Vývoj reči u dievčat

14. aug 2023

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či je pravda že dievčatá začínajú rozprávať skôr ako chlapci ?
Z každej strany to počúvam, no zatiaľ mi to príde ako nezmysel.
Koľko slov (pripadne akých? ) ovládali vaše dievčatá v 15 mesiacoch ?
Syn mi v tej dobe vedel už toho vedel povedať celkom veľa, vedel aj 2-3 kratučké básničky, dcéra zatiaľ pár základných slov a zvukov (cca 20)
Budem vďačná za vaše skúsenosti a odpovede.

marianarem
14. aug 2023

Tak podla tejto studie to naozaj tak je, ze v priemere su dievcata o nieco sikovnejsie v rozpravani
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC65...

Ale samozrejme to je len priemer. Moj maly v 15m uz tvoril 2slovne vety, hovoril aj 3slabicne slova, slovnu zasobu mal mozno aj 200-300 slov. Basnicky teda este nehovoril. Co mame kamosku rovesnicku, tak ta zacala az neskor.
Na druhej strane ja som vo veku mojho maleho hovorila este lepsie ako on (mame nahravky).
Tvoja dcera je ale uplne v norme.

lauriik
14. aug 2023

Nebude to plosne pravidlo ale u nas moje dcery rozpravali skor a krajsie ako ich bratranci. 🤷🏼‍♀️ Moja mama tiez hovorila, ze ja som rozpravala rychlejsie a lepsie ako moj brat.

autor
14. aug 2023

@marianarem 200 slov ? 😱 wau, to je naozaj neuveriteľné.
Ja sa dcére venujem, čítame knižky, spievame si, všetko jej komentujem. Čo mňa osobne teší je že mi rozumie základné príkaz tipu : ideme papa = donesie topánky, kde máš bábiku? Ide a nájde si ju. Daj dobrotu zvieratku (poviem meno, mame 3) a ona vie za ktorým má ísť a dat mu dobrotku. Ale slová sú naozaj len taky základ, mama, tata, baba, buva, papa, kde je ? Zvuky pár zvieratiek. Vie si pomenovať veci ktorých názov je pre ňu ešte dlhý. Ja osobne sa s ňou dorozumiem ale som jediná 🤦‍♀️🤷‍♀️

marianarem
14. aug 2023

No presne som to nepocitala, ale v 12m som pocitala a uz tam mal okolo 100 slov, takze v 15m mal urcite o dost viac. V reci bol aj je naozaj velmi sikovny, ale zase v tych 15m este nechodil, lebo ho zaujimalo len recnenie 🙂
Ale tvoja dcera je taky standard by som povedala, ta nasa kamoska, co som spominala, vedela v tomto veku este menej. V tych 15m je hlavne dolezite, ci uz vidno, ze rozumie.

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
14. aug 2023

@anetkaadamko učíš ju už aj na nočník? Rozumie tomu? Ja som chcela začať v 18 mesiacoch učiť, ale vychádza nám to na zimu 🤦‍♀️🤦‍♀️

kittykat22
14. aug 2023

rozpravanie je podmienene dozretim urcitych casti mozgu a neda sa urychlit. Vety ako "citaj jej", "rozpravaj sa s nou" su plane fantazie. Pokial s dietatom normalne komunikujes, venujes sa mu, tak neexistuje aby bolo pozadu pre nedostatok podnetov. Ak nerozprava, tak nema dozrete casti ktore potrebuje k vytvoreniu dalsich slov a viet. Formuju sa. Deti ktore neskor rozpravaju maju casto viac vyvinutu analyticko/matematicku cast. Ale samozrejme to nie je vidiet 🙂 pretoze sme vsetci zatazeni na to, co dieta povie.
My sme to riesili s lekarmi, pretoze syn vobec nerozpraval v 3r a nebolo mu rozumiet. Takze sme isli koliesko pediatricka, psychologicka, logopedicka, poradna pre predskolsku dochadzku - no vsetko co si dokazes predstavit. A toto nam tam povedali.

elenita
14. aug 2023

Je to velmi individualne. Mam 3 deti, uplne najskor hovoril syn, po nom dcera - jeho dvojicka, a zatial recovo najslabsie je na tom najmladsia dcerka, hoci sa jej venujem asi najviac 🤷‍♀️

basska_b
14. aug 2023

Aj poradie narodenia ma vplyv. Moja prvorodena velmi rychlo nabalovala slova, uz od roka, my sme od babatka nonstop na nu rozpravali. Druhorodena bola v podstate ticho do 19 mesiacov a potom sa rozbehla

jankaju
14. aug 2023

Mám dve deti. Dievča a chlapca. Do dvoch rokov nepovedali ani slovo, už som myslela, že budú nemí. Potom sa to rozbehlo a dnes sa im ústa nezatvoria. Každé dieťa je iné.

simona20201309
14. aug 2023

@kittykat22 odpadnem.... to odkiaľ si nabrala tieto informácie??? 🙈

Autorka, určite jej veľa čítaj. Nikdy jej nerozvinies slovnú zásobu tak, ako prostrednictvom kníh. To by teraz kityykat poprela všetky štúdie a odporúčania, keď tvrdí taky nezmysel že čítanie kníh je zbytočné....
A ani sa nespoliehaj, ze keď začne neskôr rozpravat bude lepšia v matematike 😆

babulkomale
14. aug 2023

Rozumiet slovam nema s nocnikom absolutne nic spolocne. Suvisi to s uplne inymi castami mozgu a ich dozrievanim.

dadis
14. aug 2023

U nas druhorodena bola sikovnejsia na rec, uz v roku spravne vyslovovala slovo "papuče", a dost dlhe slova skladala, aj ked nie vzdy cisto (svimačik)..v 3 rokoch pekne vyslovovala R, cisto rozpravala. Prvy syn bol ukecany, v roku poznal napr. vsetky znacky aut, ale nerozpraval tak cisto, tiez zamienal slabiky v tazsich slovach (kandenden - volkswagen, kožačik - kolacik, dindinka - mandarinka, nkonkonko - hrozienko), R sa naucil az 5 rokoch. Odplienkovamy bol skor syn, dcera dozrela neskor. Obaja su uz na gymnaziu a su vyborni v matike. Citali sme im vela.

zonjushe
14. aug 2023

U nas dcera zacala rozpravat az po 2,5 roku, syn do 3 rokov nic a potom v priebehu 2 tyzdnov bol na urovni rovesnikov resp. ich aj predbehol..ziadne jedno, dvojslovne pomenovania, rovno suvetia a ostalo mu to dodnes..strasne vela rozprava, ma 8 rokov..

amelia89
14. aug 2023

15-mesacny syn vedel basnicky?😀 Ja tu niekedy citam veci ako z inej galaxie. Alebo teda mam doma marťanov no….

slavomira236
14. aug 2023

Ked porovn syna a dceru syn hovoril skor a krajsie cisto s dcerou mladsou som musela chodit aj k logo. V tomto smere sukovnejsi chlapec co sa tyka chodze pohybu sportu ako bycykel a podobne sikovnejsia dcera ovela vsetko vedela skor a bez strachu. V pohybe je doteraz lepsia odvaznejsia

negymama
14. aug 2023

toto pravidlo ma aj pocetne vynimky 😉😀

Moji synovia hovorili skor a lepsie ako dievcata. Ale malo to aj svoj dovod, prva dcera bola po tazkom porode s kriesenim, vytvorila sa jej cysta v hlave, cvicili sme od 2 mesiacov vojtovku ako prevenciu detskej mozgovej obrny. Dvojrocna mala cca 40-50 kratuckych slov, rozrozpravala sa az po tretom roku, ale potom tak rychlo, ze sa zacala zajakavat. Jazyk nestacil myslienkam v hlave. Dnes je sikovna gymnazistka, ovlada plynule 4 jazyky, z toho dve ako "materinske, otcovske"

Dalsia dcera zase ma aspergera, plus jej bola diagnostikovana receptivna porucha reci - porucha porozumenia. Rozpravala este neskor ako starsia, a to neporozumenie bolo este horsie ako samotne nerozpravanie.

treti a stvrty syn...ti boli fyzicky a psychicky v poriadku, rozpravali dobre, starsi trochu patlal vyslovnost, ale inak sa mu usta nezastavili. Mladsi rozpraval krasne artikulovane s cistym R a od 10 mesiacov uz tvoril vety.

kittykat22
14. aug 2023

@simona20201309 nabrala som to od lekarov moja. Mas to tam napisane, ze nas syn do 3 rokov nerozpraval vobec a chodil na logopediu do 10 rokov. Takze mam o oneskorenom vyvoji reci urcite 100 nasobne viac informacii ako ty. Hovori sa tomu dysfazia. Mozes kludne odpadavat cely rok, kazdy den aj 3x.

mane01
14. aug 2023

Zalezi urcite aj od povahy, niektori chlapci su ukecani viac ako dievcata… a to na zaciatku a aj neskor. U nas naozaj rozpravala dcera skor. Syn v takom veku slova, ukazal, povedal slovo. Dcera uz hovorila v jednoduchych vetach. Ale napr take ‘r’ vedel povedat skor on, uz v 2 rokoch, ona az medzi 2,5-3.

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzanaete
14. aug 2023

@simona20201309 Nemyslim si, ze @kittykat22 zavrhla knihy, ze su zbytocne. Ale pokial dieta nema mozog pripraveny na rozpravanie, tak aj citanie od rana do vecera nic nezmoze. Kolko je deti, co zacnu rozpravat az v 3 rokoch a neznamena to, ze im nebolo citane.

ivangeline
14. aug 2023

Obitraja rovnako ;D ...za mna je to vychovou a komunikaciou s nimi..

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivangeline
14. aug 2023

@zuzanockamt ...preto mi 3 deti rozpravaju.. ;D a velmi rychlo vsetky.. aj my so sestrou sme skoro rozpravali. Dnes aj doktorka chvalila 3r,ze krasne cisto rozprava,aj R. 4r rovnako zacal a zoprava pekne. 2r rovnako zacinal a uz hovori zlozite slova..

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzanaete
14. aug 2023

@ivangeline Zjavne mate v rodine danu sikovnost na rec. Ale prosim nepripisuj si za to velke zasluhy. Ano, rozpravanie sa s detmi je dolezite, ale nie je to zarukou uspechu.

simona20201309
14. aug 2023

@kittykat22 tak ako môžeš hovoriť také hluposti keď tvoje dieta ma poruchu? Bavíme sa o zdravých detoch

simona20201309
14. aug 2023

@zuzanaete ale to vôbec nevadí ze nerozprávaju. Dieta je ako špongia. Všetko nasáva. To ze dieta nerozorava neznamená, že sa nemajú citat knihy. Knihy môžeš čítať od prvého dňa života. To je veľký omyl keď si niekto myslí, že sú knihy len pre hovoriace deti.

simona20201309
14. aug 2023

@zuzanaete samozrejme ze je to AJ VYCHOVOU a komunikáciou. Sú rodicia ktorí deťom nepúšťaju TV a ak tak len rozoravky v slovenskom jazyku, ktorí neucia AJ skôr, ako sa naučí rodnú reč, takí ktorí čítajú svojim deťom uzbod príchody z pôrodnice, ktorí sa s deťmi nerozpravaju zdrobneninami a maznavo, ktorí detom recituje denno denne....
Podieľala som sa na výskume takže áno, toto všetko ovplyvňuje reč dieťaťa.
Takmer každé dieťa už vie rátať anglicky skôr ako slovenský. Ak by ste tu mali niektoré toľko načítaná 100x viac ako ja, netvrdili by ste také nezmysly
@kittykat22

simona20201309
14. aug 2023

A ospravedlňujem sa za preklepy, nechce sa mi to opravovat