icon

Ako odučiť dieťa spať na prsníku?

ivica_v
1. aug 2011

Ahojte, mame takyto problem, nase 3-tyzdenne babo nechce cez den dlhsie spat. Vzdy place a cmula si ruky ako keby malo hlad - dam ho na prsnik - vidno ze pije, po chvili vsak intenzita pitia klesa az malicky zaspi na prsniku. Z casu na cas si este pocucka a po chvili akoze spi - len co ho vsak prelozim do postielky alebo dam na postel a lahnem si k nemu - do 5 minut je hore a zase place ze chce jest. Takto to ide dookola cely den! niekedy nespi dlhsie ako hodinu skoro 10-12 hodin. Podvecer je uz asi tak unaveny a konecne nasyteny ze zaspi aj na 3-4 hodiny, v noci sa naje poriadne tak ako to ma byt a zase zaspi na 2-3 hodiny a nad ranom tiez. A potom, zhruba od 7-8 rano zacina zase cirkus - dookola chce jest, akonahle je na prsniku - spi, atd. Takto fungujeme uz asi tyzden, prve dva tyzdne to bolo v pohode - 2 hod. sme sa trapili kym sa napil ale potom 2-3 hod. v pohode spal. Az ked som zacala kojit v polohe poleziacky - zacali tieto problemy ( cca po dvoch dnoch kojenia poleziacky - mala som bolave bradavky a tato poloha mi najviac vyhovovala ). Teraz kojim posediacky - pouzivam masticku na bradavky takze uz nie su tak bolestive a mozem kojit aj v kresle. Vie mi niekto poradit co by som mala spravit aby sa nam ten rytmus aspon trosku upravil? Dik...

krikina
2. aug 2011

Ahojte, ja mam takyto problem. Mala ma uz 23 mesiacov a zaspava na prsniku. Lenze od isteho casu mi nechce zaspat cez obed, len sa kruti, toci, zacne rozpravat....tak som rozmyslala na tou metodou ¨Kadze dieta sa nauci spat'. Mam vsak strach, ze ja to nezvladnem... Ako viem, ci nie je moc citliva......Uz som skusala dat bdelu do postielky....reve jak o zivot. To nase zaspavanie je ale niekedy fakt unavne....flasa, nakojim (aj 30min) a ona sa potom posadi a odide..mna ide porazit. Vecer tieto problemy zatial nemam. Prosim, poradte

stvura
Odpoveď bola odstránená
krikina
2. aug 2011

@stvura Ona sa pyta spat...respektive ziva aje taka nijaka...ked ju dam kocika, tak zaspi hned

kamilka22
2. aug 2011

baby, ja mam pocit, ze tato tema sa ubera uplne inym smerom, ako by mala. Ved tato tema bola od zaciatku uplne o inom. Ja som syna dojcila rok a pol /v podstate kedy si o mliecko zaziadal/, ale podotykam, ked slo o mlieko. Akonahle sa dojcil skor ako po 2 hodinach, tak mal hroznu koliku - prosto nestihal travit a vcasne kojenie to len zhorsilo. Mamicka, co zalozila temu
@ivica_v mala ale problem, jej dietatko ani nechcelo jest, len potrebovalo jej blizkost. Este ked som bola v porodnici, bola tam skvela laktacna poradkyna a ta mi povedala, ze nemusim automaticky po minimalne 20 minutovom kojeni dietatku pri placi /pokial je prebalene a nema ziaden iny problem/ nukat znova prsnik, mnohokrat staci, ak matka prilozi ruku na hlavku /oblast fontanely/ dietatka, alebo si dietatko k sebe prituli /uz len tlkot srdca a vona matky dokaze zazraky/. A chapem Ivicine obavy. Je narocne mat jedno dietatko stale na prsniku, len aby si pospinkalo, hlavne ked nechceme zanedbavat to prvorodene. Aj toto doverne poznam. Ale mam stastie, moja dcerka je velmi inteligentna, na braceka nikdy neziarlila a moje vysvetlenie, ze v tej chvili sa s nou nemozem hrat plne akceptovala. Ved akonahle bol mladsi spokojny, tak som jej tu "stratu casu" vynahradila. Tiez som energicka, za den stihnem aj milion veci - aj ked som rezignovala od zehlenia vsetkych veci. Radsej precitam starsej rozpravku, alebo vymyslim nejaku hru. Neodsudzujem mamicky, ktore len preto, aby sa mohli venovat obom detom daju mladsiemu cumel. Dojcit sa da aj s nim. Zaroven neberiem myslienky tym matkam, ktore svojim detom cumel nedali - zrejme maju kludnejsie babatko a tak im ho ani netreba, alebo maju len jedno dieta a vtedy sa da zvladnut vsetko.

sashabb
2. aug 2011

@estterka normálne mi prídeš ako fanatička z nejakej sekty 🙄
Ako sorry ale moje dieťa teda od narodenia trpy a neviem čo, pretože kojene nebolo a malo od narodenia hnusnu umelu flašu a umely cumel. Od 9mesiacov prespalo celu noc bez toho aby sa zobudilo, a od roku jedlo bežné jedlá bez problémov.
Bože som to ja ale otrasná matka, že mi dieťa celé dni neviselo na prsniku 😎 ach bože ... povedala by som že si mlada a blba asi tak, a xlucia má vo všetkom pravu. máš JEDNO dieťa a zrejme nemáte žiadne problémy. Ak by si zažila tak by si pochopila.

... hor sa do mňa 😉 ...

ps. mam "rada" takéto "mamičenky" ktore su až prehnane zavisle na kojeni ... nie ich deti, ale ony samé, lebo si tým niečo dokazujú! Chvália sa ktorá dlhšie vydržala a potom sa sťažujú že nevedia dieťa odstaviť ...

estterka
2. aug 2011

@sashabb asi si necitala prispevok od zuzky,ta rovnako ako ty nedojci a pozera sa na to rovnako ako ja 🙂 ja nemam vobec nic proti mamickam co nedojcia🙂

sisanka
2. aug 2011

@estterka to ze sa dieta ktore je dojcene a nepozna dudel neodstavi samo nie je pravda...mne sa starsi syn odstavil sam ked mu zacali ist zuby..v 8. mesiaci uz....

estterka
2. aug 2011

@sisanka to mohol byt problem aj niekde inde..vobec si mu nedavala flasku? ani vodu,caj?

estterka
2. aug 2011

@sashabb a mozno by si sa cudovala,ze problemy aj mame a dost vazne zdravotne,oproti ktorym je ekzem nic. kto nezazije nepochopi a uz vobec nie to,ake je to byt v takej situacii bez rodiny. a dojcenie mojej dcere strasne pomohlo,nielen pri chorobe ale aj pri vsetkych lekarskych vysetreniach,pri niektorych mi dokonca lekari dovolili ju dojcit,aby bola kludna a oni mohli robit svoju pracu.

sisanka
2. aug 2011

@estterka caj ano...ale musela to byt teda veeeelmi velka nahoda ze ked mu sli zuby tak sa odstavil kvoli caju vo flasi ktory pil asi od 2mesiacov cez mini dierocku....

estterka
2. aug 2011

@sisanka nie je to nahoda. prave tieto drobnosti prispievaju k odstaveniu,vas pripad vobec nie je ojedinely. ked mu isli zubky tak sa spojilo viac veci dokopy.

veve39
2. aug 2011

@sashabb asi tak, tie extremy okolo kojenia...ake stelesnene zlo je cumel, ako sa ublizuje dietatu, ako matka uprednostnuje seba, ked sa nestava otrokom dietata - nedajboze aby spalo v postielke, osamotene, s latexovym cumlom....vznika tu novy trend a nova moda supermatiek, vsetky ostatne ktore sa nepodriadia absolutne dietatu su pohodlne, necitlive egoisticke matky....
to ze dieta potrebuje oddychnutu matku, ktora sa mozno potrebuje starat aj o dalsie dieta a vytvarat domov aj pre manzela, to ze aj pre svoje dobro potrebuje ziskavat nejaky rezim (napr.pre zdrave nekazive zubky nie je nocne krmenie-ci uz dojcenie, alebo UM vobec spravne - potvrdi kazdy stomatolog) - su asi len vymysly pohodlnych mam
nech si kazda zavedie sposob starostlivosti aky uzna za vhody, len mozno aj "supermatky" ak v rodine vsetko otrocky podriadia dietatu mozu zistit v neskorsom veku, ze to nebola az taka spravna volba...

estterka
2. aug 2011

@veve39 opakujem sa,ale ja sa vobec necitim ako niekoho otrok. robim len,to co citim a vychutnavam si toto obdobie.som uplne stastna a spokojna,nepochybujem o nicom co robim,ci to robim spravne,lebo pocuvam materinsky instinkt a potreby svojho dietata.skor ta dnesna doba je o tom,ze na toto zabudaju mamicky.
inak som dlhodobo dojcena,aj po nociach a mam zuby ako z reklamy na zubnu pastu 😉

veve39
2. aug 2011

@estterka to ze tvoj chrup je ukazkovy, aj po dlhodobom kojeni je super.
To ze nocne kojenie, ked sa po nom neumyju zubky babu je jednym z faktorov sposobujucich zubny kaz je lekarsky fakt - nebudem ta o tom presviedcat.
Ja ti tvoje nazory neberiem, je fajn ze si to uzivas.
Avsak v diskusii s xluciou si viackrat priamo ci nepriamo (uz neviem, nechce sa mi luskat spatne) spomenula jej pohodlnost - co je z mojho pohladu neuvazena reakcia.
Nikto nema preco hodnotit postup inej mamicky, ak nie je v jej situacii.
Ja tu kategoriu "supermatiek" (nemyslim to v zlom) nezavrhujem, postupujem inak a garantujem ti, ze moje dieta-s cumlikom, v samostatnej postielke, po 8.mes. pre moje zdravotne problemy na UM, v noci nekrmene, je rovnako stastne, lubene, vesele.

sisanka
2. aug 2011

@estterka hm tak teraz mam chrobaka v hlave ako budem postupovat teraz pri druhom... 😀 asi som aj tak uz zlyhala lebo mu davam cumlik...teraz nechcem zas dva roky ho uspavat na rukach 😀 no co uz...tolko deti vyrasta s cumlikmi..ja som ho dokonca mala do 5 rokov a som tu a nic mi nie je 😀

bubulka722
2. aug 2011

@xlucia Nechápem prečo máš takú veľkú potrebu navážať sa do zodpovednejších aj keˇd mladších mamičiek. Myslím, že to nie je o veku ale o cite k svojmu dieťaťu. Na môj vkus nie je nič extrémne a nenormálne na tom čo robí @estterka. Je to ukážková mamička plná citu, zodpovednosti a obetavosti čo v jej veku hodnotím ako naozaj obdivuhodné. Ty si toho nebola schopná nikdy a to nie je naozaj na chválu. Myslím, že si svoje deti vychovávala tak ako to vyhovovalo tebe, nie im. Verím, že dieťa ktorého potreby dokázala matka naplniť je oveľa kľudnejšie, šťastnejšie a lepšie pripravené pre vonkajší svet, pretože cíti v mame vždy nemennú istotu a oporu nech sa deje čokoľvek.

xlucia
2. aug 2011

@zuzanockamt prosim ta neblazni uz. ved to je nonsens kam az zachadzate. ake odkladanie dietata pre pana krala. a kam ho das ked ides do sprchy??? drzis ho na rukach?? sa spamatajte zeny!!!!!!

je mnoho mam ktore nema kto vystriedat cele dni a noci. moj pripad bol taky. co som mala poeticky ako esterka umriet na kresle od hladu??? muz chodil neskoro, maly mal koliky a reval cele mesiace vacsinu dna a od stvrtej poobede min. do pol noci. kvoli speci diete bol takmer vyhradne kojeny skoro do roka. a podla doktorov som v tom mala pokracovat dalsi rok? takmer vyhradne kojit a chradol mi pred ocami...

a esterka ma tu drzost mladej zaby mi povedat a to opakovene, ze som pohodlna??? ja som ukoncenim dojcenia zachranila doslova synovi zivot a sebe zdravie. lebo bol prinuteny jest. presne dva mesiace po tom co som mu podla mnohych dr. "smrtelne" ublizila ukoncenim kojenia sa nestacili divit ako dobre zacal prospievat a napredovat. a tym padom mohol skoro bez problemov absolvovat aj potrebnu operaciu a ostatne veci.
hlavne ze ona EKOLOGICKY koji. a ine zeny koja neekologicky? co maju umele prsia? sa mi nad tou zaslepenostou zastavuje rozum

ani3012
2. aug 2011

@bubulka722 o čo je horšia @xlucia od @estterka ?
o čo je horšia @estterka od @xlucia ?

REŠPEKT BABY REŠPEKT !!!!!!

sashabb
2. aug 2011

@bubulka722 zodpovednejších??? ako prepáč ale toto je trošku odveci písať tu takúto vec! Akože my ostatné čo sme nekojili alebo kojiť nemohli sme nezodpovedné?? alebo menej zodpovedné?? ako prepáč ale si trochu mimo, takýto názor je totálne primitívny!!!

xlucia
2. aug 2011

@bubulka722 nepoznas ma a o moje deti som sa starala prikladne a plnila ich potreby tak netrep voloviny. esterka nema odhad, vsetko berie doslovne a o dva roky tu bude vyplakavat ze sa nevie odstavit dieta. ja som schopna velkej obety. a moje deti vo mne maju skutocnu oporu, drzim svoje slovo, co slubim to dodrzim. mojkame sa casto. starsi spal so mnou 3,5 roka, ale to neznemana ze ho mam dovtedy kojit.
oba porody som mala tazke, po druhom dietati uraz na chrbtici. chovam sa tak, aby deti mali vsetko a ja som sa nezrutila,tak sa uz ku mne nevyjadruj

estterka
2. aug 2011

@xlucia velakrat prave nosenie dietatka v satke pomoze ulavit od kolik,dietatko ma nozicky pod bruskom,je v klbku a rozhybu sa crievka 😔 ekologicke dojcenie znamena aj nepodporovat biznis na detoch-flase,dudle atd. mala si problem,ktory sa dal riesit aj inak,keby sa dostanes k spravnym informaciam. a vyplakavat tu nebudem,odstavovat nebudem nasilu tiez,necham to na malej,kedy sa rozhodne.

jonas17
2. aug 2011

@veve39 tak ja to už môžem porovnať, mám skoro dospelých synov.kojila som ich celé noci, robila som to, čo mi radila mama, lebo lekári, ver tomu, mali úplne iné názory na kojenie, ako dnes, ked si spomeniem, že mi kázali kojiť až po 3hodinách, a to som mala dieťa nosiť na rukách, neviem, kde je tu logika, miesto sttrčenia cicky nosiť dieťa..po nakojení je spokojné, ale radšej nosiť na rukách plačúce...ale ja som chcela o zuboch, moji chalani v noci pili mlieko do vyše roka a dnes ich majú zdravé. tiež si myslím, že mater.mlieko je ľahko stráviteľné, preto sa ho nedá prejesť, skôr bábätko je hladné a kojenie nie je len o nasýtení. a rada budem takou supermatkou, ktorá kojí min.do dvoch rokov a budem sa hrdiť tým, že moja dieťa spí s nami v posteli a nie s cumlom v postieľke...ved počkajte, ked vám deti vyrastú a budete žobroniť o každé objatie a aby si vás pubertiaci vôbec všimli..preto si budem tuľkať bábätko, pokiaľ je maličké a pokiaľ má o to záujem, viem, že to raz skončí a už nikdy sa tieto chvíle nevrátia a už nikdy v živote mu nebude tak dobre, ako pri mame na cicke. ( preboha, bavíte sa tu o ročných deťoch akoby boli polodospelí pubertiaci) a nech sa mi smeje ktorákoľvek nekojaca nervná matka, ktorá nič nestíha, ja stíham tri deti, muža, psov, záhradu, veľký dom a donedávna som mala ešte ležiacu svokru..a dokonca stíham sedieť aj na nete...

xlucia
2. aug 2011

@estterka ja viem ako sa ulavuje od koliky. starsi bol noseny tak ze nepoznal kocik, odmietal v nom byt a ja som to respektovala. mal vsak aj mnostvo inych problemov na ktore sme prisli postupne, tak ma nepoucuj. informacie som mala spravne aj dost, a prax pri detoch mam vyse 15 rokov.

zuzanockamt
2. aug 2011

@xlucia myslim, ze sme uz dost off topic 😀 ... kazda mame svoj styl vychovy, paci sa mi to a budem v tom pokracovat ... a nie, do sprchy ho neberiem 😀 ... vtedy ho strazi MM alebo ho dam do postielky, kde samozrejme mrnci 😝

kaja73
2. aug 2011

baby zbytočne sa tu dotahujete,casto je to aj o babenu-ja mam dvoch synov-prvy sa kojil 2 roky,spal so mnou 10 rokov,bol na mne naveseny do 3 rokov a dnes je to zdrave chalnisko,samostatne aj so zdravym chrupom s ktorym mam nadherny vztah ,druhy syn sa ledva kojil 7m-aj to len za pochodu,sediet som nemohla,spolu sme spali len rok a potom zo dna na den si vybral postielku,dokonca som musel z izby odist,lebo pri mne už spat nevie-vadi mu aj moje pretočenie na posteli,takže už od 12m je sam v izbe.Na mne nikdy nevisel ako starsi syn ,ludi sa neboji, s každym je kamart-to prvy syn dodnes nie je.Oboch milujem nadovsetko a každy je pritom iny a oni sami si po mne vyžiadali uplne iny pristup.Oba pristupy bolo podla mna OK,aj ked bolo uplne ine.

veve39
2. aug 2011

@jonas17 to su argumenty...moje deti boli v noci kojene a maju zdrave zuby...aj tu na fore je stomatolog, tak sa trebars opytajte jeho - nocne krmenie v case ked uz ma babo zuby (je jedno ci kojenie, alebo UM) je rizikovym faktorom zubneho kazu, su to medicinske fakty, najdite si o tom informacie, ci sa popytajte detskych stomatologov....
vieme ze fajcenie sposobuje rakovinu...cize ak fajcim a nemam rakovinu, je toto tvrdenie blud ?

stvura
Odpoveď bola odstránená
xlucia
2. aug 2011

@zuzanockamt iha do postielky???? no to si ho ale odlozila!!!!!!!
to ho o 30 rokov urcite psychicky totalne odrovna!!!!! ci nie? podla vasej super predstavy.

pre taketo pripady si myslim ze je dobre to kresielko za ktore ma tu esterka ide obesit, lebo na neho mama vidi. mne nemal kto pomoc, starsi silny reflux a v tom vzdy po par minutach vydrzal. no a mozem cestne povedat ze nestradal. kukal sa mna a ked to islo , tak bol zasa na rukach.

zuzanockamt
2. aug 2011

@kaja73 presne, tiez som toho nazoru, ze dieta nam same ukaze, co a ako mame robit ... u nas si nosenie a uspavanie na rukach vybral tiez krpec sam ... inak nezaspal, tak co som mala robit 😀

estterka
2. aug 2011

@veve39 ten stomatolog co tvrdi,ze fluor v paste je neskodny?