icon

Skúsenosti s otehotnením okolo 40. roku života

28. aug 2024

Ahojte, zaujímajú ma vaše skúsenosti s otehotnením okolo 40. Špeciálne, ak ste vedeli určiť, že ovulujete. Trvalo to aj tak dlhšie ako zamladi? Nepokúšam sa, ale napadlo mi, ako by to bolo. Ja sa totiž čisto pocitovo cítim plodnejšie ako pred 10 rokmi. Vtedy rôzne nepravidelnosti, podozrenie na polycistické, atď. Teraz mám po deťoch krásny pravidelný cyklus, plodný hlien, chuť na sex, presne viem, kedy ovulujem. Viem, že na toto odpoveď nikto nedá, ale je to zaujímavé.

Strana
z3
kiwi3
28. aug 2024

to je velmi individualne, niekto je v tom veku uz v prechode a niekto otehotnie uplne v pohode.

baskustek
28. aug 2024

To že sa cítiš dobre a že ovuluješ, neznamená, že aj môžeš automaticky otehotnieť. Tie vajíčka už sú nekvalitné. Plodnosť po 35 klesá a po 38 rapídne. Po 40 je už len malá pravdepodobnosť otehotnenia, ale hlavne donosenia zdravého dieťaťa.

autor
28. aug 2024

@baskustek to je pravda, v tej kvalite vajíčok môže byť problém aj napriek ovulácii

danielahamar
28. aug 2024

Rovnako - ako v 20tke, tak aj v 38

matkahelka
28. aug 2024

Nic z toho co popisujes nie je smedojne. mala som vsetko z toho- aj vzdy chut na sex, aj cyklus ako hodinky, aj hlien, aj ovulaciu. a bez modernej mediciny by som neotehotnela. pri prvej dcere pred 15 rokmi som otehotnela tak, ze vlastne ani neviem ako. dokonca som uzila escapelle do par hodin.

kiki68
28. aug 2024

Toto je rozne, tam zalezi ak na veku partnera a kvalite spermii. Sama to dieta nespravis z toho vajicka. Takze toto je dalsia tema, ze ci ten muz po 40tke je schopny mat deti. Vela z nich tiez ma velmi zle vysledky od 35 vyssie. Poukazuje sa na tie zeny, ale muzi tiez nemaju ten vek uz idealny.

matkahelka
28. aug 2024

@baskustek Mala pravdepodobnost donosenia zdraveho dietata po 40? Pridas sem prosim nejaku statistiku, lebo teda obehala som si nie jedneho lekara a s tymto vyrokom som sa u nikoho nestretla.

danielahamar
28. aug 2024

@matkahelka donosenie znamená aj predčasný pôrod, nie že bude chore

matkahelka
28. aug 2024

@danielahamar rozumiem tomu, preto by som rada tu statistiku. Ja som v 27 porodila predcasne a v 40 v termine.

baskustek
28. aug 2024

@matkahelka myslela som úspešného tehotenstva, nie len otehotnenia. Úspešné tehotenstvo sa končí pôrodom zdravého dieťaťa. Po 40 je riziko vrodených vývojových vád a tiež potratov a to ti povie každý gynekológ

autor
28. aug 2024

@kiki68 áno, o tomto sa tiež nehovorí. Niekedy dávno som dokonca čítala, že aj žena po 35, čiže v rizikovom veku z hľadiska genetických ochorení ma väčšiu šancu na zdravé dieťa s mladším partnerom. Ale link už nenájdem.

danielahamar
28. aug 2024

@matkahelka ja v 20 predčasne v 32tt a v 38 v 38tt stredného presne na deň terminu

zitaje
28. aug 2024

@baskustek nejak by som to nehrotila zas... poznám x žien so zdravými deťmi, ktoré porodili po 40.
Konkrétne ja som otehotnela v 42 tzv. "ani neviem ako" v čase, kedy som ešte nemala mať plodné dni. Dieťa som donosila v poriadku, pôrod luxusný, malá je skvelá.
Druhá vec je, že to materstvo s malým bábom po 40-ke sa mne osobne už tak nepáči, jasne vidím na sebe úbytok síl (je to moje štvrté dieťa, takže mám s čím porovnať).

kiwi3
28. aug 2024

@baskustek riziko vrodenych vad aj potratov je snad vzdy

matkahelka
28. aug 2024

@baskustek rozumiem tomu, preto by som rada tu statistiku. Lebo si pisala citujem, ze je mala pravdepodobnost donosenia zdraveho dietata, co je, prepac, kolosalna hlupost.

elli333
28. aug 2024

@danielahamar 😀 v 27 som rodila v 38tt a teraz v 40ke presne na termin a museli mi porod vyvolavat 😀. Nepocula som o tom, zeby v 40ke zeny rodili predcasne.

autor
28. aug 2024

@matkahelka takto presne to mám a hovorila som si, že teda by to malo byť teoreticky v pohode🙂 ale práve osobná skúsenosť ma zaujímala a zjavne teda nestačí, ak všetko navonok funguje..

baskustek
28. aug 2024

@kiwi3 ale po 40 snáď vyššie, o tom tu hádam nemusíme diskutovať

gypsomilka
28. aug 2024

Ja som tiez mala druheho 40 a bol na termin a je uplne ok

baskustek
28. aug 2024

@matkahelka odpísala som ti vyššie, viac ti nemám na to čo povedať, hádam tu nebudeme polemizovať o tom, či je rizikovejšie z pohľadu medicíny tehotenstvo v 20 alebo 40, keď už po 35 lekári označujú tehotenstvo ako geriatrickú graviditu, aby sa dával väčší pozor na poradniach, pretože z pohľadu veku je rizikové

autor
28. aug 2024

teraz čítam štatistiku k pravdepodobnosti otehotnenia a pri aktívnom sexualnom živote 30 ročná žena má pravdepodobnosť 20 % počas cyklu, 40 ročná 5-10 %. To mi zase nepríde až taký dramatický rozdiel. Zjavne sa chcem utíšiť, že keby som sa zbláznila a ešte išla do toho, tak nič nie je stratené 😀

matkahelka
28. aug 2024

@baskustek je rozdiel vyssie riziko a minimalna sanca. obrovsky rozdiel. presne tak tak to popisuju lekari. po 40 je zvysene riziko a nie to, co si tu pisala ty, ze po 40 je MINIMALNA SANCA donosit zdrave dieta. bolo by fajn pouzivat relevantne vyjadrenia a nie pisat z prsta vycucane nezmysly.

baskustek
28. aug 2024

@matkahelka prosím ťa, ukľudní sa

anjelicek26
28. aug 2024

Otehotniet a nepotratit su stale dve rozdielne statistiky.... kazdopadne chod do toho, ale s vedomim, ze priroda hra proti tebe a moze sa to pokafrat... my ked sme prisli o babo (po 4roch uplne bezproblemovych tehotenstvach) som bola volakde na pokraji zrutenia, nechapala som, ako sa to mohlo stat... navyse az v 14tom tyzdni zastalo srdiecko... babatko bolo zdrave, nakoniec zistili trombozu v pupocniku... dalsie tehotenstvo som pichala lieky na riedenie krvi... a trvalo to...trvalo to dalsieho 1,5 roka otehotniet... az laparka pomohla, odstranili zrasty, narovnali vajecnik, potom do 3 mesiacov od zakroku bol maly v brusku... len ja som naivna myslela, ze to bude "hned" ako ked som bola mladsia... teraz tu vedla mna spi 5 mesacny chlapcek, narodeny 3 dni pred mojou 40kou... stalo to za to, ale bola to dlha cesta a som fest rada, ze je to za nami... tehotenstvo bolo krasne, len som sa strasne bala kazdej kontroly... ci este srdiecko vobec bude bit... sa tu rozpisujem uf... Zajdi rovno do centra vsetko dat skontrolovat, ja som rok blbla u mojho gynekologa uplne zbytocne, neurobil poriadne vysetrenia, v centre hned poslali k hematologovi a bolo jasne, ktora bije, cyklu monitoring a ovarialnu rezervu (to bolo vsetko v poriadku), spermiogram muzovi (tiez super), potom endokrinolog, laparku dali spravit a problemy nasli, vyriesili...

matkahelka
28. aug 2024

@baskustek som uplne pokojna, ale priznavam, ze citliva na taketo bludne informacie

baskustek
28. aug 2024

@matkahelka tak za to ti ja nemôžem, na mne si nemusíš vybíjať svoje frustrácie

matkahelka
28. aug 2024

@baskustek ja? chvalabohu ziadne nemam. naopak, to tie frustrovane zeny pisu take nezmysly ako ty.

zitaje
28. aug 2024

@baskustek ja som v 37r nemala nijakú extra starostlivosť, nijakú poznámku v tehotenskej knižke, jediný rozdiel oproti predchádzajúcim tehotenstvám bol v tom, že mi ponúkli možnosť amniocentézy. V 43 tam už toho bolo viac, to je pravda, ale boli aj iné dôvody, než čisto môj vek.
V dnešnej dobe je naozaj celkom bežné rodiť okolo 40. A stále bežnejšie. Určite nie je minimálna šanca porodiť zdravé dieťa po 40r.

baskustek
28. aug 2024

@matkahelka a ešte frustrovanejšie chytajú za slovíčka

baskustek
28. aug 2024

@zitaje je to bežné, ale aj rizikové. To že ty si mala pozitívnu skúsenosť, neznamená, že ďalších xy žien po 40 nemalo problémy

Strana
z3