icon

Prečo narastá neplodnosť a ako jej predísť?

11. aug 2024

Ahojte, uz dlhsie sa zamyslam nad tym, ako je mozne, ze volakedy mali ludia "prilis vela" deti a v poslednej dobe z kazdej strany pocuvam o neplodnosti a je pomaly zazrak, ak ma dvojica bez problemov, potratov ci liecby aspon jedno dieta. Niekto hovori, ze je to o strese, ale v minulosti bol predsa v mnohom omnoho tazsi zivot, ludia tiez boli v strese a ohladne existencialnych veci, ci budu mat co jest, ci sa clen rodiny vrati z vojny, ci im deti nezomru na choroby. Je to potom strava alebo ockovania alebo antikoncepcia od skoreho veku alebo co ine? Zamyslam sa nad tym najma kvoli svojim detom, co mozem ja urobit teraz inak, aby sa nemuseli s tymto trapit v buducnosti. Len neviem, ci sa tomu da pomoct. Vdaka za relevantne komentare ❤

Strana
z2
112modroocka
23. aug 2024

Za mna mozem poradit aby mali deti vela pohybu na cerstvom vzduchu a nevtlkat im do hlavy od malicka take stereotypy ze deti treba mat v mladom veku. Ja som to odmalicka doma pocuvala a mama, babky, tety vzdy kritizovali zeny ktore rodili vo vysom veku. Je pravda ze biologicky je telo na tom najlepsie ale asi to nie je sudene kazdemu. Tuzila som po detoch odjakziva. Dlho som si nevedela najst partnera, potom prisla choroba takze som myslela ze uz ma nikto ani nebude chciet a ked som sa z toho dostala a konecne aj nasla lasku, v 29 svadba dufala som ze sa mi splni sen. 9 mesiacov po svadbe sme isli na vysetrenia a zistili ze muz je neplodny. Zrutil sa mi svet a viem ze bez deti nikdy stastna nebudem ale mozno by som sa na to pozerala inak keby som od detstva nebola rodinou “naprogramovana” ze stastny zivot = vydat sa cim skor a mat odrodene do 30tky. Cize na tvojom mieste by som ich viedla k pohybu, aby robili to co ich bavi a boli stastne a uzivali si zivot. A co pride, pride, co nie, nie. A vynechala by som reci typu “uz sa tesim ked budes mat deti…” a “kedy uz budete mat deti” a “ ona je tehotna teraz v 40tke? No chuda ta sa natrapi…”

Strana
z2