icon

Tehotentsvo ako 20 ročná verzus 30 ročná

nre223
7. jan 2017

Čo si myslíte?? Podľa mňa je oveľa lepšie mať dieťa ešte pred 30 .Samozrejme nie každému sa to podarí.Podľa mňa mať prvé dieťa po 30 je už trošku neskoro keď človek che mať veľkú rodinu.

dai
8. jan 2017

@emilia25 lenze ty pises o sebe... cize mozes porovnavat seba🙂 ja za seba - po dcere pred 30tkou poporodna depresia, stres a strach zo starostlivosti o novorodenca, cele tehotenstvo problemy... pri synovi po 30tke nic z toho - spokojne babatko spokojna mama🙂 doteraz nemam ziadne bacily, problemy s krizami etc....
Co teraz?🙂 sme my 2 akoze merito veci pre vsetky ine zeny?🙂

emilia25
8. jan 2017

@dai nie preto som pisala ze ja to mozem porovnat.ale tie co maju prve v 30 nie nepoznaju to.treba sa pytat v mnohodetnych rodinach tam su realne skusenosti a povedia ako sa citili pri prvom v mladom veku a pri poslednom v starsom veku.ja mam 4 deti odrodene takze moja maternica je uz dost obnosena to sa porovnavat proste neda.iba mozem pisat moje citenie nie za druhe zeny.

jabadaba
8. jan 2017

..." Podľa mňa je oveľa lepšie mať dieťa ešte pred 30"....

Tu tvoja téma začína aj končí. Podľa teba...takže sa tým riaď a dieťa maj pred 30.tkou. Ostatné ženy budú mať deti vtedy, kedy to bude lepšie pre ne. 😉

slimstar
8. jan 2017

Ono je to individuálne. Niektoré ženy sa nato necítia v 20 tke, ale až po 30 tke. Iným sa nedarí, vplyvom prostredia, škodlivých látok a umelej antikocepcie /to je sajrajt/. Život sa nedá nalinajkovať, plány sa zmenia zo dna na deň. Po vojne sa brali "mladí " v 40 tke a mali aj deti. Tieto deti, mali veľmi starých rodičov, babky a dedov.. Potom sa to znormalizovalo a za socializmu, bola podpora rodiny, rodilo sa okolo 18-19 tky. Tie čo mali nad 20 - 25 už boli staré a za slobodna mať dieťa, bola veľká hanba. Okrem toho mladé ženy, nemali k dispozícii antikoncepciu. No a teraz ? Presne ako napísali iné ženy. Bude mať dieťa, ale s nesprávnym partnerom ? atd. Ja si myslím, že nato, aby ste mali dieťa, musí byť správny čas. Ten správny čas, ale nie je vymedzený presne na vek.

eliska13
8. jan 2017

@nre223 a prečo by to tak bolo normálne?Jednoducho tvoj názor je jediný správny😂Okolo mňa nikto nemal deti skôr ako v 30 tke a teraz majú všetci ďalšiu várku deti okolo 35,37r.
Záleží kde bývaš, aké máš možnosti veď mne je jasné, že dievka z Kysuc z malej dedinky, ktorá robí v miestnych potravinách nemá ambície nájde si priateľa babka prispeje pozemkom rodina pomôže s domom a baba má 24 R a 2 deti.Tak to je a každý sa zariadi podľa seba a možnosti aké má.Neopovrhujem týmto životom, ale každá sme iná a chýba Ti nadhľad.
Takto to je správne rodiť v mladom veku kto určuje čo je a nie je správne?😋

germaniawerks
8. jan 2017

no hlavná výhoda ktorú ženské často zvažujú je že môžeš vyťažiť čo najviac možností ktoré dnešný svet a spoločnosť mladým štíhlym ženským ponúka. môžeš napríklad začať sexuálne žiť v 18, mať väčší počet chalaňov, keď si nájdeš priateľa, podržíš si ho do tricinky, potom si ho poistíš. Keď sa objaví dakto lepší, vymeníš. Keď to nevyjde, serieš na to, máš čas. Taktiež môžeš vyskúšať povedzme exotickejšie veci, dovče, tmaví chalani, vyskúšať araba - dať si na instagram. Naopak nevýhoda materstva pre modernú ženskú je že musí dačo investovať do decka, a to ona nechce. Chce investovať do seba. Veľa ženských tajne zvažuje možnosť, že by ten čas a investície do decka znášal dakto iný. ten pravý pre ňu. Zodpovedný, zabezpečený, túžiaci po dieťatku, no a samozrejme, keďže chlap nemôže mať decko bez ženskej, tak viacmenej tie podmienky si určí ona. To znamená, kedy decko, koľko deciek (čo najmenej, kvôli implantátom). Moderná ženská dneska rieši na svojom decku hlavne značkové handry. Pretože vidí svoje decko ako kvázi reklamu na seba. A to vyvoláva istý vzájomný stres, nakoľko ženská chce aby ju decko istým spôsobom reprezentovalo. Preto moderná ženská hneď prejde do vývrtky akonáhle decko zdvihne zo zeme drievko. Lebo to je príliš obyčajné- nehodí sa to na jej instagram. Určite nič čo by chcela ukazovať kamoškám. Alebo svojej matke, ktorou pohŕda a považuje ju za stroskotanú chuderu. Tak isto ako aj každú inú ženskú, ktorá sa rozhodla mať decko v mladšom veku. Je to určitá forma šikany. Jednoducho akonáhle si povedzme troška mimo toho ženského mejnstrímu, akonáhle si kúsok iná - okamžite ti to ženské dajú tvrdo pocítiť. Aj to je jednen z faktorov, prečo tá ženská životná dráha sa vyvíja a mení oproti minulosti. Na jednej strane je to voľba, tým som začal, ale v zároveň je to aj preto lebo ženské - väčšinové ženské, bežné, obyčajné ženské, - sa skrátka boja robiť hocičo inak. Jednoducho sú také pohlavie. A otázka je dneska položená aj na mužov- že či chlapi súčasní, terajší, moderní muži, mladí muži a muži ktorí ešte len prídu - či sú a či budú schopní ale tiež aj ochotní ženským toto spapať a toto zaplatiť.

slimstar
8. jan 2017

@germaniawerks Vy ste si nás ako zaškatuľkovali. Môžte si byť istý, že to čo ste napísali, v mnohých prípadoch, nie je pravda. Deti pravdepodobne nemáte, cítim z vás akúsi nenávisť, alebo čo. Nehľadajte si hlúpe zlatokopky, asi v tom to bude. 🙂 Okrem toho, ste opísali mužov ako zodpovedných a bla bla, ale tak to tiež nie je v mnohých prípadoch. Minca má vždy dve strany.

hettinka
8. jan 2017

V mojom okolí tak pol na pol, mam veľa kamarátok, ktoré mali deti v podobnom veku ako som mala ja, a potom aj tie, čo sa vydávali neskôr a mali až po 30-ke

Dnes sa dosť rieši aj to, že žena chce po VŠ pracovať a zarobiť ... ale ja nemám dojem, že by tie ženy mali nejako extra viac peňazí, alebo vyriešenú bytovú otázku ... ak aj majú, aj tak splácajú hypotéky, od malinkých detí (6-mesačných - ročných) sa ponáhľajú do roboty, lebo im to nevychádza. Tak aký bol teda význam toho, že v najlepšom veku na rodenie nemali deti, aby sa "zabezpečili"? Aj tak sa nezabezpečili... A že niekde 5 rokov odrobili, to im aj tak po MD žiaden zamestnávateľ nezohľadní, ked budu ešte v 40-ke OČR-kovať... alebo mu oznámia, že oni ešte plánujú ďalšie materské...

Dosť sa diskutuje o tom, kedy má rodiť žena ... ale čo muži? Kedy majú oni mať deti?

slimstar
8. jan 2017

@hettinka ono aj tie starosti pominú a sťažovať sa, že sa musím starať o svoje dieťa, je pre mna divné. Veď to je najkrajší vek, keď sú ešte maličké bábätká.

K tomu druhému odseku, je taká doba v ktorej žijeme. Naozaj to niekedy nemá zmysel vyčakávať, pretože aj tak, to vôbec, nemusí byť tak ako sa to naplánuje v tej zabezpečenosti....atd

12345anna
8. jan 2017

Je tu vela nazorov, nech je, ako chce, mat dieta, si vyzaduje hlavne vela lasky, najlepsie od oboch milujucich rodicov a este viac trpezlivosti a obety. My mamicky sne take, ze obetuheme aj zdravie aj pohidlie aj zabezpecenie, ked sa na nas ten drobec usmeje. Je to cena za materstvo. V 20, 30, ci 40, je to jedno, vzdy je nejake ALE. Je na kazdom, co je ochotny obetovat a dat. S peniazmi je vychovavanie lahsie, ale nie su pre vychovu deti to najdolezitejsie, dokonca dokazu deti csstokrat pokazit. Laska je ovela dolezitejsia, no deti sa z nej nakrmit tiez nedaju. Treba najst vzdy taku cestu, aby bolo dobre. Kazdy ma iny prijem, postavenie, rodinne zazemie, zdravotny stav. Neexistuje jedno univerzuum. Ak si mozes vyberat, vyber si, co ti je najblizsie, ale v zivote to byva tak, ze sa udeje prilis vela nepredvidanych udalosti a ty sa bud prisposobis, alebo s nimi seknes. Ja mam picit, ze dnesni ludia su prilis rozmaznani a hystericki, ked nejde vsetko podla ich planov. A potom su nestastni. Na kazdom z prispevkov nieco je, a to preto, lebo su odrazom roznorodych ludskych nazorov a skusenosti.

vikusss
8. jan 2017

Ahoj ja mam v marci tohto roku ešte len 20r priateľ má v apríli 29r a znažíme sa o bábätko už cca 2 mesiace a otázka či je to skoro alebo nie podľa mňa nie je na mieste pretože, čo je skoro a čo je neskoro ? pre mňa je to teraz akurát rovno po škole plná energie atď si myslím že to zvládnem lepšie a po druhé a asi najhlavnejšie veľmi to chceme... neriaď sa tým či je to skoro alebo nie pretože ak máš pocit že je to skoro tak asi áno veď predsa sama musíš cítiť ako by to bolo pre teba najlepšie 🙂

vikusss
8. jan 2017

@germaniawerks
tak toto je krásne pohŕdanie.... nejednu ženu by to urazilo ale to by ste neboli vy chlapi, veď treba trošku vypustiť paru a pourážať a doslova znížiť ženu až na dno... akože máš pocit že moju matku považujem za chuderu ? hmmmm odvážne tvrdenie ty si teda tej lásky asi moc nedostaval to mi je úprimne ľúto .....

12345anna
8. jan 2017

@germaniawerks asi si este nenasiel tu pravu🙂

dai
8. jan 2017

@germaniawerks joj, tebe niekto skatedo ublizil... tolko nebavisti co z teba ide... skus sa pozriet po normalnych zenach, nie plastikovych zlatokopkach..
Predstav si ze vaecsina zien je stale normalnych😉

@vikusss a presne o to ide... ty nemas vs a vlastne tvoj jediny ciel je dieta k tomu mas partnera stareho - pravdepodobne pracuje eyc. ... ano, pre teba ten cas je akurat... ja som napr. V 20tke studovala a partnera nehladala kedze skola bola priorita🙂 kazdy sme iny a mame ine predstavy o zivote;- ) hlavna je spokojnost v rodine - potom aj deti su ok aj vztahy dobre...

vikusss
8. jan 2017

@dai nie vš nemám ani nechcem či už dieťa bude alebo nie proste ja som proti vš... 🙂 starého ehm no neviem je odo mňa starší ale to dnes nie je nič prekvapivé ... 🙂 a áno každý sme iný niekto chce študovať a niekto chce mať vlastnú rodinu a žiť len pre ňu 🙂

slimstar
8. jan 2017

@dai haha, starého priatela nemá. v 29 je to ešte mladík.

Starých ľudí si predstavujem okolo 70 tky.

dai
8. jan 2017

@slimstar je na chlapa dost stary nato aby uz chcel dieta a mal rozum... chapeme sa? A teda 9 rocny rozdiel je dost ci?🙂
@vikusss si proti vs? Tak to som take este nepocula🙂 inak ja mam vs, vlastnu rodinu a zijem pre nu🙂 tak ako kopu inych zien s vs🙂

tutu_1
8. jan 2017

Nájsť skutočne zodpovedného partnera niekedy trvá. A pokojne to moze byt až po tridsiatke. Takze niekedy su okolnosti take aké su. Iste je lepsie si počkať na niekoho normálneho ako sa nechať zabuchnut prvým debilom. Ja by som napríklad nechcela dieta len s priateľom ale keď uz tak s manželom. Mam rada poriadok vo veciach aj vo vzťahoch.
Za ďalšie ano je veľká výhoda bývať vo svojom a nemusieť sa nikomu druhému prispôsobovať. Mat svoj kľud a režim, svoje zázemie. Aj na to si treba občas v živote občas počkať.
Samozrejme ak by sme mali vsetky to šťastie a v 25 mali úžasného zabezpečeného pána manžela, a bývali vo svojom, máloktorá žena by odolala voňavemu bábätku. Ale človek mieni pán boh mení. Každá z nas to ma v živote inak.

libawet
8. jan 2017

@nre223 no ako napísala @pribinak - každý má na to iný názor a je v inej situácii, myslím si, že do 35 je ešte normálne mať dieťa, potom je to vždy riziko a na vlastné nebezpečie a aj zodpovednosť. Ešte jedna moja vlastná skúsenosť - mám 22 ročného syna a ja mám 44, spolu fungujeme ako kamaráti a nie ako syn a matka, viac a lepšie rozumiem jeho svetu vo svojom veku ako vo veku, keby som mala 60 🙂.

libawet
8. jan 2017

@lilyianka klobúk dolu pred Tebou, že si to takto dokázala priznať a napísať. 100 zdvihnutých palcov je málo.

dominika_klara
8. jan 2017

Zbytočne založena téma... Táto a veľa podobných tu bolo riešených, predebatovaných už 100vky....Každý má na túto vec iný názor, iné možnosti, žije v iných podmienkach, v inej finančnej situácii, každý je na dieťa vyzretý v inom veku,..... Zbytočne debatovať o tom, čo je lepšie a čo je zlé....

libawet
8. jan 2017

@germaniawerks ...podľa seba súdim Teba ?

lilyianka
8. jan 2017

@libawet dakujem za pekne slová 😉

Napisala som len nas pribeh....kto chce moze si z toho niečo zobrať. 👍

1981mirka
8. jan 2017

@germaniawerks Ty v akom svete zijes, ked " obycajna zenska" v nom vyzera tak ako si ju opisal ?
Skus ist obcas medzi ludi.

ellenie
8. jan 2017

Ja som mala prvu dceru v 27 rokoch, druhu v 31. Keby sa to dalo zmenit, urcite ich mam skor 🙂 Prve tehu trocha problematicke, druhe tehu ukoncene predcasne /preeklampsia/ a to sme sa o nu snazili vyse roka. Teraz budem mat 33 a pride mi, ze je to s vychovou tazsie. Su narocne, hlavne ta mladsia, keby som bola mladsia, tak by to mozno bolo lepsie, clovek nie je tak unaveny, ma viac energie atd 🙂 Pise sa tu, ze treba sa najprv financne zabezpecit, najst si pracu atd, atd 🙂 Ked som otehotnela 1x, mala som pracu rok a zili sme v podnajme. 🙂 Nemali sme nic svoje, to prislo az po cca roku 🙂 kupili sme si byt a auto na leasing 🙂 Ked chces, najdes sposob, ked nie, najdes si vyhovorky 🙂 Takze kto tvrdi, ze najprv financie, praca, sa podla mna iba vyhovara, cest vynimkam 🙂 Moj nazor je, mat dieta/deti pred 30tkou 🙂 A teraz ma mozete zacat ukamenovat 😀 😀

vikusss
8. jan 2017

@dai áno pretoŽe teraz na vs ide ozaj každy tak preto som ja proti ale nie ako proti aby bol ale proti aby som tam sla :D

alby2014
8. jan 2017

No, ono idelany cas je, ked zena citi, ze je ready, ked ma partnera ( pre mna manzela), ktory citi,ze teraz s nou, idealne ak su tam aj nejake minimalne finacie a nebyvaju u svokrovcov. Ak by som sa pozrela na svoje okolie, teda prevazne stredna vrstva, VS vzdelane, vsetky na 97% zacali rodit od 28/29 vyssie a neskor. Ono niekedy aj trva stretnut toho spravneho otca, lebo radsej sama, ako sama s idiotom. Dievca chodi na vysoku, konci okolo 24 rokov, kym si niekoho najde,alebo kym sa spravi svadba s laskou z VS, potom rok, dva porobi, nech ma normalnu matersku a voila zrazu mas zenu, co rodi najskor tesne rped 30
Za seba mozem povedat, ze v 20tke som bola zrela, tak hladat, kde je dalsia zaujimava rpednaska na skole a kde vecer bude na intraku party, keby som vtedy ostala tehotna bola by to katastrofa, pretoze som nikdy nechcela mat deti s pocitom, ze som nieco obetovala, nieco neodzila. Vystudovala som,maladobre aj zle vztahy, bola dlho sama ( co odporucam kazdej zene, byt sama,uplne sama...clovek konecne definuje seba a co chce), vramci odobru spravila karieru, pocestovala a stretla manzela a otca mojich deti. Nase prve deita prislo rok po svadbe ato som mala 32 a teraz som tehotna zas mam 34 a v oboch pripadoch som otehotnela lahko a tehotenstvo je uplne v pohode. Dokonca som ochotna muzovi dat aj treti pokus okolo mojich 38 na tu Julianu...kedze vie vela veci,ale dievcata vyrabat viditelne nie 🙂 Jedinu nevyhodu v tehotenstve po 30tke vidim v tom,ze ked chce tych deti viac nie jecas na nejake velke rozostupy. Deti prisli v case, ked som bola ja mentalne zrela a nemala som pocit, ze este nieco mi v zivote chyba...chybalo nam len to dieta.
Argument o stuzkovej, promociach no to je debilina. Jedna kdnesne 50tnicky, teda rozhodne vyzeraju super, pestovane zeny, aspon, co ja vidim na stuzkovych. Druhak, taky rodicov tam uz bude v tom case vacsina.Minule som pozerala fotky zo stuzkovej mojej mamy a tam sedeli stare babicky v krojoch, ved niekedy sa bezne rodilo do 40tky a dalej, akurat to nebolo druhe, ci tretie dieta, ale siedme a viac. Ci sa dozijem vnucat mi je sumak, lebo to je zivot mojich deti a ich rozhodnutia.
Nehc sa kazdy zariadi ako chce, ale k materstvu by sa proste malo pristupvoat aj racionalne, nie len emocne, lebo chceeeeeeem, male ruzove, cosi...No, ono to nebude stale male ruzove, cosi a otazkou je, ci mam pre neho dobreho otca a aspon trochu zazemie, ci to chcem naozaj ja, alebo tlak okolia. Niekto sa na to citi v 20tke, niekto neskor a obe dvodu su legitimne. Neviem, ako by som zvladala materstvo okolo 20tky, mala som deti proste po 30tke a necitim sa ani vyhorena, ani agresivna, ani ze nestiham...proste ficim, lebo inak sa neda.

mily7
8. jan 2017

@nre223 neskoro keď človek chce mat veľkú rodinu? Mam kamarátku ktorá našla toho pravého vo veku 33 rokov. Ma veľkú rodinu so štyrmi odrodenymi deťmi. Zatiaľ. Myslím,že si zmyslanim ešte príliš mlada. Nie v zlom.

mima4
9. jan 2017

@alby2014 tiez som v takom veku riesila skoly, vylety... cas s priatelmi... a som rada. Fakt by som nechcela mat v 23 na krku umrncane deti...

mima4
9. jan 2017

@mily7
minimalne ma teraz napadaju 4 moje kamosky, co sa vydavali PO 30 a teda mali deti po 30, jedna ich ma uz 4 a ostatne tri po tri deticky 🙂