Trombofília MTHFR homozygot a snaženie sa o bábo

4. máj 2022

Ahojte, s muzom sa uz dlhsie snazim o dieta, ale nedari sa nam. Teraz sme zacali chodit do CARu a skusime najprv IUI. Zaujimalo by ma, ci sa pri trombofilii MTHFR homozygote nedava uz preventivne nejaky fraxiparin alebo clexan ked sa tehotenstvo riesi uz takouto formou. Ja mam pocit,ze u mna je problem s uhniezdenim vajicka a chcela by som urobit vsetko pre to,aby sa to uz podarilo... Lekarky som sa este nepytala, ale zatial co som hovorila o tom,ze mam tuto mutaciu, tak kazdy doktor len mavol rukou a povedal, ze to nie je nic vazne. Moja sestra vsak kvoli tomu prisla o 1.dieta v 6.mesiaci a o druhé skoro tiež kebyže sa nezistilo, že má túto trombofíliu. Pri kazdom tehotenstve si musela pichat fraxiparin. Ked vidim ten laxny pristup lekarov k tomuto, tak sa bojim, ze mi ho ani nedaju ak bude IUI alebIVF uspesne. AKe mate skusenosti, nasadia ho hned ako sa potvrdi tehotenstvo alebo musim mat nejake zle krve hodnoty? Ked som bola pred dvoma rokmi u hematologicky tiez ma vysmiala, vtedajsie vysledky krvy som mala dobre, ale pokial viem s touto trombofiliou su problemy az pri tehotenstve a naozaj nechcem nic zanedbat.

marianarem
4. máj 2022

Ja mam tiez tuto mutaciu, aj jeden zamlknuty potrat za sebou, mohla to byt pricina, ktovie. Mutaciu mi zistila gynekologicka, bola som potom aj na hematologii, no tam vysetrenia dopadli dobre a s krvou vraj ziadne problemy nie su. Takze ja som si len nasadila aktivny folat (v prvom tehotenstve som brala klasicku synteticku kyselinu listovu a ta praveze skodi pri tejto mutacii) a druhe tehotenstvo uz dopadlo dobre.

guga79
5. máj 2022

@marianarem vidíš, toto ma zaujíma. Tiež ma za sebou 3x MA, zistenu mutáciu dvoch génov. Užívala som kyselinu listovú, asi podobne ako ty. Co si potom brala?

marianarem
5. máj 2022

@guga79 Active Folic od Generica. No drzim palce aby to uz na dalsi raz vyslo. Moja gynekologicka bola skvela v tom, ze porobila vysetrenia uz po prvom raze.

tessa2299
5. máj 2022

Ja ju mam tiez. Obe alely nesu mutaciu. Homozygotna forma. Moj prvy ket (nenasadili mi nic ani fraxiparin ani clexan). A testy silneli, len potom zo dna na den slabsi test. Zacala som uzivat femibion. Baby v jeden skupine mi ho odporucili a pri dalsom vklade uz budem mat clexan. Vraj je problem pri tejto mutacii s tym, ze telo nevie stiepit kyselinu listovu, treba uzivat uz v nastirpenej forme.

autor
5. máj 2022

@tessa2299 A myslis, ze ak by som si vyziadala fraxiparin/clexan uz teraz po prvom IUI, tak by mi ho mohli dat? Mnoho lekarov to totiz podcenuje, ale po rokoch snazenia clovek chce urobit vsetko pre to, aby sa to podarilo. A ten femibion je na co?

autor
5. máj 2022

@marianarem ja beriem tuto kyselinu listovu...Myslis,ze to je ine ako ta druha?

https://www.najlekaren.eu/kyselina-listova-800-...

marlent
5. máj 2022

Ahoj mam to iste...mam uz 4.5 rocneho chlapceka zdravy ale v tehotenstve boli problemy, neustale krvacanie.
Otehotniet sa mu vsak podarilo na prvy sup

tessa2299
5. máj 2022

Femibion je komplex vitaminov. Je tam uz aj ta nastiepena kys. listova. Femibion 1 je pri snazeni sa a tusim ze do 13tt. Potom sa prechadza na femibion 2 a femibion 3 je pre dojciace zeny. Skus si vypytat. Mozno ti preventivne predpisu. Ale skor sa to predpisuje pri ivf.

marianarem
5. máj 2022

To je prave ta synteticka forma, ktora nam moze skodit. Od tej istej firmy je aj Methyl Folate a to je to, co treba brat:
https://sk.iherb.com/pr/now-foods-methyl-folate...
Vo Femibione je aktivny folat (metylfolat), ale okrem neho aj synteticka kyselina listova, aspon tak som sa docitala v zlozeni. Radsej by som nebrala ani ten.

tessa2299
5. máj 2022

@marianarem to uz je na kazdom co bude uzivat.
Skor by som povedala, ze v inych liekoch je este viac sraciek ako v tom femibione. Predsa csetky lieky su chemia. Nie som farmaceut aby som studovala obsah latok v danom pripravku. Len pisem, co mi pisalo viac zien, ze doporucuju femibon, ze tam je uz nadstiepena kys. listova. Su to zeny, ktore uz maju zopar ivf cyklov za sebou a vysetrenia a rady od odbornikov.

marianarem
5. máj 2022

@tessa2299 Ano, je v nom ten metafolin, co je ta aktivna forma folatu a potom aj klasicka kyselina listova. Tam nejde o to, ze je synteticka, organizmus bez MTHFR mutacie alebo s heterizygotnou formou tejto mutacie si s tym poradi. Ale MTHFR homozygot uz trochu tazsie, nevie ju poriadne stiepit a skor moze skodit, takze lepsie ju vobec neprijimat.

tessa2299
6. máj 2022

@marianarem ale prijimat uz v nadstiepenej forme. Radsej spravit nieco navyse ako nic. 🙂

autor
6. máj 2022

@marianarem to vazne? :o Takze sa rok napchavam niecim co mi je na nic? Toto mi ziaden lekar nepovedal,ze treba brat iny druh kyseliny listovej. Zatial naozaj kazdy len mavol rukou, ze to nic nie je :D

marianarem
6. máj 2022

No ja som si nieco o tejto mutacii nastudovala sama. V principe ide o to, ze v tele je jeden enzym, metylentetrahydrofolat reduktaza (MTHFR), ktory sa podiela na rozklade folatu (vitaminu B9) na dalsie zlozky. Konkretne po posobeni MTHFR vznikne 5-metyltetrahydrofolat (aktiivny folat, metylfolat), ktory sa bezne vyskytuje aj v strave a je to to, co vlastne nase telo potrebuje. Enzym MTHFR pri mutaciach, ake mame my, niezeby nebol vobec funkcny, ale je termolabilny a pri teplote ludskeho tela ma dost znizenu ucinnost. Mame skratka tento enzym trochu zle navrhnuty. U niekoho to sposobuje problemy, ine telo to nejako vykompenzuje, ale moze mat problem v zatazi a tehotenstve, niekto nemusiat problem vobec. Lekari mavaju rukou, lebo je to caste a nie kazdy ma do oci bijuce problemy z toho.

autor
6. máj 2022

@marianarem dakujem za vysvetlenie 🙂 uz si v tom skoro profik :D

butterfly333
8. máj 2022

Ta kyselina listova tuším nieje folat musíš nie čistú kyselinu listovu ale folat napr femibion alebo pragnafolin a určite by ti mali dat fraxik tiež mam tuto mutáciu a picham si fraxik 0,4

dejna_
9. máj 2022

Ja by som trvala na liekoch na riedenie krvi aspoň do 16 ty. Niekedy nemusí byť odhalená záväzná mutácia žiadna a aj tak to môže spôsobovať šarapatu ..mám inú mutáciu gpIIIA heterozygot a tiež jeden lekár mávne tukov že to s potratmu nesúvisí a druhý lekár povie že anopyrin celé tehotenstvo ku koncu clexan a tretí povie že preventívne clexan celé tehotenstvo..tak si vyber ..nakoniec si picham clexan aj keď krv mám skoro v poriadku a podarilo sa prekonať 12 aj 16 tt ( také kritické)
Pri tvojej mutácií je to skôr o tej kyseline listovej ale ja by som trvala aj na preventívnej liečbe clexanom či fraxaparinom...môže to ho predpísať aj gynekológ..ak to tvoj riešiť nechce našla by som iného čo s tým problém nemá.

autor
9. máj 2022

@dejna_ ak otehotniem,tak na tom budem urcite trvat. platim si sukromnu gynekologicku,tak hadam mi s tym nebude robit problem, lebo v dnesnej dobe je naozaj mozne vsetko :/

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre