icon

Mám 38 rokov. Som už stará na dieťa?

andreinka
7. okt 2014

Ahojte mám 38 rokov a muž by chcel ešte jedno dieťa chcem sa spýtať či už nie je neskoro.

sisaka
24. okt 2014

"stara si na kolko sa citis" - plati na mentalny vek, fyzicky vek neoklames a teraz nemam na mysli fyzicku kondiciu, ktora moze by lepsia u 40nicky ako 20nicky, mam na mysli process starnutia, telo starne a to nik neoklame. Nase geny mutuju - vplyvom starnutia + roznych skodlivin, takze je tam vacsia sanca,ze nejaky zmutovany gen sa prenesie aj na dieta ... Tolko moj nazor. Vyjadrovat sa k tomu, ci je niekto mlady ci stary na tehotenstvo v 38 si netrufam.

andreinka
autor
25. okt 2014

@rencici27 🙂

nona72
25. okt 2014

Záleží ako sa cítiš ty.Ja som mala dieťa v 40 a všetko bolo ok,

andreinka
autor
25. okt 2014

@nona72 ahoj pozrela som si tvoje fotky máš krásne detičky 🙂

zvedavka13
27. okt 2014

Ahojte. Ja mám tiež 38 a my s manželom ešte len teraz uvažujeme o prvom bábätku. Naozaj je to asi tak, že mentálne máš toľko, na koľko sa cítiš... Ťažkú hlavu si z toho nerobím... zbytočne sa človek potom stresuje. Každopádne, ak sa to podarí, budeme radi a prijmeme ho s láskou. Ak sa nepodarí, život pôjde aj tak ďalej...

nikuska744
27. okt 2014

Ja mám jedno dieťa. Mám 35 rokov a do 40-ky, chcem ešte dve. Ale človek mieni, Pán Boh mení. Ale je to také krásne mať rodinu a starať sa o ňu a nebyť sám. Vôbec nerieš také veci, ako tu baby píšu, že koľko rokov budeš mať na jeho stužkovej a podobne, či sa dožiješ vnúčat. To sú blbosti. Choď do toho. Všetky hollywoodske hviezdy mali deti okolo 40-ky. 🙂 Držím palce.

kafiroja
27. okt 2014

Žienky veď každá musí vedieť či by to zvládla alebo nie. Ja mám 40, dcéra má 15 a syn 6 a začínam uvažovať ešte o jednom dieťati. Samozrejme, že sa bojí problémov v tehotenstve. Moja sestra má 36 a rozhodne povedala, že ona už NIE. Tak žienky ak chcete, tak šup - šup do toho a nepozerajte sa na druhých čo hovoria. 🙂

zvedavka13
27. okt 2014

Keby to bolo také jednoduché🙂 mne práve kolegyňa povedala, že jej z Heliosu potvrdili jej prvé (asistované) tehotenstvo 🙂

luccija
27. okt 2014

@cenculinka
V 23,26 rokoch je clovek este student na VS🙂 bez prijmu, kde je byvanie, nejaku pracovne skusenosti?nie som fanusik neskoreho rodenia, ale tento vek sa mi nezda na hrane.tak bude mat na stuzkovej 56 rokov je to hanba? Co pozeram po okoli strasne vela zien je okolo mna tehotnych po 35 tke.preco ju maju zaujimat vnucata pre nu ma byt prvorade jej dieta a nie stresovat ci sa dozije vnucat.Na druhej strane bude uz na dochodku a pomoze s tymi vnucatami🙂
nikto nevie ci tu bude zajtra a nie ci sa dozije dalsej generacie.
Ja napriklad nepoznam nikoho z okolia, kto rodil v dnesnej dobe v 18 tke

@cenculinka

stanka810
27. okt 2014

Ja mam 38 a 8 mesacnu slecnu 🙂 vek je len cislo 😉

luccija
27. okt 2014

Mna s tymto vekom zmagorila moja mama.Bola v skole so mnou pre syna a zacala lamentovat aki su rodicia tych deti stari🙂)Mam 37 a vacsina je plus minus rovnako par mamin ma 15,16 rocne deti a teraz prvacikov benjaminkov.Tie casy, ked moja mama rodila v 19 rokoch a v 50 tke bola babka su prec.Mali sme tu murara a mal cez prazdniny so sebou pomocnika, tak zo mna vyhrklo, ze mate zo sebou vnucika? A on, ze nieee to je moj syn 12 rocny mal som ho v 39 rokoch🙂)
Bola to blba situacia.Ja mam jedno dieta vzdy som bola presvedcena, ze chcem jedinacika a v poslednu dobu ma zacalo matat ci to neskusime este raz a ci je to spravne rozhodnutie zostat pri jednom.
A veru rozmyslam ci v 50 tke budeme mat doma 12 rocneho, ale ci porodit v 34,35 ci v 38 to je uz prasti ako uhod🙂

jalito
27. okt 2014

Vek je len číslo...ha... keby to bolo iba číslo, tak by sme mohli rodiť i v 70 - tke, no nie? Lepšie je mať dieťa skor, ako neskor a potom vyzerať ako desaťkrát vylúhovaný čaj, ale vravieť, že je to super, že som si predĺžila mladosť a vo vnútri mať zlosť na to, prečo som do toho v takom veku vobec šla? Poznám pár príkladov, a hoci si to ženy nepriznajú, mať v 40 dvojročné dieťa je ovela vačší záhul ako v dvadsiatke. Ale to si žiadna neprizná, veď je to moderné mať dieťa neskoro, že?

stanka810
27. okt 2014

@luccija tiez budem vodit malu do skolky ako 40 rocna...moja mama ked mala 38 ja som mala 17 😀

bambulka2015
27. okt 2014

Ja mam 36 a snazime sa o prve. Zial roky sa nam nepodarilo prirodzene, takze teraz to riesime cez kliniku. Ak sa nam teraz vydari, tak by porod vysiel presne na mojich 37,5 rokov. Jasne, ze prirodu clovek neoklame. Telo mladsie nebude. Ale telo je ako stroj. Ked sa o stroj nestaras, tak vypusti aj po dvoch rokoch dusu. Ked sa o stroj staras, tak ti moze vydrzat aj 20-30 rokov. Cize, ked sa clovek o seba stara, zdravo zije, ma dostatok pohybu, je aj po psychickej stranke v pohode, tak moze byt na tom aj v 40tke lepsie ako nejaka dvadsiatka. A nie len zvonku ale aj zvnutra.
A ja sa toho vobec nebojim, ze ak budem, tak bude mama az v 37cke. A uz vobec neuvazujem a nelamen si hlavu nat tym, ze pojdem dietatu na stuzkovu v 55-56 rokoch. Moze byt, ze ja ako sportovec a clovek , co sa nezanedbava, mozem v tom veku byt na tom lepsie ako nejaka mamicka v 35tke. A vnucatka ma netrapia. Pre mna je najdolezitejsie mam vlastne deti a tesit sa z nich a s nimi. Ci budu dake vnucata a ci nebudu, a ci sa ich dozijem alebo nie, ma teraz nezaujima. Ano, bolo by to pekne vidiet deti mojich deti, ale to je zatial nepodstatne.

marika39
27. okt 2014

Mame sa cca v tom veku narodila moja najmladšia sestra, ktorá je odo mňa o 18 rokov mladšia, ale myslím že je to v pohode. Teraz ked sme my staršie už preč z domu, tak sa vytešujú z nej a nevidím rozdiel vo výchove, že by to už mama nezvládala alebo sa jej nechcelo učiť s ňou, takže môj názor - ak sa na to cítiš , smelo do toho 😉

zvedavka13
27. okt 2014

jalito Mám sestru pôrodnú asistentku a od nej každý deň počúvam, že už včera bolo neskoro.... áno, po fyzickej stránke.. ale mať deti len pre to, že mi tikajú biologické hodiny, aby som "to" stihla do 30.tky .. a potom byť na výchovu možno sama..radšej neskôr s tým "pravým" a jeho pomocou...a ako píšem.. keď sa nezadarí.. aj bez detí sa dá žiť plnohodnotný život...nie každý má to šťastie...

zvedavka13
27. okt 2014

Každopádne mať dieťa nie je len krásne.. od rána do večera... v prvom rade je to zodpovednosť za ďalšiu ľudskú bytosť... nie len za seba...a podľa mňa je nezodpovedné mať dieťa bez zázemia a nestarať sa oň. Zasa na strane druhej.. dá sa "kalkulovať" s časom, ale len do určitej doby.. potom môže byť už neskoro...

erienka
27. okt 2014

Moj dedko z terchovej sa narodil ako prvorodene a aj jedine dieta zene, ktora mala 40 rokov. Tak ked to bolo pred 100 rokmi mozne, snad aj dnes to bude 😉

barborazilina
27. okt 2014

@zvedavka13 Podla mna mat babo v 38 alebo aj v 40 je v pohode ak ho dokazes zabezpecit a mat aj zadne vratka ze keby sa ti nieco stalo (predsa len budes mat pred 60 ked bude koncit strednu) ale toto sama vies ved nemas 16 a urcite si si uz svoje zazila ... okolie ignoruj a uzivaj si tehotenstvo ... ja mam teraz 31 som tehotna prvykrat a nelutujem ze to nie je skor ... mam zazemie, viem sa postarat a nemusim riesit kde zozeniem prachy na plienky alebo sunar alebo ako si privyrobit na odklikavani blbosti za par eur... (tymto nechcem nikoho urazit len konstatujem realitu)Kazdy vek ma svoje ... ale ak nieco chces tak do toho chod a nekukaj co kto napise alebo povie 🙂

@jalito Prosim ta kolko mas rokov?

zvedavka13
27. okt 2014

@barborazilina Mám "zadné vrátka" (manžela o 8 rokov mladšieho)🙂 ja mám 6 synovcov a 2 netere, takže detí som si už "užila", lebo sú ako moje vlastné... nikdy som sa neriadila "prúdom", vždy som si išla za svojím a zatiaľ sa mi to vždy potvrdilo, že ísť si za svojím má význam.. áno, začíname doma riešiť tehotenstvo, ale keď sa to podarí, určite si to vychutnám, aj keby to malo byť v 40🙂

barborazilina
27. okt 2014

@zvedavka13 Tak potom nemas co riesit a chod do toho a ludi ako jalito ignoruj ... aj tak ti nic ine nezostava 🙂

jalito
27. okt 2014

@barborazilina mám 28 a to neznamená, že nemám vo svojom okolí pár takýchto príkladov a že si tým pádom neviem vytvoriť objektívny názor. 😎

luccija
27. okt 2014

@jalito
To Ti nikto neberie, ze v 20 tke som po diskoteke nemusela spat a teraz zaspavam so synom o 21🙂)lenze clovek nechce priniest dieta do podnajmu aj chce nasetrit aj byvat casy komunizmu skoncili.V zahranici je bezne, ze zeny rodia neskor.Vratit cas a, keby sa to dalo mam prve dieta v 27,28 a dalsie max do 35 tky
Nie kazdy ma vhodneho partnera dobre zdravie, aby sa zadarilo hned
V Rakusku robia amniocentezu po 41 rokoch len u nas sa strasi, ze po 35 je neskoro.

zvedavka13
27. okt 2014

@barborazilina Druhých neriešim.. nie sú v mojej koži...takže si môžu hovoriť čo chcú... určite sa pokúsime🙂

jalito
27. okt 2014

@luccija v každom prípade si len ženy možu dnes myslieť, že sú večne mladé a že ich život bude nalinajkovaný presne podľa ich predstáv, no nie je tomu tak, padajú na huby a zis|ťujú, že čo mohli urobiť skor a neurobili, teraz už neurobia... A kliniky IVF na nich ryžujú a ryžujú...

jalito
27. okt 2014

@jalito tým nechcem povedať, že si mám decko urobiť s prvým chrapúňom, ktorého stretnem, našťastie som sa tomu vyhla aj ja. Ale ´bohužiaľ, žena po tridsiatke je už čoskoro na odpis, a ja sa už tiež s tým zmierujem...

zvedavka13
27. okt 2014

@jalito nesúhlasím.. po 30 sa život ženy ešte len začína... do 30-tky sú to zlaté časy mládežnícke...ako víno.. čím staršia, tým zrelšia🙂

vege1
27. okt 2014

"Zena po triadsiatke je uz coskoro na odpis". Pardon za vyraz, ale ako toto niekto moze z huby pustit? A co nejaka ucta a respekt voci zenam, co toho "praveho" nestretli v 17 rokoch na diske, alebo sa o dieta snazia dlhe roky? A pre uplnost - mam 30 a o dieta som uz dvakrat prisla po rokoch snazenia. A to sa po precitani pribehov niektorych zien tu na MK rozhodne neradim medzi najviac zivotom ublizene. Ale tak na odpis, no 😖

bambulka2015
27. okt 2014

@jalito suhlasim s
@zvedavka13 po 30. sa zivot len zacina. A u mna je to doslovne. Vies, si dost netaktna. Ze vraj IVF kliniky ryzuju. Dnes som napr. bola na kontrole. Vies kolko tam bolo mladych bab? sa ti ani nesnivalo. Zial je to tak, ze uz aj 20tky maju vselijake zdravotne problemy.Ja mam napr. 36 a su uplne ale ze uplne zdrava. Moj gyncar neraz povedal (tak zo srandy, ved nik nikomu chorobu nepraje), ze keby boli vsetky jeho pacientky tak zdrave ako ja, tak by uz davno skrachoval 😕 Nie vazne, ja som aj rada, ze nemam dieta s mojim predchadzajucim partnerom. S nim by som mozno otehotnela na prvy sup. Ale asi aj preto som za 5 rokov s nim dieta ani neplanovala, lebo som nejak musela citit, ze on nie je ten pravy. Ked sme sa rozisli, stretla som mojho teraz mm. Mala som tridsat. Od zaciatku sme si sadli a vlastne od zaciatku hovorili aj o detoch. Po roku sme sa uz nejak extra nechranili, zobrali a potom uz isli fakt naostro naostro naostro. ked sa nic nedialo, tak isiel muz k andrologovi a sup, on je "na vine". A to je len o 3 roky starsi, cize pre muza v najlepsom veku.
Takze vidis, nie vzdy to ma nieco s vekom zeny. Ja mozem, on nie. Keby som mala ineho, tak uz mam za tychto 6 rokov mozno aj 6 deti.
Neprajem to nikomu, ale nehovor nieco, o com nemas ani paru.

luccija
27. okt 2014

@jalito
To Ti nikto neberie, ze v 20 tke som po diskoteke nemusela spat a teraz zaspavam so synom o 21🙂)lenze clovek nechce priniest dieta do podnajmu aj chce nasetrit aj byvat casy komunizmu skoncili.V zahranici je bezne, ze zeny rodia neskor.Vratit cas a, keby sa to dalo mam prve dieta v 27,28 a dalsie max do 35 tky
Nie kazdy ma vhodneho partnera dobre zdravie, aby sa zadarilo hned
V Rakusku robia amniocentezu po 41 rokoch len u nas sa strasi, ze po 35 je neskoro.
@jalito
preco tak negativne myslis? Chvala Bohu za tie kliniky volakedy by ich lekari odpisali, ze sa s tym maju zmierit, ze dieta nemaju.Pre mna prisli po 30 tke najlepsie roky.