Neviem či ísť na umelé oplodnenie
Ahojte 😊
No ani neviem odkial zacat,snazime sa s priatelom cez rok a pol a po roku som zacala behat po dr robili mi vsetko mozne AMH mam nizsie 1,75
Partner ma spermiogram zevraj ani zly ani dobry dr povedal ze nema vela zdravych spermii morfologiu ma 3%
Robili mi hyfosy a zistili ze mam nepriechodny lavy vajecnik v centre ma tlacili hned ze umele ..
Dneska som isla za mojim gynekologom ze poradi este nieco (ktory ma poslal k nim do centra) a tiez povedal ani folikulometria ani laparka ani iui ze vsetko je strata casu ze mame ist hned na ivf
Ja som chcela este skusit aspon folikulometriu alebo neviem proste este nieco nez umele este riesit
Neviem rozmyslala som ci nemaju aj oni medzi sebou nejaku dohodu alebo co ...moj dr povedal ze v nasom pripade najlepsie ivf ze ked sa nam nedari
Neviem ci to mam nechat tak alebo ist aspon na iui jeden krat a potom ivf
Uz som na nervy velmi by sme chceli babo ja viem clovek to musi nechat tak same to pride ale uz je to dlha doba a ked vidim okolo same tehotne nieje to lahke nejde to 😞😞😞poradte co by ste robili vy?
@bambulka2015 ahoj mozem sa spytat na ktoru kliniku ste sli? ja som tiez ok manzel slabe spermie po vitaminovej kure este slabsie. :/ tiez sa k ivf este ken odhodlavam a tajne dufam ze sa to este dako podari
@janicka2315
@ingelika78 absolutne nie je na tom nic strasne. Ale velmi zalezi aj na tom, aky problem ma hlavne zena. U mna nijaky problem nebol, takke ja som to nevnimala ani po fyzickej ani po psychickej stranek aka horor. Uplne normalne. vyslo tiez na prvy sup a druhe babo (este v brusku) mam na druhy Kryo. Ja som mala aj minimalnu stimulku, ziadne vysoke davky hormonov.
Ale spoznala som baby na klinike, no vela ich mala ine problemy. Operacie, laparoskopie atd. S jednou mam doteraz kontakt, ta si toho zazila fakt ze vela.
@juliet86 U nas podobne. Muz spermie nic moc a po kure tiez nic. Zbytocne vyhodene peniaze a strateny cas.
@petra844 Ono, podla toho, aky ma zena problem, nastavia ti najskor liecbu, popripade nejake lieky a potom nastavia stimulku. To sa neda presne opisat, kazda to ma inak. Kratky, dlhy protokol atd.
Zkratene: bewies Hormone (tablett, injekcie), sleduju na sone rast fulikul a ked maju urcitu velkost, povedia ti, key si mas piknut ovulkovu injekcieu a ca. 2 dni po tom ides na odber. Dobre vajicka oplodnia. A potom sa uz len caka. Ak sa nejake oplodnia a delia, tak ti vlozia a potom tiez uz len cakas. Od tohto casu uz je vsetko len na prirode.
Neboli nic. Odber sa robi v plnej narkoze. Ambulantny zakrok. Mna nic nebolelo, ale co tu citam, na SK robia tu stimulaciu dost zle. Vela zien ma aj 20 a viac vajicok, co je straaaasne vela a mozu mat potom problemy (OHSS).
Transfer (vklad) sa robi zaziva, ale to tiez nic necitis, je to ako klasicka gyn prehliadka. Potom si este ca. hodinu polezis a modes ist domov.
Otvorene sa v centre s lekárom porozprávajú, že by si rasa ešte vyskúšala menej invazívne metódy. Ak máš však nižšie AMH dlho by som nečakala.
Pri IUI je úspešnosť 20 %, pri IVF 50 %.
Z mojej vlastnej skúsenosti som zabila 3 roky čakaním, že sa to nejako samo vyrieši. Chodili sme s mužom aj na dovolenky, aj sme sa na to nesústreďovali a nepomohlo.
Pri prvej žiadosti na IVF som s tým stále OK nebola, ale kym poisťovňa za mesiac schválila žiadosť, tak som sa začala tešiť. Vyšlo nám až 3-tie IVF.
@bambulka2015 inak OHSS som mala strašný, bola som týždeň hospitalizovaná v nemocnici,to bolo ešte pred vkladom.
Autorka však píše, že má nižšie AMH, tam je nižšia šanca na OHSS, lebo zrejme nevystimuluju u nej toľko vajíčok.
@bambulka2015 ved ja pisem uplne to iste. Nic strasne som na tom nevidela, znasala som cely proces velmi dobre, vysiel mi prvy pokus, a tiez som nemala ziadny zdravotny problem (ani partner). Len tu casto citam, ze sa z toho vela krat robi nieco desivé.
Aj ja som všetko znášala v pohode... Hormóny mi nič nerobili, pichala som si injekcie bez problémov, odber pohoda, transfer ok, celý čas som chodila do práce, kde nič netušili...😀, Žiadne ohss... Nič...😀 Len zvládnuť tie negatívne výsledky a ísť ďalej a čakať na ten pozitívny...☺
Neviem dámy, mne sa to ivf až také neškodné nezdá. Kamarátka mala taký hyperstimulačný syndróm, že skoro zomrela - naliata bola tekutinou, neobula topánky, pribrala za dva mesiace 17 kg. Podarilo sa im až na 6. pokus, nechcite vedieť, koľko to stálo peňazí... Povedala, že už by za to kúpila auto strednej triedy. Je to super biznis, inak by tie centrá nevznikali ako huby po daždi. A potom - ja poznám zo štyri páry, ktorým nevyšlo ivf a nakoniec počali prirodzene. A spolužiačka z všetko má prvé dieťa cez ivf, druhé prirodzene. Ďalej by som sa zamyslela nad tým, že ako sa staviame k celému procesu plodenia potomstva. Celé sa to deje v nejakom zvláštnom kŕči, strese, strachu... Nechápem tiež, že veľa párov nie je zosobášených, ale idú znásilňovať prírodu lebo TERAZ sa proste rozhodli, že chcú dieťa. Čo tak dať si do poriadku život, hodnoty a do kľudu potom priviesť bábätko? Ja viem, že túžba po dieťati je silná, ale tiež skúšať x cyklov oplodnenia, keď to proste nejde, to už hraničí s masochizmom - keď vezmem do úvahy, že detské domovy sú plné. Čítam tu kopu príbehov žien, ktoré hľadajú náhradnú matku, darkyňu vajíčok a čo ja viem čo ešte... To už je naozaj ten spoločnosťou požadovaný status "matka" tak silný, že niektoré ženy sú ochotné preň vynosiť dieťa, ktoré biologicky nie je ich? Ja neviem ...
Uplne s tebou suhlasim, ja som na ivf nebola len na iui samozrejme neuspešne, mne sa nepačilo, že v car sa nesnažili patrat po pričine, cele mi to prišlo len ako biznis, ine nemali na starosti, len aby som si išla zakrok uhradit na recepciu. a samozrejme hormonalne injekcie možu mat vedlajšie učinky, celkova anestezia -odber vajičok invazvny zakrok, nie je bez rizika, selektuju a zmrazuju sa embrya preto som na ivf nechcela ist .
@bambulka2015 uvidime este si to premyslime rozmyslala som najprv vyskusat IUI a ked nevide tak potom IVF
@petra844 Skúste navštíviť ambulanciu MUDr. Ivana Wallenfelsa v Žiline. My sme sa snažili o bábätko takmer 5 rokov a vďaka nemu dnes máme ročnú dcérku. On preferuje prirodzené metódy 😉.
rokoch snazenia a cudujem sa nam praveze odporucili IUI. Boli sme 3x Prvykrat neusoesne, druhykrat stoonute lebo som zle reagovala a nebola som v psychickej pohode, tretie IUI vyslo ale ale nedopadlo dobre. Vtedy vo mne svitla nadej, ze otehotniet viem len bohuzial potrebujeme pomoc lekarov. Potom zacalo obdobie ked som si potrebovala psychicky oddychnut isli sme na umele a bum dalsia facka. Stopli mi stimulaciu lebo moj tlak si robil co chcel. Zase som si dala pauzu na pol roka. Nevladala som psychicky vobec. Vo februari 2018 sme sa pustili do stimulacie mali sme jedno jedine vajicko vhodne na vklad. A zajtra zacinam 12tt. Bohuzial nie kazdej zene je sudene otehotniet prirodzenou cestou a treba si zvazit ci stoji ta dlha fyzicky, psychicky a financne narocna cesta za to. Je pravda nerozpravam hore dole o tom ako sme sa k babatku dostali lebo ciem, ze vela zien t vnima ako dieta za smumavky a pozeraju na babao pohrdavo.
@petra844 Ahoj, my sa snažíme o bábätko 7 rokov. 2x potrat, 1x biochemické tehu. Kedysi ma môj bývalý gynekológ posielal na umelé už po 4 mesiacoch, keď sa nám nedarí 🙂 Od toho dňa nie je môj gynekológ. Avšak tiež som mala túto dilemu... nakoľko sa dva roky nedarí, ale ja mám diagnóz ajajajaaaaj - endometrióza, zlú zrážanlivosť krvi, a genetika - ktorá spôsobuje potraty v rannom štádiu tehotenstva. Hormonálny profil mám ale ukážkový. Všetky tieto vyšetrenia som si vydupala sama. Som toho názoru, že dnes keď si si není sám sebe trošku doktorom, tak ťa každý berie len ako ďalšiu v poradí...
Takže v septembri si ideme dať žiadosť... povedala som si, že chcem urobiť všetko pre to. Každú možnosť - už som schudla, športujem, cvičím, s manželom sme si vysvetlili všetko čo bolo, teraz máme krásny vzťah... Tak už ostáva len toto. Aby som si raz nevyčítala, keď budem mať už viac rokov, že sme to aspoň neskúsili...
@extempore Uff.neda sa mi nereagovat.Si matka?ak ano,tak si matkou kvoli spolocenskemu statusu?Podla mna byt matkou je poslanie, prirodzena tuzba,niekoho mat,prezit zivot s detmi,rodinou atd.Nechapem,ze na jednej strane tu vyzdvihujes svadbu,status manzelstva a na druhej neuznavas status matka.A co by tym zenam pomohla svadba k materstvu?Boze,to je nazor ako z roku 5.Nie kazdy,sa chce vydavat,ale preto matkou moze byt.
Ano,detske domovy su plne deti,hlavne ciganov.Vzala by si si take dieta?A nie kazdy je stotozneny s adopciou.Moji svagrovci su 18 rokov manzelia,deti nemaju.Dlho skusali,dufali,umele nechceli,svagrina je silne veriaca.Po par rokoch sla viera bokom,skusali ivf,nevyslo niekolkokrat.Svagor adopciu nechcel.su sami a smutni.
Kamarati tiez nemaju deti,15 rokov spolu.Tam je ona neplodna.Na adopciu cakaju cca 5-6 rokov v Zilinskom kraji.este stale niesu na rade.Kym pridu na rad,budu mat aj 45 mozno.Takze asi tak.
A k tomu,kolko to stoji a k rizikam.Kazda zena,ktora sa na to da vie,kolko to stoji a ake su rizika.Aj tvoja kamoska to vedela.A keby na to nemala,tak by nesla 6 krat.No.
Takze netreba zbytocne rypat do zien,ktore chcu byt matkami a jedina volba pre ne je ivf.
@petra844 išla by som na umelé.Mas na svoj vek dosť nízke AMH,muž zle spermie nepriechodný vajecnik načo čakať a dúfať?samozrejme, že je možnosť otehotnieť prirodzene, ale to môžu byť roky, ak si psychicky tak silná, že berieš to tak bude bude-nebude nebude, tak nechoď na umelé
Ale myslím,že nie si taký typ
@miricka77 uf, ani sa nerozculuj. Normalne Ta obdivujem ze si si dala tu namahu sa rozpisat, lenze s niektorymi ludmi nepohnes. Ja uz som to vzdala. Inak, uplny suhlas s prispevkom. Ja by som si tiez neadoptovala, chceli sme nase vlastne dieta s partnerom.
@extempore zrejme si jedna s tých šťastných ktorá otehotnela bez dlhšieho trápenia pretože len taká žena dokáže toto napísať..viac nemám čo k tomu dodať..
@miricka77 geniálne si to napísala!!
@janinuska k Tvojmu komentáru len toľko..nie je centrum ako centrum...vyskúšala som si 2 centrá jedno v MT a jedno v KE a je to diametrálny rozdiel...v KE nás posielali po vyšetreniach, hľadali príčinu prečo to nejde v MT to bolo presne ako píšeš injekcie, šup šup rýchlo ultrazvuk, zaplatiť na recepcii a čakať na spásu
@miricka77 ak byť matkou je poslanie, potom je to výsada a už z podstaty nie je dopriata každému - áno sú ženy, ktoré si to nezaslúžia a napriek tomu sú matkami a naopak. Príroda to zariadila tak, že niekto jednoducho deti mať nemôže. A čo sa týka toho statusu - neviem ako ty, ale ja poznám veľa žien a párov, ktoré mali dieťa jednoducho kvôli tomu, že sa to má, že sa to od nich očakáva. Sproste to asi vyznie, ale ja mám pocit, že niektorí majú deti len kvôli tomu, aby mohli dávať načančané fotky na sociálne siete...
A pokiaľ ide o tie adopcie - čo je zlé na adopcii aj rómskeho dieťatka? Ja nie som rasista... Ak mám prirodzenú túžbu byť matkou a realizovať sa týmto spôsobom, potom by nemala prekážať farba pleti dieťaťa...
A k tej svadbe - možno som v tomto konzervatívna, ale dieťa sa má narodiť do manželstva. Dieťa aj žena sú tým viac chránené. Neviem si predstaviť chlapa, ktorý so ženou ide riešiť ivf, keď mu doteraz nestála ani za to, aby si ju vzal za ženu.
No a že nie každý je stotožnený s adopciou - tak to sa teraz tá žena ide zničiť po zdravotnej stránke len aby mala za každú cenu horko ťažko dieťa? Ja neodsudzujem ivf ako také, pravdou však je, že v dnešnej dobe už robia tento zákrok aj párom, ktoré ho vôbec nepotrebujú, resp. nezodpovedným ženám, ktoré sa v 40 zrazu zobudili, že chcú dieťa....

@petra844 v centre asi nie. Mna moja gyn poslala do genetickej ambulancie a co sa tyka trombofilnych mutacii tak do hematologickej... Ale mozno si centra kde za poplatok urobia aj take vysetrenia. Ale ked budes mat vymenny listok tak ti to preplati poistovna...