Úzkosť a plánovanie tehotenstva

lenculienka
2. sep 2021

Ahojte žienky. Prosím o akúkoľvek rozumnú radu. Mám 32 a naozaj už mam načase na babatko 😰 S priateľom nič nesúrime, ale posledný polrok to skúšame a stále sa nič nepodarilo.
Môj ďalší problém je, že už 3 roky trpím ťažkými úzkosťami, ktoré naštartovala otázka: Mať či nemať dieťa? Nakoľko som sa nikdy na to necítila. Velmi ma to skľučovalo.
Teraz, keď už vek bije na poplach, ma skôr trápi otázka: Zvládnem alebo nezvládnem byť matkou s takýmito psychickými problémami? Vysadiť antidepresiva počas tehotenstva by bolo pre mňa neskutočné utrpenie a nebola by som schopná postarať sa ani sama o seba, nieto ešte o dieťa. Cítim sa ako človek strašne slabá a neschopná, že nič nevydržím.
Odmalička som bola veľmi úzkostlivá, no toto už mi komplikuje bežný život.
Strašne sa bojím, že keby aj otehotniem, že sa mi stavy zhorsia.
Co by ste mi poradili. Mam zit tak ako doteraz a zamerať svoj život na niečo iné alebo si urobiť babatko a dúfať?

mauduska
2. sep 2021

Ja by som v takomto stave dieťa určite nemala. Treba dať najprv dokopy seba, až potom priviesť na svet človeka, ktorý je od teba totálne závislý.. Možno keby si zmenila prácu? Prostredie? Dala si nejaký čas pokoj od roboty a len si oddýchla? Našla si hobby čo ťa náplní? Upratala dom, nech sa ti lepšie dýcha? (myslím minimalizovať veci čo máš doma, aby si nebola obklopená vecami, ktoré ti nerobia radosť)... skúsila by som toto, asi by som aj vysadila lieky. Nech si v pohode preto, že si v pohode a nie preto, že di seba niečo pchaš. Mne tiež raz predpísala psychiatrička antidepresiva, ale nevybrala som si ich, odmietla som.

krisbar
2. sep 2021

urcite by som tieto veci prebrala s psychiatrom, pripadne psychoterapeutom. tazko ti my tu budeme radit. samozrejme je to aj o tebe a priatelovi...on si musi byt vedomy toho, ze ta to moze po porode "slahnut" 100nasobne viac ako teraz (ja som bola super stastny clovek ale co so mnou spravili poporodne hormony...no bolo to fest tazke poviem) a musi byt na to pripraveny ti maximalne pomoct. pripadne rodina.
a prebrat s priatelom potencialne aj moznost nematia deti. myslim ,ze v dnesnej dobe je to uz uplne normalna vec , najma ak ste stastni aj bez deti a ak by ti to malo zhorsit tvoj zdravotny stav. mat dieta nie je "must" ale "nice to have".

ailiba
2. sep 2021

@lenculienka každá žena má obavy, alebo skoro každá. Samozrejme vždy sa môže nieco stát, ale taky je život, netreba na to myslieť. Mam kamarátku, ktorá brala antidepresiva a ma zdravé deti. Odporúčala by som psychoterapeuta. Tiež postoj "rýchlo musím mať dieťa" nie je práve ten najlepší. Treba sa o tom rozprávať...
Pravdu povediac, mam jedno dieťatko a myslela som na druhé, ale občas mám pocit, že cítim opäť všetko to pred pôrodom a okolo neho a veľmi sa mi do toho nechce, na druhej strane svojho syna veľmi milujem a to co pri nom zažívam by som nikdy inak nezažila, rozhodne to stalo za to a nevrátila by som ani minutu...

kiki68
2. sep 2021

Prekonzultuj upravu liecby a mozes ist do toho. Samozrejme ten Partner musi davat pozor na zmeny v spravani. Mozes byt uplne bezna mama. Je kopec ludi fungujucich na liekoch. Ked to mas podchytene odbornikom , tak si na tom lepsie ako kopec inych.

mabenn
2. sep 2021

@lenculienka neskusala si nejaku psychoterapiu? Pises, ze uzkosti ti prave zacali pri otazke dietata...je to zvlastne, nenesies si nieco z detstva, rodiny...?

luccija
2. sep 2021

@lenculienka možno máš úzkosť z toho, že sa musíš rozhodnúť nie je to nič nezvyčajné🙂vyvíjas na seba tlak a zároveň si neveríš.Myslis si, že si slabá, lebo berieš AD?či veríš či nie uzķost má veľa ľudí aj úplne zdravé maminy, ktoré nikdy lieky nebrali.Uzkostlivy človek má strach zo všetkého nového nepoznaného...čo, keď ...ja si myslím, že keď vieš aký máš problém si zaliecena nie je sa čoho báť.Jedine, že sa rozhodneš a prijmete fakt, že dieťa nebudeš mať nikdy.Ak vieš, že chces byť mama nikdy nebude vhodný cas

kristianka2255
2. sep 2021

@lenculienka aj ja mam panicku poruchu, uzkosti a depresie ale som stastna ze mam dietatko.a drzi ma nad vodou, prenho sa snazim byt aktivna a ist v pred stale 😇 a ad sa mozu brat aj cez tehotenstvo, niektore su vhodnejsie a ine menej. pokecaj so psychiatrom.

ivangeline
3. sep 2021

Nie je lepsia adopcia,ak si psychicky skutocne na tom tak zle?

domisha02
3. sep 2021

@lenculienka najprv sa daj psychicky do poriadku a potom riešte dieťa. Ja som mala podobný problém nedarilo sa nám kým som sa ja nedala do kopy po psychickej srtanke .urcite to nenechaj tak a rieš to .

lenculienka
autor
3. sep 2021

@mabenn co si mam niesť? Nikdy som nemala k deťom pozitívny vzťah. Vždy mi liezli na nervy 😂

lenculienka
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenculienka
autor
3. sep 2021

@ivangeline a adoptovane dieťa nie je treba vychovávať a starať sa on? 🤔

ivangeline
3. sep 2021

@lenculienka urcite ale tak s tym hadam pocita...len to tehotenstvo a porod a hprmony okolo toho vedia popliest hlavu. Adoptovat si mozu aj napr starsie dieta...

petrina18
9. sep 2021

@lenculienka aj ja mam uzkost aj PP a aj depresiu ale liecim sa a citim sa teraz dobre. Ataky nemám a viem čo mi ich spôsobuje tak sa tomu vyhýbam. Toto nie je prekážka mať babatko, sú už moderné lieky ktoré môžeš brať aj keď si tehotná. Ak sa liečiš ak navštevuješ lekára, psychoterapeuta ak na sebe pracuješ nemaj strach že nedáš materstvo. 🙂 niektoré ti tu radia ale podľa tých rád figu vedia o tejto chorobe ....

lenculienka
autor
9. sep 2021

@petrina18 hej len si predstav ze príde chvíľa keď bude to dieťa chore, keď budu s nim problémy... to hneď u mňa vyvolá uzkost a nikdy sa z nej nedostanem.

petrina18
9. sep 2021

@lenculienka liečiš sa na úzkosť alebo si si ju len sama určila ?

lenculienka
autor
9. sep 2021

@petrina18 ano liečim

petrina18
10. sep 2021

@lenculienka ak sa liecis fakt by som sa nebala 😊🙏

frederika887
24. feb 2023

Neboj, určite sa podarí, niekedy to naozaj chce len ten správny čas a hlavne, keď to človek prestane siliť, sa podarí. U viacerých známych sa mi to potvrdilo. V každom prípade nezabudni brať správne vitamíny, aby tvoje telo vytvorilo, čo najlepšie podmienky pre počatie.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre