Tehotenstvo po 35
Je ten vek ešte v poriadku? Momentálne mám 30 dve detičky ale keď pán Boh dá zo srdca by sme si želali ešte jeden uzlíček šťastia
@bilberryday AMC nie je bolestivá, len nepríjemný tupý tlak...asi tak by som to opísala. Velmi som sa bála ale všetci okolo boli milí a snažili sa ma povzbudiť a rozveseliť.
Mala som 39 a prvé dieťa, je z nej krásna a šikovná 14ročná slečna. Vynosila som ju bez problémov do posledného dňa a rodila som normálne. bambuľa bola medvedík 4.030g., (nebudem machrovať s epidurálkou)
kojila som ju 15 mesiacov, takže baby....vek je len číslo verte mi A na odber plodovej vody som nešla, je to strašne riskantné setra bola v tridsiatke, vraj je všetko ok....a má doma postihnuté dieťa, netvrdím, že kvôli odberu plod.vody, ja len. že bolo všetko v poriadku a ...
Myslím, že je to normálne. Pokiaľ ste zdraví, lekár je s tým ok, tak prečo nie. No ja ako dieťa splodené v 35 som to vnímala negatívne. V kombinácii s tým, že otec bol najmladší som vyrastala medzi ľuďmi o generáciu staršími a vždy som v tom videla obrovskú podpásovku od rodičov. Sestra bola staršia o 14 rokov, brat o 10, starí rodičia z otcovej strany zomreli skôr ako som sa narodila, dedko z druhej strany tiež, babka na starobu keď som mala 10. Sesternice a bratranci boli starší aj o 20 rokov a ich deti boli zas o dosť mladší odomna.
@zmena2020 mne povedala geneticka, že vždy všetky odbery a výsledky sú 50 na 50 a aj tak nepovedia o všetkých postihnutiach, či chorobach
Prvé v 26, predčasný porod, tehotenstvo fajn a druhé v 35 - tehotenstvo náročnejšie,ltt ale donosila som babo 🙂, na fyzických silách v tehotenstve a po pôrode som citila rozdiel, ale teraz už všetko super a myslím že mám viac trpezlivosti 🙂
@zuzanockamt ale no...ja som rodila v 19, 20 a 24. Dnes mám 60, 3 vnúčatá a cítim sa na 30, stale mlado Je to individuálne. Ja napríklad môjmu mužovi niekedy hovorím, že on sa už 65 ročný narodil...
@dax Áno, je to individuálne, ja mám po 40-ke a cítim sa veľmi dobre, keďže ma batoľa udržiava v kondícii. Ale reagovala som na názor, ktorý panuje hlavne na tejto sieti (v realite som sa s tým nestretla), že po 35-ke/40-ke vraj treba čakať už len na vnúčatá a nie rodiť 🤦🤦🤦
Rodila som druhé ako 32 a najmladšie ako 34,yriplne testy nás vystrašili,aj sme boli na amniocenteze lebo boli dosť zlé,ale nakoniec v poriadku z genetiky,,som šťastná že ich máme,lebo najstaršia je už dospelá a žije si už svoje,držím ti palce
Ja sama som bola tehotna po 35. Prve som rodila v 35, druhe v 37.. Mam kopec kamaratom vratane sestry, ktore boli tehotne dokonca po 40tke.
Hlavne si odpovedz na túto otázku Ty sama. Ak si Ty v pohode a cítiš sa na to, tak je to v pohode. Ťažko odpovedať každá máme svoje pre a proti, každé ženské telo je iné, niekto má zdrav.problémy niekto nie. Finančná situácia atď atď
Ja som asi jediná, ktorá sa na to nepozerá z pohľadu, že však áno, aj keď mám vyšší vek, vynosím, odrodím, postarám sa...ale z pohľadu, čo bude za cca 20 rokov...to je obdobie, kedy aj keď dospelé dieťa, tak isto potrebuje vo svojom živote rodičov a už teraz je bohužiaľ taká doba, že 50tnici umierajú 😔 že už to nie je tak, ako sme si my do dospelosti vychutnali prítomnosť starých rodičov, teraz sme vďační, keď ešte máme svojich vlastných rodičov...u mňa toto zohráva veľkú úlohu a ja som si veru dala strop, že druhé dieťatko do maximálne 35... nám sa našťastie podarilo, ale bola som zmierená, že keby sa nepodarilo, tak ostaneme pri jednom synčekovi...”
Ano mala som po 35 a je to úplne v pohode. Dokonca lepšie .
@karajazviny ja do 30 😁
@karajazviny ja by som už tak isto nešla do tehotenstva v tak podľa mna neskorom veku a nie z pohladu zdravotného ale presne toho vekového 🙂 mam v okoli síce len jednu kamosku ktorej rodičia ju mali ako 5. dieta v neskoršom veku, ona ma 23 studuje výšku a stále u nich býva ale sama povie že sú už starsi že jej tak nerozumejú, vzťahy nemajú zle ale take veľmi na úrovni no proste ako so starším človekom 🤷🏻♀️
Ja mam 25 akurát čakám prvé babo aj to keby sa dalo bolo by už skôr 😁🤷🏻♀️
@karajazviny
@irusa
@sabinami Zažili ste takýto vzťah rodič -dieťa na vlastnej koži?
@zuzanockamt nie nezažila a som veľmi rada že mam mladých rodicov, tým ale nehadzem spolu do vreca všetkých tých starších. Nie všetci musia byt vážny a konzervatívny takze kludne aj starsi rodičia môžu s deťmi vychadzat veľmi dobre aj napriek tak veľkému vekovemu rozdielu 😊
@sabinami Tak nevieš, o čom píšeš a kritizuješ to, čo nepoznáš.
@zuzanockamt ja som ziadnu kritiku nepoužila a nikoho neurazam 🙂 len som vyjadrila svoj názor z akeho pohladu sa na to dívam ja 🙂 to snáď môžem 🙏🏼😊
@sabinami Áno, samozrejme. Typické skostnatené názory bez skúseností.
@zuzanockamt kde ja kritizujem vzťah rodiča a dieťaťa?! Práveže sa na to pozerám, že sa bojím, že dieťa príde v mladom veku a svojich rodičov...
@zuzanockamt ja nerypem tak nerýp ani ty a zmier sa s tým že je bezne mat rozdielne názory a všetci na to mame pravo, opakujem sa ja tu nikoho neurazam, nekritizujem ani na nikoho neukazujem prstom, napísala som svoj všeobecný názor a mam ho vytvorený AJ na zaklade svojich skúsenosti. Všeobecne ale neodsudzujem ženy ktoré sa rozhodnú mat deti neskôr nech si ich každý ma vtedy kedy chce ale svoj pohľad na to som si vyjadrila lebo môžem 🙂
Za mňa to inak ani nebolo. Prvé dieťatko som porodila 36 a teraz mam 38 a čakáme druhé
@zuzanockamt áno
@irusa Tak to chápem, ak si mala negatívnu skúsenosť so svojimi rodičmi, že si sa inak zariadila. U nás je chvalabohu všetko fajn.
@zuzanockamt ja som takýto vzťah zažila a zažívam a bol to obrovský rozdiel od vrstovníkov s mladšími rodičmi. Moja mama mi už xy krát vyhodila do tvare, že mám so svokrou lepší vzťah ako s ňou a to si nemyslím, ze máme nejaký zlý vzťah. Sme si blízke, len nikdy nerozumela mojim potrebám (za to potrebám staršej sestry rozumela) Ale vzdy je to individuálne, každý človek je iný. Poznám 45 ročnú ženu, ktorá je mentálne stále na úrovni 18tky.
@zuzanockamt áno moja mama ma porodila ako 41 ročná. Náš vzťah rovná sa skoro žiadny vzťah. Ona je už v pokročilom veku, vnučatá ju nezaujímajú. Ale tak každý je nejaký, iné babky v jej veku vnúčatá zaujímajú ľúbia atď. Takže odpoveď či by to bolo iné ak by bola mladšia myslím že nie. Je to povahou nie vekom. Každopádne na tvoju otázku o veku som už odpovedala vyššie. Ja som z tohoto dôvodu (môj vzťah s mamou) odrodila moje 2 dcéry (vo veku keď som mala 25 a 31) nechcem mať ďalšie deti už v neskoršom vekum
Mam viac deti, predposledny porod som mala tesne pred 35 a posledny v 37. To predposledne tehotenstvo bolo moje najtazsie, zostarla som aspon 10 rokov, vrasky a celkovo plet, sede vlasy, ani panva sa mi nestiahla do povodnej podoby. Je pravda, ze som mala plucnu infekciu co s tehotenstvom nesuvisi, ale tiez v tom obdobi sa mi zacali problemy so stitnou zlazou, co ale s tymi porodmi a asi aj vekom suvisi. Da sa to vsetko, samozrejme, rozdychat, babatko vynahradi vsetko. 🙂 Tiez ale pri poslednych dvoch sa mi velmi tazko dojcilo, mlieko sa mi netvorilo dobre, pripisujem to unave a vycerpanosti. Telo ma proste svoj limit. Tak isto sa mi horsie vstavalo v noci, na kojenie alebo ked boli deti chore. Potom behat za male dieta, ktore je neskutocne zive, cely den lieza na stol, na parapetu a pod. vo veku okolo 40 clovek uz znasa tazsie. Mozno kto vtedy rodi prve dieta si to uziva, ale kto sa predtym roky intenzivne staral o deti, ma za sebou mnozstvo prekojenych dni a prebdenych noci, uz viacej citi svoje hranice.
Keby si mala teraz 35 a islo by o prve tehotenstvo, urcite by som ta neodradila. Ale ked mas len 30 a este tuzite po babatku, nevidim dovod cakat do 35. Lahsie to nebude ani potom. Ked nastupis do prace, deti budu samostatnejsie a zvyknes si na "pohodlny" zivot, uz sa ti nebude chciet ist do toho este raz; navyse sa mozu prihodit necakane komplikacie, ci uz zdravotne alebo ine. Vela ludi preto nema tretie dieta, lebo chceli ze neskor a potom to akosi nevyslo.
Ak si teraz mlada a zdrava, radsej neodkladat - aj 3 deti za sebou sa daju zvladnut, to sa len teraz zda ze nie. 🙂
rodila som mesaic pred 40-kou a vsetko ok. tehotenstvo ukazkove a porod megarychly.
@karajazviny to je taka tvoja „sukromna statistika“.Ludia dnes nezomieraju v 50-ke, aspon teda vacsina rozhodne nie, naopak, zo stupajucou zivotnou urovnovnou u mnohych stupa aj vel dozitia, v EU je to 83,5 rokov u muzov, 85 rokov u zien. To, ako bude clovek vyzerat a ako sa bude citit v 60-ke, 70-ke,80-ke zavisi vo velkom od zivotneho stylu, stravovania, pohybu. Poznam zeny, ktore rodili v 20-ke a teraz pred 40-kou vyzeraju ako moja mama. Mna nedavno „Mikulas“ v nakupnom centre ku ktoremu som sla so synom, pochvalil, ze velka sestra vzala na vylet maleho brata😂. Podotykam, ze mam tiez pred 40-kou.

Mam 35 a aktualne cakam svoje piate,, ked porovnam tehu predtym a teraz, som ovela viac unavena,, ale myslim ze je to len tym ze mam vela povinnosti a nieje cas na oddych..