Som 6 mesiacov po pôrode a túžím po bábätku
mam 6 mesacneho synceka a s priatelom tuzime este po jednom babatku.bojim sa ako to vezme rodina a okolie ze mam male babo by som mala brusko pred sebou.mate niekto podobni problem,dakujem za odpovede
ahojky ja mam tiez rozdiel medzi detmi len rok aj 5 mesiacov zo zociatku je to velmi tazke moje deti chodili obaja ako 10 mesacny tak boli vsade velmi som sa bala aby si neublizili lebo boli velmi zivy niekedy som si hovorila ze kde som mala rozum ked som sa nechala manzelom nahovorit tak skoro na druhe babo ale teraz som velmi rada ze ich mam tazsie casy presli maju uz jeden8 druhy7 teraz im pribudla sestricka tak ju bavia a tesia sa z nej
chcem ti povedat ze nebude to vzdy lahke ale je to fajn
jooj, takych je vela, co maju takto dedi, urcite nemusite mat pocit, ze je to nejak vynimocne alebo divne. V pohode. Ale priprav sa na to, ze taka pohoda to nebude s tymi dvomi detmi s malym rozdielom. Mozno si este spomenies, ked si sa rozhodovala, ci teraz, ci neskor 🙂
@mima4 to je tvoj nazor...ja mam tiez priatela, nie manzela a tiez sme sa rozhodli pre druhe dieta a nevidim v tom ziadny problem...sice svadba bude, ale preco sa s nou teraz ponahlat, mame ine priority 🙂 a ked sa muz rozhodne opustit zenu, manzelstvo ho od toho neodradi a nemyslim si, ze dotahovanie sa po sudoch aj o poslednu lyzicku v dome/byte je pre zenu vyhra...a neviem aku nevyhodu mas vlastne na mysli, kedze nehnutelnost sa da napisat na obidvoch, hypo si tiez vacsinou beru ludia spolocne ako druh/druzka,o deti sa musia starat rovnako... ale podla mna je to skor praktickejsie z toho hladiska, ze v pripade rozchodu netreba viest rozvodove konanie...
samozrejme, je to ine, ked je zena v postaveni, "nastahujem sa k muzovi a len tam tak byvam", no tam zase pokial je majetok len muzov, ona by si nan potom narokovat aj tak nemala...
ked zajdem do extremu, jedinu nevyhodu vidim v pripade umrtia, kedy zena nedostane vdovsky dochodok a nezdedi muzove majetky, ale tie vacsinou zdedia deti, takze tam tiez nevidim problem (a koniec koncov, ked niekto na to mysli, aj to sa da osetrit spisanim zavetu)
tolko z mojho pohladu na vec 😅
ahoj ja mám deti blízko po sebe..nie až tak velmi ako chceš ty, 18m mam dvoch synčekov...je to super...kamoška má 2,5r syna 9mesačného syna a už bude rodiť teraz dievčatko do tretice...takže bude mať rozdiel 9mes.:D a poviem ti v pohode...šťastná....okolie to prežívalo trošku horšie pri tom treťom otehotnení, ale je to jej vec.Ďalšie už síce neplanuje, ale myslím že surodenci budu kamoši na celý život.Nie ako pri 10ročných rozdieloch...to sa o kamaratstve hovoriť nedá...v každom prípade si slobodný človek a to či budeš mať dalšie bábätko je len a len na tebe a tvojom manželovi...prajem vela štastia 😀
@mishhel - podla mna je treba vsetko zvazit - precitaj si nazory a skusenosti bab tu na fore, pripadne vypocuj nejaku kamaratku, susedu v blizkom okoli, co ma deti kratko po sebe - ako si tym presli, vyhody, nevyhody.
Potom zhodnot sama seba, ci by si to zvladla aj so vsetkymi dvojnasobnymi starostami, ale i radostami samozrejme, pripadne, ci ti bude mat kto aspon trochu pomoct a ak ano, tak smelo do toho 😉
Tiez nezastavam nazor, ze mat druhe dietatko je nefer voci tomu prvemu - velmi zavisi od povahy toho prveho, aj druheho samozrejme, aj od maminej, ci tatovej pripravenosti zvladnut prve dva tazke roky. Co maju potom povedat mamicky dvojciat a viacerciat, alebo pary, ktorym sa jednoducho pritrafi...
Moja rada znie - uz to tu na koniku niekde odznelo - ak budu deti po sebe, treba z toho v dobrom slova zmysle "vytlct" vsetky vyhody, ktore prinasa tato kombinacia - v tomto pripade to zvycajne prinesie ovocie tak po 2 rokoch (blizky vztah, spolocne hry, zaujmy - deti rychlo dorastu na rovnaku uroven, nedelenie rodiny v pripade akychkolvek podujati sportovych, kulturnych - v zmysle jeden rodic s malym, dryhy rodic s velkym dietatom).
Ale samozrejme, je to na kazdom, aky vekovy rozdiel je prenho ten idealny, skratka je potrebne sa divat na to skor v zmysle tych vyhod, ci uz velky, alebo maly vekovy rozdiel. 😉
@mishhel ja som otehotnela necelých 9 mesiacov od prvej sekcie... bolo to - samozrejme vzhľadom k sekcii - neplánovane a priznávam, že ma to trošku "vyľakalo", či a ako to budem zvládať (pomoc od rodiny nemám).... ale všetko sa dá zvládnuť!
teraz by som nemenila! deti vyrastajú spolu, napriek detským škriepkam majú úžasný vzťah a nemám pocit, že by som staršiu dcérku "odstrkovala" na vedľajšiu koľaj.... uvedomujem si, že až o toľko strašia nie je, takže má tiež právo na takmer rovnaké vrtochy, ako mladší syn... snažím sa byť vždy spravodlivá... so starším dieťatkom treba od začiatku hlavne veeeeľa komunikovať a vysvetľovať, aby necítilo krivdu... vždy som si čas rozkladala tak, že keď som sa musela nevyhnutne postarať o malého a nemohla som sa práve v tej chvíli venovať dcére, zakaždým som jej to vynahradila... našli sme si chvíľku (napr. keď malý spal) a venovala som sa výlučne jej.... je to namáhavejšie pre matku - nemohla som skrátka odpočívať, či robiť iné veci, keď spalo jedno dieťa, ale venovala som sa tomu druhému.... domácnosť som riešila (vlastne doteraz riešim) po večeroch.... dá sa všetko, i keď je to možno nepredstaviteľné 🙂
@zivika
nechcem zovseobecnovat, ber to pravdaze iba ako moj nazor. Ale zit vo volnom zvazku je zit v dost nestabilnom prostredi. Ked muz si bere zenu, velmi zvazuje, ci je to pre neho dobre rozhodnutie a nevezme si hocijaku zenu, kym muz vo volnom zvazku (hlavne ti, co take vztahy preferuju) ma takych zien x pocas svojho zivota, lebo ked ho to omrzi, ide inam... neberie na seba zavazok, do manzelstva sa nehrnie... lebo mu to tak vyhovuje. Niekde som citala ze podla nejakeho vyskumu, kym sa rozvedie kazde druhe manzelstvo - 50 %, tak vztahov vo volnych zvazkov konci po nejakych rokoch az 95 %. Zit vo volnych zvazkoch je modou dobrych 20 rokov, ale najst par, ktory ma napr. 2 deti vo veku nad 10 rokov a ten par je spolu aspon 15 rokov - veeeelmi ojedinele... osobne nepoznam... a tiez ked som o tom hovorila aj s ludmi co ziju vo volnom zvazku, tiez take pary nepoznaju...
Moj nazor, muz ktory nema problem a chce vstupit do manzelstva - bere vztah vaznejsie, ako muz ktoremu vyhovuje mat "iba priatelku", ktoru moze poslat hocikedy do certa... Preto som autorke tejto temy napisala, nech si najprv usporiada zivot, aby potom neronila krokodilie slzy 🙂
ja nesuhlasim so svadbou ,to ze mam papier nezarucuje stastne manzelstvo.okolo rozvodu je vela stresu a behacky,ak sa mame rozist urobime to bez nejakeho stresu a deti budeme mat 2tizdne ja 2 tizdne on,riesili sme to uz davno ale my vieme ze budeme spolu navzdy.priatel nemohol mat deti 10 rokov ,my sme sa snazili 2 roky a podarilo sa teraz sme strasne stastny a nemame dovod rozchadzat sa.
@mima4 nemam problem akceptovat tvoj nazor a vo vela veciach s tebou suhlasim 😉 ja ani vlastne nie som zastancom "volneho" vztahu a musim priznat, ze sa velmi tesim, ze sa budem volat tak, ako moj muz a moje deti 🙂
ale celkovo si myslim, ze pokial muz planuje so zenou aj druhe dieta, mysli to uprimne a nechce zenu opustit...
len som chcela poukazat na to, ze ani svadba este neznamena, ze ma zena 100% istotu 😉 ale inak sme pekne odbocili od povodnej temy 😅
@mishhel
prepac, ale mysliet uz na rozvod, stresy okolo toho... a uz mat poriesene kde budu deti.. to fakt lutujem tie deti, ze do takeho prostredia pridu... Deti potrebuju stabilitu na cely zivot, nie vztah, kde uz maju poriesene, ze ako lahsie z neho vyviaznut (preto sa radsej neberme) a ako si budu vymienat deti ☹ ... a potom to tu s detmi na slovensku vyzera tak ako vyzera ☹
@zivika jasne, v pohode suhlasim 🙂 Mas pravdu, ze nic nie je na 100 % ... ale uz nebudme off topic 😉
preco bi som si ho mala brat ked nam to vyhovuje tak ako to je,vela zien si mysli ze ak si ho vezmu tak sa nic nemoze stat,ak sa dvaja rozvedu vacsinou ide dieta k mame preco?otec nema pravo na vychovu dietata?ale teraz tu neriesim to,mame skvely vztah a takto nam to vyhovuje a nikto ma nedonuti k svadbe,ak sa nato budeme citit tak sa vezmeme,ci teraz alebo o par rokov.
@mima4 to s tebou suhlasim, kedysi som bola aj ja taka, ze to nie je dolezite a ze je to len papier, ale ono nie je...a skutocne nevidim dovod, preco si nejaky muz jednoducho zenu nechce vziat?ved ked ju lubi, chce s nou byt, preco aj nie oficialne?nehovoriac nebodaj ked sa nieco stane, zena je viac chranena
a autorke ja by som este pockala, mas male babo a podla mna tym detickam do 3 rokov je fajn venovat plnu pozornost;)
@mishhel @julianax nase starsie su 13 mesiacov po sebe. nebolo to lahke ale ani to nebol koniec sveta. ked clovek ma trochu vacsi vekovy rozdiel medzi nimi i tak sa musi o to prve dieta starat (pokial nie je uz ozaj velke 7 rocne ci viac) musi mu pripravit jest, pomoct pri obliekani a vsetky tie ostatne veci.
pri mensich detoch to mi pride niekedy jednoduchsie. to prve si este neuvedomuje ze bolo jedinacik a tak berie mladsieho surodenca "automaticky" a nie ako konkurenciu v laske od otca a matky.
mam i dvojicky a poviem vam ze je narocnejsie sa starato o dvojicky ako ich mat skoro za sebou. to starsie dostalo v ten prvy rok vsetku pozornost len pre seba a uz je samostatnejsie ked sa babatko narodi. to mladsie bude mat menej pozornosti - lebo sa bude delit so surodencom ale i tak bude mat dost casu jeden-jeden.
pri dvojickach by som sa mala rozdvojit - ako behat naraz s dvoji, krmit dve, obliekat dve?
takze nebojte sa mat deti kratko po sebe. budu super surodenci a budu sa hrat so sebou a mat krasny vztah.
ps: niekedy nerozumiem matkam ktore povedia ze chcu mat velky vekovy rozdiel medzi detmi lebo to starsie bude pomahat s babatkom. ale preco by malo? ved matka sa ma o ne starat a nie starsie dieta. nech si este uziva svojich detskych "povinnosti" - hrat sa a nie behat za mladsim surodencom lebo rodicia chcu mat od neho pokoj.
mala som takych susedov takze viem o com rozpravam. ☹ vzdy som lutovala to najstarsie dieta lebo muselo len dozerat na najmladsieho i dokonca mladsieho brata. a rodicia sedeli v dome.
@mima4 Mi sme sa brali po 16 rokoch,medzi tym sa nam narodili 3 deticky a teraz v 1,5 roka v namnzelstve 4 BABO. 😀
@ninarigova V pohode, len hovorim, ze je to velmi ojedinele... malokto pozna taky priklad vztahu... 🙂
@mima4 VERU OJEDINELE. 😀 DNESNA MLADEZ,NO ASI TAKTO 😝 ,A TO MAM POMALI DOSPELEHO SYNA CO MA CAKA JUJ 🙂
Podla mna je to kazdeho osobna vec, na co sa kto citi...Ja napriklad si to neviem predstavit. Mala som velmi narocne tehu, cely cas som musela lezat v posteli plus dalsie zdravotne problemy. Mna to tak strasne cele vycerpalo, ze druhe si viem predstavit o 5-10 rokov najskor...ale niekto nemusi mat ziadne problemy a zvladne viac deti v kratkom casovom obdobi...
Rozpravala som sa o tom so psychologom davnejsie a ten mi vravel, ze idealny rozdiel je 3 roky, lebo kazde dieta by malo mat urcity cas tu mamu len pre seba...
@dana_l ved tak, ako ja by som tiez nezavidela mamicke v mojej situacii, ale urcite niesom nazoru, ze budu deti ukratene o nieco. Maly bude mat 1r. a 2mesiace, to uz bude v podstate vybatoleny a myslim, ze sa mu venujem maximalne. Ved postupne sa bude sam osamostatnovat, takze to pojde prirodzene. Podla mna ked pride druhe dieta hocikedy, tak to prve je ukratene aj ked ma 3roka alebo 10rokov. Proste uz nema uplnu pozornost, nekupuju sa veci len jemu... ale to neznamena, ze citi menej lasky a menej pozornosti, len mozno to nieje tak ako kedysi, ze bolo len ono a nitko iny.
Ja ako mam strach, to musim priznat, vobec si to neviem predstavit, ake to bude, ako si to cele dokazem zariadit, ake budem mat babo, ci budem mat dost energie, ake budem mat stavy po porode(co pri prvom boli hrozne) a to vsetko niekedy na mna dolahne, ale na druhej strane, sa tesim, ze to budem mat vsetko za sebou a budem si "uzivat", no dokial by neprislo dalsie :P A budem vediet, ze si rozumeju, vedia sa spolu zahrat, takze myslim, ze po takom roku, to bude super. ten rok si davam taku hranicu, ze ked to zvladnem, tak potom to uz bude len lepsie a lepsie. 🙂

dakujem vsetkym za nazor a radu🙂