ze priatel zaraba vyborne, no ja by som si na tvojom mieste pozistovala v soc. poist., aky mas narok na matersku. Podla toho, co pises, hned po VS ti bez odrobenych rokov v praci tento stat neda ani cent (ako matersku). Mozno az rodicosky príspevok do 3 rokov veku dietata. My sme po prvej dcerke samozrejme neriesili tieto veci, automaticky sme ratali s najvyssou materskou (ako bola prva), az mi na socialke povedali, ze nedostaneme k novorodencovi nic - 0, lebo som si neplatila dobrovolne nemocenske poistenie!!!.... Tak ako tehotnu, ma zaliali slzy, strasna zlost, vzhladom na to, ze clovek odvadzal take dane a nakoniec podpora rodiny ziadna.... Takze pozor na to, zvaz si to, ale toto je iba poznamka k tvojej otazke... Drzime palce 🙂

lumo0304
26. máj 2014

a čo som mala povedat ja? mám 21 v čase ked som otehotnela som mala 20 začala som chodit na výsku babetko sme planovali až tak za dva za 3 roky ked budem končit s výškou mama ma 43 rokov a poviem ti skoro ju slahlo ked som jej oznamila že som tehotna a že nas svokrovci tahaju do svadby ...nemali sme nič ani bývanie chodili sme spolu 4 roky ....nechcela som ho nevedela som čo so životom ale teraz nelutujem budem este mlada a už vacsie deti ano viem že som vela stratila ale akosi sa to da zvladnut takže mojou odpovedou je ano je čas na dieta ...kedysi to bolo normalne a radsej mat deti skor ako nikdy alebo ako nechcem povedat že stara ale starsia žena už unavena vystresovana 🙂 držim palce

baska_123
26. máj 2014

Je to len a len na vás, ako sa rozhodnete. Len pozor, to že teraz zarába dosť, neznamená, že to tak bude vždy, preto by som si na tvojom mieste aspoň čo-to odrobila. Budeš sa mať kam po materskej vrátiť (snáď), v životopise to bude vyzerať lepšie a budeš mať nárok na materskú. Ja mám tiež 22 a 5- mesačného synka, s mužom sme spolu 6 rokov (z toho rok manželia). Nelutujeme že sme si tak skoro založili rodinu, plánujeme sa aj rozrastať, pre nás je to to, čo sme vždy chceli. Ale ja od 18-tich pracujem, popri tom sme si užívali až až, takže sme spokojní. a bývate spolu? či len máte ísť kde bývať? to je tiež dôležité, vzťah môžete mať skvelý, ale keď sa začnú riešiť financie a chod domácnosti, môže (ale aj nemusí) nastať problém. Držím palce! 🙂

quixina
26. máj 2014

ja mám 24 rokov a dieťa plánujem až okolo 30.
bohužiaľ, dnes ak sa nezariadiš nejako ešte pred materskou, potom už bude neskoro.
a že by som mohla mať v neskoršom veku problémy s otehotnením? to budem riešiť potom

no hlavne sa nerozhoduj na základe fóra, ale zhodnoť svoj život a podľa toho sa zariaď

brumka
26. máj 2014

to je otazka ci je cas na babatko, no pytat sa cudzich ludi mi pride ako keby iny ludia za mna maly rozhodovat, zivit moje dieta, proste odveci otazka, podla mna zalezi ci to chces ty a partner. ak si zabezpecena tak nevidim v tom rozdiel, ja som mala prvu dcerku v 22r a druhu v 27 🙂 najlepsie rozhodnutie ale to bola moja volba, nepytala som sa rodicov kamaradok nikoho ci mi schvalia ci mozem mat dieta, je to vyslovne len a len moja volba

mejjus
26. máj 2014

Prvé som mala ako 19 ročná, druhé ako 22 ročná...boli ťažké roky..ale teraz mám 32 a nemenila by som... 😉