icon

Tehotenstvo medzi 46 - 50 rokom

26. okt 2025

Aký máte názor na tehotenstvo vo vyššom veku matky? Pre a proti? Uvítala by som aj osobné skúsenosti starších rodičiek.

janka1011
26. okt 2025

@anonym_autor to je už vek na babku, nie na mamku

rebellefleur
26. okt 2025

@anonym_autor NIE

anonym_10a6d7
26. okt 2025

@anonym_autor prvé slová nebudú mama ale baba 🤣 starí ľudia nech vysivaju hackuju a deti nech prenechali zdravým mladším čo sa postarajú ...na 18 ku dieťaťa ak by si sa dožila ovšem by si bola asi najstaršia mamička a ponizila by si dieťa , každý by sa dieťaťu smial prečo sa on stará babka

euka210
26. okt 2025

@anonym_autor to uz je vela, ved bude mat 70r a ono 22? Max.do 40-42 co poznam, ze sa podarilo a to je asi horna hranica fyzickeho aj psychickeho zvladania.

anonym_7078ab
26. okt 2025

@anonym_autor mám 2 takmer dospelé deti a krátko pred 50tkou, už by som ocenila , aby boli z chalupy preč a ja by som mala zaslúžený pokoj a konečne čas pre seba 😉

anonym_781702
26. okt 2025

Tie, ktoré sa tu vyjadrujete že už by mala byť babka, doplo vám že možno konečne našla partnera s ktorým to dieťa chce? Že sa zadarilo a doteraz to nešlo ? Nie všetky ženy to majú tak, že sa obtrú o trenky a ostanú tehotné. Budete to dieťa nosiť vy, starať sa ?
Nie. Ok, vyjadrili ste proti, ale dá sa to aj inak ako zhadzovaním.Áno, zhadzujete ju. Tu sa nosí mód dieťa, dve do 30 tky maximálne a potom si v 40 tke užívam život, cestovanie.Takto to ale nefunguje.
Niekto, možno ona bude vďačná v tomto veku za jediné dieťa. A možno je vitálnejšia,a bude aj ďalej ako mnohé iné 30tky nervavé s deťmi na pokraji zrútenia.

anonym_4f2b36
26. okt 2025

@anonym_autor za mňa extrémne sebecka žena. Keďže dieťa môže mať vývojové vady a je to vysoko rizikove

vilma7
26. okt 2025

Tak ja napíšem moju skúsenosť.
Do 37 žiaden normálny chlap a u mna potencialny otec mojich detí v dohlade.
Zoznamili sme sa v 38 a tesne pred 41 a v 43 som porodila dve zdravé, krásne deti.
Tehotenstvá (okrem Tehu cukrovky) úplne bez problémov, žiadne hospitalizácie (ako často v prípade mojich mladších kamaratok) proste nič, pôrody prirodzené (bez Epi- ja som nechcela) žiaden cisársky atď...kojenie takmer do 3.rokov (prvého som prestala v 16.mes lebo sme chceli druhé a do 5.mesiacov som bola tehotná).
Deťom sa venujeme maximálne, chodíme lyžovať, na tury, robíme všetko s nimi ako mladšie mamky ak nie možno aj viac, lebo si ich ozaj vychutnávame.
Ziadne dieta zo školy sa im nesmejte, že majú starších rodičov, všetko je úplne ako má byť.
Ak mas konkrétne otázky sem s nimi. Ale moja hranica bola maximálne 45. Tiež som mala trochu obavy kvôli nejakým Dg. Ale prevažne poznám maminky do 35 čo majú dieta s Down atď.

anonym_6ad718
26. okt 2025
@anonym_781702

Tie, ktoré sa tu vyjadrujete že už by mala byť babka, doplo vám že možno konečne našla partnera s ktorým to dieťa chce? Že sa zadarilo a doteraz to nešlo ? Nie všetky ženy to majú tak, že sa obtrú o trenky a ostanú tehotné. Budete to dieťa nosiť vy, starať sa ?
Nie. Ok, vyjadrili ste proti, ale dá sa to aj inak ako zhadzovaním.Áno, zhadzujete ju. Tu sa nosí mód dieťa, dve do 30 tky maximálne a potom si v 40 tke užívam život, cestovanie.Takto to ale nefunguje.
Niekto, možno ona bude vďačná v tomto veku za jediné dieťa. A možno je vitálnejšia,a bude aj ďalej ako mnohé iné 30tky nervavé s deťmi na pokraji zrútenia.

@anonym_781702 a to že ONA chce je podstatné? Podstatné je, či je to v prospech dieťaťa. A prepáč, v 20 sa starať o svojich starých rodičov. Ďakujem.

viera012345
26. okt 2025

@anonym_autor O tehotenstve vo vyššom veku môžem písať z vlastnej skúsenosti,ale nie vo veku, ktorý je v nadpise.Mam 59r a syn bude mať 22 onedlho.

kiki68
26. okt 2025

Druhe som mala teraz v 40, po porode za dva tyzdne fit, kazdy den beham s kocarom, nosicom, my sme sa bavili, ze keby sa prihodi nejak tretie, tak si ho nechame. Na potrat by som zdrave dieta nedala. Cize za mna ok, hlavne 46,47 es celkom oki, poznam take mamky a su oki. Hlavne to tretie sa vie pritrafit. Mne lekar povedal, ze my sa do 50 mozeme mnozit ako kraliky, ze sme taky par geneticky. Podla mna ma muz mega kvalitne spermie.

mateson2004
26. okt 2025
@kiki68

Druhe som mala teraz v 40, po porode za dva tyzdne fit, kazdy den beham s kocarom, nosicom, my sme sa bavili, ze keby sa prihodi nejak tretie, tak si ho nechame. Na potrat by som zdrave dieta nedala. Cize za mna ok, hlavne 46,47 es celkom oki, poznam take mamky a su oki. Hlavne to tretie sa vie pritrafit. Mne lekar povedal, ze my sa do 50 mozeme mnozit ako kraliky, ze sme taky par geneticky. Podla mna ma muz mega kvalitne spermie.

@kiki68 47 oki? 🤦Akože v 57 by som mala 10 ročné dieťa? Nie, nie je to oki.

ndrag
26. okt 2025

Ja si to viem predstavit ak je partner vyrazne mladsi a zena vedie zdravy zivotny styl a ma vymakanu kondicku. Inak pri beznej populacii zvyknutej na sedavy sposob zivota nie. To su skor take babkovske tuzby...

anonym_c65fe3
26. okt 2025

Ani za mna nie. Ja by som ani po 40ke uz nezvazovala dieta. Ak sa zadari, ok, ale vedome urcite nie. Tehotenstvo a porod nie je vsetko. Treba sa pozriet na dalsich min. 20 rokov, kym to dieta bude dospele a zacne realne zit vlastny zivot. Moji rodicia maju 65. Keby som teraz mala 20, no dakujem pekne. Vek nepusti. Ale je to kazdeho osobna vec, ak je to pre neho ok a vezme na vedomie rizika, smelo do toho.

kiki68
26. okt 2025
@mateson2004

@kiki68 47 oki? 🤦Akože v 57 by som mala 10 ročné dieťa? Nie, nie je to oki.

@mateson2004 poznam takych, ako umyselne by som do toho nesla, ale proste zdrave dieta si nedam prec, len z principu. To ho mam zabit, lebo som ja nejak spravila chybu? Nedala by som prec dieta ani v 18 a ani v 50.

cimage
26. okt 2025

Mam kamaratku, ktora s muzom velmi tuzili po dalsom dietati. Nedarilo sa im, boli na roznych vysetreniach. Problem bol u nej, tak to nechali tak a veru sa im postastilo vo vyssom veku. Obaja boli a su velmi stastni. Zalezi od okolnosti. Ja sama si to neviem predstavit. Som rada, ze som odrodila do 40tky. Niekto nemal take stastie a je na nom ako sa rozhodne, ci to zvladne, alebo to nebude riskovat.

anonym_a7283c
26. okt 2025
@anonym_c65fe3

Ani za mna nie. Ja by som ani po 40ke uz nezvazovala dieta. Ak sa zadari, ok, ale vedome urcite nie. Tehotenstvo a porod nie je vsetko. Treba sa pozriet na dalsich min. 20 rokov, kym to dieta bude dospele a zacne realne zit vlastny zivot. Moji rodicia maju 65. Keby som teraz mala 20, no dakujem pekne. Vek nepusti. Ale je to kazdeho osobna vec, ak je to pre neho ok a vezme na vedomie rizika, smelo do toho.

@anonym_c65fe3 preco by bol problem, ak by si mala 20?

slnecnica30
26. okt 2025

Mna mali rodicia v 43. A urcite nie. Je to urcite potom zataz pre dieta ked vyrastie. Ano,moze byt aj mlady rodic chory a mat zdravotne problemy… ale, vseobecne rodit v takom veku nie je dobry napad. Pre mna je to ako dceru zlozite. Mam 33,mamina bude mat coskoro 77, otec zomrel ked mal 48. Pracujem v zahranici,casto som v strese lebo mama ma svoje zdravotne komplikacie,lekarov,ten tlak a stres na dialku ze nedokazem vsetko zmenit,zabezpecit…. Poriesit,strach,aby “neodisla” lebo by som si ju chcela velmi este uzit vo svojom zivote a mam to nonstop v hlave! A sposobuje mi to uzkost. Ja ziadne deti osobne neplanujem.
Plus do toho pre mna nebolo vobec nikdy prijemne aj ked mama je udrziavana a vzdy bola udrziavana zena ,ale ci uz v skolke alebo skole…. “Prisla pre teba babka?” No… asi tak.

anonym_a7283c
26. okt 2025
@slnecnica30

Mna mali rodicia v 43. A urcite nie. Je to urcite potom zataz pre dieta ked vyrastie. Ano,moze byt aj mlady rodic chory a mat zdravotne problemy… ale, vseobecne rodit v takom veku nie je dobry napad. Pre mna je to ako dceru zlozite. Mam 33,mamina bude mat coskoro 77, otec zomrel ked mal 48. Pracujem v zahranici,casto som v strese lebo mama ma svoje zdravotne komplikacie,lekarov,ten tlak a stres na dialku ze nedokazem vsetko zmenit,zabezpecit…. Poriesit,strach,aby “neodisla” lebo by som si ju chcela velmi este uzit vo svojom zivote a mam to nonstop v hlave! A sposobuje mi to uzkost. Ja ziadne deti osobne neplanujem.
Plus do toho pre mna nebolo vobec nikdy prijemne aj ked mama je udrziavana a vzdy bola udrziavana zena ,ale ci uz v skolke alebo skole…. “Prisla pre teba babka?” No… asi tak.

@slnecnica30 aky by bol rozdiel ak by si nemala 33 ale 43?

slnecnica30
26. okt 2025
@anonym_a7283c

@anonym_a7283c zalezi kolko rokov by mala mama. Vzdy ma to v hlave tlacilo ze decka ktore mali mladsich rodicov tak rodicov este caka vela rokov v zdravi,dokazu detom viac pomoct,byt ich oporou,potom tam nie je ta generacna priepast ktora je markantna…. To ze cely zivot mam pocit ze zijem s babkou a nie s mamou.

katarinaschober
26. okt 2025
@anonym_781702

@anonym_781702 ano presne moj pripad mam 45 a chystam sa na ivf

anonym_a7283c
26. okt 2025
@slnecnica30

@anonym_a7283c zalezi kolko rokov by mala mama. Vzdy ma to v hlave tlacilo ze decka ktore mali mladsich rodicov tak rodicov este caka vela rokov v zdravi,dokazu detom viac pomoct,byt ich oporou,potom tam nie je ta generacna priepast ktora je markantna…. To ze cely zivot mam pocit ze zijem s babkou a nie s mamou.

@slnecnica30 ved zijes v zahranici, tak tam rozdiel nie je

slnecnica30
26. okt 2025
@anonym_a7283c

@anonym_a7283c plus zaratam do toho ze zdravotne komplikacie mala mama pri porode. Bol to narocny porod atd. A ani mne v zivote zdravie nepraje a mam potiaže. Takze asi tolko.

alenka58
26. okt 2025

mladé baby nechcú mať deti, tak neviem čo vadí na starších keď môžu mať, vek sa predlžuje

anonym_a7283c
26. okt 2025
@slnecnica30

@anonym_a7283c plus zaratam do toho ze zdravotne komplikacie mala mama pri porode. Bol to narocny porod atd. A ani mne v zivote zdravie nepraje a mam potiaže. Takze asi tolko.

@slnecnica30 Teraz sa da vybavit sekcia.

slnecnica30
26. okt 2025
@anonym_a7283c

@slnecnica30 Teraz sa da vybavit sekcia.

@anonym_a7283c mama bola sekciou ale vznikli problemy aj tak s krvnym tlakom plus ako som spomenula ani mna zdravotne problemy nepominuli. Zijem/pracujem prechodne v zahranici,prave kvoli mame lietam casto vkuse domov sem a tam ,sem a tam. Ak by som mala mladsieho a zdraveho rodica a mohla zit v klude plne v zahranici ten vnutorny tlak a uzkost by neboli.

kiki68
26. okt 2025
@slnecnica30

@slnecnica30 vies kolko zien ma narocne porody? Poznam vela zien, co maju od 20 tazke nasledky po porodoch. Proste mali smolu a v 20 ju nechaju rodit tak nejak automaticky s tym, ze telo to musi zvladnut. Porod je vzdy o stasti. Ja v 40 som bola za dve hodky fit, sama chodila na wc, ranajky. Tiez zalezi ci je to napr prve dieta.

mimikarol
26. okt 2025

Nechcela by som. Nejde len o to, rodiť ako 45 ročná ale mať v 60tke 15 ročné dieťa. A môže byť žena udržiavaná, neviem aká ale vek neoklame ani keby čo robila. Môj názo je taký, že je to sebecké rozhodnutie

slnecnica30
26. okt 2025
@kiki68

@slnecnica30 vies kolko zien ma narocne porody? Poznam vela zien, co maju od 20 tazke nasledky po porodoch. Proste mali smolu a v 20 ju nechaju rodit tak nejak automaticky s tym, ze telo to musi zvladnut. Porod je vzdy o stasti. Ja v 40 som bola za dve hodky fit, sama chodila na wc, ranajky. Tiez zalezi ci je to napr prve dieta.

@kiki68 ja som to neuviedla ako jeden jediny “problem”. Ak citas moje komentare pozorne,mozes to vidiet. A pisem to zo svojich vlastnych pocitov ako dieta,ktoreho rodicia mali v 43. Ty si matka,pises za seba. Rozumiem ti,no ja som vyjadrila svoje pocity a vnimanie zo svojej strany.

spongebob1
26. okt 2025
@sasa1310

@anonym_autor žiadne pre neexistuje

@sasa1310 Existuje, ale nie pre priemernu slovensku zenu.