Mám 38 rokov. Som už stará na dieťa?
Ahojte mám 38 rokov a muž by chcel ešte jedno dieťa chcem sa spýtať či už nie je neskoro.
ˇJa mám 3 deti a ešte akosi túžim po jednom.....ale muž už nechce ☹ . Najstaršiu som mala v 25 a syna 30-tke. Medzi najstaršou a malou je presne 11 ročný rozdiel. 😀 a staršia mi teraz povedala že by chcela ešte jedného súrodenca 😅 .... No čo povedať tiež budem mat za necelé dva roky 40-cat 😖 .... ale keby sa podarilo tak určite s veľkou radosťou ved aj teta mala syna v 40 a teraz je už z neho dospelí chlap 😀......
nie je neskoro ak je po zdravotnej stránke všetko ok .....mať viac deti je super som velmi šťastná že nemám jedno,,...deti sa velmi lúbia a je nám veselšie....odporúčam isť do toho kým není po 40ke....
@jijiji1 JJ:o)
@zvedavka13 kdeze by si si predlzila akcny zivot - ony si zo urcite nechcu priznat ze padaju na hubu😄😄😄😄😄
@prasiatko30 nesúhlasím tak celkom s tebou... mam synovcov a netere, takže viem, čo je to starať sa o deti... a áno, je človek unavenejší, ale keď ti dieťa úprimne a s radosťou v očkách povie, že ty si tá naj teta na svete.... to ti dá toľko energie, že by si vedela hory prenášať... tak čo potom tvoje vlastné dieťa...asi je to aj o tom ako sa "vnútorne nastavíš"🙂
@zvedavka13 to bola ironia a narazajuc na predchadzajuce prispevky kedy tvrdila jedna baba ze mamicky nad 40 sa len pretvaruju ze su schopne sa do pohody starat o svoje male deti 😄😄😄😄
@prasiatko30 , ja sa tiež takto úspešne "pretvarujem" že zvládam v 44 rokoch svojho posledného 2 ročného potomka 😎 😀 😀 😀
Píšem za seba, mám 37 a 5 ročného syna a viac detí by som nechcela. Robím všetko čo sa dá pre to jedno dieťa, viac by som nezvládla, syn býval často chorý, ešte stále veľa nocí neprespíme. Inak je jedináčik lakomosť a pod. nehrozí, delí sa so mnou. Sme taká fajn dvojka, väčšinu času trávime spolu, okrem školy a krúžkov. Mala by som strach aj či by sa dieťa narodilo zdravé, s vyšším vekom pribúdajú zdravotné riziká pre deti i matky. Bývam o deviatej večer unavená ako pes a to nehovorím, že konečne môžme spolu do kina, na dovolenku, na turistiku a pod.Pre mňa je byť matkou to najnáročnejšie na svete.A vôbec sa nepretvarujem, bývam vyčerpaná, je síce pravda, že od narodenia mi nik so synom nepomáha a pracovala som zavčasu, manžel často v zahraničí a babky nepomôžu.
@roxana280 ved ani mne nemal s malým kto pomôcť ja rodičov nemá už od 19 a manžel má len mamu ktorá je od nás daleko ja viem čo to je a tiež býval malý často chorý už od 7 mesiaca ale vidím na nom, že je taký samotár nevyhladáva velmi deti a to tiež nie je dobre velmi sa na mna upol
@roxana280 sestra mala druhé až po siedmich rokoch lebo mala syna stále chorého a teda mala ho v 25 a bála sa mať druhé,ale vraví že je mu to velmi pomohlo ked má súrodenca teraz jej vyčíta prečo nemal sestru skôr, že sa nemal s kým hrať,nebojíš sa že ti to bude časom vyčítať že bude sám,toho sa ja obávam
ja som svoju vytuzenu dcerku porodila po 20 rokoch mam 43 rokov a som najstastnejsia na svete do mojho zivota vniesla radost je plny byt jej stebotu vsetci sme ozili a moj zivot ma vyznam je hyperaktivna uz nemam tolko energie ale ona mi dava chut do zivota a vsetko sa da v pohode zvladnut drzim palce .
Ja mám 35 a mám 5 mesačné dvojičky, 38 sa mi nezdá veľký rozdiel. Pokiaľ sa žena cíti fyz.dobre tak si nemyslím že by bolo neskoro. Je tam síce vyššieho riziko všelijakých chorôb , ale veď aj mladé ženy majú postihnuté deti , neni predsa pravidlo že staršia žena s určitosťou bude mat postihnuté dieťa.
Ja osobne som oveľa kľudnejšia a beriem kopec vecí s nadhľadom teraz keď som staršia ako keď som mala malých chlapcov v mladšom veku. A určite ma doteraz ani raz nenapadlo, že by som bola stará na bábätko. Ja sa cítim mladá 🙂
Mám 38 a ešte som nikdy nebola tehotná.Veľmi by som chcela,ale 10 rokov sa nám nedarí.Podstúpila som už 2xET a 1xKET a nič.Už na ďalšie ivf sa nedal partner prehovoriť,takže skúšame prirodzene.Ale nevzdávam to,necítim sa byť stará na dieťa.Takže,rozhodne ísť do toho, ak niesú nejaké vážne zdravotné problémy a cítime sa na to,že to zvládneme.
nic sa neboj ja som druhe porodila v 38 a je uplne zdrave, 🙂 som stastna,mozno mam menej energie,ale stoji to za to,drzim palce 😉 😉 😉 😉
Myslim, ze priroda to tak zariadila, ze mladsie zeny deticky zvladnu viac v pohode-neprebdene noci atd. Na druhej strane starsie mamicky sa viac venuju dietatu, viac si ho vedia uzit. Vyssi vek-vyssie riziko, ale v dnesnej dobe sa pomocou ultrazvuku a laboratornych testov da mnoho odhalit. Urcite by som moznost darovat zivot len pre vek 37 nezavrhla, ak sa na to ty sama citis, smelo do toho! 🙂
@orchidea123 🙂
@andreasiskova3 všetko dobré prajem,pri dvojičkach dva krát tolko trpezlivosti ale zase aj radosti 😉
@andreinka Ďakujem, je to trošku náročnejšie , ale tá radosť z nich sa tým starostiam nevyrovná. Oni len tak čakajú kedy sa na ne pozriem a smejú sa celé šťastné , to je niečo úžasné a nič sa tomu nevyrovná, vtedy aj zabudnem že sú aj starosti nejaké 😀
@andreinka ja si myslim, ze matka ma byt v prvom rade dobrou a spokojnou matkou. Keby som mala este jedno dieta, bola by som nespokojna, nervozna atd..mozno aj chora, moje prve tehotenstvo bolo dost tazke...myslim, ze v nasej rodine plati, ze sa ma pozerat na kazdeho, nielen na jedno dieta, ze sa nema s kym hrat. Surodenci sa veru aj biju, zavidia si, ziarlia na seba..nam vyhovuje nas model, syn ma kamaratov v skole...vie si najst na ihrisku a my sa s nim tiez hrame...
na dieťa v 38 nie je neskoro, ak sa cítiš fit tak určite. Ja som tiež vekom staršia ale stará sa necítim a môj vytúžený chrústik bude mať 4 mesiace. A aj rodičovstvo si vychutnávam v pohode bez stresov a to sa mám čo obracať. Mám prváčku a ešte staršiu krúžky škola všetko to rozvážam aj našim najmenším pokladom. Najstaršia už má svoju domácnosť od marca. Stojí to za to určite. Držím palce nech sa rozhodneš akokoľvek.
No je to podľa mňa veľmi individuálne.....každá zena musí zodpovedne zvážiť ci na to má a je jedno ci je to v 20 tke alebo v 40-ke, a to po zdravotnej, finančnej a aj ako sa cíti na tom psychicky a fyzicky. Ja za seba....vždy som chcela mat bábo co najskôr, no nedarilo sa, alebo nebol vhodný partner, zdravotné problémy, atd. No vsetko si ma počkalo a dočkala som sa tento rok- v 40-tke. Vydala som sa a mám doma úžastného 3- mesačného synceka. Som na neho sama kedze manzel je v zahraničí. A úplne si to materstvo užívam, som trošku unavená, ale na druhej strane mám neskutočne veľa energie a vychutnávam si každý deň.Nezamýšlǎm sa az tak co bude zajtra a uz vobec nie co o 20 rokov. Užívať si treba každý den a nie sa zamýšľať co bude zajtra ako bude reagovať okolie. Mnohé 40tnick sú ináč v lepšej kondícii ako niektoré mladé baby. A nikto nevie kedy koho co stretne na další den, ci ho neprejde autobus.Ako som spomínala, treba si užívať súčastnost aby nám neustálimi myšlienkami na budúcnosť neunikla pomedzi prsty. A co je najdolezitejsie, dat dieťaťu veľa lásky a porozumenia.Takze ked sa na to cítiš,zdravie slúži a máš vela energie, kľudne do toho choď a ostatné nerieš, len miluj a užívaj🙂

@prasiatko30 no a je to presne tak... keď príde ten "správny" čas, a vieš, že to chceš... zvládneš aj výchovu detí v pohode a ešte si pri nich "predĺžiš " svoj akčný život🙂 lebo deti ťa nenechajú "zostarieť"🙂