icon

Odplienkovanie 3,5 ročného

okinka
31. máj 2019

Ahojte zienky. Som zufala, uz vyse roka sa snazime odplienkovat a nula. Ked ho posadim na serblik, vypiska sa niekedy, ale ten navyk ho akosi nemotivuje k tomu, aby sa sam pytal. Nevadi mu byt pocurany a pokakany aj cele hodiny. Motivacia - gumeni mackovia zabera, len ked ho uz posadim a poviem aby pisal. Uz stracam trpezlivost lebo takto mi ho do statnej skolky nezoberu. Prosim, nepiste mi, ze to nevadi, ze to prejde raz. Uz potrebujemnejaky osun.

janickacrazy
4. jún 2019

@montemotherone niekedy ani skoré začínanie nepomože, ja som začala pri prvom synovi krátko pred 2.rokom a za 2 týždne bol bez plienok, išlo to celkom rýchlo, proste to pochopil, pri druhom som skúšala ešte skor a 0 bodov, vôbec nechcel, ani v roku ani v 2 rokoch si na nočník ani nesadol, všetko bojkotoval, natrápili sme sa statočne

okinka
autor
4. jún 2019

No a ja som motivovala aj na zachod, robila som ozaj vsetko, co sa da. Len zrejme sposob nebol dpbry. Alebo to moze byt aj povaha. Mojho syna nefascinuje nic, len auta. Zachod a splachovanie ma vpazi, ze ocko ide cikat a kakat ma vpazi, no a v kombinacii so mnou sme to proste zatial nedokazali. Mali sme aj hraci serblik, citali knizky o hovienku, o Panovi Zachodikovi... Neviem, no. Raz to dame hadam. Podelim sa o pokroky. 🙂

agathachristie
4. jún 2019

@okinka Som na tom rovnako. Ona si ide svoje môžem sa aj pokrájať. A začínali sme tak ako sa má. V 18 mes. Za rok a pol milióna pokusov. Výsledok nula. Teraz som jej dva dni nedala plienku. Výsledok je, že cika do gatí 2x denne nekaka vôbec. Trápim sa. Neviem už čo. Počkám pár dní a keď sa nepohneme ani o kúsok tak to asi zas vzdám, lebo sa bojím zdravotných problémov

tinapa
5. jún 2019

@okinka Treba len vydržať a nedať mu plienku..že je predsa veľký a nebude nosiť plienku ako malé bábätká. 3,5 ročný to pochopí..postupne. Vy ho len chváľte, aký je šikovný, že to zvládne- za všetko.. Stres opadne a postupne to pôjde.. Verím tomu. Držím palce.

okinka
autor
17. jún 2019

Dievcata, neviem, ci to niekoho zaujima, ale pisanie pri strome sa nam osvedcilo. Mame nehody, ale bavi ho drzat si pipika a pisat pri strome! Tesim sa. dalsia meta - kakanie. To bude troska porod. Ale dame to! Drzim paste vsetkm, co prezivaju to iste. :DPodelte sa aj vy o uspechy!

86488648
Autor odpoveď zmazal
janulik2008
17. jún 2019

@okinka tak to som rada 🥰🥰🥰 kakanie no ... zo zaciatku mala len do plienky kakala a ptm sa odhodlala na WC 🙂 to chce cas 🙂

maminka2016
18. jún 2019

@okinka no môj ma 3 a je bez plienky skoro rok a úplne že už ani v noci pol roka ja som ho naučila tým ze sme chodili na záchod spolu dala som nočník k záchodu a išli sme spolu stale a tak zabudol na plienku lebo deti sa všetko učia od nás napodobňuju nás tak som to skúsila takto a vyšlo to odmeny netrebalo len potlesk a pochvalu že už je veľký a šikovný.

okinka
autor
16. júl 2019

Ahojte zienky, mam maly updejt. Moj maly piska "velkym oblukom" uz sam, aj do nocnika. Plienky su nadobro prec. Ostava len kakanie, to bude tvrdy orech lebo nechce ani do nocnika ani do zachoda, radsej zadrzi a len co ho obleciem da to do slipkov. Ale aj tak sa tesim lebo mam obrovsky pokrok! Spravila som asi par chyb, za ktore teraz pykam, ale nebolo to vedome. Ti krpci s nami zametaju obcas to clovek neodhadne a vymkne sa to s kontroly. Kazdopadne, huraaaa! 🙂

bambulienka1984
16. júl 2019

...ja som vymyslela aj fintu,že smetiari zahodili serblik a že musí do záchodu curat,tak ako čúra ocino aj bracek-odkukaval a potom to islo 😊 najprv stal a nešlo mu to tak veľmi,lebo nedociahol a potom sedel... Takisto to bolo aj s kakaním-naucil sa to vsetko posediačky od 2 rokov 😁

nani89
Autor odpoveď zmazal
emili31
16. júl 2019

@okinka nerobte si z toho nic..ja som na moju skusala vsetko...nalepky, gumikov, tablet, nechcela..chcela plenky proste 🙂

vmatuscinova
16. júl 2019

@okinka moj sice s cikanim problem nemal no kakal urcite obdobie len do plienky a zadrziaval. Pomohla kakacia vila, napisala som list, ze ho bude doprevadzat k tomu, aby bol velkac a bude posilt drobne odmeny. Ked dostal pod vankus prvy bonbon za hovienko zlomilo sa to a uz na plienku ani nepomysll.

11mirka22
16. júl 2019

@vmatuscinova že kakacia víla 😀😂🤣! Ja umreeem! Bože ty máš ale fantáziu! Level1000..

vmatuscinova
17. júl 2019

@11mirka22 tiez som sa to tu docitala na mk ako tip od mamicky a po x pokusoch co som mu naslubovala a nedostala ho na nocnik ci na wcko s tymto "institutom" a po peknom obrazkovom liste si nan sadol na druhy den a odvtedy bolo vsetko ok. Takze za pokus to stoji, akokolvek absurdne to znie;)

tatisna
17. júl 2019

@okinka gratulujem! Je to úľava však? My sme v 2,5 rokoch odplienkovany po cca týždni, pekne sa zatiaľ pýta piškať, ale trápime sa s kakanim. Dokáže zadržiavať aj 3 dní, ale tak že dupe, mrauci, sada si a my len trpneme kedy to príde. Stiahnuť gate nechce a keď sa podarí tak po stíhačky kaká, sadnúť nechce a reve jak túr...proste psychiatria každých pár dní. Ja som už na prášky z toho, mám tesne pred porodom, keď sa zohynam k nemu bolí ma brucho a keď reve tak aj tá psychika je v prdeli...trvá to od veľkej noci, už sa chystáme za dr. či nemá nejaké osvedčené rady...skúšali sme kadečo, aj tu z koňa, ale proste nič nefunguje zatiaľ...no som vďačná aj za to piskanie, je to úľava, lebo už nám nestačili najväčšie plienky, často precikaval a nechcel sa vôbec prebalovat, naháňali sme ho po byte 😅

tatisna
17. júl 2019

@vmatuscinova tak toto vyskúšame!!!

zuzka38
17. júl 2019

@okinka
Ak sa to zhoršilo naozaj je to tým, že ste to začali ri šiť..chcela si radu a nie typu neriešte, čakajte..ja som si s najstarším prechádzala presne tým istým, freudivsky prístup hovel si v pokakanom, volal postojačky, sadnúť ani za pána či wc, či serbel...len on aj zadržiaval aj sa dokázal pokakat, mal zmatok, plienku už nexcel, čo mi prišlo neskôr, že som blbá, že som mu ju proste nedala..ako kto kde povedal, že 3.5 ročný má byť bez plienok? Lebo je 95% deti bez nej? Ak moje oneskorene dieťa potrebuje plienku, tak mu ju dám... vyprázdňovanie dieťaťa je jeho rozhodnutie a môžeš sa rozkrajat on sa rozhodne kedy a kam sa vyprázdni. Chápem, že ťa tlačí čas a peniaze na súkromnú škôlku, obávam sa že tento tlak na teba je ešte horší pre neho...u nás zaberalo, že som videla kedy mu treba kakať a neverbálne som ho posadzala, rozprávala som sa snim aby si "nevšimol", že bude posadený..nie vždy to zabralo..prešli sme si rôznymi etapami, raz je to horšie raz lepšie...menibsa to v čas podľa situácii, ktoré zažíva...viac ti napíšem v ip

palino2306
17. júl 2019

Ono dieťa potrebuje svoj čas. Dozrieť mentálne, my sme sa snažili od 2 r aj nám to na začiatku išlo... potom sme zrazu ochoreli skončili v nemocnici a dostal, ako keby šok a od vtedy žiadny nočník ani záchod.. Trápili sme sa dlho, potom som to na určitý čas aj vzdala, keď som videla, aké záchvaty ma pri nočníku ... No 3 mesiace pred nástupom do šťastnej škôlky a vlastne aj dovŕšením 3 r som sa na to dala... Celi deň protestoval pocikával sa bola som na nervy, že sa to nepodarí.... Išla som späť s pocitom, že toto nedáme ani za 3 m.. Synátor sa ráno zobudil a začal sa pýtať a prestal sa pocikávať a od vtedy sme úplne bez plienky... A ja sa už nad tým obdobím len smejem, že koľko som sa trápila a on to dal za jeden deň.... Proste dozrel a tak to máme aj s rozprávaním, čím viac som ho nútila tým viac nechcel.... On do toho príde len, už fakt netreba ho mýliť s tou plienkou.. Ísť tvrdo za svojím cieľom

11mirka22
17. júl 2019

@vmatuscinova nie je to absurdné, to vôbec.... Len ma to fakt rozosmialo, čo sme my matky schopné vymyslieť, aby sme detičky motivovali... Tiež všeličo možné aj nemožné skúšam. A obdivujem všetky kreatívne a trpezlive mamičky, mne už dochádza fantázia aj trpezlivosť niekedy.

anoushka33
18. júl 2019

Ahojte, píšem tu, aby som zdielala pokrok, sme už bez plienky. Na môjho trojročného zabrala tzv. Nocnikova víla. Vymyslela som, že keď táto víla z nebicka vidí, že vyrástol a je pripravený nosiť slipky, nachysta mu nejaké, pribali k nim vysnívanú hracku a navštívi nás... Každý deň sme pozerali, či už chodila a či nechala na balkóne balík... Nakoniec to boli dva balíčky.... V jednom boli dvoje slipky v obľúbenej farbe s motívom autíčka a v druhom vysnívané veľké auto pre veľkých chlapčekov... V ten deň sme si povedali že už žiadna plienka a on to prijal. Len na spanie môžeme. Ešte sme v štádiu riešenia, aby sa na nočník pýtal, občas zadržiava, tak mu ponúknem, že ideme cikat, najlepšie s nejakým plysiakom, ktorý je už celý nepokojný, lebo mu treba... A hotovo. Podstatné v tomto štádiu je, že plienku už syn nepýta, "daj mi už slipky" a za hovienko dostane gumeneho medvedíka 😉. Zaujímavé je, že tento tip sladkosti rešpektuje len ako odmenu za vykakanie... Inak mu cukríky vôbec nedávam. Už len zvládnuť to, aby sa pýtal vždy, keď cíti potrebu... Ale aj to príde, len to chce čas. A áno, aj sa pokakal, pocikal, bolo to pri hre, nehresila som, skor som polutovala, empatizovala... 😉. Dali sme čisté veci a zatiaľ sa to neopakovalo.

seahorse27
18. júl 2019

U nas to so synom tiez bolo tazke. Okolo 3 rokov prestal nosit plienky - predtym v lete behal casto po dvore naostro a bavilo ho cikat do travicky. Velkym vzorom bol ocko a rovnako ako on, chcel cikat postojacky. Po lete sme plienky uplne zrusili a cikat sa naucil pekne rovno do zachodu, aj sam chodil, splachol, no problem. Zaroven v noci prestal potrebovat plienku, jedinu nocnu nehodu sme nemalu do dnesneho dna, teraz ma 4,5 roka. Vacsia galiba bolo kakanie - jednoducho to daval do slipov, ale postupne mu to zacalo byt neprijemne, tak aj prisiel za nami a dozadoval sa umytia a prezlecenia. Dovtedy mu to bolo jedno - kludne sa hral pos...y dalej. V skolke sa nepokakal ani jediny krat, cize ovladat to musel vediet...proste len nechcel. Vela sme mu hovorili, ze velki chlapci kakaju do zachoda a zabralo hlavne vyhrazanie sa tym, ze pojdeme do Tesca znova kupit plienky 😄 Uz ich nechcel naspat, tak zacal chodit na zachod. To uz mal ale takmer 4 roky a na noc nenosil plienku uz rok. Fuuu, na to pranie slipov a cistenie odtoku od kakanic si zivo spominam, este teraz ma napina 🤢🤪 Ono to pride, neboj nic...niektori chlapci proste potrebuju silny motivacny faktor 😉 Cim viac som tlacila na pilu a zurila, tym to bolo horsie...bud sa potom zatal a nekakal aj niekolko dni alebo to robil naschval a este sa mi rahotal do xichtu. Aj som mu par krat v nervoch dala po zadku, ale to situaciu len zhorsilo...takze odporucam pokoj, kludne dohovarat len v tej konkretnej situacii, inak tomu velmi ani nevenovat pozornost. Drzim palce 😊

wywa
18. júl 2019

Mladšieho syna som odplienkovala dako po 2rokoch ale občas sa stalo že sa pocikal či pokakal. Do škôlky (štátnej) nastupoval keď mal 2,8 plienky nenosil vôbec ale tam sa nám začal pocikávať a veru neraz sa stalo že sme po neho prišli on sa hral na koberci a keď vstal už som videla na zadku hrču (hovienko) a koberec mokrý. Nevadilo mu to proste sa mu na záchod nechcelo odísť od hry. Prvý rok v škôlke bol teda fakt zaberák a tie učiteľky obdivujem. Kúpili sme sačky aby sme každý deň mohli odniesť počúrané veci dakedy aj postelné prádlo. Syn mal plnú skinku náhradného oblečenia lebo dakedy mal nehodu aj 2- 3krát za deň. Nepomohlo nič len trpezlivosť. Časom to prešlo ( po roku 😊) ak narazíš na normálne učiteľky v skôlke ktoré vám s tým pomôžu bude to super. Isto ho bude motivovať aj to keď uvidí iné deti chodiť na wc. Držím palce

lenadka
18. júl 2019

@okinka tal super pokrok. Mám syna v rovnakom veku, plienky už od dvoch rokov nenosí. Mal obdobie keď sa nečakane začal pocikavať a nakoniec to boli baktérie v moči.
Zaujíma ma ako to malý vníma. Môj riadne komunikuje, vidím že plne chápe súvislosti, dokonca zo dňa predtým, mi ráno povie, že už nebude robiť také lotroviny ako večer (no jasné bachorky) , že už budeme kamaráti. Čo povie on ba svoje nehody a ako odôvodni že "kakám do slipov" ? Môj by si aspoň výhovorku našiel 😂... či teda rozumie tomu že by to robiť nemal...

luna11
18. júl 2019

kukni do mojho blogu, mam tam sharenuty clanok o odplienkovani. a nie, nie je hanba byt 3,5 rocny a pocikany. hanba je ked sa za to matka smeje svojmu dietatu.

sarah1988
18. júl 2019

Asi pre nho este nieje toto ten spravny cas.
Moja mala ma za mesiac dva roky vsetko plynule rozprava.rozumie ze cikat treba do wc ale nechodi tam aj tak:(
A momentalne mi hovori vzdy ked cika
Cupne si na zem v plienke a hovori cikam teeeraz.
Nez ju posadim na wc uz je hotovo.a ked sa jej opytam kedy pojde cikat na wc povie ze az zajtra.
A uz ma s tym tak rozculuje
Takisto som toho skusala vela ale nic ju nemotivuje
Jedine babika nova
A mysli ai ze hned potom ako sa 1x vycika ju dostane.
Ked sa pocika sama sa vyzlecie dohola veci hodo do pradla zem utrie papierom z wc a potom nas ide zavolat a ukazat ze cikala na zem a ze to utrela uz

andraska
18. júl 2019

nas sa odplienkoval celkom az okolo 2,5roka a aj to iba tak , ze chodil cel yden nahaty v lete a kde to nanho prislo tam to urobil .... ked sa zobudil som ho dala vycikat aj ked protestoval , ked siel spinkat siel cikat aj ked protestoval, ked sa zobudil popoludnajsom spanku zasa siel cikat proste taka pravidelnost a ono sa to nejako prehuplo, nas mal aj nocnik ale vtedy sme akurat doniesli psa a proste nasa fena odrastajuca mu vsetko vzdy z nocnika vyjedla , teda cistila z anim kade chodil.... nepacilo sa mu to a my sme boli z tych nasich oboch aj psa aj dietata nestastny, ale takymto pravidelnym nacvikom akoby sme docielili zekym siel do skolky sa pytal sam , ale stalo s amu ze sa pocikal aj v skolke al enastastie z toho enrobili zaidnu traumu a hlavne tam bol ten isty system ako sme mali doma... po kazdej cinnosti vsetci sli na zachod takze s amu to zautomatizovalo.... a este svagrina odmenovala za kazde lulanie a kakanie dostali kokino-sladkost🙂 aj tak sa da

12jahodka12
18. júl 2019

@rik01lulaka kriste pane ! V zivote by som nechcela byt v kozi vasho dietata. Ja by som sa na vasom mieste modlila aby sa vam to v starobe nevratilo 😉

nada89
18. júl 2019

Ja som môjho drobca vôbec na nočník nedávala, namotala som ho na to, že bude robiť cik a kak do veľkej vody rovno do záchodu, bol cely stastny ked urobilo čľup, viac som mu plienky cez deň nedala ale prvý týždeň sa nepýtal, len som ho dávala, no nepocikal sa ani raz..

dadasim
18. júl 2019

Nás je si síce maličký,1,5roka (odplienkovany,len na spánok dávame plienku) no neviem si vynachváliť tréningové slipky-nohavicky. Za mňa skvelá vec! V plienke necíti mokro,v nohavičkách ano,no nepremoknu... 🌸
Držím palce