Plánovanie dieťaťa. Čo všetko sa nám zmení?

15. feb 2021

Ahojte, chcela by som sa opýtať či to ma niekto podobne. Planujem tento rok začať skúšať otehotnieť. Akurát mám takých pár dni v mesiaci, že sa dosť zamýšľam čo všetko sa zmení. Napr. V sobotu keď si pijem večer vklude pohár vínka pri filme uvažujem či toto bude môcť robiť aj keď bude dieťa. Kamošky čo majú dieťa tak nemôžu 😀(zatial) ale celkovo sa tak zamýšľam že keby mám teraz dieťa čo asi tak robí či budem mat aspoň chvíľku na seba čas ako budem zvládať nočné vstávanie a celkovo tu obrovsku zmenu. Nechcem to už odkladať a chcem ísť do toho tento rok len má niekedy pár dni v mesiaci prepadne táto myšlienka či to neoľutujem či som nemala ešte počkať a podobne (samozrejme viem že sa nemusí hneď zasadiť) rozhodne to nepovažujem za samozrejmosť že to pôjde hneď aby to tak nevyzreli.. ale skôr som chcela vedieť či niekto z vás to mal podobne že takto to analyzoval..možno to mám aj pre to že si to viac uvedomujem že viem že babky nepomôžu sú od nás ďaleko..vieme že deti chcem/e len sa niekedy desim toho či to všetko zvládnem/e. Uvedomujem si to obrovsku zodpovednosť a aj strach čo príde ale samozrejme aj tu lásku ale skratka mám takú obavu že keď si o par mesiacov povieme že je čas to skúsim tak sa zľaknem či to zvládneme a či už je správny čas. Ďakujem sa vaše názory 😉

jajamalka
15. feb 2021

mám dve deti a v pohode si dám v sobotu večer pohár vína. Aj dva. 😂

hederamonstera
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
michaela789
15. feb 2021

Máš predsa partnera, otca dieťaťa. Môžem povedať že ak sa správne zapojí, zvládnete všetko. Ja som nikdy nemala problém "vypnúť", ísť s kamarátkami na kávu, so synom či bez. manžel mi veľmi vo všetkom pomáhal aj pomáha, dokonca aj ten pohár vína si dáme, úplne v pohode. Nie je to koniec sveta, skôr začiatok 😊
Na dieťa nebudeš pripravená nikdy 😁 resp. ani nie na dieťa ale na tie situácie.... Takže ak ste pevne rozhodnutí, smelo do toho.

makova333
15. feb 2021

ak sa bojis, ze nebudes mat cas a dovod dat si pri dietati pohar vina, tak ver, ze dovod bude vzdy a cas si najdes 😀 Vsetko ostatne sa viac menej zvladnut da.

goodidea
15. feb 2021

Možno aj fľaša vínka bude...

autor
15. feb 2021

To skôr bolo myslene obrazne ten pohár vina..proste si večer sadnúť ku telke pustiť dobrý film/ seriál a skratka mat ešte energiu a čas na seba a partnera spoločne..nebolo to v zmysle iba o mne či ja budem mat čas ale spolu s partnerom..či ešte bude energia nájsť si aspoň kúsok času pre nás dvoch..

autor
15. feb 2021

@michaela789 samozrejme to sa nebojím svojho manžela poznám viem že sa na neho budem môcť spoľahnúť na 100% skôr sa mi jedna o to či budeme vladat mat program len my dvaja..kamarátka čo má ročne dieťa majú oddelene spálne aby manžela nebudili a ja osobne si takéto nič neviem predstaviť

miadi
15. feb 2021

A co mas 45r ? Ako si zariadis tak budes mat. Ja popri detoch stiham vsetko co chcem. Alebo mas 22 a riesis blbosti Lebo este nie si ready byt mama.?

autor
15. feb 2021

@miadi mám 30 a prídem si celkom schopná čo sa týka timemagementu zariadiť si rôzne veci navarit a upratať a mat čas na cvičenie a svoje záľuby, ale dobrá kamoska je teda zhruba rok mamou a som v šoku z toho ako to opisuje tak som sa asi vystrašila či to zvládnem to je všetko..možno fakt stále nie som pripravená neviem to posúdiť..keďže váham

miadi
15. feb 2021

Neboj vsetko co si nevies teraz predstavit ti potom pride uplne ine idealne 🤣ked sa ti bude babo 5x za noc budit a chlap mrzutejsi ako dieta este ho len na tych 100% spoznas. Ake bude tvoje babo aka budes ty mama aky bude tvoj muz otec to vsetko zistis az porodis.

miadi
15. feb 2021

Moja kamoska co mala 2deti predomnou tiez strasila ze sa nestiha ani vy 💩 a deti kupala az vecer s muzom kazde jedno osobitne aj veceru riesili az spolu ., Ja urobim veceru okupem obe deti spolu od maleho par mesiacov.. mm ani nevie aku mà šikovnu zenu 😂😇neboj das dieta do postielky a budes mat cas aj na vino tv aj muza len s prerusovanim ked ti babo zaplace.

autor
15. feb 2021

@miadi ja si myslím že po 11 rokoch spoločného bývania s mojim už manželom ho fakt už poznám..čiže nemyslim že nastane nejaký dramaticky obrat..myslím že on je dokonca zodpovednejší než ja..ale áno to aka mama budem a aké bude dieťa to skutočne netuším..tak snáď to nebude take tragické 😀

autor
15. feb 2021

@miadi tak si to nejak predstavujem len niekedy keď čítam info od kamošky mi to príde nereálne..ale je možné že ma príliš náročné dieťa..

miadi
15. feb 2021

Ty ho mozes poznat ako partnera bez deti ono je to nieco ine ked uz su deti. Aspon zo zaciatku. Ved uvidis .chlapom sa zivot az tak nezmeni ako zene ani tie hormony snimi nelomcuju. Ja len ked tolko zvazujes ci budes mat svoj klud a pohodlie .. Mozno si ten typ co by mal mat len štvornohe dieta 😉nic v zlom .

miadi
15. feb 2021

A mas len jednu kamosku co mà deti ? 😀😆Mozno by si mala mat viac a pocut viac od inych .

michaela789
15. feb 2021

No to už si musíte nastaviť, kde je vôľa tam je cesta. Náš syn bol celkom oriešok ale prvé mesiace sme zabrali a potom to šlo ako nožom cez maslo. Na vzťahu stále pracujeme, máme priestor. Dieťa sme nebrali ako nezdolatelnu prekážku, skôr ako ďalší dielik nášho spoločného života. Nestali sme sa otrokmi ale pekne sme to zvládli "uťapkať" to jedného pekného celistveho celku. To zvládnete neboj nič 😊

miadi
15. feb 2021

Moja dcera prvy x prespala celu noc az v 3.5r .. odradilo by Ta to mat dieta? Mozno pockaj este rok ked budes uz naozaj chciet taketo veci Ta nebudu vobec trapit. Mozno len teraz nad tym spekulujes lebo mas 30 a .. Ja som rodila prvy x v 33 posledny 37 ., pre mna su moje deti to najlepsie v zivote vsetko pre ne robim automaticky nie je nic obeta. Som predca ich mama.

evkamotka
15. feb 2021

Mam 1r a 3r krpcov a denne mame na seba s manzelom cas cca od 19/19.30

amelie2017
15. feb 2021

Podla mna tieto veci velmi zalezia od toho, akeho mas partnera. Ci bude rovnako otcom, ako ty mamou. To znamena, ze ked budes chciet ist do fitka, s kamoskami, atd., bude on s dietatom, nie, ze budes volat mamu, lebo on s nim neostane, ani kym vybehnes po rozky (bola tu jedna diskusia). Ci bude aj on v noci vstavat, prebalovat,...atd. a zalezi to aj od toho, ako zvladas unavu, stres. Su zeny, ktore v pohode frcia 20 hod s 4 hodinami spanku, su zeny, ktore ak nespia 12 hod, nedokazu ani caj uvarit. A ci mas kvoli tomu pockat? Myslis, ze za rok, dva sa nieco zmeni? Ja nie.
Ja mam 3 rocnu, od jej 4 mesiacov som pracovala full time a dala som si aj vinko, aj s kamoskami vybehla, sla aj zacvicit. Boli horsie obdobia, aj lepsie. Teraz cakane druhe a vieme, ze opat 2-3 roky budu narocnejsie, ale potom je to uz malina.

andreatytler
15. feb 2021

Ono je to velmi individualne... zalezi od toho ake bude dieta, ako budes ty zvladat rodicovstvo a ako bude pomahat manzel a ani jedno z tohto sa neda dopredu na 100% vediet...
Ja som nemala take myslienky ze ako sa mi zmeni zivot a ci budem mat na seba cas. Dieta som velmi chcela, lebo sa nam nedarilo.
Myslim ze tvoje uvahy su uplne normalne a myslim ze je len velmi malo zien u ktorych ten stres z dietata prevysuje nad radostou z dietata. Okrem toho tie prve roky, kedy ta dieta najviac potrebuju utecu neskutocne rychlo.

ledgerka
15. feb 2021

tu velmi zalezi akeho mas muza. Ak sa budes starat o domacnost, muza a aj dieta tak vela volneho casu necakaj. Este ak ako bonus budes mat nejake narocnejsie dieta tak duplom. Tiez som mala take myslienky, ktore sme este pred vyrobou s muzom vydiskutovali aby sa nestalo ze sa ja pojdem zblaznit a on si bude robit nic. A hlavne treba dopredu mysliet na nejaky ten rezim pre dieta a sustredit sa na spanok, potom budes mat vecer cas aj na ten film a svoje aktivity. Nas krpec zaspavala sam a o cca 7 vecer uz chrape. Mna napriklad desilo kvasit v izbe hodinu kym krpec zaspi ako to robi moja sestra uz par rokov so svojimi detmi uz dost velkymi detmi. Takze ak mas kamosky s detmi mozes odsledovat co by si chcela inak.

siska53
15. feb 2021

Kym som.dojcila, tak pohar vina nie, ale neskor? V pohode. Tie deti totiz aj spia. 😁
Ja som.deti planovala, ale.prve prislo aj tak skor, ako som.chcela a cesty spat nebolo.. 😁

mabenn
15. feb 2021

Za mna: prvy rok budes mat malo casu a energie ak bude dieta blbo spat. A potom...? No, vravi sa, ze kazdym rokom dieta lepsie spi. Ja si uz teraz pohar vina dam, aj film, ale nie je to rozhodne ako predtym... A to urcite nie je vsetko o co prides, ale ved - nieco ziskas, nieco stratis, taky je zivot. Ked sa clovek rozhodne, proste ide do toho.

autor
15. feb 2021

@miadi neviem za to že ty si nemala takéto pocity/úvahy neznamená to že sme vhodný mat len 4nohe zviera..a neberiem to v zlom len vieš minimum informácií na takéto odporúčania..mám samozrejme viac kamosiek ktoré majú deti ale s touto som denne v kontakte tak to viem detailnejšie..a samozrejme ľudia sú rôzni niektori aj keď je ťažko sa nepostazuju..a taktiež sa určite nebudem rozhodovat podľa toho ako to majú moje kamošky..len skôr tieto moje pochybnosti vznikli tým že viem aké to kamoska ma ťažké..to je všetko..

autor
15. feb 2021

@michaela789 ďakujem ja si akože tiež myslím že to zvládneme ale proste stane sa že ma chytia take pochybnosti..

autor
15. feb 2021

@evkamotka to znie fajn 😉

mabenn
15. feb 2021

A co sa tyka infa od kamosky, ved to ber pozitivne. Vela zien je dost naivnych, aj ja som bola...ale zvladaju to. To sa neboj, hormony, priroda, vsetko zafunguje, to ze sa zena potrebuje postazovat, je normalne...ale 30 je podla mna fajn, neda sa nejak extra pripravit na to

autor
15. feb 2021

@amelie2017 ja som si v tomto istá..ja to viem posúdiť podľa toho keď som chorá môj manžel vie všetko aj pustiť pracku aj navarit aj nakúpiť a proste môžem sa na neho spoľahnúť..myslím si, že nebude problém hocikedy postrážiť dieťa..myslím že toto mame vydiskutovane a vieme, že sa navzájom na seba môžeme spoľahnúť 🙂 mne skôr išlo celé o tom aby sme nezabudli na seba..pracovať na vzťahu aj napriek iným povinnostiam

autor
15. feb 2021

@andreatytler hej tiež si myslím že to potom utečie ako voda..a verím že to zmakneme ja najmä akože fakt si to viem už úplne predstaviť že čakáme dieťa, ale niekedy pred spaním sa tak zamyslim či to dáme ale napr teraz som si istá že rozhodne..ale môže byt že o týždeň budem nad tým uvažovať či naozaj..neviem prečo to tak mám ..už sme spolu dlho a možno som sa sama zbytočne vystavila takému vlastnému stresu že treba ísť na to a zbytočne to neodkladať

denda007
15. feb 2021

Ja osobne som si život s dieťaťom nevedela predstaviť... A teraz si ho neviem predstaviť bez neho 🙂 Je obrovský dar. Ozaj som si to uvedomila až časom 🙂

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre