icon

Plánované rodičovstvo verzus katolícka viera

21. jún 2021

Na začiatku by som veľmi pekne chcela poprosiť, aby svoje názory každý písal slušne ako vec konštruktívnej diskusie. Úprimne sa pýtam, aby som našla priateľné východisko.
Je to otázkou viery a postoja, preto prosím neveriacich, ktorým je to cudzie, zvážiť, či komentáre môžu byť niečím prínosné.
Som matkou dvoch detí, staršieho syna a 2 mesačnej dcérku. Obaja s manželom sme pokrstený katolíci, ja skôr viac proforma, ale snažím sa žiť čestne a podľa svojho svedomia. Manžel je zo silno veriacej praktizujúcej rodiny, zo štyroch súrodencov, aj svokrovci sú veľmi milí a tolerantí katolíci, správni ľudia.
Včera sme tú našu malú slečnu krstili. S manželom sme však od posledného krstu staršieho trojročného syna bol v kostole párkrát a na spovedi ani raz. Dôvod je ten, že nechceme byť pokrytci. A všetko súvisí so 6. prikázaním. Nechceme mať 10 detí, ani 5, otázne je či vôbec tretie by sme ešte chceli. Medzi deťmi sme používali bariérovú antikoncepciu. Samozrejme tým "maríme Boží plán". Ale aj prerušovaná súlož, orálny sex...to všetko je tiež ťažký hriech, ak zabraňujeme počatiu....A to je asi ten kameň úrazu a hriech, ktorý hoci "oľutujeme" opakujeme, lebo nevieme nájsť lepšie východisko.
Lenže koľko katolíkov má len dve deti? Ako to riešia? Spoľahnúť sa na plodné/neplodné dni mi príde dosť odvážne. Najmä ak s manželom sme otehotneli obidva razy hned v prvý cyklus, druhý krát ešte pred predpokladanou ovuláciou.
A tak sme sa včera večer s manželom pred spaním rozlúčili iba pusou. Hoci teplý letný večer by vedel narežírovať ešte krajšie spoločné zaspávanie...Ale pred krstom sme boli na spovedi, včera na príjmaní a to už by bolo mega pokrytectvo takto hned na seba skočiť.
Čo by mi poradili veriace ženy? páry? ktoré sa tiež tým vážne zaoberali? Ako sa dalej ľúbiť, nehrešiť a nemať 10 detí? Každému za konštruktívnu a slušnú odpoved vopred dakujem.

Strana
z11
kvietok1984
16. okt 2025
@nafka0483

Autorka: Nam na nauke pred sobasom povedali, ze planovane rodicovstvo je v poriadku, aj branenie pocatia. Ze idealna metoda je sympto-termalna, ale aj barierova sa svojim sposobom toleruje.

Ja ti mozem odporucat meranie bazalnej teploty. Po par cykloch uvidis isty "vzor" a na 99% sa na nu mozes spolahnut - ak budes merta naozaj poctivo a poriadne.

@nafka0483 mne povedala jedna doktorka čo sme boli u nej v rámci predmanzelskej náuky že či robím na smeny a ja že áno a ona že tak u Vás je to riziko si sledovať plodné a neplodne a bazalnu teplotu,to mi stačilo nebudem v strese každý mesiac,to je choré

derdia
16. okt 2025

Ja si myslim, ze akykolvek prejav lasky ktory ty robis manzelovi je ok.
Okrem analneho sexu... To je scestne.
Ale ci mu ty bozkavas ruku, usta alebo to tam dole to je tvoja vec.
Ste manzelia preto aby ste si navzajom robili radost. Boh stvoril milovanie, pre radost a urcit3 nie len pre plodenie deti. Ak by to tak bolo zena by z toho nemala nic... Poskytla by len lono, na voravenie spermii a bolo by. Myslis ze keby to tak Boh chcel tak by nam pri tom nedal nijake citenie? Nijake vzrusenie?
Pokial to robis s manzekom, a s laskou, tak je to ok.
Ja to tak beriem. A mat deti je Bozi dar. A ano musis sa zamyslat tiezvo ako k tomu daru pristupovat. Ano su zeny ktore maju 9 deti, s laskou vstavali, s laskou rodili, s laskou vychovali...
Ale su aj zeny ktore by sa obesili. A treba si dat pozor. To ako sa mame soravat je naoisane LEN V BIBLII...Vsetky ostatne nauky, a smerovania atd.. Su prerobene tak ako kto chcel. V Biblii je naoisane... A biskup nech je muzom jednej zeny... Pozri co spravili ludia... Koli cirkevnym majetkom zakazali muzom sa zenit a sexualne zit.
To ze sex je hriech a vsetko okolo je hriesne... Nemoze tak byt. Oretoze Bohby nic hriesne nestvoril. Samozrejme moze sa to pouzivat hriesne... Pokial spavas s kym chces a zijes zhyralo..
Ale pokial na vsetko vzhliadas Bozim okom a zamerom vsetko co on stvoril je ciste... A vztah s Bohom nie je o otroctve a plnrni nejakyvh prikazov a neknani zakazov... Je to o vztahu.
Pretoze z zejto prehnanej "nabozenskrj nauky" sa clovek moze aj zblaznit...

vemi23
17. okt 2025
@derdia

Ja si myslim, ze akykolvek prejav lasky ktory ty robis manzelovi je ok.
Okrem analneho sexu... To je scestne.
Ale ci mu ty bozkavas ruku, usta alebo to tam dole to je tvoja vec.
Ste manzelia preto aby ste si navzajom robili radost. Boh stvoril milovanie, pre radost a urcit3 nie len pre plodenie deti. Ak by to tak bolo zena by z toho nemala nic... Poskytla by len lono, na voravenie spermii a bolo by. Myslis ze keby to tak Boh chcel tak by nam pri tom nedal nijake citenie? Nijake vzrusenie?
Pokial to robis s manzekom, a s laskou, tak je to ok.
Ja to tak beriem. A mat deti je Bozi dar. A ano musis sa zamyslat tiezvo ako k tomu daru pristupovat. Ano su zeny ktore maju 9 deti, s laskou vstavali, s laskou rodili, s laskou vychovali...
Ale su aj zeny ktore by sa obesili. A treba si dat pozor. To ako sa mame soravat je naoisane LEN V BIBLII...Vsetky ostatne nauky, a smerovania atd.. Su prerobene tak ako kto chcel. V Biblii je naoisane... A biskup nech je muzom jednej zeny... Pozri co spravili ludia... Koli cirkevnym majetkom zakazali muzom sa zenit a sexualne zit.
To ze sex je hriech a vsetko okolo je hriesne... Nemoze tak byt. Oretoze Bohby nic hriesne nestvoril. Samozrejme moze sa to pouzivat hriesne... Pokial spavas s kym chces a zijes zhyralo..
Ale pokial na vsetko vzhliadas Bozim okom a zamerom vsetko co on stvoril je ciste... A vztah s Bohom nie je o otroctve a plnrni nejakyvh prikazov a neknani zakazov... Je to o vztahu.
Pretoze z zejto prehnanej "nabozenskrj nauky" sa clovek moze aj zblaznit...

@derdia 👌 napísali ste to nadherne 😉

nafka0483
17. okt 2025
@kvietok1984

@nafka0483 mne povedala jedna doktorka čo sme boli u nej v rámci predmanzelskej náuky že či robím na smeny a ja že áno a ona že tak u Vás je to riziko si sledovať plodné a neplodne a bazalnu teplotu,to mi stačilo nebudem v strese každý mesiac,to je choré

@kvietok1984 To je pravda, ak mas "rozhadzany" rezim tak to je tazke. A spolahlivost je tam samozrejme nizsia ako pri inych formach.

Strana
z11