icon

4 ročné nemá záujem učiť sa písmenká a počítať

lenkaniky
24. aug 2012

Ahojte mamicky-oteckovia...
Mam dieta ktore bude mat v oktobri 4 roky...
Moj problem spociva v tom, ze ho chcem naucit ratat aspon do pat
a trosku pismenka... Nebavi ho to a ani sa na to nesustredi...
Ma radsej hracky...auta... Co mi poradite?
Dakujem za odpovede...

Strana
z2
lenka311
24. aug 2012

@lenkaniky aha, teraz čítam že chodí do škôlky... no čo tak sa mu nechce... skús tie hry.. pozri keby dačo budeš mať s tým dosť starostí za základnej... tam už bude že učiť sa, učiť sa, učiť sa....
Ak ťa to poteší, všetky decká mali segry popredu a teraz sú radi že preliezajú z ročníka do ročníka - sú traja... 4 sa len tak hrnú... takže možno zrovna tam zistíš že máš génia 😉 😉 - ale keby sme všetci boli géniovia kto na nich bude robiť...? 😉

lenkaniky
autor
24. aug 2012

Dne uz nebol v skolke, ale pojde o tyzden... Tak si ho babka uzije... Ale to-poschovavat je dobre...
Skusime co sa stane... Len neviem ci skor nezacne plakat, ze ich nemoze najst... 🙂

lenkaniky
autor
24. aug 2012

@sisaha Vela deti v tej skolke a triede kam chodi moj syn vie pocitat..
Tak som to tak porovnavala, ze co vedia oni a co moj... ☹

dionyzka
24. aug 2012

@lenkaniky nemyslim si, ze je nevyhnutne, aby dieta v 4 rokoch vedelo cislice a pismenka, ci vedelo pocitat. I napriek tomu, ze poniektori rovesnici to vedia. Kazdy mame talent na nieco ine, a ked pride ten spravny cas - vsetko bezne sa nauci a dohoni rovesnikov. A neporovnavaj! Moja starsia dcerka je totalny knihomol, vsetko chce vediet, citame od rana do vecera. Druha dcerka je uplne ina, knihy nemusi a posklada sikovno z lega, zo skladaciek a pod. take veci, ktore napriklad ta starsia ani nevie. Netrap sa s tym, pride cas, ked bude vediet i pocitat.

lenkaniky
autor
24. aug 2012

@dionyzka Dakujem... Skusim to-netrapit sa...
🙂

maslenka47
24. aug 2012

@lenkaniky nemozu mat vsetci talent na vsetko. Niekto skonci vysoku skolu, niekto nema maturitu - dolezite je aby sa vedel uplatit, a na to ho treba podporovat v tom co "vie" a co ho bavi.
A ze s tebou nespolupracuje pri "vyucbe" pocitania, este neznamena, ze nie je schopny sa to naucit. Zrejme ho ta aktivita len nebavi - nie kazde dieta je cvicena opicka. Neviem, akym sposobom ho to ucis, ale predstav si, ze by za tebou niekto dosiel s obrazkovou knizkou so zvieratkami s cislami a spytal by sa ta, kolko je maciciek na obrazku. Asi by si si pomyslela, ze nie je normalny, ze chce od teba take somariny 🙂 Niektore deti na to pristupia a spolupracuju, niektore si myslia svoje.

hori
24. aug 2012

netrap sa - pocitat sa nikto nemusel specialne ucit, myslim, ze v nasich koncinach rozumie kazdy clovek desiatkovej sustave podvedome a automaticky, nemusi ho to zrovna bavit... alebo snad niekto isiel do prevej triedy bez toho aby vedel naratat do aspon do 20? hovori sa, ze koho nebavi pocitat ani basnicky ci pesnicky, ten vacsinou byva zdatny pohybovo - nie je to nahodou vas pripad? nebude tvoj syn skor nadany na nejaky sport? no a ze rad pozera rozpravky - ved to je vynikajuce! ze sa zaujima o policajtov, hasicov, auticka - typicky chlapec, ja by som bola spokojna, povedala by som, ze nadmieru sikovny! 😉

barbora111
24. aug 2012

@lenkaniky ahoj,moj mal pred dvoma mesiacmi 4 roky a je presne taky isty ako je Tvoj.Po celom dome len vojenske a policajne auticka,rozpravky si tiez rad pozrie a najradsej ma blaznenie vonku s kamaratmi.a tiez este nevie pocitat,a zatial este nevie ziadnu basnicku alebo pesnicku parkrat som ho skusala sa ich ucit ale sa mu nechcelo moc,radsej ma tahal nech sa ideme hrat s vojakmi🙂A vobec si nemyslim ze kvoli tomu je zaostalejsi ako ine deti v jeho veku,vsak raz sa to nauci 😉

andrejka1974
24. aug 2012

kam sa ponahlas kazde dieta ma svoj cas , ja mam dcerku , ktora bude mat v septembri 4 roky a jazyk sa jej rozviazal az toto leto, basnicky nehovori, pocitat nevie, farby jej este nejdu ale vsetko dozenie ona je stastna a spokojna a to je zaklad

raona
24. aug 2012

pre Boha, dalsia maminka co chce mat z dietata geniusa.. 4 ročne dieta je hrave, rado sa hra a nie aby sa ucilo pismenka ako v skole.. ked bude na to vyzrete, samo sa to nanho nalepi formou hry a nie aby si ho ty doma drvila 😉 😉 😉 nečítala som vsetky príspevky co ti pisu baby, ale daj si otazku, co bude potom dieta robit v skole, ked sa este pred nastupom do skoly vsetko nauci??? no bude sa v skole nudit a potom budes riesit to, ako dieta do tej skoly dostat......

a mozno budes nutena dat dieta do skoly az o rok neskor ako jeho rovesnici, bo nebude pripraveny na skolu este ani v 6tich rokoch.. nie je to vsak ziadna hanba, ani na skodu dietata..

@lenkaniky neporovnavaj co ine deti vedia a nevedia, to je najvacsia hlupost, ved predsa kazde dieta je ine...
ach jaaj kam tato doba speje?? vsetko by sme chceli hned..

lucia20
24. aug 2012

@lenkaniky tak v prvom rade by som ti odporucila neucit dieta v 4 rokoch citat a pocitat. osobne si myslim, ze deti by mali vediet len zaklady. potom zbytocne v skole vymyslaju. ale ked ho chces cosi ucit, tak to rob nenutenou formou. biflit sa bude musiet zvysok zivota cosi. tak na co teraz? ja so ich ucila ratat uplne jednoducho. moja dvojrocna dcera vie naratat do pat. nie sama od seba ale vie naslednost cisel. ja som to robila pri vsetkych tak. ratame pri strihani nechtikov, pri kracani zo schodov, aj pri obliekani overalu 😀 to vzdy mame aj styri ruky alebo styri nohy. 😀 a pismenka som ich vobec neucila. ono to prislo same. najstarsia sa o to sama zacala zaujimat a pytat sa co je ake. ked sa spyta alebo chce, aby som jej cosi napisala, tak napisem, ale nenutim ju. na to ide do skoly. u nas inak velmi zaberaju hry v aute. spytam sa ich co zacina na O. a ony vymyslaju. alebo na co zacina slovo dom, klinec. a na co to konci. v aute ich to velmi bavi. ucili sme sa tak aj to co je opakom zleho, maleho, uzkeho, co je hranate a co oble. ani nevedeli ze sa ucili. a cesta rychlo ubehla. nikdy som ich ani neucila kde je vpravo a kde vlavo. a najmensia tiez vie kde je ktora strana. sa ma pytali, preco vravim rocnemu dietatu chod doprava. no preto, lebo sa to takto nauci plynule, bez nutenia a drilovania. tak isto ako sa nauci kde je hore a dolu. tiez ju to nebiflis, len to zakomponujes do beznej reci a to iste by som spravila aj v tvojom pripade. a inak, ak stracas nervy teraz, povedz mi, co budes robit az sa budete MUSIET ucit???

elzu
24. aug 2012

Nepředbíhej čas, protože se ti to stejně nepodaří!
Na všechno je správná doba a čtyřleté dítě má právo žít ve světě bez písmen a číslic, bez počtů a nápisů. Stačí mu svět fantazie, her, tvarů, obrysů, vztahů, pocitů, emocí a dojmů.
Samotného ho jeho vlastní zvídavost dovede k potřebě naučit se počítat a sám se začne ptát na písmenka, protože ho jednou třeba bude zajímat, kolik bonbonů má v pytlíku, a co je to za nápis na tom zaparkovaném kamionu.
Nechej mu jeho čas...a věř mu, že se to jednou naučí! A on se to naučí! Třeba dříve, než si myslíš!

svetllana
25. aug 2012

@lenkaniky Moj prostredny je presne vo veku Tvojho..v skolke sa naucil ratat do desat a to je vsetko. Ja som ho pismenka neucila este a ani ma to nenapadlo. Kam sa ponahlat? Vsetko ma svoj cas. Teraz sa hraje, kolko vladze, lebo na ucenie pride neskor a preco ho oberat o tieto (asi jedine) uplne bezstarostne chvile?..🙂 PS: Skusit ratat napr. do 5 mozete nejakou hravou formou, ktora ho zaujme. Chce sa hrat, tak sa hrajte a zakomponuj tam cisla a bude 🙂

suelop
25. aug 2012

@lenkaniky Na taketo ucenie je skolka, netrap sa tym ani nahodou, kym neprejavy o to zaujem sam, tak to neries. To je ako s nutenim na nocnik 🙂 Poznam to z praxe a svet sa mi nezrutil, ked mi do triedy prislo taketo dietatko 😉

mamavera
31. aug 2012

dieťa sa vec, o ktorú prejaví záujem naučí oveľa ľahšie a rýchlejšie ako niečo, čo doň tlačíš, ale jeho to nezaujíma. Sleduj ho, možno je teraz stredobodom jeho vesmíru niečo úplne iné a nové poznatky z tejto oblasti by úplne hltalo. Využi to a netlač ho do niečoho, čo ho nezaujíma (v jeho veku ani nemusí), pretože v ňom vzbudíš odpor.

zuzanockamt
31. aug 2012

@lenkaniky a preco by malo mat 4-rocne dieta zaujem ucit sa pocitat a ucit sa pismena ... nechajme tym detom detstvo, preboha ... vsetko sa nauci v skole ... ak by prejavilo zaujem samo od seba, tak nech sa paci, ale nutit?

helencek
Autor odpoveď zmazal
emily_666
1. sep 2012

a čo bude robiť v prvej triede???????? ak ho to teraz naučíš doma ?

katecameron
1. sep 2012

o nic neprichadza nech si uzije detsvo ucit sa bude vskole a to myslím vazne moj syncek ma 5rokov a tiez sa iba teraz naucil pocitat zo dna den a to je velmi mudry a inteligentny chlapcek no pocitanie ho nebavilo doteraz neboj ten cas príde urcite kym pojde do skoly aspon do 10narata

jolinka
1. sep 2012

@lenkaniky najlepsie co mozes urobit pre poznanie svojho syna je nechat ho tak...naozaj nechaj ho...nech svojim tempom a svojim zaujmom spoznava to co ho bavi.
UCIT ho drilom a nutenim...je najistejsia cesta ako naucit dieta MENEJ ..nie viac. 😒 Iste to poznas zo skoly...ako ta straaasne nudili urcite veci mozno matika, alebo letopocty v dejepise 😖 a nie a nie si to zapamatat...zato to co ta bavilo, slo do hlavy raz dva. 😉 🙂

Inteligencia dietata je velmi vsestranna vec..to nie je len o nauceni pismenok, farieb, cislic...zahrna vsetky aspekty zivota...sebaobsluhu, pohybovu inteligenciu, schopnost narabat s predmetmi, tvorivost, rec...tvoj syn sa uci STALE...uci sa aj vtedy {a najme vtedy} ked sa hra...hra a ucenie je u deti to iste. Dostatocne vyhrate vybehane deti...maju pripraveny a zrely mozog na ucenie sa v skole.

Moja starsia dcera ako 5,5 rocna nedokazala naratat do 5, nie ze poratat predmety ale ani mechanicky povedat ciselny rad..a dnes je najlepsou ziackou v triede. 😅

meloa
1. sep 2012

@lenkaniky ...súhlasím s komentármi vyššie, ..nechaj ho tak, nech si ide svoje tempo, presne ako píše Jolinka!!!!! s jej komentárom súhlasím úplne, hlavne o tej inteligencii...!!!!

A najhoršia vec čo môžeme svojim deťom urobiť je ich porovnávať s ostatnými....preboha veď sme neni z jedného cesta, máme rôzne genetické danosti....

AKože ja fakt nemám rada ak niektoré maminy učia deti nasilu len preto aby sa potom chválili aké sú úžasné a aké úžasné deti majú 🙄 🙄 🙄

fopardi
1. sep 2012

@lenkaniky nechaj mu detstvo a nenuť ho toto sa bude učiť v škole
keby mal zaujem je to ine aleked sa chce hrať nech sa hra 😉

moon1979
1. sep 2012

@fopardi
autorka temy zrusila ucet 🙂

Strana
z2