Príprava na rodičovstvo po 40tke
Ahojte,
Ako by ste sa pripravili na plánované rodičovstvo po 40tke? Obaja partneri majú 40 a žena bude prvorodička.
Pokúsiť sa chceme prirodzenou cestou.
Absolvovali by ste vopred nejaké vyšetrenia? Ísť rovno na reprodukčnú kliniku aj keď sa ešte nesnažíme? Alebo urobí vopred nejaké vyšetrenia gynekológ? Nejaké výživové doplnky a životospráva? Za každú radu vopred ďakujem.
Vždy platí,že kým ma žena menštruácia,tak môže otehotnieť. Vo vyššom veku to prirodzeným spôsobom môže byť ťažšie,ale určite nie Poznám viac žien, ktoré otehotneli aj takto, momentálne mám kolegyňu,ktora má 42,a je tehotná.Podla toho,či vravela,tak je to veľké prekvapenie 😃čiže určite to šlo prirodzene.
Určite sa snažiť o zdravý životný štýl,teda žiadne fajčenie, alkohol ak už,tak jedine príležitostne, vylúčiť energetické nápoje,muž by nemal nosiť mobil vo vrecku,alebo notebook dávať na kolená (kvôli spermiam), žena už preventívne užívať kyselinu listovú, vitamíny.
No a samozrejme sledovať si cyklus, ovuláciu, pravidelný pohlavný styk,ak by sa dáky čas(povedzme pol roka)nedarilo,tak návšteva odborníkov, gynekolog,CAR.
A nejaké vyšetrenia či nie je niekde problém sa nerobia vopred v takomto veku? Myslím napr hormonálne profily a podobne
Môžeš požiadať o hormonálny profil u svojho gynekológa,ale paušálne sa to nerobí,len na žiadosť
Normalne to skuste, ak nemate predosle problemy a pod. Ja som v 39 a muz v 40 hned na treti cyklus bola tehu.
Keď sa Vám nezadarí tak za pol roka navštívte CAR. Vopred načo zbytočne stresovať. To je len taký trend, že všetko zvaľujú na vek..poznám X žien to po 40 tke otehotneli ako nič, a X takých čo ani pred 30 nemohli otehotnieť vrátane mňa. Takže tak. Držím palce 🙂
Ďakujem pekne, ste nás podporili. Popravde máme obavy, aby bolo všetko v poriadku, aby žena tehotenstvo zvládla a aby dieťatko bolo zdravé, aby sme nič nepodcenili. Ale to má asi každý takéto obavy.
Ja som rodila pár mesiacov pred 40, otehotnela som na prvý pokus, v období pred otehotnením som veľa športovala, dbala na zdravý životný štýl, to veľmi pomohlo podľa mňa.
Testy vopred sme neriešili žiadne, len bežné preventívky, až keď som otehotnela, rovno som sa objednala na Nifty, či je bábo zdravé.
Ja som rodila pár mesiacov pred 40, otehotnela som na prvý pokus, v období pred otehotnením som veľa športovala, dbala na zdravý životný štýl, to veľmi pomohlo podľa mňa.
Testy vopred sme neriešili žiadne, len bežné preventívky, až keď som otehotnela, rovno som sa objednala na Nifty, či je bábo zdravé.
@jazula bolo to tvoje prvé tehotenstvo?
ak ste zdraví (máš Ok menzes)a chtiví, len sa milujte bez ochrany ako príde chuť, ak po pol roku neotehotnieš tak možno až potom by som sa začala zaoberať inými vecami okolo toho...myslím,že až keď otehotnieš tak gynekológ bude riešiť tvoj vek a vitamíny a plod a ako všetko treba dotiahnuť do konca tehotenstva
Áno, prvé a jediné. A išlo to prekvapivo dobre, ja som si ho veľmi užívala (už som nedúfala, že stretnem partnera, s ktorým založím rodinu). Nastavenie mysle robí veľmi veľa. Jediné, čoho som sa obalvala bolo poškodenie plodu, preto som išla na tie Nifty testy hneď.
Podľa mňa si spravte aspoň hormonálny profil u gynekologičky. Ja som to mala bezplatne. Aspoň budete vedieť, na čom ste zo strany ženy. Skúšať polroka prirodzene a ak to nepôjde, až vtedy ísť na kliniku, ale v tomto veku by som to potom už neodkladala. Ináč ten hormonálny profil má platnosť tuším polroka. Ja som to tak mala. Ale na klinike spravia aj spermiogram. Držím palce ❤ Ak to vyjde, určite to tehotenstvo nebude jednoduché, lebo kvôli veku vás budú posielať na rôzne vyšetrenia a všetko... ale stojí to za to.
usla by som ba to zazitkovo, nie vedecky.
psychika je svina, cim viac chces - tym menej to pojde.
super predlzeny vikend, flasa perfektneho vina a uzivat si ako za mlada 😀
Vsak ked mas cyklus ok a nemas ziadne problemy,tak nevidim problem ..jasne,ze budes mat extra vysetrenia kedze tvoj je vyssi...ja poznam par zien,co rodili 45tke..
A ešte otázka - keď poznáte z okolia ženy čo mali prvé bábo okolo 40tky - ako to zvládali? Myslím fyzicky aj psychicky. Predsa len sú tam obavy, človek je už zvyknutý na svoj štandard a pohodlie.
Podľa mňa si spravte aspoň hormonálny profil u gynekologičky. Ja som to mala bezplatne. Aspoň budete vedieť, na čom ste zo strany ženy. Skúšať polroka prirodzene a ak to nepôjde, až vtedy ísť na kliniku, ale v tomto veku by som to potom už neodkladala. Ináč ten hormonálny profil má platnosť tuším polroka. Ja som to tak mala. Ale na klinike spravia aj spermiogram. Držím palce ❤ Ak to vyjde, určite to tehotenstvo nebude jednoduché, lebo kvôli veku vás budú posielať na rôzne vyšetrenia a všetko... ale stojí to za to.
@jablko13 Ak to tehu nie je nejake od zaciatku problemove tak jedine preventivne navrhnu nejaky Nipt test ( trisomy, nifty), inak nic extra. Tiez v nemocke sa k tomu stavaju uz tak, ze ked je zena v normal kondicii, tak rodi prirodzene a ma normalne poradne. To su moje poznatky z poslednych mesiacov ( tehu v 40), mna lamali hned na dalsie tehu priamo na oddeleni 😂
Ako ja mam 40, sice druhy porod, ale po 5 rokoch ( dlho sme zvazovali) a citim sa dobre, lepsie ako v 35 po prvom, za hodinu som hned isla na wc, po 2 hod som uz normal chodila, nie som nejak unavena, skor si to uzivam. Brucho sa pekne samo stahuje, cvicim ale aj na diastazu zase. A mala je zatial kludne dieta, kojim, neni sa coho bat. Vzdy to moze byt rozne a nemusi to vobec suvisiet s vekom. Hlavne dnes maju aj 45,47 rocne zeny deti a nikto sa uz na to nejak nediva, ze nieco patologicke v takom veku.
Vsak ked mas cyklus ok a nemas ziadne problemy,tak nevidim problem ..jasne,ze budes mat extra vysetrenia kedze tvoj je vyssi...ja poznam par zien,co rodili 45tke..
@alenamihal ani to nemusi byt pravidlo. Ja som sice mala tretie v 37 a doktor mi povedal, ze akyze je to vek a nemam riesit, vsetky vysledky dobre, vratane obavanych tripple testov, co su nepresne, a potom som otehotnela este ako 39 rocna a tesne pred 40 som rodila a to iste, ziadne specialne vysetrenia kvoli veku neboli.
Ale ano, ak je to prve, tak su tam nejake obavy. Dala by som si spravit nifty a kvalitny morfo ultrazvuk.
ja poznám viac a všetko Ok a užívajú si zdravé dieťatko a všetko okolo toho. Veľká zmena je to v každom veku keď ide o prvé dieťa. Dôležité je zdravie a kondícia, nie vek..
Kamoška mala prvé v 41, čakala dvojičky, mala problémy, o jedno dieťa nakoniec prišla ešte na začiatku tehu. Potom už problémy neboli, všetko ok. Ešte stihli aj druhé v 46 a všetko zvládajú v pohode. Je konečne šťastná, vždy chcela rodinu, deti.
6r sme sa snazili s manzelom, nakoniec som v 35r podstupila IFV. Vyslo na prvykrat, viac sme deti neriesili. V 39r som otehotnela prirodzene ani neviem ako. Ziadna specialna priprava, ziadne vitaminy. Tehotentstvo pohoda, dieta zdrave.
Takze proste zacnite, uzivajte si lasku bez ochrany a ak vas to "prirodzene" prestane bavit, treba ist rovno do CAR.
ako dlho ste spolu?

Sla by som sa porozpravat na gyndu ako to vyzera, a ci odporucaju nieco na podporu, ako poznam moju lekarku nieco by navrhla, potom by som skusala prirodzene a az tak riesila nrjake centra