Trombofilný stav a tehotenstvo
ahojte, ma niektora z vas podobny problem?
Som po 2 MA (vzdy do 8tt) absolvovala som vsetky mozne vysetrenia..a jedine co mi nasli tak na hematologii vrodeny trombofilny stav mutacia FII G20210A . A opakovane zvyseny d-dimer (nezistilo sa vsak doteraz preco)
Prva hematologicka mi odporucila od potvr. tehotenstva si preventivne pichat fraxiparine/clexane v nizkej davke tusim 0,3....gynekolog, geneticka a aj imunologicka mala v podstate rovnaky nazor.
O par mesiacov neskôr som isla znova na kontrolu na hematologiu ale tentoraz inde (nasla som si novu dr) tiez odp.pichat si po potvrd. tehotenstva injekcie na riedenie krvi ale podla nej tie potraty neboli kvoli mutacii...bola som u nej pred mesiacom na kontrolnom odbere po pol roku ...a teraz ked som sa jej pytala ako postupovat teda v pripade tehotenstva tak povedala ze staci Anopyrin 100mg 1 x denne od zac.tehotenstva....ze injekcie netreba...nechapem..
a D-dimer bol na hodnete 4,39...a vraj ten si nemam vsimat..
neviem co mam robit.. planujeme dalsie babatko ale bojim sa..nechcem to zazit uz 3x :(
Ahoj aj ja mám heterozygot trombofilia f ii g20210a
Ja ráno
@13lucia17 tak to mame teda to iste
@13lucia17 +teda ja mam este zvyseny antifosfolidovy syndrom na ktory zevraj zabera prave anopyrin (fraxiparin nie)
Ahoj máš taký istý voredny stav ako ja ja mám tiež zatiaľ len anopirin
A ty si teraz tehotná áno chápem dobre?
@13lucia17 ano 4+2 tt dnes som
@13lucia17 toto presne mam v poslednej sprave:
"vrodeny trombofilny stav:heterozygotna mutacia FII G20210A zatial asymptomaticka
deficit FXII 22,9-24% klinicky nezávazny (môze sposobovat predlzenie aPTT)
lupusovy inhibitor v nizkom titri, pozitivita non- criteria APA typu anti-fosfatidyletanolserin IgG 9/23-2/23, antitrombin screen 2/23,, ostatne antifosfolipidove protilatky su negativne
odp. pri planovani/po potvrdeni gravidity pridat ASA 100mg denne (anopyrin/aspirin) pre pozitivitu non-criteria APA+LA "
Ja hentak ako som napísala a vlastne od 2014 som mala vždy všetko dobre
Som z východného Slovenska. Chodím k hematologicke, ktorá sa vraj špecializuje na tehotné ženy. Odporúčali mi ju v každom CAR (centrum asistovanej reprodukcie) v ktorom som bola. Vieš, ja som to až tak do hĺbky neriešila, nakoľko nemám za sebou chvalabohu skúsenosť s potratom. Pochopila si to správne. V prvom tehu som bola na hematologii ešte pred samotným tehotenstvom, nakoľko mi bola zistená mutácia, bolo mi povedané, že mám volať hneď keď bude tehotenský test pozitívny. Odo dňa čo som mala pozitívny tehotenský test po prvú návštevu hematologie neubehol určite ani týždeň. Bola to vtedy Rýchlovka. Hneď od začiatku mi na základe krvných testov nasadili anopyrin. Ten som brala do cca 30 tt. Potom sa výsledky krvi trošku zhoršili a prešla som teda na injekcie fraxi. Tie som si pichala až do pôrodu. Keďže som rodila sekciou, tak aj dva týždne po nej.
Druhé tehotenstvo prebiehalo rovnako, až nato, že na prvej kontrole mi vyšli dobre výsledky krvi a lieky mi nenasadili. Chodím na pravidelne kontroly. Dokonca mi vychádza kontrola tento týždeň, tak ti môžem dať vedieť, čo mi hematologicka povedala na tejto kontrole. No som už 30tt a zatiaľ bez liekov.
@javiemneviem super keď bez liekov ja mám utrogestanom anopirin od testu lem sa strašne bojím aby som nemala zas trombozu
@13lucia17 a ak sa mozem spytat, ako sa ti ta tromboza prejavila?...
@javiemneviem a ten anopyrin si brala aky silny? tiez 100mg? a inak vsetko bolo ok v tom tehotentve ked si ho uzivala? ja sa aj toho dost obavam kezde viem ze v tehotentve sa moc neodporuca alebo skôr velmi vynimocne lebo aj letak ked som si precitala dost sa bojim aby to babatku neuskodilo :( preto som aj skôr za tie injekcie :( ale zas ano je pravda ze mozno prave len samotne injekcie by mi nezabrali
Ja som nemala ziadne prejavy. Moja sestra niekoľkokrát potratila, až sa prišlo na to, že ma nejakú krvnú mutáciu. Keďže som chodila do CAR, oznámila túto informáciu gynekológom a skrz genetické záležitosti ma hneď posielali na hematologiu. Preto som teda v tehotenstve na hematologiu chodila.
Prejavenie v tehotenstve - vždy mi brali krv. Prejavilo sa to len v krvných výsledkoch. Ak by mi henatologicka krv nebrala, nikdy by som na to neprišla. 🙂
Úprimne poviem, už si nepamätám, akú gramaz som užívala. Tehotenstvo to bolo v roku 2020/21. Ale všetko bolo úplne okej, aj počas tehotenstva aj po ňom. Až nato, že som pri pôrode stratila veľa krvi. V nemocnici mi chceli dať tranfuziu, tu som odmietla, tak ma potom dávala hematologicka dokopy nakoľko som kvôli tomu zostala anemicka. V mojom okoli anopiryn berie veľa žien. Malý sa narodil zdravý a úplne v poriadku - apgar 10. Pekne priberal, rástol. Ma 2 a pól roka a hovorí plynule vety. Je to múdry, živý, veselý chlapček. Zdravotne je tiež okej. Nebála by som sa toho. 🙂
@13lucia17 moja sestra tiež brala aj ten utrogestan aj anopiryn. Vynosila dve zdravé detičky a tiež si predtým prešla potratmi. 🙂
@javiemneviem a sestra brala iba anopyrin na tie mutacie? Ci aj injekcie?
@javiemneviem ale som uz kludnejsia kedze moze byt OK tehotenstvo iba s anopyrinom alebo dokonca bez liekov ked je krv sledovana a je ok🙏🙏🙏
@javiemneviem ďakujem už som aj ja kludnesjia ak bude pondelok všetko ok budem v 9 týždni nasadí mi doktor ešte asi fraxiparim a presne nemusí sa to prejaviť mojej mamine to zistili iba skrz mňa a neprejavilo sa jej to a porodila dve zdravé deti jedno som ja 😃takže prečo by so mala dostať teraz trombozu Jaj baby psychika robí iné veci
@13lucia17 Sestra brala aj utrogestan… ale kým jej na to prišli mala za sebou už 4 potraty. V prvom úspešnom tehotenstve začala len na anopirine, ale veľmi rýchlo jej nasadili aj ten druhý liek. Dôvod by som sa musela opýtať jej. Mala rovnaké obavy ako vy. Je to v poriadku, že sa bojíte. Ked ste ale presvedčené, že máte dobre lekárky, tak treba veriť im. Určite si nechať krv kontrolovať pravidelne. Chodiť na všetky vyšetrenia, ale samozrejme, že to môže byt okej. Je určite veľa žien, ktoré majú podobne mutácie, potrat nezažili, v tehotenstve sa to neprejavilo a ani o tom nevedia. Držím vám silno palce 🙂
@javiemneviem ďakujeme. Veľmi pekne no ja mám anopirin utrogestanom vitamín d plus magnerot kysleinu 🙈jak babka niaka ale keď ma pomôcť budem brat všetko….a sestre dali asi ten utrogestanom
@javiemneviem cize sestra brala utrogestan+anopyrin v tom uspesnom tehotenstve....ale fraxiparin teda nie?
@13lucia17 no ja podobne, anopyrin, progesteron - to je asi to iste ako utrogestan? asi...., potom femibion 1, magnerot,..cize tiez dost v predch.tehotenstvach kt.neskoncili dobre som brala len tie tehotenske multivitaminy nic ine
Baby ona sama už presne nevie. Deti ma 5 a 3 rocne. Syn nemá ani 2 roky a ja už si všetko tiež nepamätám z tehotenstva. Rada by som vám dala viac info, ale neviem. Mrzi ma to.
@javiemneviem pohode nevadi hlavne nech nám všetko dopadne dobre veď lekári by nám nedávali niečo čo nemôžeme
@13lucia17 a ak sa mozem este spytat tebe po 9tt chcu vlasne preco nasadit ten fraxi? Iba aby sa nahodou tebe neprejavila tromboza alebo kvoli ochrane babatka?
No ja som ho mala vždy nasadení keď som bola tehotná s malym a aj 3 krát potrat že teda či to je preto ale nebolo ani skrz zrátaniu krvy neviem ako to bude stym keď mám aj ten anopirin ale uvdidm pondleok ak bdue všetko ok
@13lucia17 drzim palce nech je vsetko ok, no ja prva kontrola az 13.11.😭
@13lucia17 cize budes uzivat anopyrin+fraxiparin? Alebo sa vlasne len rozhodne,ak dobre rozumiem😊

@13lucia17 a ten anopyrin to mas kolko mg? 100mg? ci slabsi? a uzivas kedy pocas dna? ja vecer neviem co to je tak ok