Túžba po zdravom dieťati v neharmonickom vzťahu
Zdravím. Riesim choulostivu otázku. Mám syna s PAS a lahsou MR. Čaka ho speciálna školka, potom chránene byvanie, chránena dielna? Možno, ked bude velmi šikovný, vyučny list. Škoda, cakala som vysokoškolaka. Budem mat 41 rokov, s manželom vztah nie úplne harmonický. Rozvod nie je na spadnutie, ale nie je bez problémov. A dalšie dieta. Ak by bol syn zdravý, tak rozhodne nie. Ale syn zdravý nie je, je to velmi deprimujuce, mat len jedno dieta a zrovna autistu. Nebude nikdy mat normalny život. A velmi tuzime si užit život so zdravym dietatom. Chodíme na vsetky možné generické vyšetrenia, nic sa nenašlo. Syn bol na magnetickej rezonancii mozgu v narkóze a nenašla sa neurovyvojova porucha. Asi to bolo sposobnene porodom, si myslíme. Akutna sekcia 5 minut po 12, syn celý fialový, stlačený v úzkych cestách. Meriam 155 cm, som drobná a chudá, moja mama mala vsetky porody sekciou tiez, máme to v rode. Druhý porod by sa pokojne zaplatila akakolvek ciastka za plánovánu sekciu, ziadne pokusy. Len trochu mna trápi, či je rozumné a morálne voci tomu maličkému doviest ho do takého vztahu? Tieto Vianoce som bola chora, aj horucky a manžel to nezvládal. Nutil mna upratovat, aj v bolestiach, lebo povedal. Ale je tu tužba mat zdravé dieta, ale to asi ten, kto má zdravé deti nepochopí.
Ja neviem ale vo vašej rodine nie ste zdraví asi ani jeden. Dieťa oficiálne, muž ti povie nech skapeš a ty ho ďalej budeš obhajovať a rozmýšľať nad ďalším dieťaťom keď jedno nezvládate.
Ja som dospela AS a deti mam NT- zdrave teda, ale mne Tvoj muz pride ako AS , ze ma znaky PAS. Podla mna to mate v rodine a ide to od muza, pozri sa na 4 generacie do jeho rodiny a tiez bratranci/ seternice a toto okolo a uvidis co mas doma. Lebo tie jeho bury mi pridu take velmi ciernobiele.
Ďalšie dieťa určite nie. Určite nie do tohto vzťahu ani žene s tvojim myslenim. Autista môže mať normálny život záleží na tom ako sa mu venujete. Už mu plánuješ budúcnosť ako veštica. Aj keby nemal pas nemusela si mať doma vysokoškoláka možno by sa na školu nedostal alebo ist nechcel. Celé tvoje myslenie to ako všetko opisujes vás vzťah no nie nemajte ďalšie dieťa. Náhodou nebude dokonale a čo potom? Skus sa popozerať na FB po stránkach a Oz čo sa venujú autizmu. Zisti ako s ním pracovať. Nehladaj príčinu nezistuj kde sa to zaseklo zisti ako sa mu venovať tak aby dokázal s tým aký je fungovať žiť tak ako to on zvlada. Na chránené bývanie sa nespoliehaj ani chránené dielne je ich málo ak vôbec. Ak teda nie si v zahraničí. A tvoje dieťa je zdravé. Len je iné. Nerob si druhé kým si k tomuto nenájdeš cestu. Hľadaj v čom je výnimočné čo dokáže a to podporuj. Tiež autisti su vnímavý a citlivý premýšľala si nad tým ako sa cíti keď vás vzťah s partnerom nie je v poriadku? Partner ho prijal? Či tie vyšetrenia boli preto že nevedel pochopiť ako je možné že má takéto dieťa? Myslím že pozrieť si tie Oz ka prípadne si pohovorit s nejakou inou mamou autistu by ti pomohlo. Určite to nie je ľahké ešte keď máš doma chlapa ktorý ťa nepodporuje a do tejto situácie by som druhé dieťa neriešila. Lebo to si nevieš vopred poistiť ani si ho vyrobiť na 3 d tlačiarni. A keby to bolo bežné dieťa možno by vás to ťahalo ich porovnávať to druhé možno uprednostňovať lebo jedno je zdravé druhé nie. Nájdi si niekde dokument tuším sklenené deti sa to volá?
Ja som dospela AS a deti mam NT- zdrave teda, ale mne Tvoj muz pride ako AS , ze ma znaky PAS. Podla mna to mate v rodine a ide to od muza, pozri sa na 4 generacie do jeho rodiny a tiez bratranci/ seternice a toto okolo a uvidis co mas doma. Lebo tie jeho bury mi pridu take velmi ciernobiele.
@kiki68 čítala som par článkov kde ženy prišli k psychológovi s dieťaťom s pas alebo adhd a zistili že tiež majú niečo také vždy cítili že fungujú inak len sa o tom predtým toľko nehovorilo a nerobili sa diagnostiky dieya bolo divné alebo nevychovane a hotovo
@anonym_autor treba pocitat s tym, ze druhe nemusi byt zdrave.
@kiki68 čítala som par článkov kde ženy prišli k psychológovi s dieťaťom s pas alebo adhd a zistili že tiež majú niečo také vždy cítili že fungujú inak len sa o tom predtým toľko nehovorilo a nerobili sa diagnostiky dieya bolo divné alebo nevychovane a hotovo
@sova7 u nas to maju v rodine viaceri, len nemaju ofiko dg, ale ide to jasne cez 3 generacie. Podla mna muzova genetika bola nejak silnejsia, syn vyzera ako jeho kopia a mala je vizualne na mna a svokru a inak komplet svokra povahou. Uplna kopia. Zo mna ma iba nieco vizualne. Ale mozu ich deti a vnucata tiez nieco mat, nevieme ako sa to prenesie
Je pravda, že som chora často. Preto si myslí, že hypochonder alebo simulant. Ale mne bolo fakt zle a u horucky si chystám pomaly funus, to zomieram
Však jeho otec povedal, že teraz je choroby vsade vela, no nieco som dakde chytila
Aj pobyt na horách sme preložili o mesiac. Nebola by som schopna dakde odist. Ale kedze je to časté, tak hypochonder. Ale ked sa jemu pred Velkou Nocou zlomilo koleno, tak vsetko bokom, lebo koleno. Potom je chorý niekto iny, je simulant.
@anonym_autor ty žiješ v neustálom strese z muža. Na všetko sama ešte unavená k tomu to všetko znižuje imunitu a si potom náchylná chytiť všetko čo ide okolo. Mať k tomuto mužovi a autistovi ďalšie dieta ked už teraz si takto je o hubu. Nie je to u teba hlavne snaha dať muzovi zdravé dieťa? Potom si v skutočne chorom vzťahu.
@anonym_autor dufam ze aj ty coskoro pochopis ze mas dalsie dieta je velmi zly.napad....nezvladnes to proste
@anonym_cbeaf5 manžel sa kasa, ako by si staršieho vzal na starost a ja by som saohla venovat mladšiemu. Že by mi velmi ulahcil. Ale Ked nutil upratovat a že nech aj skapem, ale sporák musí svietit.
@anonym_autor vies co, mame 4 zdrave deti bez diagnoz (tohto typu), cakame piate, ja mam 42 rokov. Ale keby mi raz toto manzel povedal, a este pred detmi, tak nemam s nim ziadne. A ak po prvom, tak tiez nie som s nim. Vy mate byt spolu, drzat spolu ako team, toto nie je ani pre to dieta s PAS zdrave, ba to zhorsuje jeho zdravotny stav. V takomto vztahu je ta uvaha o druhom dietati uplne mimo, aj ked by prve bolo zdrave. Chapem Tvoju tuzbu, ale za mna v tomto pripade nie.
Tak ja budem zrejme teraz veľmi krutá, ale reagujem na to, čo si písala, že niekto z tvojich známych spravil sestru synovi, aby nebol sám. No môj ty kvet. Ja by som napr. toto neurobila potencionálnemu druhému dieťaťu, že mu dám do vienka staršieho súrodenca - autistu. A nech si o mne myslí kto chce čo chce. Mala som tú česť už s viacerými autistami a skláňam sa pred každým rodičom takéhoto dieťaťa, že to zvládajú 24h denne a nie, vedome by som to ďalšiemu dieťaťu neurobila.
A vzhľadom k tvojmu veku je veľmi veľké riziko, že aj to druhé by bolo nejako choré. A hlavne nemáš vôbec ideálne manželstvo, žiadna pomoc od rodiny. Čo sa chceš už načisto zblázniť?
@anonym_cbeaf5 manžel sa kasa, ako by si staršieho vzal na starost a ja by som saohla venovat mladšiemu. Že by mi velmi ulahcil. Ale Ked nutil upratovat a že nech aj skapem, ale sporák musí svietit.
@anonym_autor tomuto chujovi by som neverila ani dobrý deň. Sprava sa k tebe ako k rohozke. A tvoje dieťa nie je choré je zdravé len jeho mozog funguje inak. Aj to či je to spôsobené porodom je otázne. Ale radšej to vezmeš na seba pravda? Len aby manžel nevystrajal. A použiť yraz poškodené ? Prepáč ale toto nie. Nie je poškodené a keby si sa konečne sústredila na to ako ho spoznat a viesť nie len riešiť či on zapadne do vášho štýlu života možno by si bola prekvapená. Vieš čo? Keď som si predstavila že vnímavý citlivý autista bude v starostlivosti tvojho j.....o manžela aj ako ta opatera bude asi vyzerať až mi prebehol mráz po chrbte. Ozaj manžel ťa nebije? On musi byť na teba strašne zly nechcem si predstaviť čo všetko si dovolí keď ti dokáže povedať aby si skapala. Ty si to ani doma nemala ľahké že?
@anonym_autor hľadáš unik pred realitou.. niečo čo ťa urobi šťastnou.. Nemáš v sebe pokoj,druhe dieťa to nevyrieši.
Tak ja budem zrejme teraz veľmi krutá, ale reagujem na to, čo si písala, že niekto z tvojich známych spravil sestru synovi, aby nebol sám. No môj ty kvet. Ja by som napr. toto neurobila potencionálnemu druhému dieťaťu, že mu dám do vienka staršieho súrodenca - autistu. A nech si o mne myslí kto chce čo chce. Mala som tú česť už s viacerými autistami a skláňam sa pred každým rodičom takéhoto dieťaťa, že to zvládajú 24h denne a nie, vedome by som to ďalšiemu dieťaťu neurobila.
A vzhľadom k tvojmu veku je veľmi veľké riziko, že aj to druhé by bolo nejako choré. A hlavne nemáš vôbec ideálne manželstvo, žiadna pomoc od rodiny. Čo sa chceš už načisto zblázniť?
@anonym_14a0e1 o tomto je dokument Ta druhá. O sestre autistky. Hovorí sa im sklenené deti lebo pri tom všetkom čo špeciálny súrodenec vyžaduje ich nie je vidno. A tu ešte autorka chce v podstate zdravé dieťa lebo toto prvé sa im nepodarilo. Aj jej myslenie ma šokuje neviem či už je prepnuta z manžela alebo ma nejaký problém
Ono, mne sa páči, že sme si so synom vytvoriki režim, chodíme na turistiku, plavat, že nemá problém si zmenami, netrpí separačnou úzkostou, že možno druhé dieta (zdravé alebo nie) moze vsetko narušit, ale moze vniest do rodiny živu vodu. Tazko povedat.
@marsmykkok chodíme na všemožné pobyty autistických rodin. Sú tam rodiny, kde je jedno dieta choré a další surodenec, surodenci zdraví. Nikdo tam nie je uprednostnovany, ten mladší zdravý paradoxne tahá staršieho. Každý mi tam druhé dieta odporuca. Jedna kamaratka má tažkeho autistu a o 6 rokov mladsieho zdravého a sice oboch lubi rovnako, s jednym chorým by bola deprimovana. Mladší sa na druhej kolajo necíti, má vyčleneny čas len prenho, dokonca jedno zdravé dieta - sestra autistu sa chce stat asistentkou pre tieto prípady.
@anonym_autor my zdrave deti, kde je súrodenec postihnutý sa volame sklenené deti. Nie je to pravda, ze je to pre zdrave dieta v pohode. Iba sa prisposobi, lebo ine nepozna. Ani ja som nepoznala. A ten rozdiel som pochopila, az ked som mala vlastne zdrave dieta. A je to sakra rozdiel ako som zila ja a ako zije moj syn. Aj ked sme s rodicmi mali aktivity, cestovali ale vsetko sa prispôsobovalo súrodencovi. Teraz mam otca stareho a matku uz nemam. Súrodenca vsak mam. Co myslis? Mozem si zit len tak svoj zivot. Ano zijem ale v podvedomi, mam stale to, ze ked sa uz moj súrodenec nebude vediet o seba postarat, tak ja to budem musiet riesit.
Práve bola u nás svokra a hucala do mna, že druhé dieta musím mat a musím
A musím jej to slubit..dokonca nieco splietala, že ho vynosí ona. Na moje namietky, že o svojom tele si rozhodnem sama, ak dovolí, tak som sebecká, mám srdce z kamena, som chladná a asi syna opustím? Ake opustím, práve naopak, budem tu len prenho celá. Nie, hucala, že som povinná mat druhé.
Je to 50 na 50..a v tehotenstv3 sa to ani neda zistit ..mam 2 deti a obe su pas
A musím jej to slubit..dokonca nieco splietala, že ho vynosí ona. Na moje namietky, že o svojom tele si rozhodnem sama, ak dovolí, tak som sebecká, mám srdce z kamena, som chladná a asi syna opustím? Ake opustím, práve naopak, budem tu len prenho celá. Nie, hucala, že som povinná mat druhé.
@anonym_autor takže ty máš okrem agresívneho debila ešte aj chlapa ktorému riadi život mamička. No gratulujem. Takže kedy idete riešiť to druhé dieťa? Je mi ho už teraz ľúto. Obidvoch. Toto je čisté psycho pato
@anonym_autor “Len trochu mna trápi, či je rozumné a morálne voci tomu maličkému doviest ho do takého vztahu?” - no, nie je to rozumne, keď sa už teda pýtaš.
Kazde dieta si zaslúži milujúcich rodičov a harmonickú rodinu. Vy dvaja harmonickou rodinou teda podľa tvojho opisu nie ste. Už teraz máte problemy a čo si myslíš, že sa situácia ukľudní a začnete žiť na obláčiku, ked k tímu všetkému, čo denne žijete, pribudne starostlivosť o novorodenca/batoľa? Zrátaj si koľko budete mat rokov, keď sa malé narodí - už aj vy budete v inej kondícii ako ste boli pri prvorodenom, fyzickej aj psychickej.
Ťažko tiež predpokladať, ako nového člena rodiny prijme tvoj syn, ktorý zrazu príde o časť pozornosti. Že ho súrodenec nebude “ťahať”, je pri vekovom rozdiele 8-9-alebo 10r (kým by sa narodilo, toľko možno bude mat starší) asi tiež jasné. Čo ak bude mat mladšie ešte vážnejšie diagnózy ako starší syn? Nikto nevieme…
JE ASI V PORIADKU túžiť po zdravom dieťatku (sama mám dieta pred 40 a len vďaka IVF), ale malo by prísť na svet nie ako náplasť na nenaplnené rodičovské plány, či ako “pomocník” pre staršieho súrodenca. A už vôbec nie ako lepidlo na problémový vzťah dospelých. Btw keby mi muž povedal to, čo tvoj tebe, tak skôr uvažujem, že ho vyrazim z domu, nez že s nim skočím pod perinu vyrábať potomka…
@anonym_autor že ho vynosí ona? Pozerá asi veľa tureckých telenoviel 😂😂😂. Nech sa páči, pokojne nech si ho teda vynosí a ty sa potom postaráš 😉. Vtip dňa.
Potrebuje ta k tomu vôbec, či zvažuje že aj vajíčko bude jej? To už tiež premyslela?
@anonym_autor takže ty máš okrem agresívneho debila ešte aj chlapa ktorému riadi život mamička. No gratulujem. Takže kedy idete riešiť to druhé dieťa? Je mi ho už teraz ľúto. Obidvoch. Toto je čisté psycho pato
@sova7 no on si od matky nenechá kecat, to vravela mne. Už som kedysi s typickým mamickarom chodila, to bolo ine psycho. On vždy povie, nejak to bude mami a spraví ako chce. Neviem, preco sa do toho tak obula. Asi že roky idu a posledne šance
@anonym_autor mna by len zaujimalo, ci sa svokra postara, ked to bude vazny stupen autizmu, nie toto, co mate doma, ale napr neverbalny autista s MR a to tazkym stupnom, take to, ze ked sa nieco zmeni, tak mas 2 dni peklo. Uz vidim ako sa bude 24 hod starat. Lebo autizmus nevidis. Poznam rodiny, kde druhe dieta je ok a poznam aj tie, kde druhe je este tazsie postihnute a este je tam aj napr epilepsia
@sova7 no on si od matky nenechá kecat, to vravela mne. Už som kedysi s typickým mamickarom chodila, to bolo ine psycho. On vždy povie, nejak to bude mami a spraví ako chce. Neviem, preco sa do toho tak obula. Asi že roky idu a posledne šance
@anonym_autor aj toto je dobre psycho. Co je jej do toho koľko detí budete mať? Pomaha ti s niečím? Muž má súrodencov?
@anonym_autor vek 41 uz by si mala zrejme 42 a to sa mi zdá dosť. Moze sa stat ze aj druhé dietatko bude mat problém a co ak by si s dvoma ostala sama?
@anonym_16dd2e no, to co robí tvoj muž, to ja tiez. Hlavne turistika, tu syn miluje. Nastastie som na nej závislá, hory a lesy, to je moje. Ovšem vsetky OCR, lekarov, vyšetrenia, hospitalizacie taham ja.
@anonym_autor vidis, ocr atď.....všetko ty, vynasob si to dvoma.......niekedy je najlepšie sa zmieriť so skutočnosťou a zamerať sa na seba, aby si ty mala čas aj pre seba, starať sa o svoje telo aj dušu, či sa chces zničiť?
@anonym_2b8ea2 boli Vianoce, on mal predstavu a ta sa musela naplnit. A cakala sa návšteva.
@anonym_autor muz nie je autista tiez?
@anonym_autor citam toto a myslim, ze tam nie je v poriadku aj ostatna rodina.
mala som ziakov, vsetci traja surodenci mali autizmus. Rozumiem ti, ze tuzis po zdravom dietati, ale je tu vela problemov. Najvacsi je asi tvoj muz. Keby to bol vzorny manzel, poviem ti, chodte do toho. Aj napriek veku, aj napriek diagnoze. Ale problematicke manzelstvo a problematicky manzel.
@pseudomonas87 manžel je o 6 rokov starší. Na namietku, co Ked bude druhé dieta náhodou tiez autista, tak povie, že si nemyslí, a keby náhodou predsa len, tak dvoch zvládneme. Že by to mohla byt ovela horšia forma PAS lebo je autista a autista, s tým nepočíta.
@anonym_autor cize manzel ma 47 rokov, tak to je dost

@anonym_16dd2e no, to co robí tvoj muž, to ja tiez. Hlavne turistika, tu syn miluje. Nastastie som na nej závislá, hory a lesy, to je moje. Ovšem vsetky OCR, lekarov, vyšetrenia, hospitalizacie taham ja.
@anonym_autor to je pekne že ťaháš aj turistiku. Len kým môj je s dcérou na turistike, ja si ľahnem ,alebo oddychujem, alebo som sa kedysi venovala zdravým deťom. Jednoducho ma odbremenil.
my sa pri dcére viac menej striedame. Kým ja idem na bežky - dcéra je doma s ocinkom. O týždeň ide lyžovať manž. - s dcérou do školy idem ja. Nemôže stále ťahať len jeden.
Bez pomoci jeden druhému veľa toho neurobíš.