icon

Neviem či ísť na umelé oplodnenie

petra844
22. aug 2018

Ahojte 😊
No ani neviem odkial zacat,snazime sa s priatelom cez rok a pol a po roku som zacala behat po dr robili mi vsetko mozne AMH mam nizsie 1,75
Partner ma spermiogram zevraj ani zly ani dobry dr povedal ze nema vela zdravych spermii morfologiu ma 3%
Robili mi hyfosy a zistili ze mam nepriechodny lavy vajecnik v centre ma tlacili hned ze umele ..
Dneska som isla za mojim gynekologom ze poradi este nieco (ktory ma poslal k nim do centra) a tiez povedal ani folikulometria ani laparka ani iui ze vsetko je strata casu ze mame ist hned na ivf
Ja som chcela este skusit aspon folikulometriu alebo neviem proste este nieco nez umele este riesit
Neviem rozmyslala som ci nemaju aj oni medzi sebou nejaku dohodu alebo co ...moj dr povedal ze v nasom pripade najlepsie ivf ze ked sa nam nedari
Neviem ci to mam nechat tak alebo ist aspon na iui jeden krat a potom ivf
Uz som na nervy velmi by sme chceli babo ja viem clovek to musi nechat tak same to pride ale uz je to dlha doba a ked vidim okolo same tehotne nieje to lahke nejde to 😞😞😞poradte co by ste robili vy?

willino1
24. aug 2018

@extempore čo robili ženy predtým? noooo ... mnohé sa trápili celý život... z mnohých sa stali zatrpknuté "furie" ... niektoré to dali a vyrovnali sa s tým... ale naozaj... pokial si si tým nepresla nemáš ani šajnu... mám kamošku, ktorá sa tiež dlho snažila bez úspechu... bola na tom psychicky tak, že nemohla ísť vo výťahu s nejakým dieťaťom, vyhýbala sa ceste okolo škôlky, škôl... nakoniec má adoptované a je šťastná... a znásilňovanie prírody 🙂 takí sa snažíme byť prírodní pri počatí... prečo sa takí prírodní nesnažíme byť pri iných nedostatkoch ľudského tela... prečo berieme atb? prečo dávame transfúzie? prečo operujeme? prečo robíme cisárske? keď je obyčajné vybratie vajíčka mimo telo a strčenie spermie do neho a vloženie naspäť do maternice... úplne neprirodzené... ostatné je prirodzené? všetko sa snažíme liečiť, zlepšiť atď... ale aby sme plodili a rodili stále ako v dobe kamennej a nikdy inak... trochu divné nie?

luxikate
24. aug 2018

@willino1 no len teraz ta veda troska prekrocila hranice,Ako napr s tou Sklenarikovou,alebo zmrazene deti a co za par rokiv sa vyhodia alebo pouziju na vyskum alebo nieco podobne,Vidim to tak,ze uz lekari prekracuju hranice etiky.

hrmiona
24. aug 2018

@petra844 základ uhrádza poisťovňa, my sme platili dodatkové služby ako oplodnenie vajíčok cez x-si, predĺženú kultiváciu, mrazenie embryi, dopláca sa aj za lieky v lekárni.Prve IVF nás vyšlo okolo 600,- EUR, mali sme len 1 embryo, nebolo čo mraziť. Druhé už myslím okolo 1200,- EUR, 3 embrya a z toho 2 sa mrazili. Obidve IVF boli neúspešne. Až o rok sme si prišli po zamrazené embrya, jedno to ešte vzdalo pred vkladom a to posledné nám teraz robí radosť, chlapček už má 7 mesiacov.
Nám to medzi prvým IVF a posledným úspešným pokusom trvalo 2 roky. Stále sme na niečo čakali. Doplnkové vyšetrenia na genetike, reprodukčnej imunologii, hepatologii a pod. Buď som čakala na termín alebo výsledky a tiež to lacné nebolo.Preto som písala, že s nízkym AMH by som dlho nečakala na IVF, možno max 2-3 cykly by som skúsila niečo menej invazívne. Celkovo to bolo 5 rokov snaženia.

willino1
24. aug 2018

@luxikate hranice sú na to aby sa posúvali... dakedy bola za hranicou aj transplantácia srdca.... keď z embrii (tvojich) vyrobia napríklad liek pre tvoje choré už žijúce dieťa využiješ to alebo nie? necháš svoje dieťa umrieť? alebo necháš "umrieť" embrio... keď máš nevyliečiteľnú chorobu v génoch s možnosťou túto deformáciu odstrániť, aby sa tvoje deti a vnúčata netrápili alebo nebodaj neumierali? ako sa rozhodneš, keď vieš že si nosičkou génu, čo zabije v bolestiach tvojich synov, ale dcéry budú zdravé? zabiješ ich radšej v bolestiach ako deti? alebo radšej ako embriá s tým že vyberieš len dievčatá...? je iné keď nevieš o tejto informácii a tieto možnosti neexistujú... a je to iné keď ich máš možnosť využiť a mať zdravé dieťa... čo sa týka veku... ja poznám chlapa, čo mal dieťa v 60-tich a prirodzene... poznám babu čo je tehotná v 43 a prirodzene... nie je jedno či prirodzene alebo neprirodzene? to je ako keď povieš, že liečiť na rakovinu sa oplatí len ľudí do 65 rokov ... starších necháme umrieť bez liečby...

luxikate
24. aug 2018

@willino1 nie je zo jedno ,je rozdiel ked zena v 43 este moze mat deti a rozdiel ked v 46 je v prechode,tu je o tom ze mal mat deti ked mohla a nie ptm ked uz moct nemohla ist sa oplodnit umelo a nemyslim si ze je moralne meazit embria a ptm ich pouzivat na vyskum,

extempore
24. aug 2018

@willino1 všetko, čo si opísala sú život, resp. zdravie zachraňujúcej činnosti. Na neplodnosť ešte nikto nezomrel. Keď to opíšeš len ako vybratie a strčenie tak to je dosť veľký eufemizmus, keďže ide o zásah do organizmu, dlhá hormonálna stimulácia, výber vajíčok v narkóze, bio inžinierstvo, selekcia embryí, vloženie do maternice, atď. Nezľahčovala by som to. A do úvahy treba brať aj finančnú stránku.. a toto všetko s neistým výsledkom. O znásilňovaní prírody som písala v súvislosti s darovaním vajíčok...

extempore
24. aug 2018

@willino1 len tá transplantácia srdca bola nie za etickou hranicou, ale za vedomostnou, to pletieš jablká s hruškami.. a ešte by ma zaujímalo, ako sa vyrábajú lieky z embryí lebo o tom som fakt ešte nepočula 😀 a k tomu veku - tebe sa zdá ok mať dieťa v 60 rokoch? Veď tu nejde len o to, priviesť ho na svet, ale aj sa postarať, vychovať ..

willino1
24. aug 2018

@extempore podívaj, ja netvrdím, že podme teraz všetci robiť deti až po 40-tke... alebo 60-tke... len hovorím, že to nie je moja vec iba tých dvoch... a keďže budúcu matku nad 40 rokov keď otehotnie prirodzene nepošleš povinne na potrat, lebo sa to už nepovažuje za normálne...a ako ho vychová a zabezpečí... tak ani nemáš právo to niekomu zakázať neprirodzenou cestou... je etické mať dieťa vo vysokom veku prirodzene a neetické ho mať neprirodzene? k liečbe embriami - je možné kadečo... veľa vo fáze testovania...

petra844
autor
24. aug 2018

@marsella_22 zilinu mame od nas velmi daleko🙈😬

luxikate
24. aug 2018

@willino1 len je ine ked niekto ostane tehotny v 43 a niekto v 46 umelou cestou,lebo uz inak by deti nemohol mat,pretoze ked mohol dajme tomu este do tej 40radsej sa venoval kariere alebo stihlej postave.To je nielen neeticke ale aj sebecke.Jasne ,nech si robi kazdz co chce ale tiez lekari co oplodnuju by mali mat aspon vi veku uz hranice,nie aj 70 rocnu babku oplodnia dativanymi vajkami,no naco to je dobre?Si myslis ze tie deti nebudu tak troska trpiet tych rodicov a za nich sa hanbit?Ked budu rast a potrebovat mat aktivneho rodica,nie dochodcu?

petra844
autor
24. aug 2018

@angelsfaith drzim velmi palce ✊🏻✊🏻👶🏼

petra844
autor
24. aug 2018

@eliska13 pojdem nato urcite lebo dr mi povedal ze je velmi mala sanca ze sa nam zadari normalne a deti milujem nechcem cakat ci bude nebude dost bolo cakania urcite pojdem na konzultaciu a rozhodneme sa ci nedame prve iui a potom ivf

luxikate
24. aug 2018

@petra844 iui ani nedavaj,ked sa chces rozhodnut pre umele,tak nan chid rovno,zbytocne vyhodis 100 euro za inseminaciu,tak je len 2-5%vyssia sanca ze otehotnies,zdravej zene sa tak podari az na 9x ako moja znama napr.

misik14
24. aug 2018

@petra844 vyskúšaj najskôr iui... radšej vyskúšať a vyhodiť 100e ako rovno ivf za 1000... nám sa podarilo s vysledkami ako sú vase (manžel mal dobru morfologiu len 1) a hneď na prvý raz sa nám podarilo 🙂

milus777
24. aug 2018

@luxikate myslim ze aj pri liecbe darovanymi vajickami je urcena hranica dokedy ju zakon povoluje. U nas a v cechach je to tusim do 47 rokov alebo tak... Takze 70 rocnu babku asi len tak neoplodnia 🙂 zase neviem ako inde vo svete maju zakony... A inak suhlasim ze to odkladanie deti kvoli kariere je chore. Ako nemusia mat hned v 25 ale ako sklenarikova cakala tak to je na hlavu... A zase su zeny co spoznaju spriaznenu dusu az niekedy po 40 a tie zas moc na vyber uz nemaju...

bibiankaka
Autor odpoveď zmazal
luxikate
24. aug 2018

@milus777 ved to davali vsade,nejaka ukrajinka,di vygoogli ale dali jej darivane vajicka 4 sa ujali ale porodila nejako predcasne

verkverk
25. aug 2018

@petra844 mna tiez hned tlacili do umeleho....ale zatail to nechavame na prirodu...

petra844
autor
25. aug 2018

@hrmiona co to je to OHSS

petra844
autor
25. aug 2018

@bibiankaka ano ja chcem urcite najorv skusit iui aj ked som prve chcela folikulometriu ale dr povedal ze to je zbytocne 😏
Kam chodis do centra?

petra844
autor
25. aug 2018

@misik14 chcem vyskusat iui aj ked nevide ale ten pocit aspon ze to skusim

bibiankaka
25. aug 2018

@petra844 nechápem prečo by to malo byť zbytočné ... keď vajíčko bude dozreté a bude na strane prechodného vajíčkovodu ? Nám pri morfo 1% povedali že je možné normálne otehotnieť tak prečo by sa vám pri 3% nedalo? A ešte keď sa to podporí liekmi na ovuláciu , progesterónom a plánovaným IUI podľa folikulometrie? Nerozumiem .... okrem horšej morfológii máte dobrý spermiogram? Množstvo a pohyblivosť?
Ja chodím do CRM BB

rebeka6615
25. aug 2018

@petra844 Ahoj 🙂 ako keby si pisala o nas, tiez mam jeden vajcovod nepriechodny a mm morfologia v poriadku 3%, inak ok. Som veriaca a umele sa mi prieci..neviem co robit, co vyskusat...Na jednej strane tuzba, na druhej pre mna nemoralne IVF ale aj strasna zavist a hnev, ze inym sa dari mat babatko a my nic. Len prazdna detska izba. Rovnako ako ty mam 28, v okt.29. Snazime sa 2 roky...

bibiankaka
25. aug 2018

@petra844 inak by ma bohovo zaujímalo ktorý z "našich" doktorov trepe. Či trepe tvoj a chce aby si minula peniaze na IVF aj keď šanca je aj iná, alebo trepe môj a najprv ma vyžmýkajú na IUI a aj tak skončím na drahom IVF.... keby tak človek vedel na čom v skutočnosti je 😔

petra844
autor
25. aug 2018

@bibiankaka ja neviem
Povedal ze je to zbytocne sem lietat merat folikuli
Nerozumiem tomu
Povedal ze ma slabe spermie ze ani ta mozno nedoplavu 🙄
Priatel bral dva mesiace florandrol ci ako sa to pise a to sa mu zlepsilo velmi

petra844
autor
25. aug 2018

@bibiankaka sak to ze clovek nevie ja fakt neviem uz ma aj napadlo ci nema moj dr nieco ked baby nahovori na umele lebo on nas poslal do tohoto centra

petra844
autor
25. aug 2018

@rebeka6615
Je to hrozne ze inym sa dari hned a ludia ktory chcu tak na just sa nedari
No ja by som chcela najprv iui a ivf uvidime ked sa nepodari iui pojdeme aj na ivf zase cakat nez sa podari 5-10r sa mi nechce😏

hrmiona
25. aug 2018

@petra844 to je hyperstimulačný syndróm.Keď sa vystimuluje veľa vajíčok, ja som mala 20, je tu to riziko, že vaječníky budú produkovať tekutinu (aspoň ja som to tak nejako pochopila), ktorá sa začne hromadiť v brušnej dutine a tlačiť na orgány ak jej je veľa.
Ja som mala teda poriadne nafúknuté brucho, bolo mi zle, zvracala som, taký pocit zápchy ako som v živote ešte nemala. Aj glg vody mi stal v žalúdku ako kameň, jesť som nevládala. Keďže som patrila do tej rizikovej skupiny aj mi to tlmili injekciami až ho nedostanem a aj tak sa nepodarilo tomu vyhnúť.
Ale väčšinou ak dôjde k OHSS tak to nebýva až take zle.
Ja neľutujem, že sme sa na IVF dali. Viem, že sme urobili vsetko preto, aby to išlo prirodzene. Za tie 2 roky od prvého neúspešného IVF čo som pobehala po doktoroch mám celkom zaujímavé diagnózy, na ktoré by sa inak neprišlo. Možno až keby bolo neskoro a aj tak by sme sa zbytočne snažili. Moje telo jednoducho zabíjalo cudzorodé bunky v začiatočnom štádiu. Až vďaka tejto informácií mame dieťa.

petra844
autor
25. aug 2018

@hrmiona ano treba to pobehat vsetko si dat vysetrit nech clovek vie co dalej

willino1
25. aug 2018

@extempore a ľudia liečia len smrteľne choroby? Tie na ktoré sa neumiera sa neliečia?... To som netušila, že k lekárovi mám ísť, až keď umieram... A nie so zlomenou rukou... Tá sa predsa zrastie aj nakrivo... Brat hormonálnu antikoncepciu je v pohode, ale brat hormóny pre to aby som mala dieťa je znásilňovanie prírody? Aj inzulín je len hormón... Tak ho zakazme diabetikom... ?Ze vôbec upravujeme tvorbu hormónov štítnej žľazy... Alebo tabu sú len hormóny rozmnožovania? Ostatné hormóny sú ok? Či...? A načo liečiť neplodnosť veď na ňu sa neumiera.. ? A prečo liecime xy chorôb na ktoré sa neumiera? Ale neplodnosť za chorobu nepovažujeme...? Prečo?... Ked sa mi zhorší zrak, idem k očnému aby mi dal okuliare... To že poriadne nevidím sa považuje za chorobu
... A na slepotu ešte nikto neumrel... Okuliare sa nepovažujú za zásah do organizmu? Musím ich nosiť celý život ... Mám s nimi veľa problémov
.. ale vždy sú lepšie, ako byť slepý... Áno aj hormonálna liečba neplodnosti má svoje negatíva ako tie okuliare... Alebo trebárs aby sme zostali v téme akákoľvek antikoncepcia.... Pokiaľ pozitívum preváži negatívum prečo zatracovať? Tak isto môžem tvrdiť že predpisovanie okuliarov je čistý biznis a ťahanie peňazí z pacientov....a už do konca života... Keď si to napocitas na niekoľko desaťročí nebodaj od detstva... Je to viac ak Ivf... Koľko necháš peňazí u zubára? To isté... A čisto technicky ... Ľudstvo dokáže už v súčasnej dobe "vyrobiť" živého človeka z akejkoľvek DNA človeka... Ak tak striktne považuješ za živého človeka niekolkobunkove embrio zo všetkými ľudskými právami... Prečo za to isté nepovazijes aj akukolvek bunku napríklad pri darcorstve kostnej drene... Alebo pri ukladaní pupočníkovej krvi... keď pôjdeš do extrému... Každá kožná bunka, ktorú "vymenis" počas svojho života za novú kožu je nositeľkou DNA a možného nového života... Máš také výčitky, keď darujem kostnu dreň? Krv? Alebo osuchas svoju kožu? Moralizujeme pri Ivf.. čo vo väčšine prípadov je presne to čo popisujem po hormonálnej stimulke sa vyberie vajíčko a nasilu sa strci spermia do vnútra...(inak keby si mala info... Vieš že niekedy je problem len to, že vajíčko má príliš pevnú "blanu" a spermia preto nedokáže vniknúť dnu?... netusis...že?) To že sa vyberá embryo podľa pohlavia (pre genetickú chorobu viazanu na pohlavie...) To že sa darujú vajíčka... Alebo spermie... To je len špička ľadovca... Väčšinou sú to práve diagnózy buď hormonalneho