Plánované rodičovstvo verzus katolícka viera
Na začiatku by som veľmi pekne chcela poprosiť, aby svoje názory každý písal slušne ako vec konštruktívnej diskusie. Úprimne sa pýtam, aby som našla priateľné východisko.
Je to otázkou viery a postoja, preto prosím neveriacich, ktorým je to cudzie, zvážiť, či komentáre môžu byť niečím prínosné.
Som matkou dvoch detí, staršieho syna a 2 mesačnej dcérku. Obaja s manželom sme pokrstený katolíci, ja skôr viac proforma, ale snažím sa žiť čestne a podľa svojho svedomia. Manžel je zo silno veriacej praktizujúcej rodiny, zo štyroch súrodencov, aj svokrovci sú veľmi milí a tolerantí katolíci, správni ľudia.
Včera sme tú našu malú slečnu krstili. S manželom sme však od posledného krstu staršieho trojročného syna bol v kostole párkrát a na spovedi ani raz. Dôvod je ten, že nechceme byť pokrytci. A všetko súvisí so 6. prikázaním. Nechceme mať 10 detí, ani 5, otázne je či vôbec tretie by sme ešte chceli. Medzi deťmi sme používali bariérovú antikoncepciu. Samozrejme tým "maríme Boží plán". Ale aj prerušovaná súlož, orálny sex...to všetko je tiež ťažký hriech, ak zabraňujeme počatiu....A to je asi ten kameň úrazu a hriech, ktorý hoci "oľutujeme" opakujeme, lebo nevieme nájsť lepšie východisko.
Lenže koľko katolíkov má len dve deti? Ako to riešia? Spoľahnúť sa na plodné/neplodné dni mi príde dosť odvážne. Najmä ak s manželom sme otehotneli obidva razy hned v prvý cyklus, druhý krát ešte pred predpokladanou ovuláciou.
A tak sme sa včera večer s manželom pred spaním rozlúčili iba pusou. Hoci teplý letný večer by vedel narežírovať ešte krajšie spoločné zaspávanie...Ale pred krstom sme boli na spovedi, včera na príjmaní a to už by bolo mega pokrytectvo takto hned na seba skočiť.
Čo by mi poradili veriace ženy? páry? ktoré sa tiež tým vážne zaoberali? Ako sa dalej ľúbiť, nehrešiť a nemať 10 detí? Každému za konštruktívnu a slušnú odpoved vopred dakujem.
Čiže keď máš sex cez neplodné dni aby si nepočala to nieje hriech a keď použiješ ochranu, aby si nepočala to je hriech?
A logika je v tomto tvrdení kde?
Buď sa drž strikne viery, tj nešukaj keď nechceš dieťa a absolútne abstinuj alebo nebuď pokrytec.
Ešte dodám lebo pokrytectvo či vypočítavectvo je tiež hriech...
@laurita285 Ale veď ju nekamenujte, tu je pekne vidieť že si každý verí v podstate čomu chce a táto sa chudera aspoň snaží urobiť si v tom poriadok.
Informacie mi povedalo opakovanie niekolko katolickych knazov.
@kate211 Uff. To naozaj je ten sever taký zaspate katolícky ? Lebo aj ja som z tade a hrôza des.
Autorka - a este dodam, ze praveze nemat v manzelstve vobec sex nie je nijak krestanske ani nariadene. Na to sme tiez boli upozornovani, ze je to prejav lasky, ktory do manzelstva patri. V podstate nam to vysvetlili tak, ze odopierat si taketo fyzicke prejavy lasky v manzelstve je nespravne. A kedze je dolezite brat ohladom na zdravie oboch rodicov, tak nie je realne rodit deti kazdy rok, takze je v poriadku tieto veci planovat a tehotenstvu sa vyhnut.
Ovela horsia verzia by bola mat styk len za ucelom plodenia deti.
Prosím Ťa, prečo si sa tak upla práve na tento "hriech"? Píšeš, že si katolíčka skôr len pro forma, do kostola nechodíš, na spoveď nechodíš a tu zrazu, antikoncepcia je strašný hriech? Aj nechodiť v nedeľu a prikázané sviatky do kostola je hriech. Ten Ti nevadí? A nechceš byť pokrytecká, tak s mužom si dáte večer len pusu, hoci by ste obaja chceli viac, lebo v ten deň ste boli na prijímaní? A koľko času musí ubehnúť od toho príjímania, aby to už nebolo pokrytecké? Prepáč, ale riešiš hlúposti. Hriech je urobiť zle. Ublížiť niekomu. Svojím konaním spôsobiť, že druhý trpí. Nie takéto bludy. A "mariť Boží plán"? Keby Boh chcel, aby si mala 10 detí, tak by si ich mala. Klídek a užívajte si s mužom bezpečný sex. Bez výčitiek. Boh také kraviny nerieši. (Sorry za hrubšie výrazy, zvolila som ich úmyselne.)
Pokrytectvo a viera v božskú diktatúru. 👏 Už keď niekto teda verí, tak nech sa podla toho aj správa a koná okolo seba dobro, ale nie že fanaticky bude počúvať každú hlúposť, ktorú si nejakí ujovia (ktorí mimo iného sami majú na triku rôzne kauzy) práve vymysleli. Inak hlavne deti k ničomu nenúť a nech si svoje presvedčenie vyberú sami.
Prepac, mne to uz pride ako fanatizmus a navyše temný stredovek. Podla pravidiel viery tu pusu s manželom si budete davat bohuzial stale. Pretoze podla prísnych pravidiel sex ma byt iba za účelom splodenia deti. Toto nam katechetka otrieskavala o hlavu cely druhy stupeň zs. Bita manželom, s 9 detmi a rakovinou krčka maternice v 45 rokoch. A tak prísne vychovávali podla pravidiel Cirkvi, ze ani jedno z tych 9 deti nežije doma, zobrali si rozvedených partnerov a do kostola zavítajú tak raz ročne. Pretoze vsetky maju doživotne traumy z detstva. Takze autorka poradím ti len jedno. Neničte si manželstvo. Ak si rozumiete, funguje vam to a deti su šťastne, nevidím dôvod stavat takeho hlúposti nad osobne stastie a stastie deti.
Skus sa o tom porozprávať s kňazom na spovedi. Možno budeš prekvapená. Tieto archaicke pravidlá treba prispôsobiť dobe, cirkev sa prispôsobuje. Je veľa správnych kňazov, ktorí to nepovažujú za hriech.
@tatisna no práve, že si neviem predstaviť túto tému otvoriť na spovedi... veľmi ťažko sa mi o týchto veciach rozpráva...aj máme dobrého priateľa kňaza, ktorý nám aj krstil dcérku, ale nevedela by som sa o tom s ním rozprávať, ani na spoveď k nemu ísť, ak by bola spoved úprimná
ja som myslela, že prikázanie "nezosmilníš" znamená, že nebudeš robiť čoro-moro s iným, než so svojím mužom 😲 a že prerušovaná súlož je hriech, to som tiež netušila.... hm... neviem ako iné ženy, ale ja som práve počas ovulácie ako tigrica, neviem si predstaviť počas tohto obdobia nemať sex, pretože prerušovaná súlož je "zakázaná". mimochodom, bola som vychovávaná ku kat.viere, ktorú som vo svojom vnútri dobrovoľne opustila ešte niekedy okolo môjho cca 16.roku života. čiže asi veľmi nepomôžem. zo života a praxe som si však vytvorila takýto záver: všetko, čo robíš so svojim mužom, ak to vyhovuje vám dvom, prináša vám to potešenie a spokojnosť na oboch stranách, bude Boh akceptovať. pretože ak existuje Boh, tak bude rád, že ste spokojní, že si navzájom prinášate radosť a staráte sa jeden o druhého. všetko ostatné si vymyslela samotná cirkev...
@h2 preto som sa upla na tento hriech, lebo ostatné ľutujem, a uvedomujem si, že to chcem zlepšiť, (nebyť drzá, vulgárna, neklamať, atd..... )to všetko viem a chcem zlepšiť, tento neviem ako zlepšiť....a nechcem si vytárať vlastné pravidlá a asi by som rada "niekde patrila" nielen kvôli deťom, aj kvôli sebe
Tak chod k inému kňazovi, neznámemu a hotovo!😁
Tiež používame iba metódu plodných/neplodných dní ak nerátam dlhšie obdobie, kedy som mala liečbu pri ktorej som nesmela otehotnieť. Jednoducho je to tak, nechcem si prikázania prispôsobovať podľa seba ako je to dnes moderné.
Tak nebuď drzá, vulgárna, neklam... to sú hriechy, ktoré niekomu ubližujú. To, že budete s vlastným manželom praktizovať bezpečný sex, neubližuje nikomu. A nikoho do toho nič nie je, nejakého kňaza už vôbec nie. To nie je o vytváraní vlastných pravidiel. Riaď sa svojím srdcom a svojim svedomím. Nie tým, ako si Božie prikázania prekrútila cirkev.
No v prvom rade by ste si mali s mužom ujasniť, či veríte v Boha formálne alebo naozaj.
Lebo aj to, že nechodite do kostola, je hriech. To vnímaš ako, netrápi ta to? Nemusíš mne odpovedať, to iba tak na zamyslenie. Aj na spoveď sa ma ísť, aspoň raz ročne. Ale zas je lepšie neísť na spoved, pokiaľ nemáš úmysel s hriechom prestať, spoved je neplatná, tam musí byť vola prestať s hriechom.
Pre neveriace - antikoncepcia JE u veriacich hriech, to je FAKT v rámci cirkvi, o ktorom sa nedá polemizovat. Takže zbytočne je argumentovať prečo áno, prečo nie, diskutovat o logike - ja som si to nevymyslela. Ale sú knihy o tom, prečo to tak je, ak by ste mali záujem.
Zas ani cirkev a kňazi nikoho nenútia mat 10 deti. Ani 3 nemusíte mať.. Nikde nikto netvrdí, že musíš rodiť ako čerešňa. Napriklad ak má žena zdravotné problémy a ďalšie tehotenstvo by ohrozilo jej zdravie, sú výnimky na antikoncepciu, ale na to musia byť dôvody, zdravotné. Alebo iné, ale vážne. Každá jedna "výnimka" musí byť odkomunikovana osobitne, to nie ze kamarátke dovolili, lebo je na tom podobne, tak môžem aj ja.
A aj v antikoncepci je rozdiel, určite nie HAK, pretože niektorá zabije už pocate dieťatko, nedovolí mu uhniezdit sa, v tom prípade je lepší kondóm.
Tu na MK je skupina veriace mamičky, a riešime tam aj takéto veci, baby by ti vedeli poradiť, ako fungujú na základe plodných a neplodnych dní, merania cyklu, a iných metód.
Mat sex cez neplodné dní nie je hriech, nie je to antikoncepcia, pretože neplodné dní sú neplodné len pravdepodobne, nikdy to nie je stopercentne, preto by ste mali byť otvorení možnosti prijať aj tretie dieťa, ak by náhodou. Lebo su aj prípady, kedy má žena roky pravidelný cyklus, a potom zrazu plodné dní posunute. A práve takto môže otehotniet...preto to nie je hriech, lebo dávate Bohu priestor, že ak naozaj chce, to dieťatko vám pošle.
Ináč, ak Boh chce, žena otehotnie, aj keď nemá sex - minimálne jeden taky prípad už bol - to len tak na odľahčenie.
Ak chceš, napíš mi súkromnú správu.
Odporúčam porozprávať sa s kňazom alebo veriacimi, pretože tu na fóre je skôr tendencia na takéto otázky ohovárať veriacich od viery, lebo však to je nelogické a nerobíš nič zlé.. Kto nežije vzťah s Bohom, nepochopí zmýšľanie veriaceho.
Bez urážky.
Píšeš, že nie si až tak silno veriaca... Ale keby ta táto otázka vnútri netrápila, tak tu nepíšeš.
Pýtaš sa či je niekde napísané že sa barierova toleruje. Lenze ono nikde nie je napísané ani to že sa netoleruje. Myslím nikde oficiálne.
tak ja som sa npr. z tohoto nikdy nespovedala a ani sa ma na to nikdy nikto nepytal. Viera je jedna vec a veci, ktore davaju zmysel ina...
@stevvvka antikoncepcia áno, to je aj logické svojim spôsobom, ale prerušovaná súlož? fakt to považujete za hriech? pýtam sa bez rýpania, zaujíma ma to.
Ak je niekto veriaci - chce dosiahnuť večný život, musí sa snažiť žiť podľa pravidiel, ktoré mu dáva Boh. Je jasné, že skôr či neskôr zhresi, sme len ľudia, dôležitá je snaha. Ale nestačí LEN nikomu neublizovat. Kto chce dosiahnuť večný život, má sa snažiť dodržiavať všetky pravidlá, nie len tie, ktoré mu vyhovujú. Nie len tie, ktoré sú moderné.
Kto je neveriaci, nemôže chápať spôsob života veriaceho, nepozná pravidlá, ich význam, vidí to iba zo svojho pohľadu, nepozná Boží pohľad a zámer - je to logické, keďže je neveriaci- takže dávať tu rady, ako má upustiť od svojej viery, je mimo tému.
Autorka sa snaží riešiť to v rámci viery, keby ju to netrápilo, tak sem nepíše.
Tiež mi môžeš napísať ss ,napíšem ti skúsenosť s literatúrou kde sú veci lepšie vysvetlené , odôvodnené.
@tatisna ved som bola pri uplne neznamom knazovi v inom meste, ale sedela som presne oproti nemu na stoličke, žiadna zástena, ako bežne býva, hlava dole, červená ako rak, rýchlo povedať, čo treba, nič nezamlčať, nič nezabudnúť a rýchlo preč....
@panelacikova prerušovana súlož je tiež hriech - lenze neviem to dosť dobré vysvetliť.
Prikladám link na jednu odpoveď, čo som narýchlo nasla. https://www.lpp.sk/component/content/article?id...
Kľudne napíš súkromnú správu, ak ta to ďalej zaujíma.
@panelacikova My veriaci by sme nemali úplne žiť telesne, máme napr niektoré dni dodržiavať post. Post od jedla. Aj to je jeden aspekt prečo sa nepovoľuje prerušovaná súlož. Človek má byť zdržanlivejší, mať post aj v tejto oblasti. Nie vždy len ja a moje potreby, telesné potreby. Boh je duchovný ...my ľudia máme telo aj ducha, väčšinou však uspokojujeme iba telesné potreby a potreby ducha nie. A preto by sme mali čítať písmo, modliť sa, chodiť na omše, postiť sa... Venovať a obetovať čas Bohu. Lebo Boh nie je len nejaký starý dedusko sediaci na oblaciku ktorý sa len prizerá. Ale to je na zložitejšiu debatu . Lepšie by to vysvetlil teológ.

Ale veď keď cielene máš sex len cez neplodné dni, rovnako vedome zabraňuješ počatiu, takže to je rovnaký hriech ako barierové metódy. Nedáva mi nijaký význam, prečo by tieto dve veci boli v božích očiach rozdelené, keď ide o ten istý efekt. Skôr to sú už pravidlá cirkvi, ktoré idú od ľudí, nie od boha. Neverím, že by božím zámerom bolo manželstvo bez telesných prejavov lásky a ani život v biede alebo ohrozenie zdravia pri 15 deťoch. Ja veriaca som, ale nie som prívržencom nijakého náboženstva, pre mňa nasledovanie cirkvi a nasledovanie boha sú dve rozdielne veci. Ako katolíčka so mnou asi nesúhlasíš, ale musíš vidieť, že zrovna toto pravidlo "o schválených neplodných dňoch ale neschválenom kondome" logický základ nemá. Ako jediné riešenie ja vidím poradu s kňazom, keď chceš zistiť, čo je z pohľadu cirkvi akceptované.