icon

Správny čas na bábätko

smejko47
22. okt 2022

Ahojte, chcela by som počuť vaše názory na moju situáciu.

S priateľom sme spolu 5 rokov, on pracuje a ja som začala pracovať tento rok, zároveň externe študujem VŠ. Bývame v podnájme. Už dávnejšie sme sa rozprávali že by sme chceli bábätko, no vždy sme na niečo čakali (práca, samostatne bývanie..) zhodli sme sa že teraz by bol ten správny čas (ktorý očividne nie je nikdy) a obaja po tom veľmi túžime. No vo mne sa bije to, či radšej počkať do leta, pokým budem mať v práci zmluvu na neurčito, keďže tehotnej isto nepredĺžia, alebo to hodiť za hlavu a veriť že po MD/RD by som si našla novú prácu. Uvažujem tak preto, lebo by sme si chceli brať hypo budúci rok alebo o 2 roky a myslím že by sa mi ľahšie spávalo keby som vedela že po RD mám istú prácu. Bije sa vo mne rozhodnutie rozumom a srdcom.

Prosím len rozumné názory a rady. 🙂

Ďakujem Vám.

Strana
z2
natalala
22. okt 2022

@smejko47 predtym ako sme sa rozhodli mat dieta chcela som mat vlastne byvanie, dokoncenu skolu, nejake uspory a pracu na dobu neurcitu, ale to som ja. Ja som sa nakoniec ani nevratila do tej prace, kt som mala istu, ale zobrala som uplne inu ponuku, kt som pocas rodicaku dostala 🤷🏼‍♀️ Ak si chcete brat hypo, asi by som pockala, lebo sice sa zohladnuje aj rodicak ako prijem ale otazka je, ci vam to (aj pri rastucich urokoch) s priatelom bude stacit na nejaku normalnu sumu, za kt sa da aj nieco kupit. Nepises kolko mas rokov, aj to by bol pre mna jeden z rozhodujucich faktorov. Prve som mala v 27 a druhe cakme teraz tesne pred mojou 30. Dalsia vec, je ze dopredu neviete kedy sa vam realne zadari a ci to bude trvat mesiac alebo rok. Podla mna treba urobit kompromis medzi tymi praktickymi dovodmi za/proti a tymi emocionalnymi, ze uz by ste chceli a citite sa byt pripraveni.

zmrzlinka2021
22. okt 2022

@zuzanockamt pretoze je ten matersky typ zeny, ktorej naplnenenim zivota su deti a starostlivost o ne

zuzanockamt
22. okt 2022

@zmrzlinka2021 Nuž tak nech sa nepýta na fóre a nech teda rodí.

zmrzlinka2021
22. okt 2022

@elizabet173
Minule v jednej právnej skupine na FB pisala pani na rizikovom, co uz mala deti z predchadzajuceho vztahu a teraz zila s novym priatelom v prenajme, ze jej priatela prestal vztah bavit, pekne siel za majitelom bytu poziadat o zrusenie najmu... A pravdaze on sa zbali, a ide si po svojom - ona bez vsetkeho, bez byvania, tri deti na krku.

lopka1313
22. okt 2022

Ale uvedomujes si, ze ak budes mat babo, tak je pravdepodobnost, ze nedostudujes? Alebo len s tazkostami? Ja viem, ze su zeny, co to dali (a maju moj velky obdiv), ale je dost velka sanca, ze sa to nepodari... Hlavne treba mat podporu a pomoc celej rodiny (vratane rodicov, pripadne aj surodencov), aby si s babom vystudovala a v case, ked sa ucis sa on postarali... Podla mna urcite pockaj aspon 2 roky, kym sa viac veci utrasie... S 2 prijmami ziskate lepsiu hypo a zaroven lepsi pocit v byvani, po bc. vies byt dlho doma a opat studovat aj o dost neskor, so zmluvou na neurcito sa mas po rodicovskej kam vratit (ak budes chciet), zaroven mozno uz budete aj svoji a ako manzelia to bude este aj pravne inak... Proste tie 2 roky zvladnes, stale budes velmi mlada (23) a zaroven budes mat ovela istejsie a lepsie podmienky vo vsetkom 🙂

babulkomale
22. okt 2022

@sense suhlasim ze keby som napriklad ja vydavala v dvadsiatich a mala uz velke deti, tak by som si po rozvode dobre premyslela ci sa este vydavat ( asi uz nie).
Ale ked je mlada a ma moznost ist od zaciatku "nacisto" a postupne, odporúčam urcite radsej tento sposob.

ninka99865
22. okt 2022

Nechce sa mi citat všetky odpovede, ale tiež som natom bola tak že najprv toto potom tamto a keď už som sa konečne dopracovala k zmluve na neurčito sme sa do toho pustili a teraz je to rok a pól čo sa snažíme a nic. Už by som sa nato bola pozerala inak a vykašľala by som sa na tu zmluvu a aj na iné veci.. ako sama píšeš nikdy nebude ten vhodný správny čas. Choďte do toho 🙂

lucinka5051
22. okt 2022

@smejko47 si mladučka, ja by som počkala este aspon do toho leta...uz len kvoli tej dobe neurcitej a svadbe 🙂 dalsia vec studium..ano da sa zvladat aj popri dietati ale uvedomujes si ze zivot neprinasa vzdy len to dobre? Co ked nedajboze o babatko prides alebo sa narodi s nejakou poruchou (ja som taku facku od zivota dostala a nikdy by mi to ani nenapadlo) a potom ver ze skola pojde bokom a nedokoncis ju :/ nechcem nic zle privolavat ale bohuzial kruta realita ktoru okolo seba vidim bezne ... rozhodnutie je na teba ale aspon tu istotu v praci by som chcela urcite mat...ked otehotnies teraz nemyslim ze by ti dali zmluvu na dobu neurcitu...drzim palce pri rozhodovani 🙂

missdiva
22. okt 2022

@smejko47 ja som tiez za postup skola, praca, vlastne byvanie, manzelstvo, dieta.
Je dobre mat aspon nejaku istotu v praci. Tiez je malo prenajimatelov peknych bytov, kt si vyberu do podnajmu niekoho s detmi. Aby sa z idylickej predstavy o kocikovani nestal "boj o prezitie", myslim existencne problemy.

alexandramb
22. okt 2022

@smejko47 podla mňa si môžte prestať dávať pozor od nového roka ak po tom túžite. Nie je iste ze hneď otehotnies a keby aj. Tak nemusí o tvojom tehotenstve nik vedieť, ved prvorodicky väčšinou do nejakého 6-7 mesiaca ani brusko nemajú. Povieš o tom až po predĺžení zmluvy. Viem o viacerých ženách , čo to takto spravili. Lebo bohužiaľ, keby povieš ze si otehotnela. Tak všetci vieme, že zrazu by sa zmluva nepredlzila. Za mňa problém nevidím v tom ani ze žijete v podnájme a ani ze nieste zobraty. My sme tak žili do synoveho roka, lebo sme čakali kým sa bytovka dostavia a až potom sme šli do svojho. Svadbu sme riešili keď mal syn dva roky. Ak tvoj partner dobre zarobi a máš istotu ze by ste to utiahli s rodicakom, tak si myslím ze nemáte na čo čakať. V tejto dobe veľa párov aj mladých ma problém otehotniet, aby ste neskôr nelutovali ze ste mohli skôr. Inak poznám aj také mladé rodinky, čo im deti chodia už do škôlky a stále bývajú v podnájme. To nie je hanba žiť v podnájme, iné keby bývate u rodičov alebo tak.

konikkon
22. okt 2022

@smejko47 ja som si najprv dokončila školu, zamestnala sa na dobu neurčitú, získala prax, poriesila otázku bývania a najmä vydala sa. S frajerom v podnájme, s nedokončenou školou a nestabilnou prácou nemáš zrovna ideálne podmienky na príchod potomka. Pre mňa osobne toto nie sú žiadne podmienky na dieťa a ja by som do toho v živote nešla.

nevenka
22. okt 2022

Tak ja len dodam, ze studium, praca a dieta = vrazedna kombinacia.
Moze sa stat, ze budes mat dieta narocne, ze dostanes poporodnu depresiu ako ja, bola som prvorodicka v 30 rokkch, po 2 VS, ale poviem Ti, ze dojcenie a starostlivoat o dieta bola 100x vacsia veda, ako spravit skusku z biochemie, uprimne teda. Zosypala som sa 4 mesiace po porode, co som nespavala kvoli drobcovi. Druhe som mala ako 32 rocna a to bol dalsi zaberak, zdravotne problemy dietata, nespavec takisto. Po pol roku od druheho porodu som dostala hypertyreozu, precitaj si priznaky, mala som snad vsetko. Bola zo mna chodiaca mumia. Neviem si predstavit chodit do prace, ci studovat. A to som mala podporu od manzela, rodicov, svokrovcov, uzasni ludia...no a dalsie dieta som mala v 37 rokoch a cakame stvrte, mam 39. Nic mi neuslo. Ani Tebe neujde, nehovorim, ze mas cakat do 30, ci 35, to neradim urcite. Lebo ja som s pocatim problem nemala, ale sestra napriklad ma a horko tazko caka prve v 36 rokoch. Takze ano, rodila by som radsej skor ako neskor, ale najprv pockat, kym budete mat poriesene - Ty pracu na dobu neurcitu, svadbu, byt a hypo, az potom sa snazit o dieta. Ked uz aj tu skolu nedas, svet sa nezruti. Ale toto by som si poriesila.
Ja som po RD s druhym dietatom nasla horko tazko pracu na polovicny uvazok, za smiesne peniaze, stale mi slubovali, aki su spokojni a ze ked to a hento, tak bude aj doba neurcita a plny uvazok a ked na to doslo, tak zrazu spokojni neboli a zmluvu mi nepredlzili. Bolo to na zaciatku korony v 2020, ostala som na OCR s detmi a o mesiac mi dobehla zmluva, stihla som otehotniet v ochrannej dobe este, takze mi vysla materska, mala som oficialne 320 hrubeho na ten polovicny, vyrataj si, aka materska mi vysla. No ale mam aspon vyssi rodicak. A teraz, ked cakam dalsie dieta, tak narok na matersku nebude, ani na tehotenske, ani na vyssi rodicovsky. Aj toto mas vyhodu, ak budes mat zmluvu na dobu neurcitu. A Ty sa nemas kam ponahlat v tomto smere, fakt nie...zvaz si tieto prakticke veci.
Moze sa este stat, ze budes aj na rizikovom, hoci si mlada, stava sa aj take, dieta moze byt nielen narocne, ale aj chore, samozrejme, neprajem nikomu taketo, ale byva aj to. Uz len take alergie, ako alergia na BKM vie zamavat s rodicmi, aj vacsie vydavky su na take dieta, napriklad...A potom co? Hlavne, ked Vas netlaci ziadny vek, nic...

ibajaanikiny
22. okt 2022

@smejko47 spravny cas nebude naozaj nikdy. A kolko mate rokov?lebo je rozdiel,ak “25” a je rozdiel “35”. Nam dali hypo aj s dietatom na dom,teraz aktualne. Mam totiz maly byt a uz sa tu ledva vmestime. Ak mate dostatocny a stabilny prijem a ziadne podlznosti/exekucie,tak casom aj hypo dostanete. Ak po tom tuzite,tak to skuste,v dnesnej dobe sa malo komu zadari len tak. Inak,ja aj dorabam aktualne dalsiu skolu,aj pracujem,dieta ma rok a pol,vsetko sa da. Uz si to musite len vy ujasnit,ci ano alebo nie…alebo nemoze priatel vziat hypo zatial sam?

ropucha6
22. okt 2022

Tak vies ako, nazory mas, ty sa napokon rozhodnes. Ja mam 36 a cakam prve dieta, ja som v tomto riadne opatrna a spolieham sa vylucne na seba (nie chlapa), videla som vela nepeknych osudov zien v reale, aj priamo v rodine aj virtualnom svete. Zelam vela stastia, nech vam to vyjde.

beruska1108
22. okt 2022

Ja som mala 22 keď sme sa rozhodli o dieťatko ALE najprv som čakala kým dostanem zmluvu na dobu neurčitú tiež to trvalo cca pol roka a ďalší pol rok kým som otehotnela ale bola som v kľude ze sa mam kam vrátiť a nevyhodia ma. A priateľom áno stále s proazelom sme ale mali vlastné bývanie a finančné zabezpečenie pre babo.. Každi ma iné hodnoty a priority ja som s mojim už 12 rokov a stále nie sme zobrati. Takto nám to vyhovuje. Dcérka a ja sme zabezpečené v prípade žeby sa niečo stalo a nezakladá si na papiery.. Dôležité pre mňa je ze moje dieťa má trvalé zamemie lásku a dostatok všetkého co potrebuje. V podnájme mu to nemôžte dat. Raz ste tam na druhy deň nemusíte a co potom? S novorodencom sa budete sťahovať? Alebo pred pôrodom? Zbytočne starosti a stresy.. Chápem ze túžba je silná ale vo veľa prípadoch by mal prevládať rozum. Pokiaľ ste mladucky mate čas. Daj si dokopy prácu bývanie niečo popritom môžete ešte našetriť na vybavícku a keď budete pripravený tak sa vám ľahšie vstupi do novej etapy života.. Vela šťastia ☺️

Strana
z2