Čo preferujete pri praní - prášok, gél, tablety, kapsule, alebo alternatívne spôsoby?
Máte niektorý druh (nie značku) pracieho prostriedku obľúbený až tak, že zaň dáte ruku do ohňa, alebo to striedate podľa potreby a nálady? Meníte typ prostriedku na pranie v závislosti od druhu bielizne alebo ich striedate sezónne? Alebo stále jeden na všetko? Skúsili ste už alternatívne pracie prostriedky: pracie gule, orechy, sliz?
ahoj my pouzivame na pranie aj gel aj prasok.
Prasok davam na 90 stupnov ked periem z perin ...na 60 stupnov take tie znecistene veci...monterky,tricka ufulane,,a veci na doma.
A to co ide na 40stupnov ---ci uz veci malemu alebo nase menej nosene,,tak davam praci gel.
A na 30stupnov tiez gel,
ahojte, prvykrat sme kupili gel na pranie. neviete mi poradit ako to davkovat? a pouzivate pri prani s gelom aj avivaz? dakujem za odpoved.
ja len gely a podušky,mám rada MIX COLOR tam dám aj farebné aj biele aj tmavé a nič sa nestane,ale inak bežne periem biele,tmavé farebné no len s gelom 🙂
Ja mam viacere druhy podla pradla, zaspinenia a teploty prania:
Prasok na biele (uteraky, postelne pradlo).
Gel na biele pradlo (biele tricka).
Prasok na farebne (farebne uteraky, postelne pradlo a rifle s ponozkami).
Gel na farebne pradlo, teda asi 80% vsetkeho pradla.
Gel na vlnu a jemne veci.
Prasok na zaclony, ten ma vela bieliacich prisad.
Gel na tzv. moderne texlitie na Goretexove veci a veci, ktore smrtdia, lebo dobre odstranuje pachy.
Alternativy som neskusala a ani nemam v plane. Videla som test mydlovych orechov, kde nic nevypralo a biele pradlo zafarbilo. A davat alternativne orechy a potom prisypavat peroxid je mierne postavene na hlavu, podla mojho nazoru.
Specialny prasok - ultra sensitiv bez parfemov - som pouzivala asi do 4 mesiacov. Postupne som prihadzovala maleho veci do prania s normalnym praskom, a kedze nemal ziadnu reakciu, prasok som dominala a nedokupila.
@moonlightka:
Na obale je napisane davkovanie. Zvycajne sa davkuje do vrchnaka, niektore gely maju extra davkovace, ktore sa davaju rovno do pracky.
gel a gelove poduštičky na vsetko 😉 detske zvlast do cca.3 rokov od nasich, ale aj ked tvrdia ze gel nevyperie, tak my zase nemame take spinave veci- jedine podbradniky- a tie bielidlo pred tym pokropim a necham odstat 😉 a manzelove "makacie" saty periem zvlast, to je spina, ale pravda ani nemusia znova vyzerat nove, ved ich ma na robotu 😎 tak tam davam prasok hocijaky 😅 ale avivaz milujem, ked vydrzi dlho a uteraky vonaju aj ked ich vyberiem po case 🙂
ja si najnovsie neviem vynachvalit tablety... skusali ste uz?
Mrkla som ockom a vacsina pouziva iba gely, pripadne na farebne gely a na biele prasok.
Pracie gule, mydlove sliziky sa velmi neosvedcili a gelove kapsule a vankusiky su super, kvoli davkovaniu, nakolko sa nepresvihne mnozstvo 😉
@samsung_silvia no neviem, kapsule a tablety nepouzivam hlavne preto, ze do pracky s objemom 7 a viac kg treba dat aj toho prasku ci gelu trochu viac 😅 ja skor ocenujem, ked si praci prostriedok mozem sama nadavkovat, ci uz podla vahy alebo zaspinenia pradla alebo podla momentalnej potreby prevonania odevov a celeho bytu 😀 😉
pouzivame praci gel
a alternativne sposoby sa mi tiez moc neosvedcili, aj ked bohatu skusenost nemam, napr. taky ocot namiesto avivaze som citila este aj po 3 oprani v normalnom pracom prasku 😝
u nas vedu pracie prasky, podla moznosti ekologicke 🙂
mne je to uplne jedno, ale kedze kvoli vlastnej cisticke na vodu nesmieme prasok, tak davam gel 😉
@ikke vidis a ocot je jedina alternativa co pri prani pouzivam, ktora funguje a nevadi mi mi pocitovo ani vonou...
Tablety som ešte neskúšala, už mám viac menej prášky v gélovej forme, hlavne na tmavom oblečení pri 40°C mi ostávali na prádle škvrny od nerozpusteného prášku, takže gély a tie ariel gélové vrecúška používam najčastejšie. Zvyšky klasického prášku dávam na pranie posteľného prádla na vyššiu teplotu a dlhší program. Aviváž používam málo, mne sa páči vôňa toho povodného pracieho gélu, ariel a lovela mi voňajú samé o sebe a posteľné prádlo podstivo škobím, je to také starosvetské ale ja milujem také voňavé obliečky 🙂
@samsung_silvia ocot som pridávala aj ja keď som vo veľkom právala malej látkové plienky + ešte zmäkčoval vodu tak 2 účinky v jednom 🙂
Pouzivam iba Persil gel, na vsetky typy pradla, s vynimkou jemnych a vlnenych veciciek, tie periem v Perwolle, Woolite a pod. (nemam oblubeny).
inak keď sa spomínajú alternatívne prostriedky, raz som skúšala vyrobiť si eko sliz a dopadlo to 😀 😀 😀 😀 😀 😀 🤐 😀 😀 😀 😀 😀a už viac nepokúšam 😀
pracia gula a ak periem biele + bieliaci prasok - max spokojnost 😉
@samsung_silvia kupujeme aj prasok aj gel aj kapsule, podla toho co je v akcii 😀 ale su to vzdy bud persil alebo ariel tie sa mi osvedcili najviac
Ja používam len prášok - všetky tie gely, kapsule, gule a neviemčoešte sa mi zdaju len ako jeden velky biznis, ani v testoch dobre nevychadzaju. Pri vybere znacky sa riadim testmagazinom. A nedavno som vyskusala spravil ten domaci sliz na pranie, a u mna je to vyborna a lacna alternativa - urcite budem pouzivat na plienky, ked sa maly narodi. Avivaz pouzivam malokedy - na jednej strane mi to krasne vonia, ale viem, ze je to len chemia.
Používam gél,podušky aj prášok.Podľa toho čo periem🙂
Mne sa paci tekuty rex a lanza, s oboma som spokojna, ked su flaky, potriem lanza mydlom a skoro vzdy vyperie, periem na 40tke, mam aj ekogulu, ale to je divne
@samsung_silvia Ahoj som si prečítala tvoj príspevok o praní..používaš teda ocot do každého prania k bielemu oblečeniu?
@nikussska93 nie stale, na avivaz som este uplne nezanevrela 😉
caute, viete mi poradit? spravila som mydlovy sliz a zatial mi nestuhol, viete poradiť? ako ho robíte vy?
dakujem
pouzivala som prasok potom som presla na gel a zase som sa vratila k prasku a ten je podla mna najlepsi a vobec nepouzivam avivaz
Z gelovych kapsul vam zasmradne pracka

Na vlnu a farebne - gely, ktore su na to urcene. Tmave - mydlove orechy, biele - mydlove orechy s bieliacim praskom (na baze aktivneho kyslika). Tie tmave a biele zatial len skusam, predtym som pouzivala normalne prasky, skusam tiez lovelu gel na biele. Musim vymyslat kvoli citlivosti pokozky.