V roku 2012 budem maminkou
ahojte maminy, ktoré plánujete byť maminami 2012, ale aj maminy, čo už viete, že budete maminami v 2012. my sme v štádiu príprav a o mesiac začíname naplno snažilkovať a veríme, že budúci rok pribudne k našej lásočke sestrička alebo braček 😉
@backorka neviem. ja už som z toho dilino. kamoška, čo robí na sociálke mi vravela, že to musíš 270 dní platiť a tých 270 dní ti je treba do nástupu na materskú a nie do pôrodu. keďže o materskú žiadaš pri nástupe na materskú a to je 6-8 týždňov pred TP. ale tu na koniku sa toho veľa popísalo. my sme preistotu bábo o pár mesiacov odložili, aby sa potom nestalo, že niekto mi tu napísal, že stačí len toľko a nakoniec peniaze do vzduchu vyhodené. a tiež sa môže stať, že predčasne porodíš a tam už by si to fakt nestihla.
@mima1983 no, lebo ona musí z toho maxima celé platiť, keďže jej nejdú odvody zo zamestnania. len čo ma tak trochu zaseklo, že mi kamoška na sociálke povedala, že mne pre výmer materskej budú rátať celý rok 2011, keďže budem rodiť 2012. a tam že tá materská z maxima sa rátať nebude, lebo platím až od 10.5.2011. že oni zoberú odvody od 1.1.2011 do 9.5.2011 a potom od 10.5.2011 do konca roka, to spriemerujú a z toho budem mať vypočítanú materskú. 😒
@mima1983 ja si platim od 28.6., pri prvom tehu som si zbytočne 8 mesiacov odvadzala maximum, nakoľko sa nám podarilo zamiesiť cca vtedy keď sa sa prihlasila na DNP . malá sa vypýtala na svet o mesiac skôr a k splneniu podmienky 270 dní mi teda chybalo 9dni - tak som nič nedostala. Ale kašlať na to, hlavne že je šuška zdravá. Dúfam, že teraz mi to vrátia - čo je tiež otázne, nakoľko od januara by chceli schváliť zákon.
@jarkova šak presne tohoto sa bojím.... my sme išli na ostro prvý krát teraz v pondelok, cize ak by bolo veeeelikanske šťastie a mala by som max.plodne dni, tak sme mohli niečo poriešiť a teda teraz co? :-/ preto sa bojim toho ,aby sa nestalo to, ze si to budem platit a potom zistim ze mi to nevyjde..... ale zase na druhej strane, mozem to prestat platit, nie? ked zistim ze mi tie dni nevyjdu... hmm?
@jarkova ja som si preto začala platiť už teraz od júna a plánujeme sa snažiť až od januára , ten polrok platiť pre istotu naviac..
preto je dobré začať platiť si aspoň o 3 mesiace skôr ako plánujete otehotnieť..pre istotu..
@martaniana aj ja som toho názoru 😉 preto sme ešte čakali, keď som začala 10.5. platiť. istota je guľomet 🙂 ale ak schvália ozaj ten zákon, tak všetky moje peniaze budú v zadku ☹
@backorka šak aj ja sa bojim aby som to neprešvihla... a aby som to neplatila zbytočne...
@jarkova ok ,tak keby mi to nevychadzalo náaaahodou, tak to mozem zrušit rovno... aspon ze tak 🙂
@martaniana ked mne to nikto doteraz nepovedal a urcite teraz dva či tri mesiaca čakať nebudeme.... aj tak je minimlne šťastie ze sa nam to podarí hned napoprvé či napodruhé.....
@darinkazv a aký to má byť zakon, aké zmeny???
@darinkazv materská sa vyplaca spätne. žiadosti musíš odovzdať dve (tak som to robila pred 3,5 rokmi), jednu ohľadom DNP a druhú ktorú mi vypísala účtovníčka - dávala tam tuším aj mzdy - presne neviem. Keď budeš mať splnených tých 270 dní, tak ti asi zoberú aj obe naraz. Mne vtedy povedala, že stačí doniesť s rodným listom, ale nakoľko som porodila skôr a nesplnila tak 270 dní, dostala som len vyrozumenie že mi materská z DNP vyplacaná nebude.
Ešte ma napadlo, a je tam nejako určené koľko min. a koľko max. musis mat hrubu mzdu aby si si mohla to dobrovolne nemocenske platit??? ci nie?
@saranata podla hlienu by som to urcite nedokazala urcit, to pozorujem skor ako sprievodny jav. Meriam si bazalku, zatial iba druhy cyklus. Prilozila som si niekde do svojho profilu grafy z merania dvoch cyklov, tak ak by si mala cas sa na ne pozriet a pripadne mi napisat svoj nazor, budem velmi rada 🙂
@mima1983 nie. určený je len celkový min. a max. VZ, z ktorého je možné platiť poistenie. min. a max. VZ zo zamestnania nie je. o čo menší VZ máš zo zamestnania, o to viac doplácaš. 😉 a samozrejme, tie celkové VZ sú ako min. a max. čiže ty si nemusíš doplácať do tých 1116,75, ale aj menej. ako ty chceš
@leann245
no mrkla som a cyklus v celku ok, teplotky dobre , len LF máš kratšiu, ak je pod 10 dní tak sa považuje za nedostatočnu, ale musí to byt vo viacerých cykloch, riešila si to zo svojím gynekologom? ak by ti to pretrvavalo vo viacerých cykloch tak to s ním skus riešit...luteálnu fázu cyklu možno predĺžiť podávaním hormónov - progesterónu.
ja mám príklad teraz kratšiu tiež LF ale to je pri dojčení normálne, ale ak je nad 10 dní tak to ešte taký problem nie je, sarapis by mal pomoct aj sa odporuča tak to užívaj aj dalej
na predlzenie by si mohla skusit pit kontryhelovy caj ( 3 cykly po sebe- dva krat denne po dva deci, horuci, nesladeny) a potom este vitamin B6, teda pyridoxin. aspon takto to odporučal lekár mojej kamoške ktorá mala krátku LF, jej to pomohlo predlžit na 12 dní lebo mala bežne 8-9 dní
Dievčatá,tak sa pridávam k Vám-aj ja pevne dúfam,že po 2 nevydarených tehotenstvách sa stanem maminou v roku2012.
babulky, chcela som sa spytat, tie ktore ste uz tehotne, mali ste hned nejake priznaky ze ste " asi tehotne"? myslim skor ako ste si spravili test... 🙂 myslim len par dni po styku, kedy mohlo dojst k otehotneniu.... som zvedavá 😉
@saranata dakujem, si poklad 🙂 uvidim, ako sa to spusti a pojdem to hned riesit s doktorom, dovtedy si kupim caj a pyridoxin. Ja som to s nim este neriesila, ked som bola na konrole po potrate u neho, tak povedal, ze snazit sa mozeme az od augusta a mam prist hned, ako mi test ukaze 2ciarky,lebo ze mi musi co najskor nasadit nejaku liecbu. Akurat neviem, aku. U tohto doktora som len od marca a hned od zaciatku sme riesili len moje tehotenstvo a na druhej navsteve uz potrat. Mozno zistil z tych odobratych hormonov, co mi brali kvoli tehu krv, ze mi naozaj chyba progesteron a preto hovoril o nasadeni nejakej liecby...fakt neviem, vzdy tam ma milion pacientiek a nemam priestor si to v klude ulezat a rozdebatovat s nim. Ozaj, a ako pokracuje tvoje snazenie? 🙂
@leann245 on ti nasadí duphaston na udržanie tehotenstva, dáva sa to aj ženám ktoré maju krátku LF a otehotneju aj ženám po prekonanom potrate.....asi myslel toto, preto máš hned príst lebo ti to hned nasadí.ked u neho budeš tak sa ho pýtaj je to tvoj lekár a mal by mat na teba dostatok času a ak nie tak ho vymen, je vela dobrých lekárov..
ja v pohode, my sme začali minulý mesiac, testujem aj Jonáša, dala som si spravit vypočet zo zvedavosti tak uvidíme, a teraz som 8DC takže ešte čakám , ale tiež mám ako sledujem tak 12 dní LF len to je tým že kojím ,ale beriem to zatial tak že ak to má byt tak to bude , mám dve deti takže žiadna tragedia ak by aj nevyšlo, resp. nemožem sa sťažovat v porovnaní so ženami ktoré deti nemaju a snažia sa ...a nedarí sa im , takže zatial v pohodke 🙂 🙂
Ahojte. chcem sa len vyjadrit k DNP...vela s ada prcitat aj tu nakonikovi v teme DNP alebo napisat do poradne SP, na moje prekvapenie velmirychlo odpovedaju mailom a mate info z prvej ruky...
Plati sa 270 dni do porodu alebo 26 tyzdnov do nastupu na matersku. Zavisi to od toho, ci ste boli nemocensky poistene v poslednych dvoch rokov..ale najlepsie je podla mna sa poradit cez tu poradnu...platit viac je vyhodnejsie, nakolko vam preplatok na vyziadanie vratia...ja si platim od maja tohto roku a ked chcme mat babo bud. rok, bude sa mi ratat materska za rok 2011, cize mi tiez nevyjde uplne najvyssia, lebo som neplatila DNP styri mesiace januar-april,ale stale bude lepsia ako len z platu.
Chcem sa vas opytat, ci si mam robit tehotensky test,ked idem k doktorke presne 24.8., ak som tehotna, tak to vychadza presne na 5 tyzden tehotenstva. Ma vyznam si robit test, ked mi doktorka povie ci som alebo nie na 100percent?
janie80 podla toho co tu citam, tak tiez nad tym rozmyslam..lenze moja doktorka vie, ze na tom pracujeme, preto mi predpisala aj duphaston kvoli cyklu aby som ho mala pravidelny a lepsie sa tak trafili do plodnych dni...a sama mi navrhla ze mam prist v ten termin...nakolko o dva tyzdne na to budem na dovolenke. Chce vraj vylucit mimomaternicove tehotenstvo...takze asi bude dobre urobit test a povedat jej co mi ukazal..bech lepsie vie, ci tam ma vobec co hladat...

@mima1983
@darinkazv ja som minule citala ze staci DNP platit 6 mesiacov pred materskou, ci to je blbost? tiez si to budem chciet platit...