icon

Plánovanie dieťaťa. Čo všetko sa nám zmení?

15. feb 2021

Ahojte, chcela by som sa opýtať či to ma niekto podobne. Planujem tento rok začať skúšať otehotnieť. Akurát mám takých pár dni v mesiaci, že sa dosť zamýšľam čo všetko sa zmení. Napr. V sobotu keď si pijem večer vklude pohár vínka pri filme uvažujem či toto bude môcť robiť aj keď bude dieťa. Kamošky čo majú dieťa tak nemôžu 😀(zatial) ale celkovo sa tak zamýšľam že keby mám teraz dieťa čo asi tak robí či budem mat aspoň chvíľku na seba čas ako budem zvládať nočné vstávanie a celkovo tu obrovsku zmenu. Nechcem to už odkladať a chcem ísť do toho tento rok len má niekedy pár dni v mesiaci prepadne táto myšlienka či to neoľutujem či som nemala ešte počkať a podobne (samozrejme viem že sa nemusí hneď zasadiť) rozhodne to nepovažujem za samozrejmosť že to pôjde hneď aby to tak nevyzreli.. ale skôr som chcela vedieť či niekto z vás to mal podobne že takto to analyzoval..možno to mám aj pre to že si to viac uvedomujem že viem že babky nepomôžu sú od nás ďaleko..vieme že deti chcem/e len sa niekedy desim toho či to všetko zvládnem/e. Uvedomujem si to obrovsku zodpovednosť a aj strach čo príde ale samozrejme aj tu lásku ale skratka mám takú obavu že keď si o par mesiacov povieme že je čas to skúsim tak sa zľaknem či to zvládneme a či už je správny čas. Ďakujem sa vaše názory 😉

Strana
z2
autor
15. feb 2021

@siska53 veď toto cesty spat už potom nebude 😀 a toho sa desim že nejak psychicky počas tehotenstva to na mna dolahne..ale to je tým že som žiaľ typ osoby ktorá všetko analyzuje premýšľa preratava a neviem to žiaľ zmeniť aj keď na sebe pracujem v tomto smere..

2002lenka
15. feb 2021

No je to trocha zahul... Ja mam toho niekedy nad hlavu. Už nežijem môj život, ale všetko prispôsobujem dcére. Som sama, tak asi preto. Určite si nájdi niekoho, kto ti dieťa po stráži, keď budeš musieť niečo vybavit.

autor
15. feb 2021

@mabenn hej ja si tiež myslím že vekovo je čas..ale ona mi často hovorí že som v tomto naivná ako to bude asi si to tiež predstavujem ľahšie.. ale tak uvidíme ako to bude naozaj

autor
15. feb 2021

@denda007 tak to je krásne

amelie2017
15. feb 2021

Tieto veci sa nedaju naplanovat. Mozete mat naozaj narocne dieta, ze na seba nebudete mat prvy rok, dva cas. Ale mozete mat aj uplneho pohodaka, ktory po jedle v momente zaspi a vy budete mat na seba cas ako pred tym. Ale kludne mozes mat aj poporodnu depresiu, mozes po porode stratit chut na sex, vela pribrat a citit sa neatraktivne, muz moze mat traumu, ak bude pri porode. ... a dalsich milion veci. Ak dieta naozaj chcete, su to veci, ktore sa prekonat daju. Navyse deti nie su male cely zivot.
Prajem ti, aby vsetko slo podla planov (nas s muzom dieta este viac spojilo a to sme mali narocneho nespavca), ale ak sa vyskytnu problemy, nezabudajte na uctu a respekt k tomu druhemu. Lebo bez ucty sa vztah tazko obnovi, vrati do starych kolaji.

ivangeline
15. feb 2021

Tak ja by som napisala...ze vsetko vie byt v pohode. ak ty vies byt v pohode. :D Taketo veci zavisia od typu matky a ake bude to dieta... 🙂 Ale akoze po 2 detoch musim napisat ze len ten prvy rok je taky tazsi.. A potom je to fajn. 🙂

kath1210
15. feb 2021

Lahke to nebude, ale ta lasku, co spoznas, Ťa tak prenikne, že sa jej nebudes vediet nasytit. Čo nič nestoji, za nič nestoji!

autor
15. feb 2021

@amelie2017 ďakujem to je pekne napísané 🙂

mabenn
15. feb 2021

A jej je naco dobre ta zneistovat? Dala ti info, ze to je narocne, ok. Tam to konci. Kazda zena si najde sposob, inak to preziva, kazde dieta je ine.

autor
15. feb 2021

@ivangeline hej veď práve to že manžel je totálny flegmatik takmer nič ho nerozhodí úplný kludas a ja som skôr nervóznejšia osoba

denden77
15. feb 2021

nasa ma 5m.. pohar vina som si uz dala niekolko krat ale film som nevidela ani jeden.. (lebo reklamy 🤣🤣🤣🤣🤣)

amelie2017
15. feb 2021

@denden77 ja doteraz nezabudnem, ako som pri malej pozerala interestelar (s reklamami asi na 4 hod) strasne som ho chcela vidiet, ale vedela som, ze rano to olutujem. A mala dokazala zaspat len pri mne. Mala asi 3 mesiace, dali sme matrac do obyvky, ona si spinkala a ja vedla nej pozerala. 😀 a ano, rano som lutovala. Vlastne uz 3 roky lutujem kazdy film 😀

denden77
15. feb 2021

@amelie2017 👌🤣🤣🤣 presne pre tie rana si radsej poviem, ze kaslem na to a idem radsej spat 😁

lucinka1988
15. feb 2021

Mám 3 ročného syna a ďalšie sa narodí o pár dní, v pohode robim všetko ako keď som bola bezdetná, pracujem z domu, dokonca zarábam viac ako pred MD, mám čas aj na seba aj na všetko, čo chcem, základom je správny výber partnera a najmä, ako si kto zariadi, tak má!!Ten plnohodnotný a naplnený život, čo mám odkedy sa mi narodil syn sa s tým bezdetným nedá porovnať!!!

leeo
15. feb 2021

Vsetko sa zmeni.

sasesoe
15. feb 2021

Ahoj, dieta je asi najvacsia "skuska" vztahu, samozrejme, ze vela veci sa zmeni, lebo, uz nebudes mysliet len na potreby svoje a manzelove, ale pribudne dalsi "do partie". A vies ake to je, cim viac ludi, tym moze byt narocnejsie sa zladit, najma na zaciatku, na druhej strane je to i vacsia zabava 🙂 hlavne, ak bude babo zdrave, tak potom existuje x rad a zlepsovakov ako si najst cas a dokonca s viacerymi detmi to byva jednoduchsie ako s prvym ;) jasne, niekedy to je narocnejsie, byvaju lepsie dni i horsie, ale ked sa tak zamyslis, ze kolke popri detoch studuju, podnikaju, pracuju,... mnohi ludia su taki, ze sa potrebuju postazovat, povedia len to zle a dobre nespomenu a to nie len o detoch, ale i o partnerovi, rodicovch, praci a pod. A nie ze by to nebola pravda, ale je to len cast pravdy ;)

kozova87
15. feb 2021

Nám keby sa nezadari, tak plánovať by som neplanovala asi nikdy🙈😁myslím, že veľa žien nie je pripravené na dieťa, ale to budeš stále len posúvať, ano... na komfort môžeš zabudnúť aspoň kým sa ako tak s dieťaťom vžiješ, je to nie že zmena, ale úplný otoč, hlavne keď máš už 30,svoj klud a zrazu bum malé vrestadlo, ktoré len tak nezavries do skrinky a nepôjdeš s kamoškou von, je to strašná zmena, preto dobre zvážiť treba, nie si stará, môžeš mať dieťa aj za 5 rokov

silceb
15. feb 2021

Mám 3rocneho syna. Po 8 ročnom vzťahu, bola svadba a hneď na to sa nám podarilo babo, ktoré sme plánovali a chceli. Rodila som v 25. Rodila som v 24tt (normálne trvá tehotenstvo 38-42tyzdnov. Ráno som bola na bežnej kontrole, večer som porodila. Opakujem, dieťa sme plánovali, tešili sa, chceli ho, obaja sme sa cítili pripravení. No na to, čo nás čakalo po narodení nášho dieťaťa, na to sa pripraviť nedá. Nechcem tá tu strašiť ani odrádzať, to vôbec nie. Len povedať, že nikdy nebudeš dostatočne prípravena. Nevieš,čo sa stane. Ja som si predstavovala, ako budem kočíkovať 3 hodiny, ako budeme prijímať návštevy a vzájomne sa tešiť z malého. Mám zdravého 3rocneho syna. Vnímavého, šikovného, od rana do večera má pusinkuje a chce a potrebuje milión objatí za deň.
A až teraz mám tu pomyselnú chvíľku pre seba a muža večer, samozrejme ak ešte vládzem byt hore😀
Myslela som si že aká som pripravená. No nikto má predprípravou na to, že dieťa budem 4 mesiace len navštevovať v nemocnici. Že keď sa vytúžene dostaneme zdraví domov, tak o 3 dni na to budem volať záchranku. Že s ním strávim 2 mesiace na JIS. Že kvôli jeho extrémne slabej imunite, budeme musieť žiť život len doma, bez návštev, bez výletov. Zažili sme si vlastne lockdown 2 roky pred covidom. Nikto má nepripravil, že dieťa bude spat síce 3x za deň, ale jeho spánok bude trvať presne 30 min. Bola som pripravená na dieťa, ale nie na cvičenie vojtovky cely 1 rok 3x denne. A takto môžem pokracovať
Ešte raz. Tento môj výlev nemá za úlohu vystrašiť, i keď to možno na prvý pohľad vyzerá. Keď túžite po dieťatku, choďte do toho🙂 nikdy nikto nie je dostatočne pripravený. Každý príbeh je iný, každé dieťa je iné. 😍 myslím že som mala celkom život pestrý pred dieťaťom, no pocit mamy je to najdokonalejšie. Zažili sme si všeličo s mužom, no naozaj sme sa spoznali až keď sa narodil maly. Neskutočne to zmení život. Ale je to krásna zmena, ktorá stojí za to! Držím palce 🥰

radkaradix
16. feb 2021

ahoj, zalezi, ake budes mat babo a akeho mas partnera 🙂 ja som mala 13 r., ked sa narodil moj brat, takze som vedela, do coho asi idem. ale aj tak si cele moje okolie neodpustilo pri kazdej prilezitosti reci, ake to bude narocne, ako skonci sranda, nebudem spavat, nebudem zit.. ja som vedela, ze to zvladneme a moj muz, co nemal absolutne ziadne skusenosti s detmi, ale je to skvely rodinne zalozeny a starostlivy chlap, mi vravel, ze ho uz tie reci stvu, ze on vie, ze to zvladneme a bude vsetko ok 🙂 a tak aj bolo.. obaja sa starame, vsetko mame podelene, sme v pohode, maly je dobre dieta, myslim, ze hlavne preto, ze u nas vladne pohoda.. a vies co? praveze odkedy mame dieta travime kazdy vecer pri telke, lebo sak po vonku behat nemozme, kedze maly chodi spat okolo osmej-deviatej.. takze vecer ho dame spat a mozeme vegetit (TV, knihy, malovanie, tvorenie atd.).. a dni bezia neskutocne rychlo a su krasne, aj ked teraz v zime velmi stereotypne, ale je na tebe, ako si to zariadis.. od jari do jesene chodime po vyletoch, kazde leto obehame cele slovensko, planovali sme aj zahranicie, ale korona.. :(

cervenaruza123
16. feb 2021

Ahoj. Mala som podobne myslienkove pochody. Vedeli sme, ze dieta chceme, ale bala som sa, ake to bude. Jednych starych rodicov mame blizsie, druhych dalej, ale vsetci maju svoje starosti a nechceli sme ich zatazovat. Teraz korona to vyriesila sama, ze sa nesmieme stretavat, cize fakt s minimalnou nevyhnutnou pomocou, ked uz inak nejde, tak zvladame vlastne vsetko sami. Ked som otehotnela, popadol ma este vacsi strach a stres, ci to zvladneme. A to sa nam dlho nedarilo otehotniet. Ale poviem ti, ze spravny cas neexistuje, vzdy bude nieco... Ja som prekvapena, ze nie je to az take zle, ako som cakala. Ja osobne ako babatko som prerevala vkuse tri mesiace (doteraz nevedia co mi bolo), takze som ratala aj s tym. A moja dcerka nastastie je celkom spokojne babatko. Takisto z opisov kamosiek som niekedy mala chut nemat deti nikdy, ale zistujem, ze zeny aj rady prehanaju 😀 . My si dcerku uplne uzivame. Manzel spi s nami v izbe, musela som ho naucit nevstavat stale v noci k malej, kedze chodi do prace. Teraz ale uz naozaj sa niekedy ani nezobudi, aj ked mala dlhsie place (inak moj ocko ma 5 deti a uz pri prvom sa naucil nebudit na nocny plac a vyspal sa pri nas vzdy uplne kvalitne). Starosti okolo nej berieme za uplne prirodzene, cakali sme to a ratali sme s tym, je to novy clen nasej rodiny, snazime sa ju teda do zivota rodiny zaclenit a k tomu patri aj ta starostlivost. Mam chvile ked som unavena riadne a ona ma chvile ked vkuse place a neviem co s nou, ale to je myslim normalne. Samozrejme, su deti, co maju velke bolesti bruska stale, co vkuse placu (ako ja ked som bola mala), vtedy je to iste velmi vycerpavajuce, ale aj take deti vyrastu, matky to ocividne zvladaju, aj ked vycerpane. A ked my mame nieco tazsie, vzdy si vravim, ze je to len obdobie, ze do 18 rokov sa hadat nebude chciet nosit na rukach 😀 . Ked sa teraz pytam mamky alebo svokry ako riesili to alebo hento, casto povedia, ze ani nevedia, ze to bolo tak kratke obdobie a tak rychlo preslo, ze ani nepamataju. Moja je este malicka, myslim, ze ked bude vacsia a bude vyzadovat viac pozornosti, tak to bude tazsie a uz teraz sa toho bojim. Clovek nevie co ho caka a ake to bude. Ale vidim, ze ked matka chce, cas na seba aj na vztah si najde (ak dieta vyslovene nie je chore) a osobne sa preto snazim inspirovat a radit sa s takymi matkami a nepocuvat privela reci o tom, ake je to hrozne a na nevydrzanie mat dieta. Je to tazke, ale krasne a nemenili by sme. Vsetko co za nieco stoji, nieco stoji. A dieta za to urcite stoji.

cervenaruza123
16. feb 2021

A inak, manzel pomoze, to je krasne, mnohe pisu, ze zavisi aj od manzela ako to bude vyzerat. Ale nie vzdy ma moznost. My sme sice prve tyzdne pekne okolo malej skakali obaja, lebo mal dovolenku, lenze potom zacal robit a maju v praci vela pozitivnych, nema kto robit, tak musi chodit casto na nadcasy. Taze som vacsinu casu na vsetko doma sama a este musim jeho budit a podobne, lebo je uz totalne zniceny z roboty, tak aby nezaspal, ked uz ma ist robit zase 😀 . Ale tak jednoducho som bola nutena to zvladat, tak zvladam, viem si lepsie zorganizovat cas, bola som nutena viac pozorovat malu a podla toho odhadnut co a kedy mam stihat. Az mi je niekedy luto, co vsetko musi so mnou zvladat, taka malicka. Raz jej to poviem, aka bola statocna, ako vsetko s nami krasne zvladla.

derdia
16. feb 2021

Zmeni sa vsetko od zakladov...prve tri mesiace budu tazke... Mozno to otrasie celym tvojim doterajsim svetom.. Ale tak to byva. Ak chcete deti musite sa vzdat svojej pohodlnosti na nejakych 10 rokov... Viac menej😁😉a ze ti to obrati doterajsi zivot na ruby to nemusim pisat... Ale zase stoji to za to... Usmev dietata a ked sa rano zobudi ake je chutne a vonavucke je nadovsetko😁a milucke tie male nozky a vsetky tie pokroky a mudrosti. A ps radsej mat dve skoro po sebe aby sa spolu zabavali lebo inak budes musiet ty suplovat kamosky.

Bez deti je zivot nenaplneny...teda aspon ja by som svoj zivot tak vnimala.

fiafia
16. feb 2021

Keď človek veľmi zvažuje vždy sa nájde dôvod prečo nie. Dieťa je skúškou vzťahu. Prídu problémy,nezhody ,ktoré predtým neboli. Prvý rok ľahký nebol, boli kolíky, nespanie, zuby ale napriek tomu,by som sa inak nerozhodla. Jeden pohľad na drobca a neskôr na ten úsmev ti vynahradi všetko.

Strana
z2