Správny čas na dieťa
Ahojte,
Rada by som sa chcela opýtať ako ste riešili otázku dieťaťa so svojim partnerom.
Aktuálne sme s partnerom 3 roky. Bývame spolu zatiaľ v podnájme, ale už riešime aj vlastne bývanie. No poslednú dobu strašne citim potrebu stať sa matkou.
Moja aktuálna situácia je nasledovná: mám 23 rokov a končím tento rok vysokú školu . Priateľ pracuje už nejaký dlhší čas, takze čo sa týka otázky financie, finančne by sme to zvládli.
Keď sa s priateľom o tom rozprávame, viem že nie je proti. Ale viem že moje chcenie a túžba po dieťati je silnejšia.
Vždy som dieťa chcela, prakticky tuto informáciu viem od kedy som bola dieťa, len poslednú dobu je to stále silnejšie a silnejšie.
Poslednú dobu je aj mojim strašiakom kúsok môj zdravotný stav- mám dlhé nepravidelne cykly, a tým pádom by bolo komplikovane trafiť ovulaciu. Možno aj preto to chcem riešiť takto skoro a neodkladať dieťa na vek 30 rokov.
Otázka na Vás čo si o tomto myslite? Myslite že mám ešte počkať, zamestnať sa a dať tomu čas? Alebo toto je ten správny čas, keď mám takéto pocity?
Ďakujem za odpoved. Prajem pekný večer.
Ešte dodám - rodila som na Kramároch v marci 2019 moje prvé a rovno dvojičky (aj na to ináč treba myslieť, že môžeš otehotnieť s dvojičkami a to sú potom kapánek vyššie výdavky) a bola som na oddelení suverénne najstaršia (36 rokov) samozrejme...a na izbe so mnou bola bola taká mladá 22-ročná, niečo ako autorka - na konci VŠ, bez skúseností s poriadnym zamestnaním, frajer tiež taký mladý a taká naivnučká bola až sa mi chcelo plakať. Nevedela ani sama čo so sebou, tak neviem si predstaviť výchovu toho dieťaťa.
Takže = v 23 rokoch treba spoznávať život, sami seba, partnera, "uživať si" (nech to znamená čokoľvek), lebo s deckom budú tvoje potreby niekoľko prvých rokov na poslednom mieste a keď, tak o svoj voľný čas budeš musieť bojovať a bude ti horieť hlava z time managementu a logistiky.
Na tvojom mieste by som pockala. V podstate nemas okrem školy nic. Priateľ by vedel finančne zabezpečiť dieťa, nie ty. Keďže nie ste manželia, kľudne môže zbaliť kufre, keď zisti, že je to náročné a ty ostaneš bez praxe, bez vyhliadok, financií ale s dieťaťom.
Skôr sa zameraj na to, aby si nebola na nikoho odkázaná. Nájdi si prácu, odpracuj rok-dva, nech sa máš kam vrátiť… Za ten čas poriešte dôležité veci ako hypo a svadbu. Ak priateľ zarobí tak dobre, že tvoje peniaze nepotrebujete, odkladaj si na výbavičku. Budeš prekvapená, koľko to stojí. 🙈
Medzitým si užívajte čas, kým ste len dvaja a utešujete vás vzťah. Dieťatko je veľká skúška vzťahu.
Máš 23 rokov, čiže do 30tky ďaleko. 🙃
Aj keby ste začali o rok-dva nie je to neskoro, stále budete dosť mladí.
@deti95060810 prepáč ale to naozaj radíš mladej 23 ročnej babe s priateľom, ktorí bývajú v podnájme, aby sa pustili do dieťaťa?
autorka - jasné, rozumiem. Ja som mala tiež nejaký čas brigádu, ale dosť dlho mám aj TPP. Našťastie mám rozvrh vždy fajn a dá sa mi + mám ústretového zamestnávateľa a prispôsobí sa mi ako sa dá.
Spravny cas neexistuje, ale podla mna nevhodny moze byt. Ja osobne by som pockala rok dva a sla do prace, aby som sa vedela po rodicovskej odrazit.
Tuzba je super, ale niekedy sa netreba strmhlav vrhat do niecoho, ale to som zas ja.
Tiez by som na zaciatok poriesila svadbu, hypo, ak chcete brat. Problemy vedua vzniknut aj z nestanilnej/horsej financnej situacie.
@11iva11 dovolím si na Teba zareagovať, lebo to čo píšeš mi prídu ako bludy.nebudem tu riešiť našu finančnú situáciu, ale v skratke nemáme ani ja ani muž 30, finančnú zábezpeku máme dostatočnú, máme síce hypo a teda "vlastné" bývanie no máme trošku viac ako 23 a 25, ale nie oveľa. A hovoriť, že v 23 je človek naivný mne príde urážajúce. Mne zas príde naivné keď si ženy odkladajú materstvo na vyšší vek (pracujem v zdravotníctve niečo o tom viem) lebo práca kariéra a podobne a naivne si myslia, že sa dožijú pravnúčat len žiaľ vek ako sa hovorí "neoserieš" ...takže sumasumárum, nemáme 30, nemáme holú riť, máme sa tak ako s chceme mať, nie sme naivní len preto, že nie sme narodení pred rokom ´90 😉
autorka Tebe prajem aby si sa rozhodla správne tak ako chceš Ty, na vek nepozeraj ak to je pre Teba primárne, mám kamošky, kt. otehotneli po strednej, počas vysokej či hneď po VŠ a majú sa krásne. 🙂
Mas plan B a C?
Predstav si, ze si teraz v siedmom mesiaci tehotenstva a tvojmu priatelovi sa (nedajboze) nieco stane. Vedela by si sa o dieta postarat? Vedeli by tvoji blizki nejake dva tri roky priatela nahradit? Mala by si kam ist?
Spravny cas na dieta je, ked sa onho dokazes postarat, ale dieta mozes mat samozrejme hocikedy, ale pytas sa ci toto je spravny cas.
@11iva11 dovolím si aj ja zareagovať.. pretože mi príde ze zhadzujes celkovo mladých ľudí, ako keby boli vlastne neschopní stať sa rodičmi.
To že ty si chcela mat deti tak neskoro, bolo tvoje rozhodnutie. Moje je zas že to cítim teraz možno o 2 roky, to je otázka ktorú aktuálne riešim. Ty by si možno nikdy nechcela mat deti v mojom veku a ja zas v tvojom. Mam naprilad vzor aj vlastnú maminu, ktorá mala moju sestru už keď mala 22, bola síce mladá ale zvládla to, lebo boli na nás dvaja. To teraz znamená že bola naivná? Nie nebola, vedela sa o nás postarať a keď niečo nevedela tak mala svojich rodičov ktorý jej pomohli. Na základe čoho si usúdila že ta mladá mamina bola naivná? Akože príde mi to dosť divne hodnotiť ženu ktorá sa práve stala matkou aká je matka na základe pár dni v nemocnici, to je celé.
Ešte raz zdôrazňujem, napísala som že bývame v najme, vlastne bývanie riešime- je v procese stavby, takze to ovplyvnenit neviem. A svadbu tiež chceme, len neviem či skôr dieťa alebo svadbu. To je aktuálny “problém” ktorý riešim . Čo sa týka financií, priateľ nie je sám, ja mám nejaký príjem už skoro 5 rokov takze mám aj svoje úspory…
@vero96 ďakujem za milé slova. Presne preto sa nad tým zamýšľam lebo mám kamarátky ktoré majú teraz 2 detičky a zvládajú to 🙂
Ja by som tiež riešila najprv prácu, svadbu, svoje bývanie a potom dieťa. Nehovorím, že máš čakať do 30tky, keď túžiš po dieťati teraz. Ale mysli aj na to, že z čoho budete žiť, keď priateľ ochorie? Alebo sa rozidete? Ja by som sa snažila byť sebestacna, že keby niečo, utiahnem to aj sama. A druhá vec: to ze priateľ nie je proti dieťaťu, neznamená, že dieťa chce. Je to veľký rozdiel. Aby ti potom ne vyčítal, že máš sa starať ty, ze on ešte dieťa nechcel, len s tým súhlasil kvôli tebe.
A medzitým nič ta nebráni v tom ísť ku gynekogovi, nech ti upraví cyklus. Práve preto, aby si to nezačala riešiť vtedy, keď už je všetko dane pre to, aby dieťa do vášho života prišlo.
@bolarazjedna ďakujem aj tebe aj všetkým za rady.
V konečnom dôsledku je áno toto rozhodnutie na nás oboch. Ale určite zvážime aj pre aj proti.
Samozrejme že by som to neurobila tak, že priateľovi ani nepoviem a zrazu pozitívny test. V konečnom dôsledku je to rozhodnutie hlavne na ňom, či použije ochranu alebo nie.
Prajem všetko dobre🙂
Nechat si rok na odrobenie a potom smelo. Predsa len nejake pracovne navyky aspon 🙂 Netreba sa ponahlat, ak to zvladate financne aj teraz, mali by ste aj potom 🙂 Ak nie je nejako proti teraz nebude ani potom. Porieste si byvanie pomaly a uvidite casom sami 🙂
Kvoli md nemusis cakat - mozes to zacat rirsit i teraz popri VS - je viacero moznosti - skus si o tom co to pozistovat (napr dobrovolne NP al praca na ciastocny uvazok, ale na zmluvu, kde mas platene NP). Vzhladom k roznej vyske RP sa oplati snazit ziskat aspon min MD (ak Ti vyjde nizsia, budu doplacat do vysky vyssieho RP).
Tiez si zisti podmienky retazovej MD - nie vzdy staci len porodit do 3r starsieho.
Osobne si nemyslim, ze ma zmysel nejako zpecialne cakat/ planovat- vzdy je nieco, preco nie, ale i prrco ano. Len si zhromazdi informacie vopred a smelo do toho 🙂
Ja by som sa najskôr zamestnala z toho bude odvíjať materská, rodičak atď atď nemáte taký vek aby bolo treba sa ponáhľať. Aj priateľ má len 25 aby sa potom nestalo,že nebol NATO ešte pripraveni
Daj si do poriadku cyklus a zatiaľ môžeš pracovať, budeš mat nárok na materskú a možno sa aj kam vrátiť plus nebudeš finančné závislá na partnerovi. A kľudne sa môžte "snažiť", resp milovať bez ochrany a keď bude správny čas, tak dieťa príde
Autorka, dala otázku do pléna a predsa nie si tak naivná, aby si čakala iba odpovede, že máte hneď dnes večer pracovať na dieťati. Ja som ti v podstate napísala,
že máš počkať s materstvom a medzitým si poriešiť iné veci, na ktoré s dieťaťom alebo po dieťati nebude čas/energia - zamestnať sa, zarobiť a šetriť peniaze (v prvých rokoch toho dieťa veľa nepotrebuje, áno, ale potom to príde), spoznávať trocha svet, získať nejaký nadhľad.
Len som to vyjadrila veľmi rázne, takže sa ťa to dotklo.
Mne to proste príde, že terajší dvadsiatnici skrátka chcú dieťa, potom zistia, že to nie je také ideálne ako si vysnívali, ale veď prípadne potom zavesíme na krk babke a dedkovi, nie?
(Bože, keď si tak spomeniem...v 23 rokoch som bola v Anglicku pracovať, zlepšiť si jazyk a moja najväčšia nočná mora bola náhodou otehotnieť.)
Tá naivnučká baba z pôrodnice bola prototyp - bola veľmi zhovorčivá a bola som s ňou asi 3 dni, takže o jej hurá systéme som sa mala šancu presvedčiť.
@vero96 Tento vekový mýtus je už otrepaný, myslíš že umelé oplodnenie podstupujú len ženy 40+? A tiež tieto argumenty, že staršie ženy odkladajú kvôli kariére...no predstav si, že je príjemné mať sa po materskej kam vrátiť, prípadne môcť pracovať z domu popri materskej, keďže pre zamestnávateľa už máš veľkú hodnotu, takže si ťa drží...kdežto žena čerstvo po VŠ asi nikoho hneď neohúri.
Nemate este ani vlastne byvanie,nezarabas a uz chces dieta? Trochu pouzi rozum. Spoliehat sa vo vsetkom na chlapa vsak on nech sa postara a ja si budem doma v klidecku onuchavat vonu babatka. Urcite by si mala ist robit uz len kvoli tomu,aby si vedela,co je to zarobit a nie len cakat,ze sa o teba niekto postara. Si dospela snad sa vies ovladat a silnejsia bude tuzba aj dat nieco dietatu nielen ho splodit.
@vero96 A ešte k ďalšiemu otrepanému argumentu, že sa "nemusíš dožiť vlastných vnúčat, ak nebudeš mať deti v 23"... Je ti asi asi jasné, že zomrieť môžme hocikedy, v hocijakom veku, aj dnes...žiaľ. A možno tvoje deti nebudú chcieť deti vôbec, takže sen o vnúčatách sa aj tak nenaplní...
Ešte do zbierky chýba argument, že vo vyššom veku (teda bavím sa o veku cca 33-35 rokov) mamička nebude vládať behať okolo decka.... 😂
@11iva11 jaj, takze ja nemôžem mat názor, že stare matky sú out, ale Ty že mladé sú šťandy áno. Okej 😉 však žiješ si svoj život, nech sa páči…. No Nehovor iným, že keď sa rozhodnú inak ako Ty je to zlé, lebo ty si ako 23 ročná išla do anglicka. Ja som sa ako 23 ročná učila vnútorne lekárstvo a nenútim nikoho nech to robí tiež…. Keď sa na to cíti, smelo dotoho a štatisticky je žiaľ dokázané, že mladšie mamičky sa skôr tých vnúčat dožijú, to “neokakáš” to sú čísla 😉
Myslím že celé sa to tu zvrháva úplne iným smerom ako som chcela :D
@marca12 nechápem na základe čoho ma súdite, že neviem čo je to zarobiť peniaze a že všetko chcem nechať na priateľa? To že som študentka, neznamená že žijem z peňazí priateľa a rodičov. Akože chápem že možno majú ľudia obraz že ked niekto študuje tak vlastne nic nerobí, ale sú aj ľudia ktorí popri škole pracujú a snažia sa byť nezávislí. To znamená, že neviem čo je to mať prázdniny a oddychovať pretože od 16 rokov pracujem, takže reči v štýle že budem oňuchávať vôňu bábätka a priateľ bude všetko platiť mi pridu trochu detinské. A doslova ma zaráža ako dokážete niekoho hodiť do jedného vreca za to že sa vôbec odhodlal a opýtal sa na názor iných žien. A po ďalšie ako Vy viete že ja nemám dať čo dieťaťu ? Poznáte ma? Viete ako som vychovaná ? Či vlastne jediné čo môže dať matka dieťaťu sú peniaze? Myslím si že sú oveľa hodnotnejšie veci ako sú peniaze.
@11iva11 áno máte pravdu, asi som dúfala že sa tu nenájde žena, ktorá ma bude chcieť uraziť že vlastne ja som naivná a neviem čo je ani život. Napísali ste tu Vaše sny, a ja som zas písala o mojich. Vy ste chceli cestovať a podobne a ja chcem niečo úplne iné. Myslím si že sa absolutne nemáme prečo porovnávať. Prajem pekný večer.
Bohuzial v dnesnej dobe je velmi potrebne mat aspon zaklad. Nemusis mat tisice na ucte,ale aspon strechu nad hlavou a perspektivny vztah. Vsak tu denne citame ako ludia ziju. Az mi je tazko citat,co deti prezivaju. Hadajuci sa rodicia,zeny ostavaju s hnupmi,lebo su od nich financne zavisle. S dietatom sa tazko osamostatnis. Zit z jedneho prijmu je o drzku. A zacinajuca mlada rodina to ma velmi tazke. Treba mysliet na vsetko a nie sa rozhodovat pudobo. Ak sa teda citis dostatocne zabezpecena,tak naco ti je nazor cudzich zien,ked kazdy koment,ktory sa ti nepaci,vyvratis.
Najprv si poriešte základné veci, bývanie, manželstvo, niečo zažite, niečo zarobte. Yri roky ste spolu, to nie je veľmi veľa. Ja mám pocit, že si myslíš že váš vzťah stagnuje a chceš ho posunúť na inú úroveň dieťaťom.
Velmi dobre ti rozumiem..
S muzom sme chodili spolu 4 roky, kym sme sa vzali.. Za tu dobu som mala 3x taketo silne nutkania.. Z nicoho nic to prislo, mesiac ma to drzalo a potom odislo.. Myslela som, ze ta tuzba nezmizne a ze sa zblaznim, ked "nevhupneme na to".. No muz mal tiez svoje priority, postupnost.. Ale vydrzala som, zacali sme spolu byvat, zobrali sa a nic nam uz nestalo v ceste 🙂
Ja by som do toho nesla.Naco si studovala?Aby si sa hned zakopala na materskej??Nemas nic zarobene,sama mas akurat tak holu rit,si bez naroku na matersku,ziadne uspory,nie ste ani manzelia,mas LEN 23 rokov!!Urobis si ako chces ale ozaj netusim kam sa tak ponahlas?!Myslim ze mas o materstve velmi romanticke predstavy.To nie je len tak ze "ja chceeeeem"...

Ja som mávala tiež poriadne nepravidelnú menštruáciu a tiež som sa bála. No podarilo sa mi otehotnieť na 3 mesiac. 😍 Mam 25, manžel tiež 25. Pravdepodobne stihnem porodiť tesne pred 26. Pracujem 5 rokov a môžem ti povedať ze aj ja som veľmi túžila po dieťatku, s tým ze manžel túžil ešte viac. Ale povedali sme si ze budúcnosť nás aj nášho bábätka je dôležitá a tak sme to trosku odložili. Nič nám neušlo