Mám si dať urobiť dieťa od cudzieho muža alebo od kamaráta?
Ahojte,manželovi pred časom zistili aazospermiu a stále túžime po spoločnom dieťati...ale na CAR nemáme momentálne financie- prerábame dom a ja som teraz bez práce. Manžel minule povedal len tak medzi rečou,že nech to spravím tak,aby on o tom nevedel....Mal na mysli,že ma niekto "len " oplodní. Keď to povedal,mal dosť skleslú náladu,lebo sa stále s tým nevie zmieriť,že je neplodný a mne to pravdaže prišiel ako šialený nápad a ušlo už pár týždňov odvtedy a ja som sa v hlave začala pohrávať s myšlienkou,že možno niekedy...keď sa na to budem cítiť psychicky pripravená,že by som sa na to dala. Brzdí ma viacero dôvodov: 1.-je to nevera a ja svojho muža milujem nadovšetko. Po 2. Bojím sa,čo by to spravilo s našim vzťahom a či by to dieťa bral ako svoje Po 3. Bojím sa,že to celé praskne pred rodinou,lebo oni už možno niečo tušia-rsp. vedia,že sme plánovali dieťa a že tehotná nie som ani takmer 2 roky po svadbe 4. Neviem,či to nie je trestné-alebo čo môže urobiť ten darca,keďže ma bude poznať a stretneme sa minimálne raz . Rozmýšľala som že oslovím dobrého kamaráta zo strednej. On je gay,ale kedysi mal normálne frajerky. Ale bojím sa,že by tomu darcovi napr. raz mohlo napadnúť domáhať sa svojich otcovských práv...... Rada si prečítam vaše názory,či skúsenosti s niečím takým.
@alica1980 poznám prípad, keď sa žena takto rozhodla. Bolo to v časoch, keď ešte umelé oplodnenie nebolo dostupné. Mala syna s iným mužom, ktorý sa to nikdy ani nedozvedel (bol v tom čase v ich lokalite pracovne). Či a ako to vedel manžel neviem. Ale určite to minimálne tušil, lebo roky nemali deti a proste zrazu bum bác a ona je tehotná. Z jej strany tiež nešlo o neveru kvôli pôžitku, ale o oplodnenie. Vtedy jediným možným spôsobom tak, ako to boh zariadil. Vzťah medzi synom a "otcom" nebol extra dobrý, ale bol. Fungovali normálne ako rodina, dnes sú už obaja po smrti. Ona bola jedna úžasná žena, ktorú som si veľmi vážila. Nikdy som jej rozhodnutie neposudzovala. Proste tak to bolo, robila asi čo mohla a ako vedela. Niečo podobné je aj vo filme Musíme si pomáhať. Tam to vyšlo. Ale chce to veľmi vyzretého muža, veľkorysého a múdreho.
@skaredekacatko To beriem co pises, prijde mi to OK. Len som reagovala na moznost priniest si nejaku svoju vlastnu skumavku (akoze od manzela, ale inak od "suseda") a nechat si to aplikovat za 50E, co sa mi zdalo podozrive. A aj nezodpovedne prave kvoli tomu ze u neprevereneho bars znameho chlapa, ktoreho si len tak vyhliadne, by nevedela, nemala lekarmi preklepnute zdravotne a geneticke pozadie, hoc aj novonok moze vyzerat "k svetu" dieta by nebolo na istom co sa zatazenia v rode su atd. To iste by platilo aj v pripade ako ju tu niekto vyzyval ze naliat si to tam sama doma, myslim obsah skumavky od suseda. Muz by sice o tom akoze vedel, ale nevedeli by opat udaje o zatazeniach, kvoli transfuzii, krvym skupinam, pripadne transplantacii...Ja viem ze kopa otcov vychovava kukucie deti ani o tom nevie, ale ked uz by to mali vediet, tiez sa mi zda serioznejsie ked tak oficialne riesenie. Nehladiac ze v cenrte ti oficialni darcovia sa asi nedozvedia kde ich deti behaju a deti ked sa aj dozvedia ako boli splodene, nemusia citit taky vnutorny rozpor ako ked sa k nim zrazu prihlasi mamin znamy. Taktiez ked aj dieta sa nahodou dopatra oficialneho darcu, asi tam je to inak poriesene ohladne naroku na dedicstvo a pod. ako v pripade neoficialneho skumavkoveho darcu.
@horana o genetických zaťaženiach nevieš ani keď si robíš dieťatko prirodzeným spôsobom so svojim právoplatným manželom, ak ste predtým nepodstúpili testy. Či podstúpili? Pozná sa obvykle rodinná anamnéza a aj to len po generáciu starých rodičov, málokto ovláda chorobopisy príbuzenstva sedem generácií do zadu a niektoré ochorenia sa nevyskytujú v každej generácii, ale môžu byť zdedené po pra pra predkovi, o ktorom už žijúce generácie dokopy nič nevedia. Veci netreba brať na ľahkú váhu, ale zas ani byť ten dokonalý plánovač sa obvykle nevypláca.
@lanugo nič v zlom, ale rýchle riešenia nebývajú tie najšťastnejšie a tu nejde o cukríky. To, ako si ten postup opísala, je trochu mimo reality, to je akoby si išli kúpiť 10 dkg salámy.
Myslím, že @horana nie je v tejto veci neprimerane negatívna. Toto naozaj nie je záležitosť, na ktorej sa dá nejako záväzne dohodnúť vopred. Muž môže ísť do CAR, môže podpísať milión čestných vyhlásení, zmlúv a neviem čoho, ale nemôže sa zaviazať k tomu, že tú situáciu naozaj emocionálne zvládne tak, ako by si želala žena a asi aj on sám. Vyhlásením neošetríš jeho pocit zlyhania, zrady, ani chýbajúce rodičovské city. A už vôbec nie v prípade, že sa niečo skomplikuje.
Verím, že sú muži, ktorí sú skvelými otcami detí z darcovských spermií a určite sú aj fungujúce manželstvá (neodsudzujem a priori žiadnu cestu k rodičovstvu), ale podľa toho, čo píše zakladateľka, jej muž túto možnosť vypustil v stave frustrácie, nie ako racionálny a dobre premyslený návrh. Netrúfla by ako jeho žena chytiť sa toho a začať to iniciatívne riešiť, možno naopak čakal, že mu vyjadrí podporu a túto možnosť zavrhne z lásky a úcty k nemu.
zdravotna poistovna hradi 3 pokusy v CAR, takze by som to radsej skusila takto, V CAR mozete dostat spermie od darcu (vyberaju charakteristiky podobneho muza- cize ak je tvoj muz velky ako hora, ma 100 kil a huste kucerave cierne vlasy, nedaju vam spermie od utleho blondiacika...). Tak sa bude dieta "podobat " na oboch rodicov, externych ludi to vobec nemusi napadnut. Aj ked to dieta nebude jeho bioogicke, tak stale bude VAS, splodene z velkej manzelskej lasky....
Pozri to nad cim rozmyslas navrhol tvoj muz v stave zrejme hlbokeho zarmutku a nemyslim si ze by sa s tym vedel niekedy vysporiadat...ja by som skusila CAR alebo adopciu.
kopa žien je tu pohoršených nad čím rozmýšľa zakladateľka, môžem povedať, že u nás takto k dieťaťu jeden pár došiel. Nemohli mať dieťa, tak urobili takúto dohodu, žena si to odtrpela (mala šťastie, že to bolo na prvý šup), chlap zatiaľ chlastal v krčme, "darca" bol chlap taktiež z našej dediny, narodilo sa dievčatko, čím bolo väčšie, tým sa viac podobalo na svojho biologického otca, všetci všetko vedeli, ale nik to neriešil, aká bola potom kvalita ich vzťahu, to neviem, spolu sú doteraz, či dcéra vie pravdu, netuším, odvtedy ubehlo už 39 rokov. v tej dobe neboli také možnosti ako sú dnes, ľudia si pomohli ako vedeli. ak sme o niečom nepočuli (nevideli, nezažili), neznamená to, že sa to nestáva (neexistuje a pod.)
k téme - najprv by som si zistila všetky dostupné informácie, reálne možnosti, zapredala aj dušu diablovi...a potom...zúfalí ľudia robia zúfalé činy alebo účel svätí prostriedok
Dnes ráno som manželovi načrtla,čo by povedal na tú možnosť,ktorú tu viaceré napísali-ísť do CAR a spraviť to s darcovskými spermiami. Mlčal,premýšľal a povedala som mu teda,že to radšej nechajme tak,je čas,môžeme sa k tomu vrátiť o pár rokov. (nemám ani 30 rokov)-vo fotoblogu nie sú pravdivé údaje. Na začiatku som vysvetlila prečo. Nie, nie je mi prednejší dom ako dieťa,ale určite budem radšej,keď bude dom v ktorom bývame bez problémov ako je vlhnutie múrov a iných praktických záležitostí. Nejde tu o luxus a viem aj to,že dieťa stojí viac než nejaké umelé oplodnenie a myslím že aj tu na koníku je oveľa viac žien,ktoré privedú dieťa aj viac detí na svet a nemajú ani toľko čo my. Netrieme biedu. Nesnažíme sa dlhé roky o dieťa,je to ešte čerstvé,netrpí tým náš vzťah,sme si blízki. Takéto inak ženy,ktoré majú svoje deti ma ani pochopiť nemôžu a chápem to,ale nič v zlom,ja by som si nedovolila súdiť človeka,skôr ako som "chodila v jeho topánkach". Bola to len úvaha,využila som možnosť anonymity ,ktorá tu je ,aby sa mi otvorili ďalšie možnosti ako k tomu pristupovať a tak. A nad adopciou nerozmýšľame. O tom sme sa už bavili a nechcel to ani manžel,ani ja.
@alica1980
Ahoj, aj moj muz ma azoospermiu. Ked sme sa to dozvedeli pred rokom, tak sme boli obaja v dobrej depke. Ja som ho prinutila o tom rozpravat a kedze som critical care nurse, tak som aj musela vymyslet plan, ale hlavne sa dohodnut, ako budeme postupovat. Adopcia?ivf? jeho spermie - operacne ziskane? alebo darcovske? Zacali sme v jednej klinike, kde som bola totalne rozladena, pretoze zakladne vysetrenia im trvali 3 mesiace a potom nam povedali, ze nas post code ku nim nezapada. Tak zase od zaciatku k gp a referat do druhej kliniky (zijeme v UK). Tato je ale velmi organizovana a vsetko tu ide po masle.
Viem, ako sa citis, to zufalstvo a ten pocit bezmocnosti.
My sme dnes boli na chirurgickom odbere spermii, moj manzel teraz lezi vedla s ubolenymi vajickami, ale mame NASE spermie.
Ono moze byt jednoduchsie sa nechat oplodnit od niekoho, ale boli ste vobec s manzelom na vysetreni? Moj chlap ma krv v poriadku, na scane nic nenasli a tos stale ziadna spermia.
Tvoj manzel to, co povedal, tak to povedal v afekte, ty si ho mala ubezpecit, ze len ak to trosku pojde, tak budete pouzivat jeho spermie. Toto je velmi citliva situacia, teraz mate byt oporou jeden druhemu, nie hladat jednoduche riesenia.
Co sa tyka ceny CARu, tak na slovensku mate prve 3 pokusy zadarmo, tu mame iba prvy, a aj to iba ak spadas do spadovej oblasti. Nerataj peniaze, pretoze, to co teraz usetris na CARe potom vrazis do antidepresiv manzela v lepsom priapade, v horsom do dobreho pravnika v case rozvodu.
Nam prave ten rok nekonecnych vysetrovani pomohol, ja som ale bojovnik, s manzelom sme team a spolu to zvladneme.
Prajem vela stastia.
prepáč, ale oplodnenie tie tri pokusy kolko stoja do 1000 eur? to sa mi nezda vela, ked prerábate dom,1000eur na dieta nie je vela,ked si človek preráta ze to preje za 3 mesiace...je to smiešna suma
a ked uz tak, nepodviedla by som muža,ale nechala sa oplodniť darcovskymi spermiami...ludia ved to nestoji majland, co ste....uz
Popravde ani neviem koľko to stojí,myslela som si,že podstatne viac. Po tom ako mu to urolog potvrdil sme sa zaujímali len o to,čo nám povedal a to bolo to Messa a Tese,či ako sa to volá a to pokiaľ viem ani poisťovňa nehradí. Myslím že sa na to celé radšej vybodnem,alebo začnem ako môj manžel veriť na zázraky. Už dávno nesnažilkujeme,neviem ani kedy mám ovu,neriešime a užívame si život. Ak nemáme mať spoločné,asi radšej žiadne. To bol len taký šialený nápad,výkrik do tmy,či čo. človeka všeličo napadne a to neznamená,že to aj mieni urobiť. Koniec koncov ,nič také som ani nepísala. len som chcela názory ,či skúsenosti s takým bláznovstvom. Som realista a verím,že aj také sa deje vo svete. Aj horšie veci od toho si myslím 😉
@alica1980 nooo, rozumná reč 🙂)) a ešte niečo som ti chcela, možno to je hlúpe počuť od ženy, čo má tri svoje deti, ale vieš, niekedy boh nedá manželom deti...ktovie, možno je ich posolstvom niečo iné ako výchova potomstva, možno šťastie nájdu v iných ušľachtilých činnostiach ...ktovie, so všetkým sa treba zmieriť a to chce určite čas. Ale ako píšeš, ste mladí a snažíte sa ešte relatívne krátko, takže držím palce, nájdite si v živote svoje šťastie... :D
@alica1980 necitala som vsetky komenty, urcite sa ta tu uz na to pytali, ale keby si neplodna bola ty, "prezila" by si to, ze by manzel "zabezpecil" pre vas dieta od neznamej zeny, resp.kamosky? to nie v zlom, len sa pytam, vies niekedy sa na veci treba pozriet aj z druhej strany...pokial by som nemohla mat dieta s vlastnym manzelom, riesila by som asi adopciu, mozno ani len umele oplodnenie by som nechcela...lebo psychika je strasna vec a ak by sa na teba manzel pozeral, ako ti rastie brusko a cakas "vase" babo no on sa o to nijak nepricinil, tak neviem ako by to muzske ego nieslo ☹ muzi su ini ako my, no toho vlastneho musis poznat najlepsie ty sama ☹ mozno adopcia, kde sa spoznavate s babom naraz a vlastne s nim nemas "nic spolocne" ani ty by prijal podstatne lepsie, ja neviem, takto by som to riesila ja ☹ rozhodne take hokusy-pokusy s kamosmi alebo kdekym neznamym neskusaj, naozaj nevies, do coho ides a uz vobec nedokazes odhadnut buducu reakciu manzela...drzim palce, aby ste sa spolocne rozhodli spravne a aby to rozhodnutie vam obom prinieslo stastie 🙂
@alica1980 ahoj a prečo neskúsis melé oplodnenie tak aby si nevedel.kto je darca aspoň nebudeš mať výčitky svedomia(teda neviem či to na Sk ide)A Ohľadne manžela je to otazne musíš dá s nim porozprávať ako by bral dieťa keby si takto otehotnela je to ťažké v tomto prípade a držím vám palce aby vám to dobre dopadlo.žiadneho kamaráta alebo niekoho cudzieho nepros nikdy nevieš čo bude v budúcnosti.prečo nepoziadate o adopciu možno sa vám podarí aj nejaké bábätko
Tazko sa sem vyjadri nazor, ja len ze mam sesternicu ktora sa roky snazila otehu, bola aj na umelom, aj operacie a aj kadeco a aj muz ktory mal 0% sancu a moja sesternica toto presne vyriesila takto. Isla na disku, s niekym sa vyspala a bum je tehotna a stastna . byva odo mna teda 600km ale boli sme tam akurat pred 3tyz a zdali sa mi byt obaja stastny, musim podotknut ze jej muz o tom vie . podrobnosti velmi neviem, hovril mi o tom teda a bolo mi blbe sa jej vypytovat . Osobne si neviem too predstvit ale vychovavat dieta ktore porodim mi pride lepsie riesenie ako dieta adoptovane. mame totizto v rodine jedno a dopadlo to katastrofalne zial
@alica1980 a možno ak si da muž nejaké vytaminy na obnovu podporu spermimi a nebudete na to myslieť len si užívať tak možno sa aj zázrak stane a nejaká ta spermijka prenikne 🙂 skúste sa popýtať alebo naštudovať net ci existuje nieco na tvorbu obnovu alebo podporu spermimi. Príroda je všemožna moj muž mal nízky testosterón musel chodiť na injekcie a kúpil si folandrol na podporu a potom sa nám podarilo.tym ze som prežila potrat po niekoľko ročnom ťažení po dieťatku tak som akosi prišla na názor ze vsetko ma prísť vtedy kedy nám Boh urči nie my. Velmi som sa snažila o dievčatko študovala ako kedy mat sex a podobne ale v osude mi všade vychádzal chlapec a možno sme o mimi prišli preto lebo sa podarilo dievčatko ktoré nám nebolo určené tak možno este neni vas čas. Neviem ako ste starí ale možno príroda zariadi vaše šťastie budem držať palceky
Asi veru nejdeme zbytočne tlačiť na pílu. Nejaké vyšetrenie ho ešte čaká,uvidíme čo ukáže a necháme to na osud. 🙂
@alica1980 môj muž je po mesa tese a name dve deti uz 😉. Ja by som do toho šla. Možno neskor ak ešte ste mladi. Boli sme v Čechách a samotný odber spermií stal u uznávaného odborníka 2000 EUR so všetkým.
urcite nie ani jednu z danych variantov. sama si pisala ze ste manzelia.
je to proste nevera a manzela by si tym este viac ranila..dost ze je raneny ze nemoze mat deti a ste by si ho podviedla. potom by co nasledovalo? podviedol by on teba alebo ty jeho nadalej..ked uz si to raz skusila?
co sa tyka pocitov s dietata..tak si predstav ze by si mazelovi oznamila zlatko som tehotna cakame babatko...aka by bola jeho reakcia...?mozno bolest z toho ze on t neurobil..nemoze, bolest z toho ze ani nevie kedy a si ho podviedla a otazky s tym spojeny s kym? ktomi pretiahol zenu?kolkokrat? ako jej to robil?..prepac ze to takto pisem ale toto chlapa urcite napadne..a dalsia vec ci si z toho mala slast...atd...
a potom ho napadne ze hm cize v tele mojej zeny je dieta ineho chlapa s ktorym ma podviedla..tazko povedat aky by mal vzath k dietatku...mozno by to cele spracoval a mozno nikdy..a vas vztah a vsetko spolocne by krachlo..
mozno by sa na dietatko nevedel nikdy pozriet inak ako na akt nevery..hladal by na koho z okolia sa podoba...
ak by si vsak predsa sa rozhodla do toho ist..urcite by som nehovorila dotycnemu za akym ucel..a asi tiez nie kamarata aj ked gay...
nhovoriac o tom ze si mozes doniest zo sebou aj pohlavnu chorobu..a dalsia vec nikdy nevies ake ochorenia ma darca a jeho rodina a teda co by mohlo mat dietatko...
cize radsej si skus pozicat peniazky a ist normalne s manzelom do kliniky reprodukcenej a riesit u nich
napr. http://www.sanatoriumhelios.sk/azoospermia
ako predpokladam ze to mas vetko natudovane ale aj tak... nehadzala by som flintu do zita lebo su tam moznosti ze by ste mali vlastne dietatko a spolocne.
mozno prave to z by ste sa s problemom zverili rodine...tak by vam vedeli v danej veci mozno aj finacne pomoct..
@bandikovajana mimo temu , mne vychadzaju len dievcatka. a stale hovorim podstatne je zdrave babatko..
v case 1 mesiaca ked mal byt chlapcek som neotehotnela aj ked sme isli v plodne dni..
mna by len zaujimalo, ako a z coho chcete to dieta vychovat, ked pises, ze nemate na umele oplodnenie...lebo to zas az tak sialena suma nie je.
ahoj, netrea umele oplodnenie, staci ist na IUI s darovanými spermiami, asi do 150-200 by to stalo, mozno aj menej podla toho v akom centre a obaja podpisujete, ze to dieta bude vase, aj ked spermie su darovane...to je podla mna cesta pre teba, ides na kliniku a v den ovulacie ti zavedu darovane spermie, to je vsetko, ziadna narkoza...
@alica1980 a co adopcia?je vela schopnych deticiek tuziacich po rodicoch...a budete si kvit doma...ste neuvazovali? Mozete mat potom aj tri styri deti..
@alica1980 Nečítala som celú diskusiu, to oplodnenie od darcu nie je podľa mňa drahé, však za rok na to našetríte ako nič. Je to dieťa, budete ho mať navždy, tak keby to bolo aj 3000 € tak je to nič, však dáš xyz krát viac za jeho výchovu, výbavu... Ale inak dať si spraviť dieťa od kamaráta - gaya, podľa mňa v pohode. Však koľko je nevier a ľudia spolu fungujú. Ak to bude slúžiť len na tento účel, bez citov, len na plodenie dieťaťa, podľa mňa úplne v pohodičke. Pripomenulo mi to český film Perfect Days, tam sa riešil rovnaký problém akurát bez manžela 🙂 A podľa mňa tisíc krát lepšie bude mať TVOJE vlastné dieťa ako dieťa z domova. Si plodná, môžeš byť matka a ak po tom túžiš, choď si za tým lebo to budeš len ľutovať...
@alica1980 ahoj, mozno ta potesim, mozno ste vasu situaciu uz vyriesili ....poznam manzelsky par, kedy doktor povedal muzovi, ze nemoze mat deti a zene tak isto gynekolog.......neubehlo ani pol roka a zena otehotnela a ani nevedia ako....Aj doktori sa mozu mylit a priroda je vsemocna....drzim moc moc palce.....inak aj my sa snazime dlhsiu dobu, ale uz sa nekontrolujem....len si uzivame jeden druheho.......

@horana iui sa robi v centre asistovanej reprodukcie par si vybera z moznych darcov aby sa podobali muzovi muz nasledne podpusuje papiere ze stym suhlasi. Moze byt aj pri zakroku ked to tam davaju. Ocom je vedeni v rodnom liste automaticky partner. Ak dieta vychovavas podla urcitych hodnot a z laskou tak by to malo prijat normalne a brat ocina toho co je na liste a nie toho co dal geneticky material. V car sa meno darcu nedozvies ani fotku ti neukazu len opis plus co studuje.