icon

Nezamestnaná plánuje druhé tehotenstvo

eruliena
29. aug 2022

Pekný deň,
prosím o radu - po ukončení RD v marci 2022 som sa prihlásila na UPSVaR ako nezamestnaná. Momentálne poberám podporu v nezamestnanosti a plánujem ostať s dcérkou doma až do jej 6 rokov (nemá zdravotné problémy, chcem s ňou byt a užiť si ju). Počas tohto obdobia by som najlepšie v blízkej budúcnosti s manželom opäť rada otehotnela. Pred RD som poberala materské, no pracovný pomer sa mi ukončil krátko pred ukončením RD dohodou, keďže som zamestnávateľovi oznámila, že dcérka ešte nie je pripravená na škôlku a pôjdeme zrejme cestou domácej výchovy, t.j. do práce už nenastúpim. Potrebujem radu, ako postupovať, aby som v prípade úspešného otehotnenia a následne druhého pôrodu neskončila len s minimálnym rodičovským príspevkom 280 eur. Zvažujem dobrovoľne nemocenské poistenie, je to pre mňa vhodná cesta? Neviem, či sa mi podmienka 270 dni zaratava, keďže som na RD už 3 roky a momentálne ešte k tomu od marca 2022 nezamestnaná - nedari sa mi nájsť informácia, či som bola počas obdobia RD a súčasného obdobia poberania podpory v nezamestnanosti nemocensky poistená, resp. či toto obdobie vykrýva štát. Na UPSVaR mi povedali, že ak chcem byť s dieťaťom ďalej do 6 rokov veku, po ukončení poberania podpory v nezamestnanosti už nemám nárok na žiadnu dávku kvôli príjmu manžela, ktorý tesne presahuje životné minimum a odporučili mi odhlásiť sa z UPSVaR a prihlásiť sa v zdravotnej poisťovni ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, aby poisťovňa za mňa platila zdravotné. Poraďte prosím, ako postupovať, čo by bolo pre mňa ekonomicky výhodnejšie, nechcem skončiť len na rodičovskom 280 eur. Neviem, aké možnosti mám, keď práca zatiaľ kvôli dcérke neprichádza do úvahy a na dohodu z homeoffice sa mi zatiaľ nepodarilo nič nájsť. Ďakujem a to veľmi.

Strana
z8
mimi16
3. sep 2022

@tehulka2011 s primitívom sa dohadovať nebudem. Tvoja inteligencia siaha veľmi ďaleko. Učiť neznamená len učivo ovládať ty múdra. Vyučovací proces je komplexný celok, v ktorom ak chýba čo i len jedna dôležitá časť môžeš byť uvedomelá koľko chceš. Za posledných 10 rokov prešli vzdelávacie štandardy zmenami a už dávno neplatí to čo v dobe keď moja generácia chodila do školy. Skláňam sa pani filozofka čo odučí aj kvantovú fyziku. Šup do školstva. Takí učitelia nám chýbajú!

misinka0611
3. sep 2022

@stanislavicenka 👍 veď človek napíše domáce vzdelávanie v zahraničí a hneď Amerika ako keby len Amerika existovala 🙄 A k niektorím učiteľom na Slovensku sa ja radšej ani vyjadrovať nechcem, keďže tiež som si zažila ako sa celú hodinu a nie jednu neukázal a poslal po spolužiačke odkaz “ naučte sa strany 25-33 budúcu hodinu je test. Podotýkam, že tie strany boli strany ktoré sme sa ešte neučili, boli to ďalšie učiva.. Hold, dejepis asi nieje dôležitý pre niekoho… Je jasné, že to každý nemôže robiť a nemal by, tak isto ako nie každý by mal učiť. Telocvikár na dejepise.. tak keď mama nemá na to, aby učila dieťa pre mňa ani telocvikár nemá čo učiť dejepis, keďže vyzeralo to tak ako spomínam vyššie 😏

Toto je ťažká téma a domáce vzdelávanie ma aj výhody aj nevýhody. Nieje pre každého, no ja by som si nedovolila vyzdvihovať len školstvo alebo len domáce vzdelávanie. Nie každá matka je dutá ako poleno a nevie s dieťaťom počítať alebo urobiť úlohu tretieho ročníka ZŠ, aj keď niekedy sa to tu tak môže javiť keď sem niektoré dajú učebnice a vyriešte nám úlohu 😀 Tie nech deti pošlú do školy. No ženám ktoré majú na to nervy, vidia v tom zmysel a teda vedia sa plnohodnotne venovať dieťaťu individuálne fandím. Aj tu je jedna mamička ( nepamätám si meno ) ktorá má album a tak pekné materiály pre deti robí, že by sa mohla ňou inšpirovať pokojne aj učiteľka aby priniesla niečo nové do triedy. Tam je vidieť, že to tú maminu baví a nedovolila by som si ju súdiť a ani tie detičky že čo z nich vyrastie. Musia podať na preskúšaní výkon a nie že sa často krát zvezú s triedou 🙄

mimi16
3. sep 2022

@lienka.7 a ešte stále neboli spomenuté dôvody prečo by som mala deti učiť doma. Pretože sa obavám o ich bezpečie alebo nemám dôveru v pedagógov všeobecne? Zaujímalo by ma či je aj taká krajina kde sa učí dieťa doma a len doma až po univerzitu.

stanislavicenka
3. sep 2022

@mimi16 bohuzial, ty ides iba normy, a nepripustas ziadne vybocenie. Tvoj nazor nikto nezmeni. Zabudas, ze aj medzi ucitelmi su rozdiely. A ze aj ucitelovi moze chybat ten povestny esprit, ktory okrem vedomosti, ci znalosti zo skoly nadobudol. Dodnes si pamatam ucitela etickej, clovek plny vedomosti, mudry, skromny, a velmi mu chybal respekt. Az tak, ze si spoluziaci dovolili mu naplut na chrbat, a kricali celu hodinu, ked vyucoval. Luto mi ho bolo, bolo to na zakladnej skole, a ja som citila, ze to nie je spravne. Rovnako mam spoluziacku, ktora vystudovala 2 vysoke skoly, ucitelka, a lieta zo skoly na skolu, pretoze je vztahovacna, a stale ma pocit, ze je niekto proti nej, a toto riesi. Pritom dokaze odovzdat velke mnozstvo vedomosti a zaujat. Takze nemozes vsetko hadzat do jedneho vreca.
A su pripady, kedy dieta z domaceho vzdelavania islo na univerzitu, ale ano, su to skor vynimky. To neznamena, ze domace vzdelavanie nema vyznam. A ako uz bolo spomenute, nie je pre kazdeho.

mimi16
3. sep 2022

@stanislavicenka samozrejme nie každý učiteľ môže aj učiť ak nemá vzťah k deťom, či nevie podať učivo tak aby decká porozumeli, alebo cítiť napätie počas jeho hodín a mnoho iných vecí. Nikde som netvrdila, že všetci sú skvelí.

Strana
z8