Mám 37 rokov. Som už stará na dieťa?
Ahojte dievcata a chlapci.... Som tu nova, len vcera som objavila tuto stranku 😝 . Rada by som poznala Vas nazor... Mam 37r. a 2 deti (18a15)... Pravda je vsak taka, ze sme s manzelom zatuzili po malinkom babatku 🙂 . Deti s tym velmi nesuhlasia, ked niekedy len tak medzi recou povieme, ze by sme babo chceli.... Vraj ze som uz stara ☹ , ze 19r. vekovy rozdiel je vela atd. Dievcata.... Som naozaj uz stara? Prosim, povedzte mi svoj nazor... Dakujem a zelam kradny dnik 🙂
@miskajopa absolútne nie si stará, dnes sa veková hranica matiek riadne posunula... ja sama nestihnem možno druhé dieťa skôr ako v tvojom veku, proste sú zatial iné starosti.... že sa to detom nepáči, je ich problém, sú už dost velké... a okrem toho mám kamarátku, čo má deti 23, 21, 10 a 4, posledné sa jej narodilo testne po 40, tke... proste chceli aj to posledné dieťa 😉 kludne chod do toho, si proste len jedna z mamičiek, ktoré rodili skoro a teraz si prídu staré na deti a potom sme tu my mamičky, ktoré sme rodili ešte len prvé dieťa po 30tke a príde nám to úplne v pohode a normálne 😉
@cayrez Keď som sa narodila, mama mala 27 a otec 39 rokov, na tú dobu som mala pomerne starých rodičov (som ročník 1975). Ak by sa starkí rozhodli, že ďalšie dieťa nechcú (nemôžem vedieť, či to tak aj nebolo, pochybujem, že by babka v roku 1948 riešila antikoncepciu 🙂 ), tak tu nie je ani mama, ani ja. A koľko rokov mala Tvoja mama, keď si sa narodila? Píšeš, že už na nej vidíš, že nevládze, takže asi už tiež nebude najmladšia. Čo keby si vtedy ona povedala, že už sa na dieťa necíti? Nebola by si tu. Ináč, moja mama má 65 rokov a neviem-neviem, či by som ju porazila, keby sme si dali napríklad preteky v behu a celkom určite je silnejšia, ako ja. Má veľkú záhradu, v ktorej lezie po stromoch (fakt, prisahám, mama sa vyškriabe na strom, na ktorý by som nevyliezla ani v dvadsiatke), ešte pred pár rokmi, kým sa mi narodil syn, sme spolu chodievali na dovolenky, mama je z Tatier, milujeme hory, chodili sme na dlhé túry a ledva som jej stačila. 🙂
S tým dôchodkom máš, bohužiaľ, pravdu, ale ako matka 3 detí pôjde do dôchodku skôr (aspoň dúfam, že nezmenia aj toto) a ak nie, tak určite aspoň krátko po 60-tke.
Jasné, že to o prastarých rodičoch je somarina, takisto, ako to o starých rodičoch. 🙂
Je dobre, že upozorňuješ, čo by si mali ženy zvážiť, ale ak niekto vo vyššom veku plánuje dieťa a dokonca sem dáva diskusiu, tak to už určite veeeľmi zvažuje. Ja osobne som sa stala prvýkrát matkou v 36-tich rokoch a to Ti teda poviem, že ja osobne sa teda na prvé dieťa stará cítim, ale ak si mám vybrať, či mať dieťa v 36-tke (alebo ešte neskôr), alebo ho nemať vôbec, tak nemám o čom rozmýšľať. Jasné, že je ideálne, ak má žena deti skôr, no ale ak ich nemá, alebo aj má a chce ďalšie, tak podľa mňa v 37 rokoch ešte určite nie je neskoro. 😉
@miskajopa ahoj, neviem ci ste sa uz rozhodli, ale ak chcete, tak je to len na vas, lebo vy budete rodicia a zodpovedni za starostlivost a vychovu na dalsich 20 rokov a nie vase deti, ktore zanedlho vyletia z domu. ty citis, ci si trufas a zvladnes to. ja som sa stala mamou az 36-rocna a ja sa stara vôbec necitim! praveze teraz, ked mam 39, uvazujem o druhom a dufam, ze sa nam to este podari 😵 Samozrejme, ze nebudem pre moje deti velmi mlada mama, ale ono je to aj o udrziavani sa a o vôli neopustat sa, ale ist s dobou. a okrem toho, zivot nie je len o mladych rodicoch, co sa vladzu valat a santit s detmi, pretoze o tom sa da riadne polemizovat. su dvadsiatnici, totalni zapecnici, nudni domasedi a na druhej strane pokrocili tridsiatnici, co si uzivaju zivot, chodia po horach, po vyletoch, su kreativni, s detmi sa zahraju a vselico im povymyslaju... takze idealni rodicia sa nedelia podla veku, ale charakteru a naturelu.
ja mám 36 a 1/2 a mám 2mesačnu dcérku....manžel by chcel ešte jedno...takže možno budem mať 39 ak by sme sa rozhodli pre druhé...je to už diskutabilné,ale ako písali vyššie je to len a len na nás ako sa rozhodneme....
vek nie je kritériom pre splodenie dieťatka.Všetko je len o rozhodnutí,zdravotnom stave a samozrejme aj psychickom. 😅
takto asi pred mesiacom som tu aj ja napisala " Je 38 vela?" len s tym rozdielom, ze ja uz som tehotna. tiez som si neustale hovorila, ze je to uz dost, ale ako babatko rastie, clovek sa s tym stotozni a tesi sa. jasne, ze obavy su, ale zatial je vsetko ok a tesime sa vsetci. som v 17 tyzdni. mam dve deti 18 a 8, takze toto bude taky milacik, aj ked si stale hovorim, ze ho - ju nebudeme rozmaznavat, som totiz uc. v MS a casto vidim, ako rodicia svoje ratolesti vychovavaju( ale to je uuuplne ina tema) Takze len tolko- ak si zdrava a citite tuzbu po dietatku, tak do toho. Este na zaver, moja sesternica ma dve deti 20 a 18, roky rokate tuzi este po babatku, len jej manzel ani pocut. Teraz, ked ma 41 a zacinaju jej zdrav. problemy a vidia, ze im decka na 2 mes. odisli v lete za pracou do zahranicia, doma prazdno - olutoval manzel, ze nemali este jedno. To je len jeden pribeh, samozrejme, ze kazdy to citi inak a niekto je mozno rad, ze ma tzv. pokoj 🙂))
@h2 na toto len tolko... aj moja svokra si neda povedat a s tazkou astmou dokonca vymaluje cely rodinny dom.. samozrejme, ze postupne, ale je to zataz a ona si pride schopna.. ma 59rokov a momentalne skoncila so zlomeninou ramena, pretoze si neda povedat a odmieta nosit topanky na nizkom opatku, ktore pevne drzia nohu, aby mohla aj pobehnut za nasim hyperaktivnym synom...
Mimochodom nemozes porovnavat mestske dievca {ala kancelarska krysa} a horalku... 😀
Aby som bola uprimna.. moja starka v 1957 porodila mamu ako druhe dieta a mala vtedy 29rokov, moja mama ma tiez porodila v 29rokoch, ale ako svoje prve dieta. Ja som rodila v 25 rokoch aj to s velkymi komplikaciami tiez svoje prve dieta. Rovnako ako ja som si dosytosti uzila starych rodicov a zboznovala ich, chcem toto dopriat aj mojmu synovi, aby vedel ake je to uzasne byt s nimi cez prazdniny, aby vedel ake to je byt s niekym blizkym, kto nemusi mysliet na pracu a nemusi riesit pracovne schodzky a podobne. Myslim, ze kazdej matke dobre padne ked aspon na chvilu moze vypnut a o deti sa postara starka. Alebo ked si moze ist nieco vybavit bez toho, ze by so sebou musela trepat aj deti. Je to skvele pre obe strany a velka, naozaj velka pomoc.
Mimochodom, ked dnes tvoja 65rocna mama vladze viac ako ty, ako na tom budes ty sama za 10 rokov? To len na zamyslenie. 😉
Dotycna zvazuje a vsetky jej ochotne pisete, nieeeee, nie si staraaaaa... A tych par s inym nazorom treba "ukamenovat"? 😀 nic proti, ale ja nehovorim, ze je stara teraz, hovorim, ze za desat rokov bude stara a to dieta ju i tak bude potrebovat, aj za 10, aj za 15 rokov, 20 a viac.
Vies, si predstavit, ze budes so svojim dietatom o 10 rokov skakat zo skaly "ritaky" do mora? Lebo ja ano.. a co ty? Spytam sa ta za 10 rokov, dobre? Ci ta vobec nieco take napadne.
Nie je to o veku, je to o tom ako sa citis. Ja mam 32. Neviem si predstavit dieta po 35-ke, lebo budem stara. Hovorim si, teraz este druhe nie, ked tak o 2 roky. Ale som predsvedcena o tom, ze ajked budem mat 40, budem sa citit mentalne rovnako ako teraz. Unavena som od strednej skoly, takze fyzicky sa citim staro odvtedy. No mentalne hehehe, k dospelosti este daleko. Nie si stara. Pozri v akom veku maju teraz deti. Ak tuzite po babatku obaja, prajem vam to z celeho srdca. Neviem ci mas aj dceru, ak ano, tak by jej surodenec pomohol naucit sa vela veci, co napr. mne chybalo. Ja az po vyse 4 rokoch zacinam chapat iste veci 🙂 A mimochodom, ak sa citis stara, pri babatku omladnes 🙂
ahoj ja mám 4 deti rodila som v 18,20,32 a v 38 rokoch takže smelo dotoho 😵 posledné dieťatko som si vychutnala dokonale je to naše malé slničko 🙂
ahoj, no ja mám 36 (v októbri 37) a mám takmer 9-mesačné dieťa, keďže už máš dietky, určite to nebude pre teba taká novinka a na veľa vecí si spomenieš, takže podľa mňa choď do toho!!! určite, malé deti sú zázračné, veď sit o určite pamätáte s mužom, keďže rozmýšľate o maličkom 🙂 a vieš kto je starý? starí ľudia sú starí, ale nie my, žienka 😀
... Pokial máš v koncovke -dsať
@cayrez mám 50 a najmladšie dieťa 7,5ročné..a necítim sa stará ani náhodou 😉 také veci môže posúdiť niekto,kto to prežíva,tvoj názor je teoretický....a napíšem ešte jednu dosť podstatnú vec-oveľa viiac si ako rodičia vážime čas s našim "posledným" dieťaťom ako pri "prvých dvoch" deťoch,sme zrelší,nevytočí nás každá blbosť,vieme čo je ozaj dôležité a čo ozaj potrebuje.....
Kým nejdeš do prechodu dieťa mať môžeš🙂Ide o to ako sa cítiš, a či si trúfaš na nočné šichty a skúšky nervičiek 😉
Nemala by si sa na také veci pýtať iných ľudí, ved je to o tebe, ked ti povie nejaká stará suseda na schodoch:,,Moja, čo si sa zbláznila?" Pojdeš bábo vrátiť? Ži podľa seba
@miskajopa ja mam 37 a o chvilu rodim.
Myslim, ze u teba nie je problem samotny vek, ako skor velky vekovy rozdiel. Keby si mala 5-rocne dieta (co by bolo v pohode - bola by si rodila ako 32rocna) tak by ti to asi ani na um neprislo, ze si stara. Takto je to ine - doma dve odrastene deti...
Urcite aj ty poznas x zien, ktore rodili v neskorsom veku. Je to len a len na vas 😉
@cayrez ahoj, málokedy reagujem na príspevky ale tvoj názor ma zaujal - trochu nemilo. Ja mám momentálne 38, dcéra 13 rokov a syn za pár dní bude mať 1 rok. NIKTO nikdy nevie, čo bude zajtra, nie to ešte za niekoľko rokov. Moja mamina sa nedožila žiadneho svojho vnúčaťa, nemám preto mať deti? Ja sa cítim fajn a som šťastná, že toto "babatenko" máme. Takže určite by som nepočítala roky tak, ako to počítaš ty. A skákať "ritaky" do mora? Kludne aj zajtra, napíš teda o 10 rokov, či ich ešte skáčeš 🙂
@cayrez Ahoj. Ale no tak, nikto Ťa predsa nejde ukameňovať! Už som Ti predsa písala, že Tvoj názor rešpektujem. Myslím, že je super a že máš veľké šťastie, že si mala dieťa v 25-ke. Tiež by som ho v tom veku rada mala a verím, že mnohé zo starších prvorodičiek tiež. Lenže ja som vtedy nemala to šťastie na partnera, ktorý by to tiež chcel. Určite mnohé ženy, ktoré mali prvé dieťa vo vyššom veku na to mali nejaký vážny dôvod. Tak neviem, prečo potom, keď už mohli mať dieťa, by to mali vzdať, len preto, že už nebudú až také mladé a vitálne, ako iné mamičky.
S tou kancelárskou krysou máš pravdu 😀 , napriek tomu si myslím, že som ešte v celkom dobrej kondičke, vždy som športovala, odkedy som otehotnela, som to síce dosť obmedzila (v mojom prípade obmedzila=úplne vynechala) 😒 , ale plánujem sa k športovaniu vrátiť a dúfam, že budem po mame. 🙂 Ináč, minulý týždeň sme boli na výlete, celá rodinka, aj 19 ročná dcéra môjho muža a teda šliapať do kopca som vládala viac, než ona.
Jasné, že je super, keď môže dieťa byť so starkými, ale zase keď má žena deti príliš skoro, tak starí rodičia ešte chodia do práce. Mne teda ani mama ani svokra príliš nepomáhajú, bývame trošku ďalej od seba, ale snažím sa chodiť za nimi čo najčastejšie, malý starkú zbožňuje a ona sa s ním blázni, ako mladica.
Ja naozaj neviem, čo bude o 10 rokov, nevieš to ani Ty, ani nikto. Zatiaľ skáčem radšej hlavičky, ale máš pravdu, zo skaly do mora sú riťáky určite bezpečnejšie, tak o tom ešte pouvažujem. 😀 Ale odznel tu aj názor, ktorý má niečo do seba, že mama má byť mama a nie kamoška. O 10 rokov bude mať Tvoj syn 13 rokov a neviem, či by sa neprepadol od hanby, ak by mamička chcela skákať riťáky. 🙂 Je super, keď rodičia vládzu s deťmi bicyklovať, lyžovať, alebo šliapať na vysokohorskej túre, ale to sú všetko športy, ktoré sa dajú robiť do vysokého veku. A povedzme si úprimne, koľko detí po puberte túži ísť si zašportovať s rodičmi? Možno aj preto túži zakladateľka témy po ďalšom dieťati, lebo tie dve, čo má, už sú veľké a až tak o ňu nestoja.
Mimochodom, čo ak Ty sama o 10 rokov zatúžiš po bábatku? Čo budeš robiť, povieš si: Nie, už som stará?
Na záver už len jedno, čo ma zaujalo hneď v úvode Tvojho príspevku: Tvoja svokra má 59 rokov a "ona si príde schopná" a "nedá si povedať a odmieta nosiť topánky na nízkom opätku". Žena, ktorá vymaľuje celý dom si nepríde schopná, ona schopná JE. A nedá si povedať, to akože od koho? Od lekára? Od Tvojho muža? Od Teba? Vieš, je tu jasná podobnosť dvoch Tvojich názorov:
1. Máš 37, si stará na dieťa.
2. Máš 59, si stará na vysoké opätky.
🙂 😉
@koralovka mas pravdu, ale ja sa mozem pochvalit, ze moja mama mi bola v puberte aj kamoskou i ked som mala aj kamaratky vrstevnicky.. :o} a veru "vyblbla" sa s nami. Ostatne maminy len lezali na plazi a nasa mama jedina hrala s nami nase hry a ako som pisala skala s bratom zo skali do vody. Ako decko som bola pysna na to, ze mam taku duchom mladu mamu. Vsetci hovorili ty sa mas, mas cool mamu. A to neznamena, ze nam bola len kamoskou. Bola mama ako kazda ina. Bola prisna, ale vedela sa s nami vyhrat aj ked sme boli vacsi.
Nema problem vyhrat sa aj s mojim hyperaktivnym synom, len na druhy den uz vobec nevladze a bolia ju klby, co je v jej veku prirodzene.
@jankasmilee to ma velmi mrzi, ze tvoja mamina odisla tak skoro. Je to vzdy bolestive... Trosku sa mi vsak nepaci, ze si to, co som napisala pekne pokrutila.. Dalej sa snad ani nemusim vyjadrovat. ☹
@h2 tesi ma, ze si sa aj zasmiala, tak to ma byt, ja to zase nemyslim vsetko tragicky a aj som pisala, ze zalezi to od osoby, takze...
a budem sa opakovat.. nehovorim, ze 37 = stara na dieta, ale neskor s pribudajucim vekom si clovek uvedomi, aha, uz tolko nevladzem..
59 plus TAZKA ASTMA mojej svokry, to som tam tiez pisala. Vies, ona je cely zivot na invalidnom dochodku prave pre tu astmu a teda malovat cely dom mi pride v jej pripade tak trochu na hlavu.
A krasne si vytrhla z kontextu aj tie vysoke opatky. Je v poriadku ked si ich berie do mesta a podobne. Ale ak sa trochu zamyslis, vzala by si si slapky na vysokom opatku na ihrisko k HYPERAKTIVNEMU dietatu? Uz vlani jej krpaty usiel, chcel sa hrat, ona nanho nezakrici, ale radsej sa po nom hodi, potom ma obite kolena a lakte {svokra}, tohto roku sa jej podarilo zlomit si rovno ruku. Som z toho nestastna, ze v tomto si nechce dat povedat, lebo nabuduce, ked sa po nom hodi, moze skoncit horsie aj ona, aj moj syn. Tak to len, aby si chapala, preco to pisem, ze si neda povedat.
Nuz a k tej "mama je mama".. pisala som kocke vyssie. A ver tomu, ze moj brat mal vtedy 14 rokov a bol cely bez seba z toho, ze mama skace s nim zo skaly. 😎 Samozrejme, tiez to zalezi od dietata, od povahy a tak dalej.
A este som chcela.. to s tym partnerom mas pravdu. Ja mam muza o 5 rokov starsieho a aj tak mi niekedy pride ako decko. Ale taki su asi vsetci chlapi. 😉 Doba je celkovo zla, uponahlana a podobne, ale tu sa jednalo o to.. mat, ci nemat dieta vo veku okolo 40 rokov, ked uz mam velke deti. O prvorodickach radsej ani nehovorim. Ja neverim, ze je tento trend len preto, ze si zeny nedokazu najst vhodneho partnera. To je somarina. Je to o tom, ze sme ovela narocnejsie na toho druheho, ze vieme byt uspesne v zamestnani a mat karieru a tak dalej a tak dalej.. a vsetko ostatne sa odsuva. Za 20 rokov sa zisti, ze preco to nie je dobre.
Taktiez ta neistota dnesnej doby.. uz teraz mi je jasne, ze mame s muzom co robit, aby sme zaistili tomu jednemu zlaticku, co mame, vsetko co bude potrebovat, kruzky aj vzdelanie. Absolutne nerozmyslam, ze by som mala dalsie dieta, lebo financne si ho nemozeme dovolit a ja nechcem, aby mojmu dietatu nieco chybalo. Nehovorim, ze nie som prisna a ze ma vsetko, co si zmysli. To vobec nie. No kruzky pre deti a vsetky aktivity nieco stoja.
Konkretne ja som otehotnela lekarovou chybou a tiez som planovala mat dieta okolo 30tky. Az po VS. Ale dobre, ze sa stalo tak, ako sa stalo. Bola som na rizikovom, mala som zakazane chodit, cast tehu som lezala v nemocke s krvacanim, maly sa narodil predcasne a podobne. Zijeme daleko od starych rodicov a maly ich zboznuje vsetkych {casto cestujeme za nimi}. Neviem sa dockat, az budu vsetci na dochodku a moja mama sa vrati do rodneho mesta sem k nam. 😀 Potom to bude to prave orechove. 😀
Jo a za 10 rokov urcite napisem, ze ako sa mi skacu ritaky,.. ak budem stihat, lebo planujem potom vsetok volny cas venovat krpatemu a tulaniu sa po SVK aj zahranici. 😎 to len teraz nakupujem na bazare, aby som co to usetrila..
Tak zatim sa drzte kocky.
@miskajopa aj moja kamaratka ma takto deti s takym odstupom a hoci zozaciatku neboli nadsene ked otehotnela teraz babatko zboznuju a nie je ziadny problem 🙂
Ja mám 38 som prvorodička, priateľ má 18 ročnú dceru z prvého manželstva. Nie nie som stará som mladá, lebo budem mamina...Ber to pozitívne!!!
ja by som uz nechcela ani zadarmo a to mam 34rokov 😀 😀 😀 😀 a co tak byt babicka

mam 36 a rocne dieta vsetko super! niesi stara¨.... 😀