Aké mlieko sa najviac podobá materského mlieku?

Zodpovedané
14. aug 2019

Dobrý deň,

mám 16 mesačnú dcérku a začínam ju pomaly odstavovať. Kojím ju iba večer pred spaním a 1x v noci. Potom ju učím iba na vodičku.

Na večeru jej robievam krupicovú kašu z mlieka z automatu a bez problémov ju zje. Skúšala som jej dať do fľašky prevarené to isté mlieko, 2x potiahne a dosť. To je jedno, či je hladná a či smädná.

Tak som jej skúsila dať moje odsaté do fľašky, ani to nechcela. Aj fľašky som menila. Nepomáha. Dnes som jej z fľašky preliala do hrnčeka a cca 50 ml z neho vypila.

Ako naučím dieťa piť mlieko?

Aké mlieko je vhodné namiesto materského mlieka?

Lekárka mi odporúčala umelé, ale nie som tomu veľmi naklonená.

Koľko mlieka by malo 16 mesačne dieťa denne vypiť?

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

ďakujem za dotaz. Ponúka množstvo častých mýtov a "zbytočností", ktorých sa mamičky nevedomky dopúšťajú.

Predovšetkým je skvelé, že takto dlho dojčíte. Robíte pre svoju dcéru a tiež pre seba len dobre. Dlhodobé kojenie má výhody ako pre imunitný systém dieťaťa, tak pre zdravie mamičky (nižšie riziko osteoporózy, rakoviny prsníka i krčka maternice).

V tomto veku už nie je vôbec nutné dávať fľaštičku. Dieťa je natoľko zrelé, že môže piť z obyčajného hrnčeka či hrnčekov s tzv. náustkom, ktorý normálne tečie, nemusí sať. To je zrejme dôvodom, prečo fľaštičku nechce. Sanie z nej je od sania prsníka veľmi odlišné.

Tiež nemyslím, že je potrebné zavádzať umelé mlieko. Ak dieťa jej pestrú stravu a má dostatok všetkých zložiek, vitamínov, minerálov atď a dobre znáša mliečne výrobky, môžete dávať ako kravské mlieko, tak aj kozie.

Prípadne ako doplnok stravy rastlinné mlieka - ovsené, makové , mandľové. Pozor u dievčat na sójové mlieko, to len v malej miere.

Ohľadom množstva mlieka na deň - to je otázka skôr pre výživového poradcu, ktorým nie som.

Ak to vyhovuje Vám aj dcérke, skúste zostať u jedného večerného dojčenia. Aj v tomto veku má MM svoj zmysel a taký "multivitamín", ktorý jej teraz v MM dávate, už nikdy nebude mať.

Pri tomto večernom kojení - jedení môžete pokojne ešte pár týždňov či mesiacov zostať. Nebojte sa, že by ste bola odkázaná na povinné ukladanie. Deti dokážu bez problémov zaspať aj s oteckom alebo s babičkou.

Krásne dni.


Prajem Vám pekný deň,
Radka Jakubová