Nezamestnaná plánuje druhé tehotenstvo
Pekný deň,
prosím o radu - po ukončení RD v marci 2022 som sa prihlásila na UPSVaR ako nezamestnaná. Momentálne poberám podporu v nezamestnanosti a plánujem ostať s dcérkou doma až do jej 6 rokov (nemá zdravotné problémy, chcem s ňou byt a užiť si ju). Počas tohto obdobia by som najlepšie v blízkej budúcnosti s manželom opäť rada otehotnela. Pred RD som poberala materské, no pracovný pomer sa mi ukončil krátko pred ukončením RD dohodou, keďže som zamestnávateľovi oznámila, že dcérka ešte nie je pripravená na škôlku a pôjdeme zrejme cestou domácej výchovy, t.j. do práce už nenastúpim. Potrebujem radu, ako postupovať, aby som v prípade úspešného otehotnenia a následne druhého pôrodu neskončila len s minimálnym rodičovským príspevkom 280 eur. Zvažujem dobrovoľne nemocenské poistenie, je to pre mňa vhodná cesta? Neviem, či sa mi podmienka 270 dni zaratava, keďže som na RD už 3 roky a momentálne ešte k tomu od marca 2022 nezamestnaná - nedari sa mi nájsť informácia, či som bola počas obdobia RD a súčasného obdobia poberania podpory v nezamestnanosti nemocensky poistená, resp. či toto obdobie vykrýva štát. Na UPSVaR mi povedali, že ak chcem byť s dieťaťom ďalej do 6 rokov veku, po ukončení poberania podpory v nezamestnanosti už nemám nárok na žiadnu dávku kvôli príjmu manžela, ktorý tesne presahuje životné minimum a odporučili mi odhlásiť sa z UPSVaR a prihlásiť sa v zdravotnej poisťovni ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, aby poisťovňa za mňa platila zdravotné. Poraďte prosím, ako postupovať, čo by bolo pre mňa ekonomicky výhodnejšie, nechcem skončiť len na rodičovskom 280 eur. Neviem, aké možnosti mám, keď práca zatiaľ kvôli dcérke neprichádza do úvahy a na dohodu z homeoffice sa mi zatiaľ nepodarilo nič nájsť. Ďakujem a to veľmi.
@angel993 - zasa podla mna chyba... ona nie je doma zadarmo ani ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov veku...stat jej a jej dietatu predsa plati zdravotne poistenie, odvadza odvody ci? Co je tam zadarmo? Ked pojde ona ci jej dieta k lekarovi, tak to zaplati "stat", teda danovi poplatnici...
@nika11103 toto ma skutocne kazda krajina inak, mozem povedat len za krajinu, kde zijem, ze materska je rok, ked predlzi dva mesiace partner, tak 14 mesiacov, potom drviva vacsina mamiciek nastupuje do prace... chodia este pridavky na dieta, ale kedze jasle stoja 3-4x tolko ako tieto pridavky, tak je to jak... som rada, ze moji uz chodia do skoly 😂
@angel993 no toto by som poopravila, pretože zaplatí si pár mesiacov po cca 190€, z čoho len časť je na nemocenské poistenia a iba materské z toho je cez 400€/mesačne 8 mesiacov. Plus následne vyšší rodicak, ktorý je tiež platený z odvodov pracujúcich. Takže si zopakujeme matematiku a po prepočte zaplatí oveľa menej ako dostane. Čiže tvrdenie,že jej to budú platiť aj iné ženy je na mieste.
@angel993 omg, však matka.je re.dieta potrebná v plnej miere do troch rokov,potom to dieťa síce potrebuje matku ale aj iné deti,kolektív,iných ľudí.
A aj ja budem s radosťou chodiť do práce ak z mojich odvodov budú zaplatené matky,ktoré to skutočne potrebujú, kvôli ťažkej chorobe dieťaťa alebo iným zdravotným problémom,ale nie matky ktorým sa po troch rokoch nechce robiť, a ešte premýšľajú ako dostať najvyššie sociálne dávky bez toho aby prstom pohli.
@anjelicek26 z tvojho to nepôjde, keďže ty pracuješ v inej krajine, ale aj tak nechápem prečo ťa to trápi. Či myslíš že zmeniš rozhodnutie mamičky?
@angel993 Ja ako pracujuca matka snaziacia sa zivit svoje dieta sama, teda s manzelom, nepovazujem za potrebne financovat inu matku z dovodu, ze si chce uzit dieta. Deti s tazkym zdravotnym postihnutim to potrebuju viac. Takym by som rodicaky aj zdvojnasobila. V pripade autorky ide o to, aby zaplatila co najmenej, co najviac vytkla na materskej a nasledne na zvysenom RP. A toto financuju pracujuci.
@angel993 toto je vzdy taky argument, ked tie logicke dojdu... mam prilis vela rodiny, kamaratok a srdca este na Slovensku, aby mi toto "nevadilo" a prislo normalne na jednej strane si pisat na papier minimalku u muza a na druhej skusat vytiahnut od statu co najvyssiu matersku a nemusiet ani den pracovat roky rokuce, to je proste na hranici pochopitelnosti...
Baby ja len ze neodsudzujte nikoho ze nechce dat dieta do skolky, nepoznate to dieta , situaciu. Ja som do skolky nechodila a to nemam ziadnu diagnozu. Jednoducho som vobec nevyhladavala rovesnikov, mentalne som bola uplne niekde inde, nehovorim o tom aka som bola hanbliva a nedokazala som sa pri nikom prezliekat.
Druha vec je, ze tvrdiite ze vyuzova stat. Neviem kolo ma autorka rokov, ale kazdopadne nastupi do prace neskor, o par rokov a bude pracovat do nejakej 70-tky pri takom posuvani hranic dochodku a statu vsetko splati. Pracovala aj pred dietatom, takze by som nerobila z nej nejaku socku co vyuziva stat. Byt na neplatenom RD si asi mozu dovolit.
@anjelicek26 tu nejde o argumenty ale o ľudskosť. Nikdy nevieš kedy sa môžeš ocitnúť ty v podobnej situácii. Preto neodsudzuj, aby sa ti to nevrátilo. Ako by si sa cítila? Veď ona ešte pracovať bude, a vráti do štátu to čo teraz vyberie. A možno raz budeš z jej odvodov žiť aj ty. Všetko sa môže stať.
@evica17 a ja mam podobne individua v rodine... :-/
Veď ona pracovala predtým, len jej netrvá pracovný pomer momentálne, tým pádom ani nemohla využiť reťazovy pôrod, ktorý bežne ženy využívajú. Ja som pracovala 11 rokov, na živnosť , keď prišla korona tak nebolo roboty, išla som na úrad práve a rovno na materskú, takze som poberala podporu a potom normálne materská. Teraz rodicak, takze využívam stat. Tak áno, takto to je nastavené, ale možno aj autorka roky predtým robila. Ja nevidím absolútne nič zle na tom, keď matka zostane doma s dieťaťom. Je to to najlepšie, čo môže urobiť. To hovoria aj psychológovia, deti nepotrebujú 8 hodín denne spoločnosť prevažne tvorenú z rovesníkov, oveľa viac mu dá matka, ktorá sa mu bude venovať a v rozumnej miere ho inak socializovat. Nežije na Sibíri, kde 250km nablízku nikto iný nebýva. My sme s mužom dohodnutí, že ak nám to bude vychádzať finančne, tak s malým budem doma do povinnej dochádzky. Mala som na to iný názor (ovplyvnený prostredím “dieťa potrebuje kolektív), ale zmenila som názor po tom, čo som si čítala od odborníkov názory, nielen od matiek, ktoré to tak robia, lebo je to zaužívané. Ja neodsudzujem matky, ktoré dajú deti do škôlky, je to ich rozhodnutie. Ale každá žena ma právo sa sama rozhodnúť bez toho aby bola odsudzovana okolím alebo zažitými konvenciami. Ja mám 31, keby som aj zostala doma do 35 a “využila” stat, tak ďalších 30 rokov budem ešte pracovať, tých 5 alebo 6 rokov je nič, ale prínos pre dieťa a spoločnosť môže byt vysoko prevyšujúci. 🙂
@eruliena Ak by si chcela využiť už získané zaplatené nemocenské poistenie ako zamestnanec, otehotnieť by si mala čím skôr, nakoľko vravíš, že v marci ti skončil PP. 270 dni poistenia potrebuješ získať ku dnu nástupu na materskú, nie ku dnu pôrodu ( a to je buď 6 alebo 8 týždňov pred termínom). Zároveň však nemocenské poistenie musí ku dnu nástupu na materskú trvať. Čiže buď sa zamestnať alebo si začať platiť dobrovoľne poistenie, aby si získala chýbajúce dni poistenia pred nástupom na materskú. Čiže toto si treba zistiť a prepočítať normálne v kalendári. Ženy, ktoré sú nezamestnané a nemajú získaných 270 dni poistenia musia tehotenstvo plánovať. Čiže začneš si platiť dobrovoľne poistenie po dobu 90 dni (cca 190€x3 mesiace). Počas tejto doby otehotnieť nesmieš, nevyslo by ti poistenie. Potom to zrušíš a do roka by si mala otehotnieť. Následne najneskor v 6 týždni tehotenstva sa znovu prihlasis na dobrovoľne nemocenské poistenie a zvolis si svoj vymeriavací základ, z ktorého ti vypočítajú materskú. Druhé poistenie musí trvať 182 dni nepretržite ku dnu termínu nástupu na materskú ( čiže deň pred termínom). Materské sa vypočíta z trvajúceho poistenia.
Máš dve možnosti bud sa zamestnať alebo si platiť dobrovoľne poistenie. Inú možnosť ako mať vyšší rodiča nemás. Keďže ten sa viaže na to ci si poberala materskú alebo nie
@petorka321 270 dní NP musí byť ku dňu pôrodu s poistenie trvať nemusí
@angel993 tu nejde o nejaku zlu situaciu, do ktorej sa dostala, ona to takto planuje dopredu. Aj tak je to zas troll na rozprudenie debaty, zalozi diskusiu a zmizne 🙄
@h2 preco ? Ved aj pracovala. To ze chce byt s dietom do 6r (mikochodom podla psychologov vo vdku do 6 rokov vedia vychovou rodicia ovplyvnit deti najviac) neznamena ze nechce alebo nebude chodit do prace. Jednoducho ma momentalne ine priority. Nie kazda matka zufalo tuzi zdrhnut z materskej do prace cim skor.
@cecilia29 Možno máš pravdu, len ja mám proste z autorky taký dojem. Teraz bude s dcérkou do 6 rokov doma, medzitým otehotnie s druhým, s ním bude tiež do 6 rokov, potom možno ďalšie... zvykne si byť doma, ak deti a manžel si zvyknú, že domácnosť je na nej. Čím dlhšie bude doma, tým ťažší bude návrat do práce.
Ak sa nemylím tak či tak nebude doma s dieťatom do 6r. Nie je povinna školská dochadzka uz od predskolskej? Ale inak nechápem toto vysedavanie doma do takeho veku...
@0silvia0 ale je úplne v poriadku ak sa zdravá žena zdraveho dieťaťa rozhodne ostať doma aj do nekonečna. Problém je, ak očakáva, že jej to budú financovať iní.
A najlepšie v maximálnej možnej výške pri jej minimálnom vklade. Tie peniaze, ktoré dostáva napádajú z neba. Niekto iný ich musel zarobiť, odviesť do spoločnej pokladne a odtiaľ sa jej vyplácajú.
Autorka ak som dobre postrehli píše ze manžel oficiálne zarobí minimum. Ak je to pravda, z čoho chcú žiť? Ak odrbávaju systém štýlom vložím povinné minimum, ale čerpám maximum lebo je mi to umožnené, tak to tiež nebude v poriadku.
Zdrave dieta nechavat do 6r doma nebude prinosom, skor naopak. Bude jej chybat spolocnost deticiek. Deti ktore niesu v kolektive a potom nastupia do skoly tak nemaju tak dobre priatelske vazby a vztahy ako deti ktore v skolke boli. Deti su uz okukane, vedia ako reagovat v situaciach. Blbe je, ze v skole sa uz neriesia detske vztahy - nie je na to cas. Toto vsetko sa riesi v skolke = myslim pedagogicky. Navyse dcerke by chybala rytmizacia textu, navyk na spravne drzanie pera, spravna praca s noznickami, priprava na sustredenie atd., atd,. Je toho vela. Keby si bola profi pedagogicka - ok, ale ty si maminka ktora s tym nema skusenosti. Mozno by si mohla dat dcerku do skolky a ist aspon na ciastocny uvazok - mozno by to vyriesilo tvoj problem a dcerka by si uzila deticky.
@0silvia0 a ak by sestra očakávala, že na tých 20 rokov doma jej budete mesačne prispievať ty a ostatní súrodenci a rodičia, ktorí pracujete, asi by sa Tvoj názor zmenil.
Vychádzam samozrejme z predpokladu, že sestra je zdravá a ostať doma viac ako do 3 rokov veku zdravého dieťaťa je jej rozhodnutie.
@lilinka88 o nárok na materskú sa žiada a sociálna poisťovňa ho posudzuje 6-8 týždňov pred porodom, nerieši sa az keď sa porodí. Ja vychádzam z info na relia.sk, mna konkrétne sa týka dobrovoľne poistenie preto píšem len to co radi Mihal na svojej stránke pripadne v knihe Materské.
@eruliena a ešte ma napadlo - zalezi teda od konkretnej situácie ale moja známa to tiež takto mala - odrobene, úrad prace a potom otehotnela a na 3 mesiace, ktoré jej chýbali ju zamestnal priateľ. Potom išla na PN až do nastúpu na materskú aby už nemusel zbytočne platiť. Ale stalo to dosť peňazí.
@0silvia0 a toto presne ja považujem za choré. Potom plačeme akú máme byrokraciu, aké nemožné zákony ako sa tu zle žije. Ako nie sú peniaze pre tých, čo fakt potrebujú.
Lebo ľudia klamú a snažia sa vybabrať so systémom, kde môžu, v zmysle onoho hesla, kto neokráda štát okráda svoju rodinu.

@gertys nemáš pravdu, môže byť aj v ochrannej lehote