Tehotenstvo medzi 46 - 50 rokom
Aký máte názor na tehotenstvo vo vyššom veku matky? Pre a proti? Uvítala by som aj osobné skúsenosti starších rodičiek.
@zuzanockamt No ano, to je naozaj obrovska radost, roky sa pozerat na utrpenie svojho rodica.. Zas to pise niekto, kto nic take nikdy nezazil. Naozaj skvely zivot ma ten moj rodic.. A druheho rodica som uz pochovala, takze viem ake to je a napisem len jedno. Bolo to pre neho vykupenie a ja som to takto aj vnimala a vnimam.. Take iste vykupenie by to bolo aj pre toho druheho rodica. Ale zas je to len o sebeckosti ludi, tentoraz pozostalych lebo "ake to bolo pre teba, ked rodic zomrel"...
@anonym_autor zalezi len a len na tebe a tvojom muzovi... poznam babu co mala dieta ako 44 rocna, proste, kym sa dali dokopy s muzom (nie kazdy najde toho praveho v 20tke), potom mala vazne zdravotne problemy, ale dieta chcela a musela ist na to len prirodzenou cestou. Je spokojna, dieta je zdrave 🤷♀️
@zuzanockamt No ano, nesnivalo, len ty jedina si to zazila.
@slnecnica30 Stale nerozumiem aky je rozdiel toto robi teraz alebo o 10 rokov
@anonym_a7283c lebo mladost…. A hlavne nevytahuj iba po jednom veci z celeho kontextu,nejde iba o jednu vec ale škálu veci
@anonym_781702 lenže tu nejde len o to, čo chce ona, tu je podstatné to dieťa. 10 ročné bude mať mamku dôchodkyňu...čiže skôr babku...na stužkovú pôjde ako 70 ročná(ak vôbec pôjde)...mám v tom veku mamu aj svokru takže nie, 50 rokov naozaj nie je vhodný vek na pôrod. Treba myslieť aj na to dieťa (hlavne na to dieťa( a nie len na seba, že ja chcem To nie je to isté ako že celý život túžim po dovolenke tak na staré kolená si ju doprajem.
@janka1011 vieš čo ? Ja som už k tomu napísala čo som chcela, viac mi netreba sa vyjadrovať.
A neprináleží mi ju ani súdiť.
Ani riešiť generačný rozdiel atď. Žiadna z vás čo ju tu súdite, riešite , nie ste ona, nežijete jej život.
Radšej sa starajte o ten svoj, riešte vlastné problémy.
Ale to nie, cudzie sa riešia najlepšie.
@anonym_a7283c lebo mladost…. A hlavne nevytahuj iba po jednom veci z celeho kontextu,nejde iba o jednu vec ale škálu veci
@slnecnica30 ked budes mat 50 budes sa na to pozerat inak. Tvoji rovestnici budu riesit dss a ty si uz budes moct vydychnut a zit
Myslím si, že je to veľmi egoistické k tomu dieťaťu. Poznám v okoli 2 také prípady. Jedna ma syna starého ako moja prvá dcéra, mala v 45 rokoch. Prvé vytúžené, vydupane dieťa. Dnes ma 55, zdravie v prdeli, divého predpubertála doma a ľutuje, že do toho sla, nezvláda to. Muž už po smrti. Druha mala v 50, ti bola mama spolužiačky zo strednej. Tam to bolo neplánovane. Bola tehotná naraz s dcérou. Dlho uvažovali čo ďalej, nakoniec si dieťa nechala, dcéra ju presvedčila, že ona sa postará o súrodenca spolu so svojim, ak mama nebude vladat. A veru viac je u sestry ako doma. Ale ona je šťastná, je akoby jej. Tam bola veľká sestra plus. Ja by som určite nebola taký egoista, aby som mala silou mocou dieťa lebo ja chcem a ja si dupem nozkou. Trpieť bude hlavne to dieťa
Rodila som aj mlada,aj 41 a 42 rocna,keby som nemala dve operacie chrbtice bolo by to lepsie asi ale cvicim aby som fungovala.Tehotenstva super(az na zlomeny stavec a vytecenu platnicku)porody 10minutove.Jasne ze koli bolestiam uz nedam to co pred 20timi rokmi ale vzdy sa da.Ak je zena zdravotne v poriadku tak preco nie aj ako 40rocna.
Rodila som aj mlada,aj 41 a 42 rocna,keby som nemala dve operacie chrbtice bolo by to lepsie asi ale cvicim aby som fungovala.Tehotenstva super(az na zlomeny stavec a vytecenu platnicku)porody 10minutove.Jasne ze koli bolestiam uz nedam to co pred 20timi rokmi ale vzdy sa da.Ak je zena zdravotne v poriadku tak preco nie aj ako 40rocna.
@anonym_5dc638 v nadpise je 46-50. Čo je riadny rozdiel.
Ahoj,ja som posledný krát otehotnela v 40-tke. Žiaľ skončilo sa to zamlknutym potratom. Vtedy som si povedala,že toto už nie je pre mňa, deti mám, už viac nechcem otehotnieť. Áno, bol v tom aj strach, lebo lekári mi ďalšie tehotenstvo neodporúčali. Moja mama ma mala v 23.r,lebo chcela byť mladá mama. Dôvod bol,že jej mama (moja starká) ju mala ako 42-ročná. Mama mala výborný vzťah s rodičmi, ale prišla o nich relatívne skoro,takže súrodencom "závidela", že si ich užili oveľa viac ako ona.
Ak sa človek dožije povedzme 75 r a mal by dieťa v 50-tke,tak sa dieťa povedzme vo veku 25 rokov musí vedieť o seba postarať a žiť už bez rodičov. Ďalšia vec je,že človek po 40-tke má menej síl na nočné vstávanie k dieťatu ako napr.30-tnik a pod.
Otec ma mal v 44 rokoch a mama mala 29
Obaja už tu niesu a to nemám ani 40 rokov
Veľmi som si vazila otca lebo bol zrelý, vyspelý a mnoho ma naučil svojim vyzretejsim pohľadom
O oboch som sa postarala ked ochoreli a ani jeden tu uz nieje..a to mama nebola stará 😅 na dnešné pomery ma mala mladučká
Takže co to pomohlo že bola mladá? nič
A že rodičia ochorejú to tak býva
Mama mi vravela, dieťa ma prežiť rodiča
A tiež ako mlada som musela lietat starať sa a teda nieže musela ale chcela a nemám žiadne traumy
Som velmi vďačná ze som mohla byť pri nich a pomôcť im ked som bola v plnej sile, takže za mňa to malo aj výhodu
Nie ako stará sa starať o rodičov co sú starí
Takže asi tak
@anonym_5dc638 v nadpise je 46-50. Čo je riadny rozdiel.
@anonym_6ad718 tak 42 a 46 zas az taky nie,ci 4roky su moc?50rocna je uz na povazenie.
@anonym_6ad718 tak 42 a 46 zas az taky nie,ci 4roky su moc?50rocna je uz na povazenie.
@anonym_5dc638 áno. 4 roky sú dosť podľa mňa.
@slnecnica30 ked budes mat 50 budes sa na to pozerat inak. Tvoji rovestnici budu riesit dss a ty si uz budes moct vydychnut a zit
@anonym_a7283c rada by som zila vydychnuta a v klude v mladosti a uzivala si mladost a nie v 50
@anonym_a7283c rada by som zila vydychnuta a v klude v mladosti a uzivala si mladost a nie v 50
@slnecnica30 buď rada za mamu a je jedno kolko ma rokov
Moja sa dožila 60tky a to si nevies predstaviť co je to starostlivosť 24/7
Chces to vymeniť?
@anonym_autor určite nie
Chces to vymeniť?
@anonym_0c99c6 nepíš prosím hlúposti. Ona je za mamu rada. Nechápem,z čoho si vyčítala, že nie. A nepresviedčaj ju o jej názore. Má naň právo rovnako, ako aj ty.
A na tú poslednú vetu nemám ani komentár.
Cudujem sa vsetkym 38+ ze do toho idu.
@anonym_0c99c6 nepíš prosím hlúposti. Ona je za mamu rada. Nechápem,z čoho si vyčítala, že nie. A nepresviedčaj ju o jej názore. Má naň právo rovnako, ako aj ty.
A na tú poslednú vetu nemám ani komentár.
@anonym_6ad718 podľa mňa je silná káva ked niekto povie, že ma traumu z toho ,ze ma starú mamu
@anonym_6ad718 podľa mňa je silná káva ked niekto povie, že ma traumu z toho ,ze ma starú mamu
Povedala osoba, ktorá to nezažila.
Za mňa tiež určite nie.
Chces to vymeniť?
@anonym_0c99c6 ja som za mamu nesmierne rada. Nic take som nikde nenapisala ani nepovedala tak laskavo prechovavaj slusnost a uctu voci mne tak ako ju prechovavam ja voci ucastnikom fora ktory maju iny nazor. Asertivita ti nieco hovori?
A ano,viem co je to starostlivost 24/7 predstav si ze ano. Ked som mala 26 rokov a mama bola po tazkom druhom infarkte ked jej zavadzali bypassy atd. a nemohla sama prejst ani zopar krokov tak som ju nikde do ustavu ani doliecovaku nedala. Bola som pri nej,chodila po lekaroch a zabezpecovala veci. A to tu nejdem vypisovat dalsie veci ktorymi som si presla lebo mam pocit ze to tu zacina byt nahanacka “kto co viac horsie zazil” , vazne je tato diskusia o takychto primitivnych nahanackach kto ma co ako horsie? A nevytahujt veci po jednom z kontextu nakolko som pisala ze ma mrzi a je mi luto ze som s mamou nemohla a nemozem absolvovat zazitky a aktivity ktore realizuju moji rovesnici so svojimi mladsimi rodicmi. A dost skoro som bola od toho ukratena.
@anonym_autor zeny, ktore ti tu pisu razne nie, uz deti maju. Ak by si sa opytala tej, ktora deti mat nemoze, jej odpoved by zrejme bola ina. Ano, plati vyssie spomenute, velky vekovy rozdiel, ale zena pred 50 ma celkom ine nastavenie, rozum, financie, atd.. ako ta v 20. Nic nie je ciernobiele.
@anonym_55126e Ja deti nemam a hovorim razne nie. V 46 rokoch rodit a vychovavat dieta,to uz je hazard.
Za mňa nie. Áno mám dieťa a keď budem mať 40 on bude mať 18r. Rozumieme si. Je to úplne iné ako keď mňa mala moja mám v 37r. Ten generačný rozdiel bol cítiť. Bola chorľava a moje spomienky boli nič moc. Ani sme si nerozumeli.
@anonym_0c99c6 doporucujem sa riadit odbornikmi a dostatocne erudovanymi ludmi. Ak si prejdete publikacie,videa atd. od popredneho psychiatra profesora Hašta , od doktorky Kaščakovej ktori sa zrovna tymto temam venuju tak hadam pochopis co pojem “trauma” zahrna a kedy a ako sa spravne pouziva. Takisto ti neprinalezi hodnotit druhych ludi a bagatelizovat ich pocity a prezivanie. Kazdy ma pravo vyjadrit to ako sa citi a nie aby tu niekto nieco večne spochybňoval.
Ja som teraz rodila v 41 o mesiac mám 42. Bábätko si užívam. Nebránim sa ešte ďalšiemu. Moje dve svagrine rodili v 43 a jedna žije v zahraničí. Lekár jej povedal, že vôbec nie je stará, že má v ambulancii staršie maminky, ktoré sú tehotné. Moja babka rodila v 45 a má zdravé dieťa. Tiež to veľmi dobre zvládala.
Riadne nezodpovedné a sebecké zo strany rodičov, chcieť dieta po 40-tke.Mohli by mat trochu empatie a vžiť sa do toho dieťaťa a nie len ,, ja chcem, ja chcem …🤦🏻♀️Poznam dve také, jedna rodila v 41 ľutuje to, že nešla do toho skôr, nevládze a druhá taktiež, dieťa držia na reťazi taký strašný strach a úzkosti majú, že sa mu niečo stane .Deti majú mať mladé zeny, ved to je už proti prírode .. po 40 ide žena do perimenopauzy a nie rodiť deti.
Ťažko povedať nikto nevie povedať ako ti bude o 20 rokov… moj otec mal staršieho otca (rozumej v jeho 20 mal dost po 60) a a vraví že nikdy sa necítil že má starého otca lebo bol vitálny a stale spolu športovali atď 😊 na druhu stranu som mala spolužiaka ktorého rodičia v jeho 19 rokoch mali tiež po 60, zdravotne na tom neboli najlepšie, miesto medicíny na Karlovej kde bol 3. na prijimačkách šiel do Brna lebo potreboval byť bližšie na dochádzanie do Ba kvôli rodičom ktorým bolo treba každý vikend pomôct okolo domu 🙃 za mňa neprijateľné obmedziť budúcnosť môjho jediného dieťaťa ale tak, bol to velmi príjemný nesebecky mladý muž, nie všetko je čiernobiele, bolo to od neho krasne, vraj to oni do neho nikdy nežiadali ale on to videl a boli radi že im pomohol lebo vela veci už sami svojimi silami spraviť nevedeli… no mne sa takéto nestalo moji rodičia nemali ešte ani 50 a mohla som si svoju budúcnosť budovať sama podľa seba bez toho aby som sa ohliadala na to či to bezomňa prežijú

@anonym_a7283c staci ti ze kazdy mesiac lietam zo skandinavie domov? Ze som mame financovala opatrovatelku?riesim upratovania na dialku cez upratovacku,nakupy online z tesca, lekarov volam,mailujem, vybavujem a ked pridem domov tak zas kolotoc. Lietat zo skandinavie kazdy mesiac na svk je ozaj parada. 👍🏻kebyze nemam pracu aku mam tak ani pomoc ani nic by som zabezpecit nedokazala. Plus mam zdravotne problemy ja a dost zavazne . Takze je to narocne. A tu nejde o “jednu party” ale zivot ako taky vseobecne
@slnecnica30 Stale nerozumiem aky je rozdiel toto robi teraz alebo o 10 rokov