icon

Nezamestnaná plánuje druhé tehotenstvo

eruliena
29. aug 2022

Pekný deň,
prosím o radu - po ukončení RD v marci 2022 som sa prihlásila na UPSVaR ako nezamestnaná. Momentálne poberám podporu v nezamestnanosti a plánujem ostať s dcérkou doma až do jej 6 rokov (nemá zdravotné problémy, chcem s ňou byt a užiť si ju). Počas tohto obdobia by som najlepšie v blízkej budúcnosti s manželom opäť rada otehotnela. Pred RD som poberala materské, no pracovný pomer sa mi ukončil krátko pred ukončením RD dohodou, keďže som zamestnávateľovi oznámila, že dcérka ešte nie je pripravená na škôlku a pôjdeme zrejme cestou domácej výchovy, t.j. do práce už nenastúpim. Potrebujem radu, ako postupovať, aby som v prípade úspešného otehotnenia a následne druhého pôrodu neskončila len s minimálnym rodičovským príspevkom 280 eur. Zvažujem dobrovoľne nemocenské poistenie, je to pre mňa vhodná cesta? Neviem, či sa mi podmienka 270 dni zaratava, keďže som na RD už 3 roky a momentálne ešte k tomu od marca 2022 nezamestnaná - nedari sa mi nájsť informácia, či som bola počas obdobia RD a súčasného obdobia poberania podpory v nezamestnanosti nemocensky poistená, resp. či toto obdobie vykrýva štát. Na UPSVaR mi povedali, že ak chcem byť s dieťaťom ďalej do 6 rokov veku, po ukončení poberania podpory v nezamestnanosti už nemám nárok na žiadnu dávku kvôli príjmu manžela, ktorý tesne presahuje životné minimum a odporučili mi odhlásiť sa z UPSVaR a prihlásiť sa v zdravotnej poisťovni ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, aby poisťovňa za mňa platila zdravotné. Poraďte prosím, ako postupovať, čo by bolo pre mňa ekonomicky výhodnejšie, nechcem skončiť len na rodičovskom 280 eur. Neviem, aké možnosti mám, keď práca zatiaľ kvôli dcérke neprichádza do úvahy a na dohodu z homeoffice sa mi zatiaľ nepodarilo nič nájsť. Ďakujem a to veľmi.

mimi16
2. sep 2022

@misinka0611 o moju spokojnosť sa obávať nemusíš. Pre svoje deti som našla predškolské zariadenie také, ktoré bolo a stále je na vynikajúcej úrovni, kde pedagógovia robia maximum pre spokojnosť detí aj ich rodičov. A nie určite nikomu nezávidím troj ročný pobyt doma. Byť doma s dieťaťom nerovná sa automaticky plnohodnotne mu vyplniť čas.

mimi16
2. sep 2022

@tehulka2011 🙏 dohodovať sa nebudem. Smiešne naozaj.

misinka0611
2. sep 2022

@mimi16 Super, to je skvelé ako je skvelé to, že sú iné deti doma s rodičmi a robia tiež rôzne aktivity. A keď už dávaš do pozornosť zahraničie a krátku RD, tak rovno môžeš dať do pozornosti aj homeschooling ( domáce vzdelávanie ) ktoré je v zahraničí zas bežnejšie ako tu.

cecilia29
2. sep 2022

@mimi16 pozri, vystudovala som pedagogiku. A jedine co je dolezite z toho vsetkeho je, ze do 6 rokov mas na dieta - jeho osobnost a spravanie ty ci okolie najvacsi vplyv. To ci ten cas ho ovplyvnuje najviac rodina , okolie alebo zariadenie tak to uz zalezi od rodicoch. Zaroven dalsim faktom , podla vacsiny psychologov, je to ze skolkarskeho kolektivu su deti pripravene ist az okolo 3r, a to tiez nie vsetky. Zo zdravotneho hladiska , ak su deti aj v skolke chorlave dokonca odporucaju pediatricky dat si v skolke pauzu (napr. aspon na mesiac) Skolka urcite neni pre deti nevyhnutna. Akurat urcite v dnesnej dobe je jednou z vyhod to ze deti tam najdu vacsi kolektiv rovesnikov. V minulosti bolo deti viac a rodiny zili pohromade. Zaroven ani neni dobre dietatu vyplnať čas, je dolezite aby sa to naucilo robit aj samo alebo aby sa napriklad zapajalo do domacich cinnosti primerane vekum

mimi16
2. sep 2022

@cecilia29 nemusíme sa doťahovať prednáškami ale ok. Pedagogické vzdelanie mám aj ja. Áno súhlasím, že najväčší vplyv na rozvoj osobnosti máme počas jeho útleho veku, zároveň platí, že pre dajme tomu 5-ročné dieťa je odlúčenie a prispôsobenie sa novým pravidlám v cudzom prostredí omnoho náročnejšie ako pre ročné. Práve preto, že toto mladšie dieťa je ľahšie formovateľné pedagógmi v jasliach. Už tam sa učí rešpektovať aj iné osoby ako len rodičov pripadne starších súrodencov. Každý človek či je to dieťa alebo dospelý predsa potrebuje v živote nejaké miesto v spoločnosti, ale aj pravidlá a pravidelný režim. To je pre menšie dieťa taká predpríprava pre ďalšie pokračovanie v iných inštitúciách kde taktiež bude musieť rešpektovať dospelých a nielen to, budem sa opakovať pobyt v predškolskom zariadení dá dieťaťu veľmi veľa. V domácom prostredí sa človek cíti dobre a komfortne. Preto sa správa inak ako v práci alebo v školskom kolektíve. Je vo svojom to je normálne a teda aj dieťa si viac dovolí. V práci sa pedagógovia venujú len pedagogickej činnosti pretože je to ich práca s hádam ju väčšina robí preto lebo ich to sj napĺňa. Taktiež bol spomínaný aj home schooling. Ja ako pedagóg s tým nesúhlasím a som presvedčená, že by ma moje deti nerešpektovali ako svoju pani učiteľku ale ako mamu. Jednoducho som pre nich hlavne mama a to druhé vnímajú ako moju prácu. Preto som rada a dúfam, že nadchádzajúci školský rok strávia čo najviac v škole si svojimi učiteľmi. A tiež som písala aj to, že svoju najmladšiu dávam do jasličiek skôr preto, aby si rýchlo zvykla a teším sa, že sa naučí všetko to čo staršie deti. Viem že na každý týždeň majú v jasliach vypracované vzdelávacie štandardy, ktoré zahŕňajú xy aktivít nielen hru s kockami či na ihrisku. Každý máme počas dňa svoje povinnosti a keď sa poobede stretneme, užívame si spoločne čas. Týmto by som ukončila celú túto diskusiu z mojej strany, keďže to nikam nevedie.

zorienka333
2. sep 2022

@eruliena Chces 6 rokov zit zo statu a v pripade otehotnenia predpokladam, ze planujes dalsich 6 rokov s mladsim dietatom. Moja ako si to predstavujes? 12 rokov dobrovolne nezamestnana, a este sa ti mali prispevok? Tak bud chod normalne do prace, alebo bud teda zena v domacnosti, ale potom nech ta financuje manzel. Ludia neplatia dane na to, aby take ako ty natahovali ruku miesto roboty. 6 rocne decko nema co visiet mame na cecku, inak z neho bude totalne nesamostnany jedinec. Navyse mu davas pekny priklad. Hanbi sa.

zorienka333
2. sep 2022

@eruliena Este dodam, ze vela stastia pri hladani zamestnania po 6 a viac rocnej pauze.

mimi16
2. sep 2022

@zorienka333 tak vidíš, ty si to napísala bez servítky a mne tu iné matky vypisujú ako sa navážam do autorky.

stanislavicenka
2. sep 2022

@zorienka333 nesamostatne jedince by aju z ludi, ktori boli akoze "privykane" do spolocnosti. A stat tento istitut vymyslel, tak ho aj plati. A diery v zakone? Nie su iba v tomto. Ruky natahuju ini. Mna vyslovene irituje zvysujuce sa rodinne pridavky, danovy bonus, a rovnako kruzkovne. To su peniaze, ktore sa rozdavajuz vsetci sa akoze tesime, a este nasi vnuci to budu platit. Toto si mozu dovolit krajiny, kde je danove zatazenie 50%, ale aj ludia s tym su stotozneni, lebo vedia, na co to je. Nie, tu ludia mravcia pri 20 percentach, zivnostnici sa snazia stat iba oklamat, a tebe vadi jedna Matka, ktora nechce mat 10 deti, a byt doma do 60tky.

lienka.7
2. sep 2022

@mimi16 neries 😊 ja mam rovnaky nazor ako ty.
Autorka jasne napisala ze si chce dieta uzit do 6 rokov. Ok, nech si užíva, pre mna za mna aj do 18tky, ale za svoje. To však nechce samozrejme zadara, tak jej v hlave skrsol nápad s ďalším dietatom na ďalšie 3 roky by bola zahojena, sikulka jedna 👌👌👌
Uz len to, ze mam (podla jej slov) náročné dieta a idem si robit druhe je trosku mimo, nie?
Odhliadnuc od toho ze sama sposobila to, ze dcéra je nespolocenska a nebude sa vediet zaradiť do kolektívu ani na ZS. Presne toto mame v rodine. Lebo všetky co dávame deti do jasli ci škôlok sme krksbcie matky, karieristky a asi padnute na hlavu 👌👌👌 co sa tyka homeschoolingu, videli sme pri korone, ze?
@zorienka333 ona uz robit nebude, nie je schopná ani letáky roznasat, aj tam ma problém 🤣🤣🤣

mimi16
2. sep 2022

@lienka.7 ja len nevychádzam z údivu, že niektoré ženy celé dni riešia čo a ako najlepšie spraviť aby som mala čo najlepšiu materskú alebo získala iné príspevky a zároveň čakajú na tehotenstvo. Pre mňa je normálne skôr to, že keď nie som tehotná a ani nemám doma novorodenca, ktorý ma potrebuje vo dne v noci, tak predsa pracujem. Jasné, každý si rád oddýchne od práce ale na niekoľko rokov? Autorka písala, že pracovala usilovne 20 rokov. Veď ok to aj ja už pomaly toľko a teraz akože budem doma príklad 6 rokov a nechám všetky financie na manžela. Úprimne ja sa cítim tak trošku ponížene keď mi príde na účet len RP a detské prídavky. Už nech mám opäť normálnu výplatu.

stanislavicenka
2. sep 2022

@mimi16 tak vidis,je to o tvojom nastaveni. Tiez som bola 5,5 roka na materskej, a necitila som sa trapne. Isteze by viac penazi bolo fajn, ale tie peniaze mi nenahradia ten cas s detmi, a to nikdy. A nikto mi nevycital,tym myslim manzela, ze som doma, nikto mi nevycital peniaze. Ked to proste nechapes, neznamena to, ze je to nespravne🤷

stanislavicenka
2. sep 2022

@lienka.7 nazor opat jednej citlivej osoby. Akomoze matkaeza individuality svojho dietata? Predpokladam, ze tak hodnotis aj svoje deti, ci dieta. Ked vytrca z toho, co ty povazujes za spravne, tak to treba vykorenit. Ja to nechapem. To aj s dospelymi sa tak bavis, ked nesuhlasia? Zosekat, nech drzi normu? Kazdy sme predsa iny, deti nevylucujuc. Niekto je extrovert, niekto introvert, niekto nema problem povedat svoj nazor hocikomu, a niekto rozmysla, ze ci ak to spravi, ci to dotycneho neurazi, ci nezarmuti. A deti to citia rovnako. Takze takto chrstnut niekomu takuto "myslienku", lebo realne je to blbost, to chce iba odvahu displeja telefonu, ci pocitaca. Verim, ze si aj v rodine toto tak smelo a na rovinu prislusnikovi povedala.

misinka0611
2. sep 2022

@lienka.7 Porovnávať homeschooling v zahraničí kde tak už roky fungujú, matky sú dom s detmi, venujú sa im sú tam nejaké pravidlá a teda sú to matky čo aj učivu rozumejú a nemajú dieťa na domácom vzdelávaní prvý rok a ani prve dieťa so slovenskom kde ti z večera do rana zatvoria školu a teda mnoho učiteľov pomaly ani s počítačom nevie robiť tie staršie ročníky, nemá v počítači nič ak ho teda aj má je trošku scestné. Či naozaj si myslíš že domáce vzdelávanie v zahraničí zaviedli večer a na druhý deň ráno už frčalo, že sa doma vzdelávali deti ľudí kt. k tomu majú vzťah alebo to bolo také že musíš. Toto nieje pre každého a teda deti v zahraničí na domácom vzdelávaní majú aj skúšky chodí na preskúsania majú motiváciu sa učiť a nie tieto deti na Slovensku kt. odvolali aj maturitu 😀🤷‍♀️ A keď sa aj vrátili do škôl tak s tým veď korona poriadne sme s neučili čo tu od nás chcete 😀 Naozaj toto doma nebolo domáce vzdelávanie akurát tak preklenutie pandemie s pár materialmi aby sa nepovedalo 😀.

A to že ta niekto nazýva krkavčiu matkou lebo vidíš vyznam dať dieťa do jaslí / škôlky je jeho problém a keď si za tým stojíš nerieš pre teba je to správne a chceš to tak. Tak isto ako pre niekoho je správne byt 3 roky doma, ver tomu že nie raz aj tu boli také matky urážane tými čo chceli mať deti dlhšie. Viď. aj tento prispevok. Ani že lenivá lemra aj napriek tomu že robila 20 rokov a mala 3 roboty zn. workoholik 🤷‍♀️

mimi16
2. sep 2022

@misinka0611 môžem vedieť počas pandémie si sa učila s deťmi? Ja áno plus som učila online a teda toto sranda nebola. Všetci pedagógovia sme makali ako blázni, vytvárali učebné materiály, testy a kde je ešte učenie s vlastnými deťmi a domácnosť popri tom. Tie matky v zahraničí učia deti všetky predmety akoby boli v škole? To sú všetky pedagógovia? Neviem si predstaviť kvalitne odučiť napríklad matematiku keďže to nie je moja silná stránka. Načo je dobré dieťa učiť doma, teda pokial nemá závažný dôvod?

stanislavicenka
2. sep 2022

@mimi16 takze z tohto prameni tvoj nazor byt s dietatom doma. Sama si ucitelka, ale prvy stupen, ci predskolska pedagogika to nebude. Prosim ta, a nastuduj si, ako funguje homeschooling, kym to budes hodnotit. Hodnotit mozes svoju pracu

misinka0611
2. sep 2022

@mimi16 Nie neucila, stačí si pozrieť môj profil mám malé deti. A práve preto, že nás stat nieje na také niečo pripravený porovnávať homeschooling v zahraničí kde sa s detmi učia doma ženy ktoré v tom vidia zmysel a majú čas so ženami ktoré k učeniu deti nemali vzťah a teda kolkokrat ani nervy sa porovnávať nedá. Že ako to dopadlo? No nie dobre lebo toto nikto nečakal a bolo to z večera do rána. To všetko bolo narýchlo bez rozmyslu ako opatrenia na Slovensku. Mňa sa nepýtaj načo je to dobre ja deti neučím doma, ale aj tu sú ženy ktoré deti doma učia možno majú aj skupinu, opýtaj sa ich načo je to dobre alebo IG profil The Fotr, ti rodiacia chcú tiež ísť touto cestou. Možno by si sa naozaj čudovala že ľudom aj takéto niečo dokáže fungovať, byt s tým OK ale beriem a chápem že ty ako pedagog budeš mať iný pohľad na vec, pre teba je to niečo divne lebo si na opačnej strane.

zorienka333
2. sep 2022

@mimi16 Nechapem tiez. Ved kolko je tu bab, co sa idu zodrat v dvoch robotach aby dali decku aku-taku zivotnu uroven, a tuto vazena vymysla, ako s prepacenim od*bat system, aby nemusela pohnut prstom. A este jej je malo, mame dat viac z dani. Neviem, aku reakciu caka.

nikyball
2. sep 2022

@eruliena takze ti vlastne nevyhovuje nic , len odrbat stat a brat peniaze za uzivanie si minimalne 10 rokov. Kto by nechcel ze. Tvoja moznost teda je, ze tvoje uzivanie si zaplati tvoj manzel. 😉

mimi16
2. sep 2022

@misinka0611 áno máš pravdu, je to pre mňa divné. Nerozumiem prečo nepustiť dieťa do školy.

sparrows
2. sep 2022

Však si buď doma s dieťaťom aj do 18, ale prečo by to mal financovať štát? To nestačí už takto extrémne dlhý rodičovský?

lienka.7
2. sep 2022

@misinka0611 asi ti usla pointa ze autorke uz rodicak skončil v marci 2022, vyčerpala uz aj podporu. Cize všetko co mohla. Nastal teda čas aby sa vrátila do prace. Ona sa však rozhodla ze chce byt doma až do 6 rokov s deckom. Nech sa paci, nech je, ale uz za svoje. To je podstata diskusie.

mimi16
2. sep 2022

@misinka0611 mne sa najviac páči tzv. Unschooling kde si dieťa určí čo sa chce učiť a akej téme sa venovať. Čiže ak ma nebavia zlomky alebo delenie tak to vedieť nechcem a nebudem. Dieťa nech má posledné slovo. Individuálne vzdelávanie zo závažných dôvodov chápem, ale tieto pro americké bludy po ktorých sa musíme opičiť to určite nie. Milión článkov o výhodách domáceho vzdelávania. Určite, tak potom zrušme učiteľstvo ako zameranie na VŠ a učme sa všetci doma ako vieme. Netvrdím, že školský systém u nás je top ale tak brať si príklad z USA to teda ani náhodou. Vidím že zmyslom života je asi byť doma s dieťaťom už navždy. Práca a škola to je jedna hrôza.

zorienka333
2. sep 2022

@mimi16 Nebavi ma matika tak sa ju nebudem ucit, to je super 😄 potom chcem vidiet, ako si taky clovek zrata drobne v obchode, uzavrie poistku, alebo kupi cokolvek. To fakt niekto takto chce vzdelavat dieta??

mimi16
2. sep 2022

@zorienka333 tak asi áno. Aj u nás sa to už pomaličky rozbieha. Ja nechcem žiadne zamestnanie dehonestovať, ale ako môžem vzdelávať dieťa bez pedagogického vzdelania a učiť ho xy predmetov tak, aby to bolo preňho prínosné a zvládlo skúšky v škole.

lienka.7
2. sep 2022

@mimi16 ja som mala na gympli spolužiačku z USA. 1x mala na gympli chémiu, fyziku a tak.
Nepoznala vobec period.tabulku prvkov. Ze načo jej to v živote bude. Oni ze mali politiku a drámu 🙈🤣👌
No profka ju par x vyvolala, dostala to za 5 (mala ich tusim 7, potom jej ich samozrejme odpustila), a potom som ju doucovala chémiu ja 😊
Známeho syn 4kar tu u nás bol v USA rok a tam bol za jednotkara🤦‍♀️ cize asi take je super ich školstvo. Pozor, teraz mimo univerzit!
V živote by som sa nepokusala ucit dieta doma, lebo ani neviem ako sa to robí. Na to su učitelia, študujú to 5 rokov, tak sa im nebudem kafrat do prace. Inak v súčasnosti majú moj neskutočný obdiv 👌👌👌

mimi16
2. sep 2022

@lienka.7 presne si to vystihla. Študenti odtiaľ ukážkoví a u nás pohoria a priemerný žiak ich strčí do vrecka. Ja sama ako pedagóg by som sa neodvážila odučiť iné predmety na 100% no prečo asi? Nie je to moja aprobácia. Potom pošlem dieťa 2x ročne na skúšky a finito ročník ukončený. Aj u nás v škole máme individuálne vzdelávanie, ale stále má študent možnosť kedykoľvek prísť na konzultáciu s učiteľom a dostane presné okruhy na čo sa pripraviť. Neustála komunikácia so školou a pedagógmi musí byť a to hlavne pre dobro študenta.

tehulka2011
2. sep 2022

@mimi16 pozri ty pedagog, naco si chodila do skoly, ked si netrufnes oducit matematiku ZS? To ju fakt neovladas? Rodicia, co u nas maju deti na homeschoolingu su vacsinou uvedomeli a inteligentni, o tie deti by som sa vobec neobavala, mozu raz dokazat velke veci, lebo nie su zviazani systemom.

lienka.7
3. sep 2022

@tehulka2011 tvoja odpoveď je asi v štýle, prečo ta neodrodi zubar alebo očiar👎👎👎
No preto, lebo nie je gynekolog a studoval ine zameranie. A preto ti asi gynekolog nezoperuke oci alebo netrha zub. Ci ty máš jedného univerzala na vsetko???
@mimi16
ma asi inu aprobaciu ako matematiku. Načo su potom rôzne studijne programy ? A nejde iba o samotne učenie ale o metodiku učenia. Podat to dieťaťu tak aby rozumelo. Nie každý dospely je pedagóg aby niečo naučil, podal správny výklad a tobôž niečo aj vysvetlil.
A samozrejme, anarchia, to je podla teba cesta 👌👌👌 potom vidíme ako to vyzerá, rodic ide poučovať učiteľa, ze???

stanislavicenka
3. sep 2022

@lienka.7 este si zabudla napisat, ze kazdy ucitel je skvely ucitel. Pretoze aj to robi vela. My tu neporovnavame s Amerikou. A dievcence,zabudli ste,ze u nas je domace vzdelavanie mozne do 4ho rocnika a ma svoje pevne pravidla