Trombofilný stav a tehotenstvo
ahojte, ma niektora z vas podobny problem?
Som po 2 MA (vzdy do 8tt) absolvovala som vsetky mozne vysetrenia..a jedine co mi nasli tak na hematologii vrodeny trombofilny stav mutacia FII G20210A . A opakovane zvyseny d-dimer (nezistilo sa vsak doteraz preco)
Prva hematologicka mi odporucila od potvr. tehotenstva si preventivne pichat fraxiparine/clexane v nizkej davke tusim 0,3....gynekolog, geneticka a aj imunologicka mala v podstate rovnaky nazor.
O par mesiacov neskôr som isla znova na kontrolu na hematologiu ale tentoraz inde (nasla som si novu dr) tiez odp.pichat si po potvrd. tehotenstva injekcie na riedenie krvi ale podla nej tie potraty neboli kvoli mutacii...bola som u nej pred mesiacom na kontrolnom odbere po pol roku ...a teraz ked som sa jej pytala ako postupovat teda v pripade tehotenstva tak povedala ze staci Anopyrin 100mg 1 x denne od zac.tehotenstva....ze injekcie netreba...nechapem..
a D-dimer bol na hodnete 4,39...a vraj ten si nemam vsimat..
neviem co mam robit.. planujeme dalsie babatko ale bojim sa..nechcem to zazit uz 3x :(
@13lucia17 fotku nezobrazuje😊
Určite by som este skusila ineho hematologa...neviem odkial ste ale dr Hrudova napriklad je topka v obore
@floki1994 som z BA
@floki1994 no ak mi to tato aktualna neda asi budem musiet,
Ahoj no ako si dopadla pýtala si sa nato?baby a otázka ste tu niektoré ktoré máte trombofilny stav užívate anopirin a uzrogestanom naraz?
@13lucia17 pytala, moja hematologicka mi ich zjavne teda nepredpise, lebo podla nej postacuje anopyrin 100, gynekologicka sa do toho nechce miesat pretoze je to v rukach hematologa....a ja mozem len dufam, verit a modlit sa ze ten anopyrin naozaj staci :( :( :(
@13lucia17 no v podstate teraz mam ja len progesteron 400mg raz denne a ten anopyrin a tiez mam obavy kedze mam trombofilny stav :/
Tebe nechcú predpísať fraxiparim či ten utrogestanom?
@13lucia17 fraxiparin/clexane nechcu predpisat
@13lucia17 uz som zacala hladat aj novu hematologicku, len dufam ze dovtedy nebude neskoro :/
@13lucia17 ale tak mozno mi naoazj v mojom pripade staci ten anopyrin, ale nejde mi do hlavy preco iny hematolog by mi ho nasadil a tato moja aktualna nie. A pritom mi povedala ze to je bezna kombinacia anopyrin+fraxiparine ale mne to proste neda....
No ja mám dva krát denne uttogestamom 200mg anopirin jednu tabletku a 30 idem na kontrolu gynekológovi a ak bude všetko by mi mal dať fraxiparim ale či ostane anopirin uvdidme dám vedieť a tebe sa ten vrodeny trombofilny stav kedy prejavil prvý krát?
@13lucia17 mne sa neprejavil nikdy, teda az po druhom potrate sa na to prislo ked ma poslali na vysetrenia, ale mam to zdedene po ocinovi on ma tu istu mutaciu, ale inak v beznom zivote mimo tehotenstva som nikdy nemala ziadne problemy a tebe ako?
Ja som síce potrat nezažila, ale trombofilny stav mi zistili pred tehotenstvom kvôli sestrinym potratom. Keďže som otehotnela po hormonálnej liečbe, posielali ma na rôzne vyšetrenia. Od začiatku som bola len na anopyrine. Keď sa mi výsledky krvi začali zhoršovať, nasadili mi fraxi až do pôrodu.
Mne raz 2014 fajčenie a antikoncepcia naraz odvtedy nie áni keď som bola tehotná 2018 malý ma 5 rokov takže som taká kludna že si nemyslím že by sa prejavila a sami si povecme že máme ju od narodenia a nidky smw nerieisli aké lieky jeme ale tebe by podľa mňa malý dať inekcie aj keď mám kamarátku na henatologi jej kázali dať inekcie gynekológ nie
@javiemneviem a prečo sa ti zhoršovali brala si ešte niečo okrem anopirinu?
@javiemneviem ahoj a aku mas mutaciu? ak vies? 🙂
@13lucia17 no ja by som bola popravde viac pokojna keby tie injecie mam co i len v najnizsej davke, len kto mi ich predpise? :/
@13lucia17 inak mimo tychto celeho...tebe uz byva zle? resp. neviem ci som spravne zaregistrovala si v 6tt? uz si bola na sone alebo ta to este len caka? ja idem prvy krat skoro az o 3 tyzdne...nekonecne dlha doba :/
No snáď ti nepoviem hlúposť. Nazývajú to homozygot tuším? Alebo heterozygot. Jedno z toho. V prvom tehu sa to prejavilo, preto som brala lieky. Aktuálne som tehotná druhýkrát. Od začiatku tehotenstva som mala výsledky krvi v poriadku a lieky mi nenasadili zatiaľ ziadne. Som už v 30tt. Chodím na kontrolu krvi k hematologicke každé 4 týždne. Po prvom pôrode som prišla o obrovské množstvo krvi. Preto možno hematolog nechce vždy nasadiť injekcie pokiaľ to nie je nutne. Teda moja hematologicka tvrdí, že ak by mi na moje aktuálne výsledky nasadili anopyrin, tehotenstvo by mohlo skončiť mojim spontannym vykrvácanim. Takže nasadiť lieky do istoty určite nemôžu. Pred pôrodom mi ale určite predpisu fraxik.
Bola som prvý krát týždeň dozadu na potvrdenie a idem 30 tan by už mala byt akcia srdiečka je mi pred tým 3 potratí mi tak mebolo ale nechuti mi káva a to mi nechutila áni pri malom
@javiemneviem no homozygot je ten "horsi" tam je vacsie riziko zrazenin, ja mam nastastie "len" heterozygot . ono este je rozdiel ci je to leiden alebo tie menej zavazne mutacie, Teda pochopila som spravne ze pri provom tehotenstve si bola len na anopyrine od zaciatku?
a ak sa mozem spytat kde chodis na hematologiu? (ja len ze ci niesi nahodou z BA)
@13lucia17 mne praveze stale chuti kava...teda mne este dokopy nic neni, uz sa aj zacinam obavat ci to je ok :/ kedy ti zacalo byt cca zle?
@javiemneviem tak to je fajn aj ja mám jedno stoho ja to volám vrodeny trombofilny stav ale mne nasadili aj uztogestamom skrz 3 krát potrat a aj anopirim

Ano