icon

Ako 7 mesačnú odučiť od zaspávania na rukách?

lenka0283
7. aug 2011

Ahojte mamicky....mam dcerku,bude mat 7 mesiacov.Bohuzial som si ju naucila zaspavat iba na rukach.Tak si nato zvykla ze uz inak ani nezaspi.Myslite si ze by som ju mohla nejako odnaucit.? Musim ju tak uspavat nielen vecer ale aj cez den ked chodi 2krat denne spavat.Ak ju necham v postielke place uz aj od unavi ale nezaspi,ale ako ju zoberiem na ruky tak uz zatvara ocka.A potom ju 20 minut musim uspavat na rukach.Nechcem ju tam nechat plakat citim sa potom ako zla mama.Mala ste niektora takyto problem?dakujem

estterka
7. aug 2011

v mojom okoli to vidim perfektne..mamicky co su zastankyne citovej vychovy su uplne spokojne,deti su v pohode..ta druha skupina..no,stale ked ich stretnem,stazuju sa,lebo dieta nesplna ich predstavu,lebo nespi vtedy,kedy to chcu rodicia,lebo je malo,malo casto,nespi v postielke,budi sa v noci,place,je narocne atd..

snopkulka
7. aug 2011

@fanta2011 dobrý článok, čítala som už 😉
@saxana123 ANO ANO, vidííííííím, utekaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaj 😀 😀
VYHLASUJEM MIER, zdvíham bielu zástavu 😎 Keby sme naše deti neľúbili, tak by sme podobné "problémy" neriešili, ale prdeli na všetko... každé dieťa je iné, vyžaduje iný prístup a podobne. Lenka chcela poradiť, tak každá napísala svoju skúsenosť... Nie všetky rady z knihy sa dajú doslovne praktizovať v reálnom živote, presne z toho dôvodu, ako som uviedla - každé dieťa je iné. Mne tá kniha pomohla, aspoň dúfam, že sa aspoň niečo zlepší... Ak sa maličký budil v noci každé dve hodiny, niekedy každú hodinu a nevedel sám zaspať, rozhodla som sa metódu vyskúšať... Teraz krásne zaspáva spokojný sám v postieľke... keď sa preberie a začne mrnkať, prídem ho pozrieť, podám cumlík a spinká ďalej. On sa lepšie v noci vyspí a ja tiež - na tom nie je nič sebecké, nehovorím, že sa potrebujem vyvaľovať v posteli 10 hodín denne na úkor dieťaťa, ale pospať si tých 5-6 hodín bez prestávky je na nezaplatenie. Čo si môže dieťa priať viac ako spokojnú maminu? Ak je spokojné aj ono? 😉

benne
7. aug 2011

Čaute baby, ozýva sa "vystresovaná" zástankyňa "hentej" knihy 😅

Dve veci ku knihe, áno, viedla som deti k samostatnému zaspávaniu podla knihy a nie, nešla som do bodky a do písmena podla nej. Matka sa musí spolahnúť na svoj inštinkt.. taký ten "africký"asi - kedže tam deti neplačú, ako som si prečítala. A o spánku som si toho už prečítala odkedy som matkou veľa, kedže som začínala s nespavým dieťaťom. 😉 Moje doterajšie výsledky a pozorovania sú, čítať, skúmať, hľadať.. ale veriť srdcu.. ozaj, deti mi zaspávajú samé 😉

@lenka0283 na tvojom mieste by som najskôr menila polohy, z držania na rukách, v polohe ležmo, tvoje ruky pod nou.. a tak postupne sa oddalovať.. ak aj nebude zaspávať "ukážkovo" v postielke po puse na dobrú noc, tvoj chrbát isto ocení, že pri nej pri zaspávaní už len ležíš..

maximma
7. aug 2011

e
@saxana123 doslovne si napisala, ze kojit dieta tolkokrat za noc mu zatazuje zaludok a ako sa tak vyspi. Preto som ti pisala, ze to dietatku nevadi a moze papat aj niekolkokrat za noc. Tak sa hned nezlosti.

snopkulka
7. aug 2011

@maximma až na to, že to o kojení som napísala ja a nie Saxana 😀

andreac
7. aug 2011

tak skus prechadzku ked sa blizi cas spania, zaspi v kociku a potom nechaj spat vonku s vysielackou na cerstvom vzduchu a rychlo varit... 🙂

maximma
7. aug 2011

saxana123 prepac, prave som to citala, nebol to tvoj prispevok, ospravedlnujem sa, nehnevaj sa 🙂

azarijka
7. aug 2011

ach jo... ja niekedy zasnem nad tym co tu dakedy citam... zase su tu "dokonale" ktore vsetko odsudzuju a ine maminy idu ukamenovat ked nahodou maju iny nazor ako oni.
Koncept kontinua aj Kazde dieta sa vie naucit spat - su to dobre knihy - obe!!! ale treba ich obe brat z rezervou. Nech sa kazdy riadi vnutornym pocitom a nie nejakou knihou ktoru napisal clovek ktoreho ani nepoznate. A ked niekomu vnutorny pocit hovori ze uz dalej takto nevladze a potrebujem s tym spankom dietatka daco spravit, tak nech spravi, nie? jeho vec....
ale tu musia nastupit "spasitelky sveta", ktorych deti su tie najstastnejsie lebo su vychovane v duchu konceptu kontinua..... a ostatne deti su chudence, ziju ako v detskom domov, su vlastne tyrane 😀 😀 😀
kokos sa zobudte s tym opovrhovanim a odsudzovanim 😠 😠 😠

saxana123
7. aug 2011

@maximma nezlostím, žasnem a už začínam pochybovať že viem čo píšem lebo toto je môj príspevok:
saxana123 @snopkulka Aha, tak takto nejak som to robila aj ja no s dvomi rozdielmi. Prvý je ten, že malý nebol kojený, čiže bol závislák na flaške a druhý rozdiel bol ten, že som netušila o tejto knihe ale tiež som k nemu prišla, pohladkala, strčila dudlík a odišla. Trvalo tiež 2 noci kým mu došlo že tudy cesta nevede a tiež to zabralo mne to poradila moja mama, aby som ho za žiadnu cenu nevyberala a nenechala sa manipulovať a tiež na mňa všelijako pozerali moje kamarátky, a čelila som otázkam typu - To ho necháš vyplakať? No ano, v podstate hej. Nepočúvalo sa mi to ľahko ale malo to svoj cieľ a som rada že som nepovolila. Moja mami mi stále opakovala že od plaču ešte nikto neumrel a mala pravdu takže v podstate túto metódu schvaľujem a používala som ju tiež a ani som netušila že sa to nejak volá.

maximma
7. aug 2011

@saxana123 uz som sa ti ospravedlnila

snopkulka
7. aug 2011

@azarijka 😀 😀 😀 😀 mám názor na tvoj názor!!!! Bolo to tu celé zbytočne vyšpičkované.... a aj napriek tomu, že som tu bola hodená do jedného vreca s krkavčími matkami, stojím si za svojim... čo sa týka detí, výchova a pod. je každého osobná záležitosť... nesúď, lebo budeš súdený 🙄 milé dámy...

saxana123
7. aug 2011

@maximma šak ok ok 😀 čo ja budem mudrovať do kojenia keď som nekojila 🤐 ja som iba potvrdila tú teoriu že dve noci je plač a to prosím pekne nie plač ako plač ale plač ako zúrivý rev a potom je ticho a pekne sa spí. a nečítala som ani jednu z tých kníh ale verím tomu že si tam určite maminy nájdu návod ako na to, a aplikácia do praxe je už na nich 😎 každý robí to najlepšie ako vie pre blaho svojich detí a teda to, čo uzná za vhodné. PEACE 😀

saxana123
7. aug 2011

@maximma strašne rýchlo tu baby píšu tak tu tie príspevky skáču neskoro 🙂 viem že si sa mi ospravedlnila šak v pohode, čo ťa mám prísť ešte aj objať? 😀

katy1979
7. aug 2011

@azarijka suhlasim s tebou. kazda sme ina kazda mame ine deti a myslim ze vsetky chceme pre svoje deti to najlepsie a nazory sa lisia to co sa paci mne ci co u nas funguje nemusi fungovat u susedov.ja jednoducho viem ze mi urcite veci trhaju srdce tak ich nerobim. iny by to urobil v presvedceni ze to je to spravne. co je zle a co je dobre tazko povedat

azarijka
7. aug 2011

@snopkulka ved mna strasne vie vytocit ked dakto napise "lutujem tvoje dieta ked ho vychovavas takto a takto..." ved je to tu o tom aby sme si radili a pisali svoje skusenosti a nie o tom ze ked niekto robi nieco inak ako ja tak sa hned do neho obujem.... 🙂

azarijka
7. aug 2011

@katy1979 presne tak 😉

gumimaci
7. aug 2011

Dobry vecer,
mile damy tema sa zvrhava inym smerom... lenka prosila o radu a je na nej co si vyberie... ja mam asi stastie na dieta, ze mi zaspi kdekolvek, ci na rukach, v postielke, autosedacke, nosici, v kociku, na koberci 😅 ... bez placu, bez ucenia a bez nejakej snahy (samozrejme nieje kazdy den sviatok) 🙂 A tiez si myslim, ze tie uzasne a tolko prezentovane svojpomocne prirucky maju byt ako pomocka a nie navod, ktoreho sa musim drzat.

@lenka0283 niekto tu uz pisal, ci nevyskusas pred spankom kocik? Teda ak ti v nom chce byt. ja s malym tak chodievam v case spanku a vonku krasne potiahne 2 hodinky a je spokojny. Okrem toho mi zaberaju vecerne ritualy, okupat, nakrmit, pohrat sa, precitat rozpravku, ukazovat si v obrazkovej knizke, atd... tie si mozes prisposobit.

snopkulka
7. aug 2011

@azarijka mňa to vytočilo tiež, ale..... nebudem urážať nikoho, koho nepoznám.... Viem si predstaviť, že niekto má dieťa "dar Boží", vymodlené a po niekoľko rokoch snaženia a spraví pre neho aj to posledné, vrátane sebaobetovania - OK, to, že s tým nesúhlasím je môj osobný názor a nejdem tu nikomu mrmlať, že sa stal otrokom svojho dieťaťa a neskôr sa mu to vráti.... nie je to moja vec, nestarám sa, bohužiaľ, nie každý vie byť tolerantný a rešpektovať názory iných 🙄

jezibab
7. aug 2011

Moja skúsenosť so zaspávaním staršieho syna - od dvoch mesiacov neznášal kočík, zaspával iba v babyvaku, ale nikdy som to neriešila - bol skrátka stále pri mne, hoci som s ním chodila kade-tade po turistikách, výletoch a brala som ho prakticky všade a vôbec ma to neobmedzovalo. Potreboval pri zaspávaní kľud - obvykle sa to dalo nejako riešiť, niekedy nie, no vydržali sme. A dnes - má dva roky, zaspáva popoludní úplne sám a to absolútne bez plaču a bez toho, aby som ho to učila - skrátka prišiel s týmto nápadom sám, keď dozrel a nabral dostatočnú istotu, že som blízko. Takže taká je moja skúsenosť so zaspávaním dieťatka pri matke. Nikdy som s ním nebojovala, išla by som totiž aj proti sebe. Takže moja rada - neriešiť, ono sa to vyrieši. Nemyslím si, že dieťatko s matkou manipuluje, keď si vyžaduje jej prítomnosť, je to totiž podľa mňa to najdôležitejšie a zároveň najjednoduchšie, čo im môžeme dať. Čas, kedy nás deti takto nástojčivo potrebujú je príiš krátky na to, aby sme si ho nevychutnali. Ja mám tiež množstvo záujmov, ktoré čiastočne museli ísť bokom, ale s tým som rátala, keď som deti plánovala a napĺňa ma pocit, že som tak dôležitá pre tých malých človiečikov, a na svoje záujmy si denne tú hodinku-dve vždy nájdem, takže je to v pohode🙂

abbey1
7. aug 2011

@jezibab Nádherne napísané.Na 100% úhlasím.

tamoulik
7. aug 2011

@snopkulka NIkdy som nenapisala, ze lutujem tvoje dieta, kazda matka svoje dieta miluje, a snazi sa robit to najlepsie, co si mysli v danej chvili. Len niekedy neskor pochopi, ze sa to da aj lepsie. Viem o com hovorim, pri prvom som urobila vela chyb, ktore pri druhom nerobim, a pri tretom to mozno bude este lepsie. To, ze vsetci odbornici tvrdia, ze dieta od 6 mesiaca ma prespat noc som sa pobavila, aki odbornici? Moj starsi neprespi noc, mam ho zato lyncovat? A to , ze dojcene dieta papa aj v noci ho nijako nezatazuje, ale to ta tazko presvecim, ked sa v tomto smere nevzdelavas. Ale ak mas otvorenu mysel, precitaj si ten Koncept Kontinua, mozno ta to posunie niekam dalej a ak nie, tak si len precitas peknu knizku, tam je aj pisane prave o oblubenych plysakoch, perinkach a inych fetisoch deti, ktore sa na danu hracku priputaju, a nevedia bez toho zaspat, lebo sa prave nemozu priputat na svoju matku. A je super, ze mas stastne a usmiate babatko. Ide o to, ze prave vas vzajomny vztah sa moze narusit v dospelosti, v puberte...A este jedna myslienkao cimlikoch, ktoru som nedavno precitala na inom "pro dojciacom fore" , ktore vrelo doporucam http://forum.dojcenie.eu/index.php: Lepsie, ked matka robi cumlik dietatu, ako ked cumlik nahradza matku.

briketa
7. aug 2011

Necitala som celu diskusiu, ale naucit sa to da.
Neviem ci zaspava pri dojceni, ak ano, tak si musis zmenit rezim dojcenia na zobudit sa - najest sa - pohrat sa - spat. Musis dojcit po zobudeni, nie pred spanim.
Dalej kupis dietatu nejaku decku, satocku, handricku nejaky stvorec latky z velmi prijemneho materialnu na tulenie. Dnes uz predavaju kadeco. Ja pouzivam aj dudel.
Zacni posutpne tak, ze ako TI zaspava, zacnes prikladat, satocku ku tvari, aby je tulila tvar. A stale jej ju prikladaj k tvaricke, moje deti sa nou dokonca prekryvaju aj cez oci same. Tak aby si na nu uplne zvykla a maja spojene, ze ked sa bude lickom tulit k satocke, potom sa bude spinkat. No a ku tomu zacnem prikladat dudulik do ust a stale som tam, ked ho vypluje, zase ho zlahka vlozim do pusinky. Postupom casu si zvykne a nebude potrebovat byt na rukach. Ono deti potrebuju cosi, nejaky rytmus na zaspanie. A ja tak mna samu nahradim dudkanim a satockou ktoru si deti drzia a tulia si ju.
S tromi detmi musis mat na vsetko nejaky "trik" lebo ukludnit a uspat treba kazdeho, ale rozkrajat sa nemozem 🙂

lillika
8. aug 2011

@lenkasulovcova ahoj Lenka.prosim,ak by si to mohla poslat aj mne,zachranis mi zivot 🙂 .nasa bambula si mysli,ze spanok nepotrebuje. ☹

vavrovae
8. aug 2011

@zuzanockamt a mozem sa ta opytat jak dlho ti trvalo zaviest mu nejaky rezim...on fakt vydrz spat mozno pol hodinu zase plac a furt na rukach a nevieme co robit. Ale v noci akonahle odbije deviata hodina spinka krasne a budi sa len na papanie kazde tri hodky

sorciera24
8. aug 2011

@vavrovae nie som sice zuzka, ale poviem ti moju skusenost...mesacne mimnko nemoze mat rezim....moj spal presne tak, vacsina deti spi tak malo...ja som to volala !polhodinovky!...proste este v 6-7 mes. spal 3krat denne a len po polhodiny...bolo to o dusu.....no, u nas bol hororo, ze este aj v noci cucal kazdu hodku / 1,5hod. ....na aky taky rezim si zvykol okolo 9 mes. 😉 od mesacneho dietatka nemozes chciet rezim.......musis skusat kadeco, fitlopta, vibracne lehatko, kocik, auto...tak sme fungovali.... 😉

zuzanockamt
8. aug 2011

@vavrovae ja som mu rezim nezavadzala ... vzdy spal a spi, ked je unaveny, ked na nom zbadam unavu, tak ho uspim ... prvy mesiac mi ostaval spat na rukach, ja som si zatial citala a potom som ho nosila v satke ... neskor, ked bol starsi, tak som skusila po uspati na rukach ho polozit na postel, niekedy vydrzal 15 minut, inokedy polhodinu, potom som ho zase vzala na ruky ... ale najlepsie sa vyspal v satke, tam spal v pohode aj 3 hodiny ... dnes zvykne spavat cca 1 hodinu doobeda a 1 hodinu poobede a v noci tak 8-10 hodin ... ale s mnohymi prebudeniami ... ked spim pri nom pocas dna, tak zvykne potiahnut este polhodinku navyse

kocko
8. aug 2011

Aj ja sa pridám ku diskusii. Moja dcérka sa narodila v máji a prišla z nemocnice domov v septembri.
Viete si predstaviť ako tam zaspávala. Napapala sa, prebalila, večer okúpala a ležala v postielke.
Takto to šlo určite celý čas. A bola sama, sestričky sa jej nemohli venovať. Mali na starosti aj iné deti.
Takže si myslím, že po tých skúsenostiach, by už mala zaspávat a prespať celú noc. Ale opak je
pravdou. To, že ked prišla domov, dostala sa do kontaktu so mnou, chcela byť stále so mnou.
Chýbali jej moje dotyky, láskanie a prihováranie. To potrebuje každé dieta. Vôbec sa za to nehanbím,
že mi sme zaspávali spolu vo veľkej posteli. Potrebovala cítiť, že je niekto v noci pri nej. Vyspala som
sa pri nej aj tak.Mala oblúbené knižky a pri nich zaspávala alebo pomáhalo jej iba tak rozprávat. Ked bola
väčšia dokázala zaspať aj sama. Ale hovorím, že dieťa predsa potrebuje mať kontakt s maminkou. 😎

lenka0283
autor
8. aug 2011

no je tu vela nazorov ale asi ju budem nadalej uspavat na rukach lebo viem ze sa tak citi najlepsie a ja chcem pre moju malinku len aby sa citila prijemne a bezpecne...a ak sa tak citi u mna tak ju budem uspavat na rukach...ale dakujem vam za vsetky rady 🙂

mirka7582
8. aug 2011

necitala som celu diskusiu aj ja som mojho maleho uspavala na rukach teraz ked je vedci iba sem tam ked si to ziada 😀 ja vtom nic zle nevidim preto som sa stala matkou aby som si vychutnavala jeho pozornost ked vyrastie tak mi bude luto ze uz ma nebude tak potrebovat ako teraz 😀

gumimaci
8. aug 2011

@vavrovae ak mozem aj ja napisat tak skutocne od mesacneho baba rezim necakaj. Nas krpec nabehol na nejaky rytmus asi po druhom mesiaci ale az tak po mozem povedat ze chodispavat pravidelne