icon

Začatie plánovania bábätka

christine27
28. nov 2016

čaute dievčence,

chcem sa spýtať pár vecí, čo by ste robili na mojom mieste. Sama som trošku zmätené, no potrebujem rady od tých, čo možno tým prešli.
Budem mať 29 rokov, no včera sme sa prvý krát s mm rozprávali o tom, že by sme ,,do toho" mali ísť. Zhodli sme sa v názore, že možno predsa len by bolo skrátka do toho vhupnúť. Sme s mm v takej situácii: máme hypo na byt, mm pracuje - 600 eur mesačne, ja som pracujúca (vyhorená z práce s pracovnou dobou na dobu určitú do konca augusta 2017). Žiaľ, v profesii čo robím som sa nenašla a v návale strachu zo zamestnania som robila aj za 4-5 kolegov pod stresom čo sa na mne podpísalo tak, že nemám imunitu, mám psychické problémy (snažím sa myslieť pozitívne). Prakticky by som chcela sa posunúť ďalej, hľadám si VŠ, ktorá by ma bavila a kt. by som zvládala počas mamičkovských povinností (nerada sedím doma a asi by ma šľahlo nikam nechodiť).
No zároveň som zmätená, lebo mám asi skreslené predstavy o materstve a rodičovstve:
1. úprimne sa priznám, nie som taký ten pravý mamičkovský typ - nezvládla by som len byť s bábom doma, zavretá,
2. bojím sa pôrodu
3. nedokážem o tehotenstve rozprávať - doma sme to mali tabu a ťažko sa mi o tom hovorí a nemôžem sa z toho vykecať aj pred mm (stále sa tomu bránim a aj sa pred ním hanbím)
4. bojím sa, či by sme to finančne zvládli

Žiaľ, neviem, čo robiť, lebo celé je to také zamotané. Tak som navrhla mm, či do toho nevhupnúť a nejako sa uvidí, avšak 5.bod ktorý ma zarába je mm, ktorý sa uspokojí aj so 600 eurami a veľmi ťažko chce riešiť zmenu práce na takú, ktorá ho nebaví...z toho mám strach, či je to potom správne.
Na strane druhej mám pocit, akoby mi ušiel vlak: vravím si, som relatívne zdravá, ale mám vyštudovanú školu, ktorá ma nebaví, nebývam v dome (bývame v byte a mám pocit, že sa tu zbláznim - kvôli mm, lebo on nechce bývať v dome a ani na to nemáme). Mám pocit, že som na to sama. Sama spraviť zmenu.

Trošku som sa rozpísala - ja len nechcem aby to vyznelo, že sa sťažujem, ale som trošku v situácii, kedy mám reálne pocit, že mi vo všetkom ušiel vlak a ja mu len kývam ☹ 😖

Strana
z3
silvike
28. nov 2016

@natalym ďakujem, myslím že najužitočnejší príspevok zatiaľ 😉 áno...dôvera je to správne slovo...😉

klau_sabova
28. nov 2016

tak dotoho "nevhupsni" lebo už len to ako sa o tehotenstve vyjadruješ napovedá otom aká z teba bude mama 🙂 a pochopila som to dobre, že tvoj partner nechce zmeniť prácu, pretože nechce robiť niečo čo ho nebaví ? .... Takže v prvom rade si usporiadaj svoje myslienky a psychiku, a nechoď to riešiť dieťatom, pretože tým bude trpieť jedine to chúďatko. Zaujímalo by ma, čo si robila doteraz, ked ťa škola kt.si vystudovala nijako nenaplnala, a teraz zrazu si chces robit aj VŠ aj dieťa. Rozhodni sa len pre jedno, čo ti je prednejsie. Pretože mať dieťa neznamená že sa ho budeš zbavovať kvoli škole, kvoli skuskam,uceniu a pod. nebude ti potom lúto, že si tomu maličkému nedala všetok čas, čo mu právom prvé 3roky jeho života patrí ? pokial máš muža, mamu, o kt.sisi istá že ti ho vzdy postrazia a budu sa tvojmu dietatu venovať tak ako by si sa mu venovala ty sama, tak nech sa páči, ale urcite neprenaasaj domou na svoje dieťa svetok stres a nervy z ucenia a z toho ked nebudes stíhať. Ja mám 22rokov, mám 3r. dieťa a tiež si plánujem isť urobiť VŠ, lenže moje dieťa už navstevuje škôlku a je šikovné a samostatné už aj v tomto veku, pretoze som sa mu celé 3 roky venovala a učila ho. A teraz mám právo na štúdium a venovať sa popri starostlivosti o svoje dieťa aj o svoje štúdium. A rodičovstvo a materstvo nieje o tom ze sa budeš doma nudiť a sedieť na riti, je to o tom sa venovať, vymyslať hry a zabavu pre tvoje dieťa, zaujimať sa oto čo je správne a zdravé pre jeho vývoj, zaujimať sa o stravu ktoré malé dieťa potrebuje, riešiť potraviny ktore mu pripravíš, čítať a učiť sa ako správne riešiť jeho problemi, správanie, sú rôzne materske centra, centra pre detičky, krúžky pre deticky, plavecke, joga,tancovanie s šatkách, relaxacne masáže pre pokoj a stimuláciu detičiek je toho tolko ze pri svojom druhom dieťati nebudem vedieť čo skôôôr vybrať.. riešim to takto do detailov preto, lebo vacsina matiek, ktore nemaju ani potuchu o detskej vychove, chodia po diskotekach a len kavickuju so svojimi kamoskami a dietatu šupnú rožok do ruky len aby ich neotravovali sa sťažuje ze maju neposlusne a zlé deti, ale vsetko je to len dôsledok toho ako sa im oni samé venujú ! pekny den 🙂

janickacrazy
28. nov 2016

@lusika33 Tak to teda mne nejak nevychádza z tých 600 eur plus 200 RD ešte aj výšku platiť aj hypotéku aj 2 deti, to akože musíte skor čarovať, aby ste vyžili. My máme oveľa vyšší príjem, síce 3 deti, ale aj tak nechápem, ako z toho vyžijete. Ale to bude asi tým, že my máme už staršie deti, takže tým pádom aj vyššie náklady.

lusika33
28. nov 2016

@janickacrazy tak čarovať nie a nepoviem, že si kupujeme všetko, čo sa nám zapáči a už vôbec nepozeráme po značkách a podobne ale dnes je tak veľa možností kúpiť aj za lacnejšie peniaze oblečenie pre seba aj deti a tu na MK obzvlášť a tiež my máme tú výhodu, že v dome si dopestujeme a dochováme, čo potrebuje a do obchodu chodíme len po to, čo doma nie je. Je však pravda, že so staršími deťmi sú aj výdavky väčšie. Teraz máme na starosti len oblečenie a to má mladšie dieťa po staršom a jedlo ale tak to už som spomínala.

p_z
28. nov 2016

@klau_sabova "tak dotoho "nevhupsni" lebo už len to ako sa o tehotenstve vyjadruješ napovedá otom aká z teba bude mama " tak toto je celkom odvážne tvrdenie...

jankalukasova
28. nov 2016

Ja Ti poradím... prečítaj si tu diskusie, kde je žena sama s troma deťmi a prosí tu o použité oblečenie a hračky pre tie deti, prípadne o balík cestovín.. lebo aj to je problém. Muž je v base alebo sa fláka a keď príde domov stlče ich hlava- nehlava, zoberie aj to málo čo majú doma a ide zas fuč...
Ty máš s mužom byt ( ja som s rodičmi bývala celý život v byte.. a nevidím na tom nič tragické..) ak chceš dom, tak pre to niečo urob.
On má prácu... síce nie až tak super platenú ale má.... Ty máš prácu... neznášaš ju... ale máš. Do augusta 2017 je času a času na tom aby si sa poobzerala po inej práci.

Manžel nechce riešiť financie a bývanie?? hmmm... ak by ich nechcel riešiť nejaký čas, ok... ale ak niečo pretrváva 6 rokov, tak dám ultimátum. Prepáč miláčik, riešime to 6 rokov ale takto mi to skrátka nevyhovuje a chcem aby sme s tým niečo urobili. NIe? Nechceš? Dobre, tak zostaň v byte a v práci z ktorej sa nedá uživiť rodina, ale bezomňa.

Si mladá baba... tak sa trošku vzchop... držím Ti place

P.S.: Ak Ti ušiel vlak, tak sa na neho vy...ehm... prestaň mu mávať ako píšeš... a švihaj na letisko!!! 😉

marrie5385
28. nov 2016

Ja poviem len tolko ze kto velmi tuzi po dietati a moze ho aj zo zdravotnej stranky mat tak nehlada dovody. My sme chceli...tiez som mala stresujucu pracu ktora mi isla " na mozgy". Nakoniec som odisla a za kratku dobu sme cakali baby...dokonca sa mi aj medzitym naskytla ina praca v super kolektive,no velmi som si ju neuzila kedze som isla na PN kvoli silnym nevolnostiam. Ale takisto sme pozerali aj na financnu stranku.

Z tvojho prispevku sa mi vsak tiez zda ze este by ste mohli pockat. A ver tomu ze s malickym babatkom nie su vyjazdy jednoduche...nakupy v style "rychlo rychlo bo uz bude hladna" a ked idem sama len nedaleko na nakup tak je to "statny sviatok" ale ani sa ti nebude chcelo odchadzat od vonaveho batozteka 😉 Teda aspon mne sa nechce 😚

janickacrazy
28. nov 2016

@lusika33 Aha, tak potom chápem, my ani nepestujeme ani nechováme, aj ked by sme teoreticky mohli, ale ja na to nie som. A u nás napr. pre najstaršieho syna, ktorý chodí na SŠ len na cestovné a obedy ide 120 eur mesačne. Malé deti, malé výdavky. 😉

klau_sabova
28. nov 2016

@p_z ktorá vyspelá 29 ročná žena pripravená na materstvo sa vyjadruje o dietati a materstve a pod. takouto rečovou formou ? .. toto je slovny preslov 15 ročeho dievčata zo ZŠ.

tutu_1
28. nov 2016

Prioritne by som riešila inú prácu, aby aspoň materská bola 6 mesiacov (veď z čoho chcete platiť aj školu aj hypo aj domácnosť ???) Mamickovsky typ nie som ani ja. Nevadí zvládneš. To nie je žiadna tragédia. Školu môžeš robiť aj na materskej ak si nevieš predstaviť byt doma s dieťaťom, tak škola môže byt spestrenie. I keď neviem ci sa to da stíhať. Pôrodu sa nemusíš báť dnes je veľa zaujímavej literatúry (Michel Odent, Ingeborg Stadellmann, Marie Morgan...) a aj kurzov ci uz predporodnych ( nie tie v pôrodnici) alebo stretnutia na danú tému.
Len keď chceš dieťa a nechceš byt s nim doma nerozumiem tomu načo ho chceš. Ale tak ty vies najlepšie ako to mate.

evittam
28. nov 2016

@tutu_1 Len ťa opravím - MD nie je 6 mesiacov ale 34 týždňov t.j. 8,5 mesiaca.😉
A ja neviem čo furt riešite jej MD - ak by otehotnela do konca augusta 2017 ako má PP tak stále má nárok na MD.

tutu_1
28. nov 2016

@evittam ďakujem za opravu asi som si to zle prečítala. Každopádne asi by som byt autorkou pouvažovala co vlastne chcem, a ako to bude finančne.

missdiva
28. nov 2016

@christine27 myslim, ze v tvojom pripade by som do babatka urcite v tejto chvili nesla. Vasa situacia nie je moc dobra a to ste ziatial iba dvaja :-/. Najskor si vyries novu skolu, pracu a byvanie k tvojej spokojnosti. Nemaj dieta len preto lebo na teba tlaci rodina/okolie. Vychovavat ho budes ty, nie oni. Je to vazne rozhodnutie a musis byt na to ozaj pripravena emocne i financne.
Ak uz teraz vies, ze nedokazes byt doma zavreta s babatkom tak potom budes nestastna. Da sa zit s babatkom aj aktivne, nemusis len sediet doma, mozte chodit s kamoskami a detmi na rozne vylety alebo sa zucastnovat aktivit pre mamicky s babatkami, napr. vela mamiciek chodieva na baby plavanie, no to vsetko nieco stoji. Ked budete mat rozpocet 800eur (600muz+200na dieta) budete musiet z toho zaplatit hypoteku, domacnost, stravu, tvoju skolu a veci pre babatko na zabavu vam uz neostane nic. Budes rada ak nebudete v minuse. Su aj maminy, ktore daju dietatko do jasli/k opatrovatelke no to nie je lacna zalezitost (takze by si musela mat super pracu aby sa ti to oplatilo financne, nehovoriac o tom, ze pre babatko nemozes prist poobede vyhorena lebo ono vyciti ked je clovek nervozny a pochopitelne reaguje na to nekludom/placom a je aj moznost, ze si dietatko nezvykne byt bez teba alebo bude casto chore a budes musiet ostat doma).
Na tvojom mieste by som muza presvedcila na lepsie platenu pracu (ak teda chce v buducnosti deti, ak sa nechce nikam posunut porozmyslala by som nad manzelstvom). Neviem aku skolu mas vystudovanu ale byt tebou hladala by som pracu, ktora ta bude naplnat a zaroven na nu postaci ta VS co uz mas. Ak chces aj tak druhu VS tak by som ju studovala externe alebo individualnym studijnym planom popri novom zamestnani. Potom by som riesila dom (niekomu byt plne vyhovuje, no ja ta chapem tiez by som nechcela byvat s dietatom v byte, ak mas nahodou smolu na susedov nemoze ti ani nic spadnut na zem bez toho aby sa neprisli hned stazovat). Do dietata by som sla az ked budete mat lepsiu pracu, byvanie, ktore vam vyhovuje, vyriesene zasadne otazky vo vztahu a vnutorny pocit stastia/pohody.

Strana
z3