icon

Plánované rodičovstvo verzus katolícka viera

21. jún 2021

Na začiatku by som veľmi pekne chcela poprosiť, aby svoje názory každý písal slušne ako vec konštruktívnej diskusie. Úprimne sa pýtam, aby som našla priateľné východisko.
Je to otázkou viery a postoja, preto prosím neveriacich, ktorým je to cudzie, zvážiť, či komentáre môžu byť niečím prínosné.
Som matkou dvoch detí, staršieho syna a 2 mesačnej dcérku. Obaja s manželom sme pokrstený katolíci, ja skôr viac proforma, ale snažím sa žiť čestne a podľa svojho svedomia. Manžel je zo silno veriacej praktizujúcej rodiny, zo štyroch súrodencov, aj svokrovci sú veľmi milí a tolerantí katolíci, správni ľudia.
Včera sme tú našu malú slečnu krstili. S manželom sme však od posledného krstu staršieho trojročného syna bol v kostole párkrát a na spovedi ani raz. Dôvod je ten, že nechceme byť pokrytci. A všetko súvisí so 6. prikázaním. Nechceme mať 10 detí, ani 5, otázne je či vôbec tretie by sme ešte chceli. Medzi deťmi sme používali bariérovú antikoncepciu. Samozrejme tým "maríme Boží plán". Ale aj prerušovaná súlož, orálny sex...to všetko je tiež ťažký hriech, ak zabraňujeme počatiu....A to je asi ten kameň úrazu a hriech, ktorý hoci "oľutujeme" opakujeme, lebo nevieme nájsť lepšie východisko.
Lenže koľko katolíkov má len dve deti? Ako to riešia? Spoľahnúť sa na plodné/neplodné dni mi príde dosť odvážne. Najmä ak s manželom sme otehotneli obidva razy hned v prvý cyklus, druhý krát ešte pred predpokladanou ovuláciou.
A tak sme sa včera večer s manželom pred spaním rozlúčili iba pusou. Hoci teplý letný večer by vedel narežírovať ešte krajšie spoločné zaspávanie...Ale pred krstom sme boli na spovedi, včera na príjmaní a to už by bolo mega pokrytectvo takto hned na seba skočiť.
Čo by mi poradili veriace ženy? páry? ktoré sa tiež tým vážne zaoberali? Ako sa dalej ľúbiť, nehrešiť a nemať 10 detí? Každému za konštruktívnu a slušnú odpoved vopred dakujem.

Strana
beatik3
21. jún 2021

ono aj vo viere sa proste najdu veci, ktore clovek tak povediac nevie dodrziavat aj keby chcel. je to len o postoji vo vasej hlave. ak ste dobre fungujuca rodina, to je podla mna zaklad. tymto ked sa budes zaoberat, mozes si celu vieru tak povediac len znechutit a zit na vazkach, co a jak robit, aby to bolo podla nejakych pravidiel

evkamotka
21. jún 2021

Ani barierova antikoncepcia nie je hriech, ak zo zdrav ci, financnych/inych dôvodov nechcete/nemozete mat dalsie dieta. Dve ste prijali s laskou a pekne sa o ne starate... Tiez mam 2 deti, no po nich aj viacero, zdrav problemov. Takze kombinujeme barieru s neplodnymi dnami a verim, ze je to ok. Naco tu budu dalsie 3 deti bez mamy, lebo tu to uz dorazi. Vidim kde ma moje telo limity a toto sa respektuje aj u katolikov

annamalaga
21. jún 2021

Prečo sa zaoberaš vierou. Jednoducho robíš správne to čo robíš. Ako čo čakáš ? Budete stále rodiť deti, lebo je to proti viere brat antikoncepciu?

autor
21. jún 2021

@evkamotka u katolíkov je to hriech, akákoľvek forma antikoncepcie okem prirodzených metod sledujúcich plodné/neplodné dni a vyhýbaniu sa sexu v plodné dni
iba evanjelická cirkev akceptuje antikoncepciu, ak tá antikoncepcia nepoškodzuje telo ženy
také informácie mám ja zatiaľ

buberova
21. jún 2021

Skús si to takto povedať.. čo presne hovorí to prikázanie? Na akých ďalších miestach sa o tom hovorí v Biblii? Musíš sa presvedčiť či je to skutočne niečo čo Boh nechce alebo či je to zlá interpretácia alebo ľudská tradícia.

nevenka
21. jún 2021

Nechcem pisat o tomto verejne, ak chces, napis mi spravu. Ked bude drobec spat, pokusim sa Ti napisat 😉

autor
21. jún 2021

@annamalaga lebo chceme, najma manžel chce ,vychovať naše deti vo viere, brávať ich do kostola... a ak chodievaš do kostola s ťažkým hriechom, ktorý v podstate ani neľutuješ, tak je to proste pokrytectvo, pretvárka...

hejyou
21. jún 2021

Ale neverim na to,som katolicka,ale takymito vecami sa vobec nezaoberam. Ani ty by si sa nemala. Co ti povie knaz je jedna vec,ty urob tak aby dobre bolo.antikoncepcia nieje hriech keby bol,naco by ju vyrabali.neber tu vieru az priliz vazne,lebo sa zblaznis. My katolici,sme normalni ludia,a nie zamyslajuc sa nad takymito hlupostami! To je ako blbosti,ze pilates nie,joga nie,akunpuktura nie,lebo sme katolici a to je zlo,to vymyslaju len ludia,co sa nudia.hovadiny riadne boze moj

danulicek
21. jún 2021

nie som síce praktizujúci katolík, ale myslím, že môj koment nebude celkom mimo misu. vo svojom okolí mám páry, ktoré sú aktívni veriaci a majú dve max. tri deti a so sexuálnym životom neskončili, práve naopak. a to buď praktizujú vieru spoločne alebo jeden z nich a druhý to proste rešpektuje (toto bol aj náš prípad s manželom). z tohto ohľadu je asi najvhodnejšia metóda plodných a neplodných dní, hoci "riziko" tam je stále pomerne vysoké. ale dá sa to, keď si žena sleduje telo a má normálny cyklus teda. ono asi je najdôležitejšie, ako to cítite s manželom, pretože mne sa zdá, že viac to vníma manžel ako ty, ale to nemyslím v zlom. osobne si myslím, že na ceste za čestným životom "sú väčšie hriechy" ako napríklad bariérová antikoncepcia.

hejyou
21. jún 2021

Tazky hriech je samovrazda,vrazda a take ine nie!!!

ofzuza
21. jún 2021

Aky je rozdiel mat sex iba plodne dni a tym, ze pouzijete barieru? V oboch pripadoch sa snazite nesplodit. A ak boh chce, aby dieta bolo, tak vam kondom praskne.

ckocka
21. jún 2021

Ty chceš výhody veriaceho aj neveriaceho. Ujasnite si priority.

moniocko
21. jún 2021

@hejyou spravne píšeš... Ja som tiez z katolíckej rodiny, ale take veci som nikdy neriesila, lebo toto lebo hento....

evka258
21. jún 2021

Ahoj, len ti chcem povedať, že v tejto dileme nie si sama. Ja teraz čakám neplánovane 3 bábätko, zo začiatku som, ale veľmi sa naň teším....len neviem, ako potom budem fungovať. Moja sestra si kúpila na plodné a neplodne dní Daisy, taký prístroj. Zatiaľ je spokojná. Odporučila jej to jedna známa, ktorá na Tom už dlhšie funguje.

autor
21. jún 2021

@danulicek áno, ale napríklad v tejto mojej situácii, že od pôrodu nemám menštruáciu, kojím, ale so skúseností viem, že sa na to spoľahnúť nedá,( lebo aj moja dobrá známa, dokonca zdrav. sestra otehotnela počas plného kojenia hned po šestonedelí )tak to ani nemám ako vysledovať plodné a neplodné dni...

autor
21. jún 2021

@evka258 super, dakujem, nové info pre mna....idem hľadať viac o tom...

danulicek
21. jún 2021

prepac, toto som si akosi neuvedomila. ale ten pristroj na plodne/neplodne dni by mohol pomoct.

nafka0483
21. jún 2021

Autorka: Nam na nauke pred sobasom povedali, ze planovane rodicovstvo je v poriadku, aj branenie pocatia. Ze idealna metoda je sympto-termalna, ale aj barierova sa svojim sposobom toleruje.

Ja ti mozem odporucat meranie bazalnej teploty. Po par cykloch uvidis isty "vzor" a na 99% sa na nu mozes spolahnut - ak budes merta naozaj poctivo a poriadne.

autor
21. jún 2021

@beatik3 ved preto je desatoro a nejaký teologický výklad, aby tá viera na niečom stála, ak teda tá viera "za niečo stojí", myslím, že sa nedá žiť a praktizovať "podľa svojho" ak katolícka viera má presne stanovené pravidlá... ja sa len snažím nájsť nejaký priateľný "kompromis" aby som nehrešila vedome

guiseppinka
21. jún 2021

Prepac, ale riesis totalne blbosti... Nie sme v stredoveku a to ti povie hocktory knaz... Sex v manzelstve nie je hriech (teda s manzelskym partnerom🤭). Normalne si uzivaj pekne chvile s manzelom a normalne sa chrante.

autor
21. jún 2021

@nafka0483 dakujem za reakciu
lenže tak ako som písala aj vyššie, nemám ešte MS po pôrode, telo ešte hormonálne rozladené,na kojenie sa vôbec nedá spoľahnúť...
a čo to znamená, že bariérová sa svojim spôsobom toleruje??? čo to je" svoj spôsob", ja viem, že u katolíkov nie,u evanjelikov áno...je o tom niekde aj presne písané? dakujem

ckocka
21. jún 2021

Viera už z definície stojí iba na viere. Pravidlá sú záležitosť ludského výkladu.

autor
21. jún 2021

@guiseppinka keby to bola pre mna blbosť, tak to neriešim a spím teraz s deťmi alebo robím zameškané práce doma :D, ver mi

mogaa
21. jún 2021

prikázania si vysvetľujú ľudia po svojom....som katolík ale vôbec si nemyslím že používanie antikoncepcie je hriech....záleží ako celkovo žiješ a nie či používaš alebo nepoužívaš antikoncepciu.....v mojom ponímaní by hriechom bol potrat, ale nie antikoncepcia......nevidí rozdiel milovať sa len v čase neplodných dní, lebo efekt bude rovnaký ako keď používaš antikoncepciu.....

nairia
21. jún 2021

na spovedi som bola uz davno a nie som nejak extra praktizujuci katolik, ale chapala som 6. prikazanie ako sex pred manzelstvom, pripadne ine sexualne hratky ci uz sama alebo s niekym, kto nie je moj muz...
ci to sa vztahuje aj na to, ze ked nechcem dieta, spim so svojim muzom, chranime sa, tak smilnim?

zuzanka726
21. jún 2021

Nie som si istá, či tu nájdeš odpoveď pre seba. Aj viera, aj manželstvo je cesta, každý na tejto ceste zrejeme inak. Ak by si chcela vo svojej viere rásť (a tým pádom aj v ostatných oblastiach života), pozývam ťa do skupiny Veriace mamičky. Tam sa snažíme jedna druhú pochopiť, usmerniť bez odsudzovania, ale zároveň v pravde (ktorú stále hľadáme) 🙂

mamamasama
21. jún 2021

Rada by som poradila, ale v nasom manzelstve to mame uplne rovnako. Pre mna je jedine vychodisko chodit castejsie k spovedi. Aj ked sa tam spovedam doslova a do pismena, ze tento hriech len vyznavam, ale nelutujem, lebo si s manzelom takto prejavujeme lasku. Knaz je velmi fajn aj v tychto otazkach.

sasha10
21. jún 2021

Ja som od niekoľkých kňazov počula na kázni názor na túto tému. A zhodli sa všetci na tom že žena nie je čerešna ktorá má rodiť každý rok. Zdravie ženy je prvoradé a aj ostatné faktory pre výchovu. Hovorili že ak muž a žena už dopriali život niekoľkým deťom hoci "len" 2 ako ty, tak sa prerušovaná súlož, plodné/neplodné dni a pod. neberú za hriech. Si už matka prijala si tento dar, ktorý si sľubovala pri sobáši, a tvojou úlohou je teraz postarať sa najlepšie o seba aby deti mali matku ktorá tu pre nich bude, a hlavne o rozvoj detí, aby z nich boli slušný a dobrý ľudia. Takže ako vidíš ani v cirkvi nie je 1 stabilný názor na túto tému ale sú aj ľudský kňazi ktorý vedia chápať túto situáciu a ženy "uistia". Proste viera nie je veriť niečo čo je dané, viera je prežiť tento život tak, aby si bola so sebou spokojná. A hlavné prikázanie je Miluj blížneho svojho! Ty už miluješ svoje deti a ako "obetu" Bohu už prinášaš 2 deti, ako spomínam stále vychováš čo najlepšie ako vieš.

annamalaga
21. jún 2021

Ináč deti radi chodia do kostola? Lebo v okoli hlavne z takých rodín , keď sa deti osamostatnia do kostola nechodia vôbec čo pozorujem. Preto ti nejdem brat ilúziu , nech akokoľvek budete deti tlačiť do viery, či sa ti to nevypomsti potom neskôr.

nafka0483
21. jún 2021

Autorka - Ale merat teplotu mozes zacat, lebo raz ti cyklus nabehne, tak uz budem pripravena ;)

Nam to vysvetlili tak (katolici), ze viera je viera a pravidla a interpretacia je uz dana ludmi. A ze niektore veci si musime vykladat obrazne a nebrat uplne doslova. Kedysi neexistovali take barierove a ine formy ako teraz, takze ani nemohli byt spomenute ako dovolene. Takze je potrebne tieto veci v podstate "prisposobit" dobe, v ktorej sme, tak ako sa prisposobuju a adaptuju aj ine veci.
A ze urcite nie je spravne mat plno deti len aby bolo, lebo nesmieme sa chranit, aj ked nemame deti z coho zivit a matka je znicena, alebo nedojaboze ohrozena na zivote. Ze aj k takymto zavazkom a pozehnaniu detmi treba pristupovat zodpovedne. Vysvetloval nam to farar, s ktorym sme mali nauku, neodvolaval sa na nejake pisomne "dokazy".

Strana