Tehotenstvo po štyridsiatke
Na jednej strane milión článkov ako sa po 35 rapídne znižuje plodnosť ženy, kvalita vajíčok, na druhej strane tehotenstva žien 40+ veľmi bežné. Veľa dokonca tvrdí, že otehotneli rýchlo, aj na prvýkrát. Tak kde je pravda? Je to len strašenie gynekológov?
kedy si v 40 zena bola babkou... asi na tom nieco bude, ze biologicky vek na prve dieta je niekde okolo 25 rokov, myslim na prve.. statistiky sa ale posunuli, lebo zeny zacali rodit po 35 prve deti a to by boli vsetky uz geriatricke matky...
Ja som mala prve v 40 a druhe v 45. v 50 mam este pravidelnu ovulaciu, doktor zasne ze to sa malo kedy vidi. Ja sa citim na 40. Ak by som zila znova, zacala by som rodit v 20 a mala by som 7 deti, takze su aj vynimky ako ja.
Na prvý krát 38, tretie tehu
@majo111222 To bude tehotná ako slon, či?
Určite až budúce leto?
Tak ako sa nemusi/moze darit otehotniet 20tke, tak aj 40tke 💁♀️. Ja som v 19tich tiez 2 tehotenstva nemala uspesne a moja mama zas nemohla otehotniet od 20tky az do 36tky .
Veľa robí psychické nastavenie ženy (ak tlačí na pílu a rieši v hlave len to či otehotnie pôjde to zle aj v 25tke aj v 40tke) , kompatibilita s partnerom (príroda bez ohľadu na vek páru vie čo robí a ak gény spolu produkujú nejaké poškodenia väčšinou to nejde ľahko) . A teda je aj predčasná menopauza, teda nízke percento žien už v 40tke môže byť v menopauze/predmenopauze a teda šance minimálne. Ale nejaká normálna žena čo má riadny cyklus a menopauzu v 55 podľa mňa rovnako ľahko/ťažko otehotnie aj v 25 aj v 40...
Ono je to individualne. Kazdy organizmus je iny. Nemozes porovnavat
Neni to strasenie, je to realita, mas plodne zeny v 40 a mas zeny v menopauze. Tam zacina skor to, ze sa zrata genetika vs predosle diagnozy. Ja som tehu a budem rodit ako 40rocna, tehu hned na treti cyklus. Ale to neznamena, ze vyslo mne a vyjde dalsim 20 zenam. Od 32 hore je to vzdy tocenie rulety. Ale tam nejde o to otehotniet, ale dieta donosit a vydrzat to po porode.
Ak je zena plodná ,tak rychlo otehotnie v kazdom veku,al je neplodna ma problem aj v 20tke a vwkom sa to zhorsuje.Ono to je individualne ale. Vo všeobecnosti lekar radsej povie 4 negatíva ako 1 pozitívum.Moju sestru strašili gynekológovia ze tretie neporodí,kedze ma 39 kg a treti cisarsky,ze jej praskne maternica a podobne,donosila pekne a nic jej neprasklo ,na reci doktorov si dala podviazať vaječníky lebo 4 by bolo rizikove,jej spoluziacka ma 5 cisárskych…A to je len jeden prikld co mi naoada ako obcas lekari vykreslia vec z ineho uhla a obcas sa aj pomýlia,tak si myslim ze o tej tehotnsoti zalezi hlavne od zeny a ako na tom je ,jedna porodí aj v 44 ,druha uz ma problem v 30 tke.
@majo111222 Fuha. No držím päste.
@majo111222 ako stale to moze v pohode ist, treba skusit a po pol roku uvidia co sa deje/ nedeje. Zas zena, co je fyzicky na tom dobre by nemala mat problem dieta donosit, aj ked tam bude napr vysoky tlak, cukrovka skrz tehu ako take. Horsie su tie mozne vyvinove vady, do toho treba investovat a zistit testami, ze ci tam nieco je v neporiadku
@majo111222 ako tam ide aj o kvalitu vajicka, toto zial vekom klesa. Ale treba skusit a uvidi sa. Na tehu ziadne zaruky nie su. Co je tiez horsie, tak vacsinou musia pomoct telu to utiahnut v tej 40, ale tiez to neni nic dramaticke. Dnes uz medicina dokaze vela veci riesit. Takych zien okolo 40 a prvy raz tehu je mraky. Moj gyndos ich ma kopu.
Ne, strašení gynekologu to rozhodně není - proč bychom to taky dělali? K čemu by nám to bylo? Vždyť je to nas obor. Pracujeme se studiemi, metaanalyzami a ne s vlastními dojmy a pocity.
Po čtyřicítce klesa kapacita vajecniku i kvalita vajicek. Stejne jako se zhorsuje kvalita spermiogramu u muzu.
Deleni bunek se stava cim dal nepresnejsi, dochazi k castejsim chybam, coz se projevuje statistickym narustem rizika vrozenych vyvojovych vad.
Rodicka po 35 letech ma krom toho vyssi riziko rozvoje onemocneni spojenych s těhotenstvím- praeklampsie, HELLP, tehotenska cukrovka s tim spojena makrosomie plodu, ale naopak i IUGR zpusobena nedostatecnou funkci placenty, IUFT.
I rizika v průběhu a bezprostředně po porodu- obzvláště u prvorodicek nad 35 let - statisticky stoupaji- napr. porodni zraneni, poporodní krvácení.
Dnesni medicina uz dokaze hodne- asistovaná reprodukce, diagnostika vrozenych vad, screeningy v průběhu těhotenství atd. Mame diky bohu cim dal vice diagnostickych a therapeutickych možností.
Ale vek nad 35 a o to vice směrem ke 40 je a zustane rizikovým faktorem.
Zalezi od zdrav. stavu. Po 40ke to u zien ide zdravotne dole vodou. V 40ke sa mozes citit super zdrava a o rok ti mozu odist platnicky, koleno, artroza, cokolvek a dieta uz ani na ruky nevezmes. Budes mat co robit, aby si sa postarala o seba. Nehovoriac o vaznejsich diagnozach. Treba si to dobre rozmysliet.
@majo111222 si až moc istý že to tak bude ako píšeš... 😉
každý má nato svoj názor, ale po 40tke tehu už radšej nie...
@majo111222 celkom si ma pobavil. Tiež som mala cyklus 28 dňový presne na deň, gynekológ sa vyjadril že otehotniem určite bez problémov. To som nemala ani 30. Viac sa mýliť ani nemohol. 🤷 Tvojej kamoške ale veľmi držím palce.
@strawberry0797 mne sa toto stalo po 38, som myslela, že sa rozpadnem a 4 roky od pôrodu a moje telo stále nie je ok
Moja prababka a babka rodili po 40 svoje posledné deti (11. a 8.), nikto neriešil, keďže nebola antikoncepcia 🤷 Mne sa nedarilo otehotnieť a to sme začali v 27. Rodila som teraz ako 39 ročná po náročnej liečbe. Vo všeobecnosti po 35 tá plodnosť plošne klesá, no momentálne nie je ok ani u mladých - v centre asistovanej reprodukcie som stretávala ročníky 98-99.
@michaela329 Ved to ze mlade baby nemozu mat deti, ja ked som bola v nemocke, tak mi prislo, ze radi vidia vobec tehotnu zenu. Bolo to trosku divne, ale situacia je taka, ze u nas v regione sa rodi malo. Moje mlade kolegyne nevedia donosit, 24-27 rocne baby. A ja tam zostala 40 rocna tehu. Mne ich bolo az luto.
Ja som prvykrat otehotnela vo veku 39 a druhykrat som rodila 11 dni po mojich 41 narodeninach 🙂

nie je . tak ako vela zien otehotnelo v 40 rychlo a lahko, rovnako ako nelahko prislo k dietatku 20 rocne dievca , ktore malo problemy. nepausalizovat. ale zial, 40 je neskoro na prve dieta... a sance sa znizuju.. naopak zvysuje sa riziko poskodenych deti- neznamena to vsak, ze nemozes v 40 mat zdrave dieta to nie, ale statisticky je vacsia pravdepodobnost... a kvalita vajicok naozaj klesa...