icon

Matka špinavý blond a otec je ryšavý. Aké bude dieťatko?

gynnagee
16. máj 2016

Ahojte žienky, mamičky 🙂 chcela by som sa opýtať či sa tu nájde nejaká mamička čo má podobnú situáciu ako ja. Chcela by som vedieť s akými vláskami sa Vám detičky narodili. Ja som v detstve mala biele vlásky neskoršie špinavú blond a môj priatel je ohnivo ryšavý. Velmi by som chcela ryšavé babatko (samozrejme ak bude iná farba nič sa nestane milovať ho budem akékoľvek). Modré oči máme obaja takže na to sa pýtať ani nemusím že babo bude mať modré rovnako ako my 🙂 ďakujem za každú reakciu.

Strana
z3
buckeye
17. máj 2016

co sa tyka krvných skupin, tak tiez oich ovplyvnuje viacero genov, jeden udava to ci clovek ponesie znak pre A,B, alebo nic, pripadne ich kombinacie, kedze alely su ako u vsetkeho 2, takze clovek A moze byt AA (homozygot) alebo A0 (heterozygot), u B jeto rovnako, AB krv znamena, ze je heterozygot a nesie jednu alelu A a jednu B, 0 je homozygot pre obe alely 00, avsak cele toto ovplyvnuje este jeden gen, ktorého produkt je nosicom znakyu na bunkach, pre laikov napisane, produkt toho genu je obrazne povedane tycinka, ktora na seba nasledne nalepi A, B, alebo nic v pripade 0, ak je clovek heterezygot pre tento znak, alebo dominantny homozygot, tycinka sa bude vytvarat a znak sa bude lepit na povrch buniek, avsak moze sa stat, ze dvaja heterozygoti spodia recesvineho homozygota, a tycinka sa nevytvori, v om pripade bude jedno ci na druhom gene dieta bude mat znaky pre A, B, alebo AB, pretoze sa nemaju naco lepit a dieta sa v krvných testoch bude javit vzdy ako 0 (nebude dochadzat k rekacii na zrazacich testoch), tak sa stane niekedy, ze dvaja AB rodicia budu mat abnormalne 0 dieta(to je jasne dokazatelny znak, lebo u A0, B0 ta nulka moze vzniknut aj prirodzene), tento fenotyp sa vola Bombay, nebyva velmi rozsireny, ale stava sa, casto ludia na to ani npridu, hlavne ako som pisala vyssie su rodicia A0, B0, tak im 00 dieta nepride divna, i ked 00 moze btt z dovodu Bombaya a nie ze zdedilo 00

demetria
17. máj 2016

@katche
Netusim preco. Ani moje deti to v zaznamoch nemaju, ani moji rodicia, ani moj muz. Zrejme preto, lebo pred kazdym podanim krvnej nahrady sa stanovuje nanovo.🙂

@buckeye
Ved to som myslela, ze ta dedicnost farieb je velmi komplexna. Podla tejto tabulky vobec neexistuje to, co luna spominala, ze zelena nie je vacsinou zelena, ale zmiesanina modrej a hnedej😉.

buckeye
17. máj 2016

@demetria no ano, ja osobne som heterozygot, mama modrooka otec hnedooky, cize u mna je to Hh, a oci mam zeleno hnede, respektíve, svetlo hnede s ostrovcekmi tmavo zelenej(ale nie ohranicene flaky) sestra to iste, akurát tej zelenej ma pomenej, jej muz hh, modrooky, jedna dcera ma modre druha hnede, ona ta tabulka vo vseobecnosti plati(lebo je to idealizovany pripad),ale zanedbava to male percento odchyliek, ktore mozu nastat

demetria
17. máj 2016

@buckeye
Ano, a este tam nie je uvedena jedna dolezita vec - ze farba oci a vlasov sa vekom meni a preto je velmi tazke sa vyjadrovat k farbe oci dietata, ked v puberte uz mozu byt uplne ine. Typicky modre oci "zeleneju" a tmavohnede tiez.🙂. Takze ano, plati, pre dospelych jedincov🙂.

katche
17. máj 2016

@demetria na som niekde citala, ze vran v prvom roku sa este moze krv vyprofilovat, ale informacia sa mi zda celkom pochybna. Vjem, ze pri urazoch, kde sa vyzaduje transfuzia sa zakazdym robia krvne skusky, aj mne vzdy robia, hoci na darcovskom preukaze, aj v karte u lekara to mam, vzdy overuju...ale deti tyrat odberom krvi len preto, aby som zistila KS urcite nebudem, hoci by to bolo zaujimave, ista som si len Rh faktorom ☺

buckeye
17. máj 2016

@demetria vlasy sa menia, to hej, sestra bola blond ako dieta a postupne jej stmavli, na polovavo hnedu, ja som mala tmave odjakziva, ale oci sa nemenia markatne, kazde dieta ma modre ked sa narodi ale dozrievanim farbiva tmavnu a tie, co maju mat tmave dotmavnu, modrookym ostanu modre, ale to je par tyzdnov po narodeni, potom sa uz farba nemeni velmi vyrazne, resp moze sa zmenit az velmi vysokej starobe, ked akokeby bledli, ale to je uz skor nedokonalou pruznostou, a tvorbou farbiva, zakalmi, mineralizovanim etc..
inak velmi zauimavy clanok o farebnosti oka a polymorfizmoch dedicnosti genov OCA2/HERC2..i ked to uz zachadzam do prilis vysokej molekularky 🙂 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.17...

cecilka123456
17. máj 2016

Manžel je špinavý blond a ja som ryšavá ... a dcéra ? Blondínka ako z rozprávky :D

buckeye
17. máj 2016

@katche krvnu skupinu by si mala mat v prepustacej sprave novorodenca, odber sa robi aj na ine veci, tzv. sucha kvapka krvi(zistenie dedicnych chorob, ktore sa posiela do BB), cize odber krvi urcite je

demetria
17. máj 2016

@buckeye
Poznam mnoho deti, ktore mali do 6r blankytne modre oci a potom im zozeleneli, tj. zrejme su heterozygoti. A rovnako poznam ludi, mame aj v rodine, ktori mali takmer cierne duhovky v detstve a po puberte maju hnede so zelenymi skvrnami, resp. zlatiste. To ocakavam aj u stredneho hnedookeho dietata, kedze fakt jeho tmavohneda farba oci nema velku oporu v dedicnosti🙂. Ved vies ako sa hovori: medicina je zenskeho rodu a preto je v nej vsetko mozne🙂.

katche
17. máj 2016

@buckeye studovala som odhora dolu, nenasla som..mozno som prehliadla, ale zakazdym len KS matky...ano, pri suchej kvapke som bola, to si pamatam. Asi si to prestudujem podrobne...

katche
17. máj 2016

@buckeye nasla som KS matky B pozit, KS novorod nevysetrene...zo septembra, tak asi nerobia...

demetria
17. máj 2016

@katche
Velmi zalezi aj od odpisujuceho lekara, co vsetko poodpisuje😉.

arwen88
17. máj 2016

@gynnagee ja som bruneta,hnede oci so zelenym..partnale spinavy blond..prva dcera je blond,jedno ocko ma modro hnede,druhe hnedozelene,po narodeni mala modre a na jednom hnedy fliacik..druha dcera je bruneta,oci uvidime,ako sa jej ustalia,zatial modre 🙂

buckeye
17. máj 2016

@katche kedysi to robili, ale vzhladom na to, ako sa vsade setri, asi robia len suchu kvapku (lebo tu maju danu povinne) a ostatne sa spolahnu na pediatra..pripadne ak je matka Rh- tak kontroluju dieta aspon na Rh, aby mohli podat pripadnu injekciu..

dejna20
18. máj 2016

@luna379 to z druheho linku su teda ake oci ak nie zelene? Modre?
Tak ja uz neviem ake mam 😂😂😂
Na vsetkych foto je to iste oko. Akej je farby? Z moznosti modra, hneda, zelena. 😎

luna379
19. máj 2016

@dejna20 foto sú veľmi rozmazané, nevidím tam poriadne :D :D na druhej fotke čo som zdielala ja je hnedé v strede a modré naokolo, tak isto to mám aj ja.. a hoci sú vaše foto rozmazané, tipujem že tiež je to tak u vás...

demetria
19. máj 2016

@dejna20
Ten druhy link bol heterozygot hneda-modra.
Ak by take oci mal moj muz, vysvetlovalo by to farby oci nasich deti.🙂

meusicka
19. máj 2016

@gynnagee ahoj, ja som tmavolplava a manzel hnedovlasy, ale kedze jeho mamina je prava blond tak ma rysavu bradu. a nase deti??? prvorodena je rysavka s nadhenymi hnedymi ockami, ma ich svetlohndeducke, uplne nezvycajna farba dopasovana k jej vlaskom a dvojicky mame blondate a modrooke. ja mam pritom oci modrozelene a muz ma hnede.
urcite bude vase dietatko prekrasne , lebo bude vase.

dejna20
19. máj 2016

@luna379 to vnutri je len cierna cocka ci sosovka ci ako sa to vola. Mm ju rozsirenu lebo tam bola tma. Ale oficialne mam vraj zelene oci. 😱

pupavica
25. máj 2016

ryšavý.

Strana
z3