Práca a túžba po dieťati. Kedy je správny čas?
Ahojte, chcela by som vediet nazor na moju situaciu. Mam 27 rokov a s manzelom by sme uz aj chceli dieta. Ale ja som teraz v novej praci kde mi bude koncit skusobna doba a v pripade, ze by sa nam aj hned postastilo by mi bolo blbe o cca 3 mesiace oznamit tehotenstvo.. Hlavne pracovny pomer je najprv na dobu urcitu na rok.. A ak by sa stalo, ze po pol roku od nastupu oznamim tehotenstvo, bojim sa ze mi potom uz ani nepredlzia zmluvu a zostala by som po tom roku bez prace a po materskej by som si musela hladat novu a mne sa tato praca paci. A bolo by mi blbe takto po takom case oznamit tehotenstvo. Neviem ci to neposobi zle. Zaroven sa mi nechce teraz cakat cely rok dokym mi nedaju zmluvu na dobu neurcitu a uz nebudem ako uplne nova kolegyna a az potom sa snazit o dieta.. Pride mi to ako zabity cas a chcela by som byt este mlada mamina... Mala by som este cakat kvoli praci alebo skor mysliet na to co chcem?
Ahoj, zariaď sa v súlade s tvojimi prioritami a vašimi manželskými prioritami. Ak by ste sa začali snažiť, nemusí to znamenať, že by sa ti určite podarilo rýchlo otehotnieť.
Ake máte zazemie? Byvanie? Hypotéka? Partner má dobru stabilnu prácu? Ako tazko sa zhana práca, ktoru teraz máš?
Podla odpovedi na tieto otázky by som sa rozhodla. Ale ani o rok nebude pozde na snazenie...
@barka1 byvanie mame vlastne, hypoteku ziadnu, akoze dom by sme potrebovali trochu este prerobit pred dietatom takze tam este nejake peniaze budu musiet ist mozno nejakym mensim uverom, neviem.. Manzel ma dobru pracu aj ked ja zarabam o trosku viac ako on ale planuje ziadat o zvysenie niekedy v blizsej dobe... Popravde doteraz som s hladanim prace nemala ziadny problem ale mozno ma odradila posledna skusenost kde som odisla v skusobnej dobe kvoli mojej nespokojnosti.. Preto som teraz taka, ze tu sa mi paci a chcela by som tu nejaký cas zostat
Ahoj, zariaď sa v súlade s tvojimi prioritami a vašimi manželskými prioritami. Ak by ste sa začali snažiť, nemusí to znamenať, že by sa ti určite podarilo rýchlo otehotnieť.
@lea93 ja viem ale ak sa na to pozriem z tej optimistickej stranky a nahodou by sa zadarilo hned tak tam mam tuto dilemu 🫠
Nárok na materskú máš?
@tomirami Este budes 30 rokov pracovat do dochodku. Narobis sa az az aj v tej najuzasnejsej praci. Ja by som zacala s dietatom
@beata_k to je pravda ked sa na to pozriem z tejto stranky, kedze viem ze v tejto práci určite nebudem chcieť skysnut moc dlho.. Iba mozno par najbližších rokov v ktorych by som chcela dieta..
A ten rok je nejako veľa? Veď za rok nebudeš ešte stará mamina, budeš staršia len o rok 🫣 A 27 a 28 zas nie je taký rozdiel. Ja by som počkala na riadnu zmluvu, keď sa ti práca páči. Budeš sa mať kam vrátiť. A po materskej s dieťaťom už nebudeš pre zamestnávateľov taká atraktívna, bude sa ti ťažko hľadať novú prácu
Neexistuje taka praca na svete,ktorá by mi odsuvala dieťa ak ho chcem,Narobiš sa este tolko až ti to pôjde cez uši...
Nič blbé na Tom nie je
Tak mne v robote predlzovali prac.pomer asi 3krat,uz som mala dostat zmluvu na dobu neurcitu,a asi 2m pred koncom som zistila,ze som tehotna.Samozrejme,ze som bola ticho,nikto o tom nevedel iba 1 kolegyna,a vtej dobe sme riesili aj hypo.Ale tam sme museli presne cakat na moju novu zmluvu,k tomu ma zavolali na pohovor do mojej vysnivanej prace.No to bola dilema neskutocna,co urobit ak ma zoberu.Nastastie mi napisali hned na dalsi den sms,ze ma neberu,dali prednost inym uchadzacom.Aj zmluvu na neurcito som dostala,hned na dalsi den nam aj hypo schvalili a ja v praci oznamila,ze som tehotna a idem na pn.Teda som odrobila ten tyzden a bola az do konca na pnke.Dnes este stale na rd,ale podarilo sa mi do tej vysnivanej roboty konecne dostat a moja predosla praca na dobu neurcitu no,tam sa firma odstahovala po 20r a vsetcia sme dostali vypovede s odstupnym.Teraz mi bude tiez koncit rok,a predlzenie viem,ze dostaneme opet na rok a az potom na dobu neurcitu.No tiez budem pracovat na tom nech je doba neurcita.
Toto su tazke dilemi,lebo mozte zacat sa teraz snazit o babo a nemusi sa vam zadarit ani o rok,ci dva ale moze aj hned na prvy krat.Ak mas uz teraz narok na matersku,isla by som do toho.Praca neutecie,nema nohy a naozaj sa do dochodku narobis roky,rokuce.
Drzim palce,nech sa rozhodnete ako kolvek,vzdy to bude dobre rozhodnutie.
My sme si najprv vytvorili zázemie a to mi pri partnerovi tikali biologické hodiny už od 21 r 😃 najprv doštudovať vš, potom sa rozbehnúť v práci, mať stabilný príjem. Prvé dieťa bolo v 26 a nechcela by som to inak, hoci sme po bábätku túžili aj skôr. Potom ľudia vyplakávajú na MK že nevyšla materská, nevychádza toto hento tamto, ale treba aj dopredu premýšľať a finančne sa pripraviť. Takže ja by som počkala. Na druhu stranu, máš istotu, že po roku dostaneš zmluvu na dobu neurčitú? Že ťa práca neprestane baviť a nebudeš aj tak meniť zamestnanie? Zváž si všetky pre a proti. Tých pár mesiacov nie je veľa, vymyslite si s mužom nejaký program, možno niečo, čo potom s dieťaťom nepojde. Pocestujte, a utečie vám to ani sa nenazdáš 🙂
Tak ja ti napíšem za seba, keďže som bola v úplne rovnakej situácií. Začali sme sa snažiť o dieťa cca keď som mala 26-27 rokov. Dlhšie sa nedarilo (takmer rok). Medzi tým sa mi podarilo nájsť "prácu snov" (dovtedy som mala prácu ktorú som vyslovene neznášala :D). Dohodli sme sa teda že snahu o dieťa na nejaký čas odložíme. Začali sme sa opäť snažiť keď som bola v aktuálnej práci cca 1,5 roka. Dieťatko sa zadarilo až tesne pred mojimi 30 narodeninami. Akurát som tehotná v 16tt a vôbec neľutujem že som sa rozhodla počkať. Necítim sa stará.
My sme si najprv vytvorili zázemie a to mi pri partnerovi tikali biologické hodiny už od 21 r 😃 najprv doštudovať vš, potom sa rozbehnúť v práci, mať stabilný príjem. Prvé dieťa bolo v 26 a nechcela by som to inak, hoci sme po bábätku túžili aj skôr. Potom ľudia vyplakávajú na MK že nevyšla materská, nevychádza toto hento tamto, ale treba aj dopredu premýšľať a finančne sa pripraviť. Takže ja by som počkala. Na druhu stranu, máš istotu, že po roku dostaneš zmluvu na dobu neurčitú? Že ťa práca neprestane baviť a nebudeš aj tak meniť zamestnanie? Zváž si všetky pre a proti. Tých pár mesiacov nie je veľa, vymyslite si s mužom nejaký program, možno niečo, čo potom s dieťaťom nepojde. Pocestujte, a utečie vám to ani sa nenazdáš 🙂
@kaca222 no veru aj ja cca od 21 chcem dieta.. Ale mala som to rovnako, najprv dostudovat vs, potom si najst stabilnu pracu, spravit si nejake zazemie a potom.. Lenze prva praca kde som bola cca 2 a pol roka bola taka ze som to tam uz nenavidela.. Velka zodpovednost a kazdodenne obrovske stresy a vsetko a nezvladala som to uz psychicky, tak som hladala nieco ine.. Presla som plynule zo zamestnania do dalsieho, kde som uz po par tyzdnoch myslela kazde rano ze donesiem rovno vypoved... Tak som si hladala sucasne zase dalsiu pracu a ked ma zobrali sem, zase som plynule presla z prace do prace. No a tu sa mi konecne paci ale aj to sa moze zmenit.. Hlavne ja som taka ze chcem sa posuvat a nie zostat na jednom mieste preto tejto praci tiez nedavam viac nez 5 rokov.. A zaroven neviem ci mi daju uz po roku na zmluvu neurcitu. To som si myslela ja lebo neviem ako to chodi uplne kedze v obidvoch predošlých to bolo hned po skusobke na dobu neurcitu. Tak ak by sa to este natiahlo tak 2 roky urcite nie som ochotna cakat kvoli nejakej zmluve ked aj tak neviem urcite ze tu budem este chciet zostat.... A potom po nejakom case zase hľadať novu pracu a byt v rovnakej situacii ako teraz 😂 ale narok na matersku a vsetko toto mam... Kedze ani raz som nebola nezamestnana pocas mojho menenia prace. No je to tazke rozhodnutie.. Hlavne ak by sa nedarilo otehotniet bojim sa ze to potom olutujem ze sme nezacali hned... Neviem
Tak ja ti napíšem za seba, keďže som bola v úplne rovnakej situácií. Začali sme sa snažiť o dieťa cca keď som mala 26-27 rokov. Dlhšie sa nedarilo (takmer rok). Medzi tým sa mi podarilo nájsť "prácu snov" (dovtedy som mala prácu ktorú som vyslovene neznášala :D). Dohodli sme sa teda že snahu o dieťa na nejaký čas odložíme. Začali sme sa opäť snažiť keď som bola v aktuálnej práci cca 1,5 roka. Dieťatko sa zadarilo až tesne pred mojimi 30 narodeninami. Akurát som tehotná v 16tt a vôbec neľutujem že som sa rozhodla počkať. Necítim sa stará.
@anonym_49beb1 to je super, moja praca aktualna nie je uplne praca mojich snov ale je super 😁 zatial... Uz v predoslej som rozmyslala ci to este zvladnem vydrzat keby som hned otehotnela ale tak som to tam nenavidela ze som si nevedela predstaviť tam byt navyse ani len dva tyzdne.. A bojim sa aby sa to nedostalo do takeho stadia aj tu a zacnem zas na tom istom a s touto dilemou a vyssim a vyssim vekom 😂 akoze ja som mala vzdy tak nastavene ze chcem dieta do 30... Ale uz niekolko rokov tuzim po dietati hned a ked vidim ako byvale spoluziacky z vš uz maju deti a to hned po vs otehotneli a ani nemaju odpracovane takze hadam ze ani narok na materske tak ma to az vytaca, ze ako bezstarostne si zalozili rodinu a ja tu riesim taketo dilemy 😂 niektori ludia sa nad tym vobec nezamyslaju a ziju.. A ja co som si vybudovala celkom dobre zazemie tak stale neviem... Bojim sa ze aj o par rokov budem takto zmyslat a takto nad vsetkym vahat az nakoniec ani dieta mat nebudem...
Bola som na tom podobne. Mala som 26, v praci som bola 3 mesiace a zacali sme sa snazit, ked som v praci bola uz 6mesiacov, tak som otehotnela a sla som na PN. Myslela som si, že sa s prácou možem rozlúčiť ale čo čert nechcel, oni mi zmluvu predlzili😀 pritom som vo firme odrobila pol roka a dalsieho pol roka som bola na PN. Ale boli so mnou nad mieru spokojní a zároveň je šéf rozumný a chápe, že otázka materstva je prioritná. Takže ja na tvojom mieste by som nečakala. Práca bola aj bude a takisto nikdy nemas istotu, ze aj firma kde si prežije 3 roky a ze sa budes mat kam vratit.
@tomirami Ja by som počkala na dobu neurčitú.
@beata_k to je pravda ked sa na to pozriem z tejto stranky, kedze viem ze v tejto práci určite nebudem chcieť skysnut moc dlho.. Iba mozno par najbližších rokov v ktorych by som chcela dieta..
@tomirami lenze treba si uvedomit, ze vzdy je lahsie sa vratit do povodne prace po materskej ako po materskej hladat hned novu. To su ine stresy. Mas iba 27, ja by som s dietatom este pockala
Niektore tu hovoria, sak sa narobis dalsich 30 rokov, ale treba si uvedomit ze tu na SK sa fakt zamestnavatelia neuju ustvat za mamickami po materskej a hadzu im kolena pod nohy. A ak budes mat chorlave dieta tak koniec
@tomirami lenze treba si uvedomit, ze vzdy je lahsie sa vratit do povodne prace po materskej ako po materskej hladat hned novu. To su ine stresy. Mas iba 27, ja by som s dietatom este pockala
@katulienkax to je pravda
Neriešite hypotéku, nepíšeš, akú rozsiahlu prerábku treba. Ja na tvojom mieste by som skúsila, či vôbec môžeš otehotnieť. Dnes kopa mladých má kopec problémov s tým, môže sa ľahko stať, že k zmluve na neurčito sa dopracuješ skôr ako k dieťaťu.
A máš istotu, že ti po roku hneď dajú zmluvu na dobu neurčitú? Ja som v každej práci dostala na neurčito až po 2, či 3x, keď už museli dať buď na neurčito alebo nepredĺžiť vôbec, nepamatam si uz, ako to presne je..
My sme najskôr prerobili, čo sme potrebovali a potom sme začali riešiť dieťa..
A máš istotu, že ti po roku hneď dajú zmluvu na dobu neurčitú? Ja som v každej práci dostala na neurčito až po 2, či 3x, keď už museli dať buď na neurčito alebo nepredĺžiť vôbec, nepamatam si uz, ako to presne je..
My sme najskôr prerobili, čo sme potrebovali a potom sme začali riešiť dieťa..
@sisa9496 nemam, neviem ako je to v tejto firme...na pohovore mi nenapadlo sa to spytat a nezistila som to este.. Mozno to je napisane aj v zmluve, musim si to este pozrieť a ked tak sa asi spytam na to.. Lebo keby mam este dva nebodaj tri roky cakat na nejaku zmluvu tak mozem kaslat.. Akoze prerobit chceme aj my este predtym, teraz s tym zacat a pomaly riesit dieta... Nechcem zas hned tak ze okamzite otehotniet ale proste v blizkej dobe
Neriešite hypotéku, nepíšeš, akú rozsiahlu prerábku treba. Ja na tvojom mieste by som skúsila, či vôbec môžeš otehotnieť. Dnes kopa mladých má kopec problémov s tým, môže sa ľahko stať, že k zmluve na neurčito sa dopracuješ skôr ako k dieťaťu.
@elz1920 nie moc rozsiahlu, len take mensie úpravy.. No toho sa aj bojim ze budem mat problem s tym lebo menstruaciu som mavala dlho velmi nepravidelnu ze aj 3 mesiace mi meskala... Hormonalny profil bol vraj v poriadku a ani mi nic nezistili ze preco to tak je.... Mozno stres za to mohol... Teraz to uz mam upravenejsie ale stale to nie je podla mna uplne normalne ked porovnam ako to bolo pred niekolkymi rokmi.. Tak sa bojim aj toho ci vobec budem vediet otehotniet

Ake máte zazemie? Byvanie? Hypotéka? Partner má dobru stabilnu prácu? Ako tazko sa zhana práca, ktoru teraz máš?
Podla odpovedi na tieto otázky by som sa rozhodla. Ale ani o rok nebude pozde na snazenie...