icon

Čo nosia oblečené vaši prváci?

zuzanka66
13. aug 2025

Ahojte . Syn bude nastupovať do prvého ročníka ZŠ . Do školky stále nosil teplácky a mikina . Nohavice minimálne takze nie je nejak naučený a prekážajú mu . Je vhodné mu nakupit nejaké teplakove súpravy ? Vôbec nemám aktualne prehľad čo teraz detičky nosia . Kedysi sme nosili len rifle a menčestráky tak preto sa pýtam 😅 vďaka

anonym_655ea8
15. aug 2025
@anonym_866dbe

@anonym_655ea8 tak ja neviem, ale aj k lekarovi teplaky? Dnes su tie rifle a nohavice take makke, na gumicku, bez gombikov..to ste neboli ani na ziadnom podujati? Do prace bude tiez chodit v teplakoch? Nasi maju kazdy rok oslavu narodenim a nie su v teplakoch.To za 10 rokov ste neboli na ziadnej oslave… prepac, nechcem rypat, ale fakt je to pre mna zvlastny argument… naozaj mam pocit, ze dnes sa deti balia do bublinkovek folie, aby sa neposkodili 🤷‍♀️
A zaujimave, ze rifle nepovazujes za slusne (napr.cierne, alebo tmavomodre, nie samozrejme roztrhane), ale teplaky su ok… nevadi. Ja sa len proste zamyslam nad tym argumentom. Pre mna naozaj zvlastnym

@anonym_866dbe rifle sú u mňa tak na úrovni teplakov, určite ich nepovažujem za slušný odev, takže nevidím dôvod dávať si rifle a tváriť sa, že to je slušnejšie, ako tepláky. A naozaj je úplne scestné si predstavovať rozgajdane tepláky. Dnes je v podstate nemožné určiť, čo sú vlastne tepláky, pre mňa sú to akékoľvek nohavice z teplakoviny, ktoré môžu vyzerať úplne "neteplakovo". Záleží od strihu a kvality materiálu. A ver či nie, neboli sme s dieťaťom na žiadnej oslave, kde by bolo vyžadované prísť nahodený inak, ako bežne.

anonym_866dbe
15. aug 2025
@anonym_655ea8

@anonym_866dbe rifle sú u mňa tak na úrovni teplakov, určite ich nepovažujem za slušný odev, takže nevidím dôvod dávať si rifle a tváriť sa, že to je slušnejšie, ako tepláky. A naozaj je úplne scestné si predstavovať rozgajdane tepláky. Dnes je v podstate nemožné určiť, čo sú vlastne tepláky, pre mňa sú to akékoľvek nohavice z teplakoviny, ktoré môžu vyzerať úplne "neteplakovo". Záleží od strihu a kvality materiálu. A ver či nie, neboli sme s dieťaťom na žiadnej oslave, kde by bolo vyžadované prísť nahodený inak, ako bežne.

@anonym_655ea8 ok. Beriem. Ja uz v prvom pisem, ze teplaky mi v skole nevadia. Ze to neriesim… len proste je pre mna zvlastne, ze dieta za ten cas nic ine nemalo… nic viac

dismonika
15. aug 2025

...ako matka troch detí a učiteľka ti chcem len napísať, že tepláky nie prosím. Nehodí sa to do školy.

iwesska
15. aug 2025
@kristiii

@anonym_626e71 a ja reagujem na všetky vaše protiteplakove maminy dokopy. Ani mne sa to sprvu nepáčilo, ale na druhej strane si vravím, je úplne ok akceptované, keď chodia dievčatá v pohodlných legínach a chlapci sa majú pariť v nejakých nohaviciach, lebo slušnosť a kultúra káže? Tak potom aj dievčatá nech nosia povinne len sukne alebo šaty..alebo aspoň tie robotnícke rifle

@kristiii Ja neviem,ci to tu nestaci napisat 2-3x,ale v kazdom komentari zas a znova,aby to niektori jedinci pochopili. Ale uz som tu opakovane niekolkokrat hovorila a nielen ja ,ze existuje xy druhov platenych, "riflovo-teplakovych", bavlnenych nohavic, ktore staci kupit a nehladat len zamienky,ako chudatka chlapci zapareni musia nosit len teplaky a dievcata leginy🙈. Mimochodom leginy + tunika, leginy + saty je pekny slusny odev. Nebavime sa o leginach s croptopom. Moja od 1.triedy nosila okrem legin so satami aj jegginsy a tie su teda ovela menej pohodlne ako tie spominane chlapcenske. Syn tiez nikdy v teplakoch v skole nebol. Ozaj a ked uz sme pritom,tak v teplakoch sa ovela rychlejsie sparia ako v pyzamovych nohaviciach. Co takto vymenit teplaky za pyzamo? 🤔

kristiii
15. aug 2025
@iwesska

@kristiii Ja neviem,ci to tu nestaci napisat 2-3x,ale v kazdom komentari zas a znova,aby to niektori jedinci pochopili. Ale uz som tu opakovane niekolkokrat hovorila a nielen ja ,ze existuje xy druhov platenych, "riflovo-teplakovych", bavlnenych nohavic, ktore staci kupit a nehladat len zamienky,ako chudatka chlapci zapareni musia nosit len teplaky a dievcata leginy🙈. Mimochodom leginy + tunika, leginy + saty je pekny slusny odev. Nebavime sa o leginach s croptopom. Moja od 1.triedy nosila okrem legin so satami aj jegginsy a tie su teda ovela menej pohodlne ako tie spominane chlapcenske. Syn tiez nikdy v teplakoch v skole nebol. Ozaj a ked uz sme pritom,tak v teplakoch sa ovela rychlejsie sparia ako v pyzamovych nohaviciach. Co takto vymenit teplaky za pyzamo? 🤔

@iwesska neviem čo si sa do mňa pustila, asi máš zlý deň. Tiež tu bolo x krát napísané, že mnohé školy to akceptujú, niektoré dokonca odporúčajú a aj tak tu mnohé tocite dokola o tom ako sa tepláky do školy nechodia. Môj syn chodil na športovú, takže to tam nikto neriešil, mali byť len v čistom. A on nosil spočiatku rôzne nohavice, to som tiež písala, ale to si asi prehliadla. Neskôr sa prispôsobil väčšine. Asi v ôsmej triede prešiel na rifle, ale teda tie široké rifle mi naozaj neprídu slušnejšie než tepláky. A legíny nosia dievčatá väčšinou s obyčajnými tričkami a nie s tunikami či šatami a to mi príde rovnaká úroveň ako tepláky s tričkom.

anonym_d2cdfc
15. aug 2025

Neviem, koľkí chodíte do kostola, ale stačí si všímať ľudí aj tam. Keď som bola malá a išli sme v nedeľu do kostola, mama nám na túto chvíľu kúpila alebo dala ušiť šaty, mali sme silonky, lodičky, sandalky...pekne ucesane...muzi obleky, kravaty.
Teraz? Ako z kúpaliska, muž šľapky gumené, bermudy, tričko, žena letné minisaty, alebo krátke obtiahnute nohavice, cicky vonku. Deti v teplákoch.
Už máme napísané oznam na kostole, že je to posvätné miesto, trošku úcty nezaškodí. To isté by malo platiť pre školu. Učiteľ tiež nepríde v teplákoch a veľakrát sa zapoti viac ako tie deti ☝️

laila22
15. aug 2025

@zuzanka66 ty si chodila do školy v teplákoch?

anonym_655ea8
15. aug 2025
@anonym_d2cdfc

Neviem, koľkí chodíte do kostola, ale stačí si všímať ľudí aj tam. Keď som bola malá a išli sme v nedeľu do kostola, mama nám na túto chvíľu kúpila alebo dala ušiť šaty, mali sme silonky, lodičky, sandalky...pekne ucesane...muzi obleky, kravaty.
Teraz? Ako z kúpaliska, muž šľapky gumené, bermudy, tričko, žena letné minisaty, alebo krátke obtiahnute nohavice, cicky vonku. Deti v teplákoch.
Už máme napísané oznam na kostole, že je to posvätné miesto, trošku úcty nezaškodí. To isté by malo platiť pre školu. Učiteľ tiež nepríde v teplákoch a veľakrát sa zapoti viac ako tie deti ☝️

@anonym_d2cdfc porovnavas neporovnateľné. Kostol na rozdiel od id školy nie je povinné navštevovať. Vyžadovať v kostole nejaký dress code je úplne v poriadku. Ale škola je povinná. Si sankciovana, keď tam deti nepošleš a pokiaľ ti škola neposkytne bezplatne odev, tak nemá žiadne právo vyžadovať nejaký dress code.

anonym_116f5d
15. aug 2025

@zuzanka66 Asi Tebe osobne to nepomoze ale moj syn (prvak) nosi skolsku uniformu. Jej sucastou je tricko, v lete sortky a v zime cuduj sa svete tie zatracovane teplaky. Su vydane skolou cize vsetci ich nosia.

pehavcek
15. aug 2025

My sme mali aj v skolskom poriadku, ze do skoly sa ma chodit upraveny, v cistom obleceni a ze nevhodne su napr. Teplaky, sustiaky, roztrhane rifle a pod. Syn chodi od prvej triedy v nohaviciach alebo slusnych rifliach a vzdy ma v skrinke teplaky alebo sustiaky do druziny ked idu von. Skolak by sa uz mal ucit vydrzat v nohaviciach. Treby sa zamysliet aj nad tym, ze uz deti drzime v takej vaticke, len aby nahodou nezazili trosku nepohody, ze im to v konecnom dosledku skodi. Cim su starsi tym ocakavaju, ze sa im budu prisposobovat ludia a aj podmienky. A ono by to malo byt naopak. Ze budu schopni prisposobovat sa podmienkam. Je to moj nazor, nikomu ho nevnucujem. Ale vidim to z roka na rok u mladych dospelych.Idu do prace ale cakaju maximalne pohodlie, vyhody, vysoky plat ale v konecnom dosledku si ani snurky zaviazat nevedia. Doslova. A taktiez ucta voci druhym ziadna. Ja neviem, ale ked vidim ako pekne chodia pani ucitelky oblecene, upravene … tak aj ziak by mal byt upraveny a nie v teplakoch. Vzajomny respekt a ucta sa vyjadruje aj takto. Pokial nesportuje tak teplaky nie su vhodne. Este raz, len moj nazor. Nikomu ho nevnucujem.

wiwewa1995
15. aug 2025

Niektoré to tu dosť prežívate 😅 a to že či v dospelosti pôjde do práce v teplákoch ? No áno chodíme do práce v teplakoch keďže sa v práci aj tak prezliekame . Ja aj manžel 🤷 a tie tepláky v dnešnej dobe vyzerajú a aj sú oveľa drahšie ako obyčajne rifle . Dievčatá legíny a chlapci nohavice rifle ? Aj všelijaké koníky na tričkách a kraviny to je za mňa oveľa horšie ako nejaké tepláky kvalitné dobre vyzerajúce

diavant
15. aug 2025

Dievcata teda nosia leginy? Su lepsie zvonove leginy alebo leginy co vyzeraju ako rifle? Ci treba rifle?

bavlnka92
15. aug 2025

ale sa to tu rozbehlo.. ale vždy lepšie ako keď sme my boli nútení ísť v šuštiakovej súprave alebo hnusných drapľavých pančuchách 😂

anonym_c10eb5
15. aug 2025
@anonym_655ea8

@anonym_d2cdfc porovnavas neporovnateľné. Kostol na rozdiel od id školy nie je povinné navštevovať. Vyžadovať v kostole nejaký dress code je úplne v poriadku. Ale škola je povinná. Si sankciovana, keď tam deti nepošleš a pokiaľ ti škola neposkytne bezplatne odev, tak nemá žiadne právo vyžadovať nejaký dress code.

@anonym_655ea8 ziadna skola, kde su povinne uniformy ich neposkytuje zdarma😄.
Bud sa kupuju nove, prip. nosene, z obchodov typu sekac, zalezi of rodicov, ziadna skola na to neprispieva🤦‍♀️. Inak, su skoly, kde deti id nastupu do skoly nosia nieze nohavice, ale kravaty, saka, kosele, dievcata rovnako ako chlapci.. to by by slovenske matky asi nerozdychali vobec😄

anonym_655ea8
15. aug 2025
@anonym_c10eb5

@anonym_655ea8 ziadna skola, kde su povinne uniformy ich neposkytuje zdarma😄.
Bud sa kupuju nove, prip. nosene, z obchodov typu sekac, zalezi of rodicov, ziadna skola na to neprispieva🤦‍♀️. Inak, su skoly, kde deti id nastupu do skoly nosia nieze nohavice, ale kravaty, saka, kosele, dievcata rovnako ako chlapci.. to by by slovenske matky asi nerozdychali vobec😄

@anonym_c10eb5 mylis sa.Staty, ktore maju povinnu skolsku dochadzku a vyzaduju uniformy v statnych skolach, tak ich poskytuju bezplatne, pripadne ich dotuju tak, aby si ich dovolil kupit kazdy alebo ich poskytuju tym, ktori si ich dovolit nemozu..

candii
15. aug 2025

Nie nenosí tepláky, neviem či je to zakázané alebo nie, zase nejaké pekné tepláky teraz je toho od výmyslu sveta podľa mňa nemajú prečo vadiť .. ale tak ja mojim chlapcom len rifle dávam do školy.

palicka
15. aug 2025
@pehavcek

My sme mali aj v skolskom poriadku, ze do skoly sa ma chodit upraveny, v cistom obleceni a ze nevhodne su napr. Teplaky, sustiaky, roztrhane rifle a pod. Syn chodi od prvej triedy v nohaviciach alebo slusnych rifliach a vzdy ma v skrinke teplaky alebo sustiaky do druziny ked idu von. Skolak by sa uz mal ucit vydrzat v nohaviciach. Treby sa zamysliet aj nad tym, ze uz deti drzime v takej vaticke, len aby nahodou nezazili trosku nepohody, ze im to v konecnom dosledku skodi. Cim su starsi tym ocakavaju, ze sa im budu prisposobovat ludia a aj podmienky. A ono by to malo byt naopak. Ze budu schopni prisposobovat sa podmienkam. Je to moj nazor, nikomu ho nevnucujem. Ale vidim to z roka na rok u mladych dospelych.Idu do prace ale cakaju maximalne pohodlie, vyhody, vysoky plat ale v konecnom dosledku si ani snurky zaviazat nevedia. Doslova. A taktiez ucta voci druhym ziadna. Ja neviem, ale ked vidim ako pekne chodia pani ucitelky oblecene, upravene … tak aj ziak by mal byt upraveny a nie v teplakoch. Vzajomny respekt a ucta sa vyjadruje aj takto. Pokial nesportuje tak teplaky nie su vhodne. Este raz, len moj nazor. Nikomu ho nevnucujem.

@pehavcek vieš, jasnom radšej, ak mi deti úctu prejavia skôr milým správaním… čo sa týka teplakov či iného pohodlného oblečenia- veľa s deťmi robím pri stole, mame aktivitu na zemi, poskaceme si, cez veľkú prestávku vybehnete na školský dvor… neriešim, že deti majú zelene kolienka a myslím, že maminy mi ti nezazlievaju…tedaniste menej ako na drahých značkových džínsoch… uvedomujem si, že som s malými deťmi (do10 rokov), takže aj to, že sa sústredia na činnosť namiesto naprávania opaskov, tlačenia zipsov či gombíkov… je benefitom… ináč, aj my sa často prezliekame… legíny a predĺžené tricko s rozprávkovým vzorom bol u prvákov takmer povinnou výbavou (biele blúzky som nosila od atramentu 🤣

chrystel
16. aug 2025

@zuzanka66 podla skolskeho poriadku su teplaky zakazane. Ale bude to zalezat od ucitelky.

lion777
16. aug 2025

Nakúpila som viac nohavíc, lebo nosí aj zelené kolená, tak na výmenu a tepláky len na telesnú. Je to štandard, ale aj keď mal teplákové nohavice, nikto nič nepovedal. Dieťa rýchlo rastie, tak treba častu obmenu.

anonym_626e71
16. aug 2025
@wiwewa1995

Niektoré to tu dosť prežívate 😅 a to že či v dospelosti pôjde do práce v teplákoch ? No áno chodíme do práce v teplakoch keďže sa v práci aj tak prezliekame . Ja aj manžel 🤷 a tie tepláky v dnešnej dobe vyzerajú a aj sú oveľa drahšie ako obyčajne rifle . Dievčatá legíny a chlapci nohavice rifle ? Aj všelijaké koníky na tričkách a kraviny to je za mňa oveľa horšie ako nejaké tepláky kvalitné dobre vyzerajúce

@wiwewa1995 tepláky sú vždy tepláky. Či stoja 10, či 50€.

maciatkolulu
16. aug 2025

@zuzanka66 záleží od školy,dievčatá boli vo waldorfe a učiteľka má doslova poprosila aby som ich neobliekla ako princezné...ale pekne tepláky,nech sa môžu čakať a bláznivý a nie dávať pozor na ružové satocky. Syn chodi normálne dosntatnej a ako malý mal legíny a neskôr mäkké nohavice na gumu a to bude aj teraz. Sú dostať tepláky ktoré ako tepláky ani už nevyzerajú a ani nestoja ako tepláky niekdy sú krajšie,drahšie ako rifle z pepca,kiku.

hrasocek12
16. aug 2025

Je absolútne jedno čo bude mať na sebe. Daj mu to v čom sa bude cítiť lepšie. Tieto absurdity,typu to nepatrí tam a to tam sú smiešne. V škole sa má cítiť príjemne. Ja sama rifle neznášam a nikto by ich na mňa nedal. A či ma zaujíma názor jednobunkovcov,že nosím legíny a tepláky? Nie.. pozeraj na potreby syna a nie okolia

anonym_ca0723
16. aug 2025

Akoby desné a nepohodlné riflové nohavice boli vrchol slušného oblečenia. Za mňa rifle sú horšie oblečenie ako slušivé nohavicové tepláky. Prváčikov nútiť do nohavíc denne je podľa mňa cez.

basska_b
17. aug 2025

Ja som kukala na skolskom dvore druzinarov chlspcov v zime, ze co maju... 1/3 rifle, 1/3 outdoor softshell gate a 1/3 teplaky.

basska_b
17. aug 2025
@diavant

Dievcata teda nosia leginy? Su lepsie zvonove leginy alebo leginy co vyzeraju ako rifle? Ci treba rifle?

@diavant Dievcata nosia barsjake leginy...

sarafortuna
17. aug 2025

Môj rifle na gumu, pohodlné nohavice na gumu. Sú aj tepláky s vreckami, kapsami bez obrázkov a nápisov, ktoré avyzerajú relatívne v pohode do školy. Treba nájsť kompromis.
Tiež sa mi nepáči, keď chodia deti do školy ako škôlkari. Ale zase ako do kostola nahodení nemusia byť.

petrofka
17. aug 2025

tepláky do školy ozaj nie. Ale ja kupujem synovi rifle v Reservede na gumu a nie je to moc rozdiel od teplákov.

babatko17
17. aug 2025

Naša škola má aj v školskom poriadku zákaz nosiť do školy tepláky s výnimkou športového dňa. Súhlasím s tým. Tiež nechodíme do práce v teplákoch, nie? 6-7 ročné dieťa už je schopné pochopiť, že to nie je vhodné.

zuzikak
17. aug 2025

priklanam sa k mamam, co detom do skoly nedavaju teplaky. Nasa skola to aj tak vyzaduje. Teplaky su sportovy ubor alebo na prezlecenie do skolskeho klubu, ked sa deti idu hrat alebo sportovat. V dnesnej dobe nemusis mat ziadne obavy z nepohodlnosti alebo, ze by ho nejake nohavice/rifle ominali. Je milion nohavic (tenke, hrubsie, podsivane latkou, podsivane flisom) , ktore vies prisposobit presne pre svoje dieta. Ci uz na gombik a zips s regulovatelnou gumickou v pase, cele na gumicku (natahovacie). Dokonca su aj rifle s vysokym podielom elastanu ci uz rovne alebo tzv. kapsacove (frajerske). Mikinu kludne oblec ale odporucam nie na prevliekanie cez hlavu aby mu pocas vyucovania nebolo horuco ale skor na zapinanie na zips aby si vedel jednoduchsie regulovat teplotu.

anonym_1a140c
17. aug 2025

Môj bol prvák, nosil nohavice. Niekedy rifle, alebo aj iné, ale zväčša na aktívne zaväzovanie, nie gombíky.
Ja syna vediem k tomu, že dospelí chodia do práce, jeho prácou je škola a predsa, nikto do roboty v teplákoch nechodí.
Aj trriedna sa vyjadrila, že predsa ani ona nie je v teplákoch. Tepláky sú na hranie, ale nie do ZŠ.