icon

Čo preferujete pri praní - prášok, gél, tablety, kapsule, alebo alternatívne spôsoby?

samsung_silvia
16. máj 2012

Máte niektorý druh (nie značku) pracieho prostriedku obľúbený až tak, že zaň dáte ruku do ohňa, alebo to striedate podľa potreby a nálady? Meníte typ prostriedku na pranie v závislosti od druhu bielizne alebo ich striedate sezónne? Alebo stále jeden na všetko? Skúsili ste už alternatívne pracie prostriedky: pracie gule, orechy, sliz?

jaya47
21. máj 2012

Na vlnu a farebne - gely, ktore su na to urcene. Tmave - mydlove orechy, biele - mydlove orechy s bieliacim praskom (na baze aktivneho kyslika). Tie tmave a biele zatial len skusam, predtym som pouzivala normalne prasky, skusam tiez lovelu gel na biele. Musim vymyslat kvoli citlivosti pokozky.

31majka12
21. máj 2012

ahoj my pouzivame na pranie aj gel aj prasok.
Prasok davam na 90 stupnov ked periem z perin ...na 60 stupnov take tie znecistene veci...monterky,tricka ufulane,,a veci na doma.
A to co ide na 40stupnov ---ci uz veci malemu alebo nase menej nosene,,tak davam praci gel.
A na 30stupnov tiez gel,

moonlightka
21. máj 2012

ahojte, prvykrat sme kupili gel na pranie. neviete mi poradit ako to davkovat? a pouzivate pri prani s gelom aj avivaz? dakujem za odpoved.

zewa11
21. máj 2012

ja len gely a podušky,mám rada MIX COLOR tam dám aj farebné aj biele aj tmavé a nič sa nestane,ale inak bežne periem biele,tmavé farebné no len s gelom 🙂

ichbinich
22. máj 2012

Ja mam viacere druhy podla pradla, zaspinenia a teploty prania:
Prasok na biele (uteraky, postelne pradlo).
Gel na biele pradlo (biele tricka).
Prasok na farebne (farebne uteraky, postelne pradlo a rifle s ponozkami).
Gel na farebne pradlo, teda asi 80% vsetkeho pradla.
Gel na vlnu a jemne veci.
Prasok na zaclony, ten ma vela bieliacich prisad.
Gel na tzv. moderne texlitie na Goretexove veci a veci, ktore smrtdia, lebo dobre odstranuje pachy.

Alternativy som neskusala a ani nemam v plane. Videla som test mydlovych orechov, kde nic nevypralo a biele pradlo zafarbilo. A davat alternativne orechy a potom prisypavat peroxid je mierne postavene na hlavu, podla mojho nazoru.

Specialny prasok - ultra sensitiv bez parfemov - som pouzivala asi do 4 mesiacov. Postupne som prihadzovala maleho veci do prania s normalnym praskom, a kedze nemal ziadnu reakciu, prasok som dominala a nedokupila.

@moonlightka:
Na obale je napisane davkovanie. Zvycajne sa davkuje do vrchnaka, niektore gely maju extra davkovace, ktore sa davaju rovno do pracky.

kim_rossi_stuard
25. máj 2012

gel a gelove poduštičky na vsetko 😉 detske zvlast do cca.3 rokov od nasich, ale aj ked tvrdia ze gel nevyperie, tak my zase nemame take spinave veci- jedine podbradniky- a tie bielidlo pred tym pokropim a necham odstat 😉 a manzelove "makacie" saty periem zvlast, to je spina, ale pravda ani nemusia znova vyzerat nove, ved ich ma na robotu 😎 tak tam davam prasok hocijaky 😅 ale avivaz milujem, ked vydrzi dlho a uteraky vonaju aj ked ich vyberiem po case 🙂

samsung_silvia
autor
25. máj 2012

ja si najnovsie neviem vynachvalit tablety... skusali ste uz?

samsung_silvia
autor
29. máj 2012

Mrkla som ockom a vacsina pouziva iba gely, pripadne na farebne gely a na biele prasok.
Pracie gule, mydlove sliziky sa velmi neosvedcili a gelove kapsule a vankusiky su super, kvoli davkovaniu, nakolko sa nepresvihne mnozstvo 😉

ikke
29. máj 2012

@samsung_silvia no neviem, kapsule a tablety nepouzivam hlavne preto, ze do pracky s objemom 7 a viac kg treba dat aj toho prasku ci gelu trochu viac 😅 ja skor ocenujem, ked si praci prostriedok mozem sama nadavkovat, ci uz podla vahy alebo zaspinenia pradla alebo podla momentalnej potreby prevonania odevov a celeho bytu 😀 😉

ivanka85
29. máj 2012

pouzivame praci gel

ikke
29. máj 2012

a alternativne sposoby sa mi tiez moc neosvedcili, aj ked bohatu skusenost nemam, napr. taky ocot namiesto avivaze som citila este aj po 3 oprani v normalnom pracom prasku 😝
u nas vedu pracie prasky, podla moznosti ekologicke 🙂

katren
29. máj 2012

mne je to uplne jedno, ale kedze kvoli vlastnej cisticke na vodu nesmieme prasok, tak davam gel 😉

samsung_silvia
autor
29. máj 2012

@ikke vidis a ocot je jedina alternativa co pri prani pouzivam, ktora funguje a nevadi mi mi pocitovo ani vonou...

lenadka
30. máj 2012

Tablety som ešte neskúšala, už mám viac menej prášky v gélovej forme, hlavne na tmavom oblečení pri 40°C mi ostávali na prádle škvrny od nerozpusteného prášku, takže gély a tie ariel gélové vrecúška používam najčastejšie. Zvyšky klasického prášku dávam na pranie posteľného prádla na vyššiu teplotu a dlhší program. Aviváž používam málo, mne sa páči vôňa toho povodného pracieho gélu, ariel a lovela mi voňajú samé o sebe a posteľné prádlo podstivo škobím, je to také starosvetské ale ja milujem také voňavé obliečky 🙂

lenadka
30. máj 2012

@samsung_silvia ocot som pridávala aj ja keď som vo veľkom právala malej látkové plienky + ešte zmäkčoval vodu tak 2 účinky v jednom 🙂

simsalabim
30. máj 2012

Pouzivam iba Persil gel, na vsetky typy pradla, s vynimkou jemnych a vlnenych veciciek, tie periem v Perwolle, Woolite a pod. (nemam oblubeny).

lenadka
30. máj 2012

inak keď sa spomínajú alternatívne prostriedky, raz som skúšala vyrobiť si eko sliz a dopadlo to 😀 😀 😀 😀 😀 😀 🤐 😀 😀 😀 😀 😀a už viac nepokúšam 😀

desszi
30. máj 2012

pracia gula a ak periem biele + bieliaci prasok - max spokojnost 😉

sympa1
30. máj 2012

@samsung_silvia kupujeme aj prasok aj gel aj kapsule, podla toho co je v akcii 😀 ale su to vzdy bud persil alebo ariel tie sa mi osvedcili najviac

evening_star
30. máj 2012

Ja používam len prášok - všetky tie gely, kapsule, gule a neviemčoešte sa mi zdaju len ako jeden velky biznis, ani v testoch dobre nevychadzaju. Pri vybere znacky sa riadim testmagazinom. A nedavno som vyskusala spravil ten domaci sliz na pranie, a u mna je to vyborna a lacna alternativa - urcite budem pouzivat na plienky, ked sa maly narodi. Avivaz pouzivam malokedy - na jednej strane mi to krasne vonia, ale viem, ze je to len chemia.

zuzu_la
18. jan 2013

@sisaha prave riesim podobny problem,kolko krystalickej sody a kolko octu ste dali do pracky na 95st? dakujem

sisaha
18. jan 2013

@zuzu_la cele balenie 1 kg krystalickej sody som rozpustila v 4L teplej vody, to som naliala do pracky a zapla ju na 95 stupnov na plny cyklus 2 hodiny alebo kolko to bolo. Po vycisteni som davala uz iba liter octu a znova program 95C, ale to som nechala iba 1,5 hodiny

gabuci
21. jan 2013

Používam gél,podušky aj prášok.Podľa toho čo periem🙂

mirka
11. sep 2013

Mne sa paci tekuty rex a lanza, s oboma som spokojna, ked su flaky, potriem lanza mydlom a skoro vzdy vyperie, periem na 40tke, mam aj ekogulu, ale to je divne

e_z
4. mar 2014

Ahojte, napíšte prosím aj do Wiki Modrý koník a poraďte ďalším mamičkám. Podeľ sa s tým ako doma periete a hlavne ako ste prali a periete pre detičky. Dik.
Miesto na pridanie skúsenosti je dole pod článkom: https://www.modrykonik.sk/pracie-prostriedky/
@aduskatt
@jaya47
@31majka12
@desszi
@gabuci
@mirka

nikussska93
19. máj 2014

@samsung_silvia Ahoj som si prečítala tvoj príspevok o praní..používaš teda ocot do každého prania k bielemu oblečeniu?

samsung_silvia
autor
25. máj 2014

@nikussska93 nie stale, na avivaz som este uplne nezanevrela 😉

danielle37
31. máj 2014

caute, viete mi poradit? spravila som mydlovy sliz a zatial mi nestuhol, viete poradiť? ako ho robíte vy?
dakujem

lencika
31. máj 2014

pouzivala som prasok potom som presla na gel a zase som sa vratila k prasku a ten je podla mna najlepsi a vobec nepouzivam avivaz

zulumi
9. nov 2014

Z gelovych kapsul vam zasmradne pracka