Používame cookies. Viac informácií tu. OK
oliva001
7. nov 2019

Etiópia, Brazília, Indonézia...

"Nie, nechystám sa na cestu okolo sveta... ja len pijem kávu."

Zapojiť sa do testovania kávy, to je Vám veľká vec. Keď som otvorila testovací balík, bola to pre mňa výzva. Termohrnček putoval na testovanie dcérke Olinke a ja som ako prvú otvorila Etiópiu Sidamo. Olinke som pripravila bylinkový čaj a dýchánek sa začal.

Káva Etiópia Sidamo je jemnej čokoládovej chuti. Je naozaj výborná a preto je aj právom považovaná za africký klenot a patrí medzi najžiadanejšie kávy na svete.

Kávu Etiópia Sidamo ocenili aj všetci manželovi kolegovia na narodeninovej oslave. Ochutnali ju v kávou prevoňanej torte.

Už po ochutnaní prvej z troch testovaných káv som pochopila, že toto nebudú kávy typu "ráno zaleješ, na obed vypiješ", ako to často pri malých deťoch býva. Tieto kávy si zaslúžia môj čas. Našťastie počas celého testovania mi ho moje deti dopriali.

Druhou testovanou kávou bola Indonézia Java Blawan. Babie leto v plnom prúde a my sme s manželom povýšili túto kávu na malý zázrak. Je úžasnej zemitej chuti, nedá sa jej naozaj nič vytknúť. Zo všetkých testovaných káv je táto jasný favorit. Určite jej zostaneme verní aj po skončení testovania a v našej domácnosti bude mať "kávovar vždy otvorený".

Po dovolenke v Tatrách, kde mal termohrnček plné využitie, som otvorila poslednú z testovaných káv. Termohrnček, káva Brazília, Ivanko a Olinka spinkajú, čo viac si želať. Chvíľa pre mňa a poslednú z testovaných káv sa môže začať. Kto má rád sladkú kávu orechovej chuti s bohatou penou, príde si určite na svoje. Ani táto káva nesklamala, ale moju víťaznú kávičku už poznáte.

Ďakujem za príležitosť a možnosť testovať túto úžasnú kávu, za chvíle oddychu a kávou prevoňaný dom a ďakujem mojej najlepšej švagrinke za pomoc s článkom.
#test_barzzuz #recenzia

circa126
8. nov 2019

Babie leto s Barzzuz
Keď mi tu zasvietila správa a v nej stálo, že ma vybrali na testovanie kávy Barzzuz ako správnu kávoholičku ma to veľmi potešilo. Navyše rada podporujem slovenských producentov kávy a práve Barzzuz patrí medzi nich. Káva je pripravená z najkvalitnejších kávových zŕn z celého sveta. Pražená je tradičnou metódou na bubnovom pražiacom stroji tak, aby sa rozvinuli tie najlepšie vlastnosti kávy. Značku Barzzuz poznám už dlhšie z kaviarne u nás v meste, kde rada chodievam. Hneď ako mi kuriér doručil balíček pustila som sa s radosťou do testovania.

Balíček obsahoval:

Brazília Yellow Bourbon
Etiópia Sidamo
Indonézia Jawa Blawan
Praktický termohrnček
Keď sa ku mne dostali balíčky kávy, ktorá bola upražená len pred pár dňami, hneď som spoznala rozdiel v porovnaní s inými kávami, ktoré po upražení ešte niekoľko týždňov cestujú po svete, povaľujú sa v skladoch, či čakajú v regáloch supermarketov. Sortiment Barzzuz tvorí 100% arabika, spolu vyše tridsať druhov káv ale okrem nich, nájdete v ponuke aj niekoľko zmesí. Tieto tri testované sú 100% arabiky.

Kávu si doprajem dva krát denne a to s raňajkami a poobede, keď malá spí. Takže vždy je to pre mňa moja chvíľka kľudu na ktorú sa veľmi teším. Na mletie kávy používam mlynček značky Bosch, kde kávu meliem 20 sekúnd a popritom si vychutnávam jej úžasnú vôňu. Na samotnú prípravu espressa mám pákový kávovar Delonghi. Najradšej mám kávu bez cukru ale z mliekom, čiže ráno začínam cappucinom a poobede espresso s mliekom. Kvôli testovaniu som sa ho pár krát vzdala aby som si vychutnala samotnú chuť každej kávy.

Brazília Yellow Bourbon
Pred samotným testovaním som si o každej káve niečo prečítala a pri Brazílií stálo že vyniká čokoládovou chuťou, takže môj výber, ktorou kávou začať bol jednoznačný. Prvá prišla na rad práve Brazília, pretože tak ako milujem kávu milujem aj čokoládu a práve Brazília u mňa zvíťazila a práve ju som si s radosťou vychutnala aj bez mlieka. Je orechová, sladká, s nízkou kyslosťou a práve čokoládovou chuťou. Čerstvo zomletá vytvorí v šálke nádhernú a hustú penu.

Etiópia Sidamo
Pravlasťou kávy nazývajú práve Etiópiu, odkiaľ pochádza aj Sidamo. Vyznačuje sa najnižším obsahom kofeínu a cítila som v nej jemnú korenistú ovocnú chuť. Túto kávu som vzala aj rodičom, kde sme išli na pár dní takže testovanie si užili aj oni. Pripravovala som ju u nich na automatickom kávovare Delonghi a neviem prečo ale zdala sa mi byť silnejšia ako doma, takže u nich som ju pila len ako capuccino ale ocinovi veľmi chutila samotná bez mlieka.

Indonézia Jawa Blawan
Indonézia bola pre mňa trochu ostrejšia a v pozadí som cítila horkú orechovú chuť. Zdala sa mi byť najsilnejšia zo všetkých, takže po jednom espresse bez mlieka som ju pila ďalej iba s mliekom.

Testovanie kávy si u nás užila aj celá rodina, keďže sme mali práve rodinnú oslavu tak nikto dobrou kávou a sladkým dezertom nepohrdol. A na moje prekvapenie skoro všetkým chutila najviac práve Indonézia, ale pre mňa bola zaujímavá iba bohatou penou.

Na záver mojej recenzie by som sa chcela poďakovať za možnosť testovať skvelú kávu a verím, že sa mi podarilo priblížiť aspoň trochu lahodnú chuť čerstvo praženej kávy Barzzuz, ktorá sa praží v srdi Slovenska v Banskej Bytrici. Určite odporúčam vyskúšať, pretože z toľkých odrôd si každý vyberie tú pravú.

P.S. Najlepšie na testovaní bolo, vychutnať si kávu počas slnečných dní babieho leta na terase zo skvelého termohrnčeka.

Pekný deň

Natália
#test_barzzuz
#recenzia

dropka
8. nov 2019

Testovanie čierneho zlata

„Žiadna káva neulahodí vašim ústam, ak jej vôňa najprv nepošle svoj sladký pozdrav vášmu nosu." Ward Beecher
A tak prišiel nádherne voňavý balíček na ktorý som sa veľmi tešila. S manželom milujeme kávu, tešili sme sa ako ju budeme ochutnávať 😊
Ako prvú sme otvorili Brazíliu a naozaj nás príjemne prekvapila. Výborná oriešková chuť. Nakoniec sa stala aj môj favorit. Zbalila som si ju aj ráno do práce, v krásnom termo hrnčeku. 🚲 🥰
Manžel si vybral Etiópiu, vraj je taká chlapská. Výrazná chuť mu veľmi vyhovovala. Kávičku som ponúkla aj návštevám a všetkým chutila.
O značke Barzzuz som predtým nepočula. Som ozaj veľmi rada, že som ju vďaka tomuto testovaniu spoznala a bude už súčasťou našej domácej kaviarne 😉

#test_barzzuz #recenzia

1kriosa1
8. nov 2019

EXOTIKA ZO SLOVENSKA
Prečo exotika? Pretože v tomto článku si prečítate o kávach z exotiky – z Brazílie, Etiópie a Indonézie.

A prečo zo Slovenska? Pretože dovezené zelené zrná z exotiky sú čerstvo pražené práve u nás.

Testovačky na Koníku som mala vždy rada, ale posledný rok, to zostalo vždy v rovine sledovania. Keď však vyhlásili testovanie kávy Barzzuz, nedokázala som odolať prihláseniu sa. (Asi tak, ako nedokážem odolať šálke dobrej kávy). Úprimne, veľmi ma prekvapilo a ešte viac potešilo, keď ma vybrali, pretože šance som si nedávala takmer žiadne. Nášmu nerezovému klenotu kuchyne – kávovaru, manžel spravil kompletnú údržbu a nedočkavo čakala na balík. Po otvorení balík neskutočne voňal kávou, až mi slinky tiekli si ísť spraviť espresso. K testovaniu mi prišli 3 kávy a termo hrnček. Na zadnej strane každej kávy, je viditeľne natlačený dátum praženia, mne prišli všetky úplne čerstvo pražené, "najstarší" dátum praženia, bol spred 4 týždňov od doručenia.

Keďže som veľký kávičkár a veci okolo kávy ma dosť zaujímajú, tak som toto testovanie zobrala trocha inak, ako len klasickou ochutnávkou kávy. Pred 2,5 rokom som bola v Indonézií na veľkej ochutnávke kávy a dosť som sa tam o celom procese výroby kávy dozvedela. Celá prednáška sa mi vtedy zdala veľmi zaujímavá, foto z ochutnávky vám hodím do komentára.

Tak som sadla za počítač, pol dňa googlila, aby som vám pre zaujímavosť vedela o každej káve niečo napísať a možno sa tu dozviete i niečo nové 🙂 tak prosím, spravte si kávičku, pohodlne sa usaďte a spoločne si zacestujeme po kávových plantážach po rôznych kútoch sveta.

Káva Brazília, 250 g
Celý názov: Brazília - Yellow Bourbon, 100% arabica

Pestovanie kávy: Táto káva je pestovaná vo výške medzi 1100 a 1500 m.n.m. s priemernými ročnými zrážkami 1800-2000 mm a s priemernou teplotou okolo 19°C, čo sú úplne ideálne podmienky pre pestovanie kávy.

Spracovanie: Táto káva sa väčšinou spracúva metódou pulped natural – z kávových čerešní sa vylúpne semiačko a spolu s dužinou sa sušia.

Zaujímavosť: Brazília je už roky neohrozeným svetovým lídrom v pestovaní kávy, ročne sa tu vypestuje takmer 3 milióny ton kávy, čo tvorí asi tretinu celej svetovej kávovej produkcie. Káva Yellow Bourbon je najviac cenená Brazílska káva.

Môj dojem: Chuť pomerne výrazná, silná s mierne horkastou príchuťou a espresso krásne zdobila bohatá, lahodná pena.

Káva Indonézia, 250 g
Celý názov: Indonézia – Java Blawan, 100% arabica

Pestovanie kávy: Indonézsky ostrov Jáva je vulkanického pôvodu a produkcia kávy je sústredená na náhornej plošine okolo hory Kawah Ijen vo výške okolo 1300 m.n.m.

Spracovanie: Pripravuje sa náročným mokrým procesom. Konečný výsledok je oveľa kvalitnejší ako pri suchom procese. Kávové zrná sa najprv premyjú v špeciálnych nádobách, kde sa oddeľujú nekvalitné zrná od kvalitných. Dozreté zrná klesajú na dno, nezrelé plávajú na hladine. Následne sa z bobúľ odstráni šupka a kávové zrná sa vysušujú, aby sa mohli uskladniť. Mokrý proces je náročný, pretože sa pri ňom spotrebuje veľké množstvo vody, na 1 kg kávy približne 130-150 l. Nádrže sa po každej várke kávy musia vypustiť, dôkladne umyť a napustiť novou vodou.

Zaujímavosť: Kávu do Indonézie, konkrétne na Jávu doviezli Holanďania v roku 1696. Indonézia je štvrtý najväčší producent kávy na svete, ročne sa tam vypestuje okolo 800tisíc ton kávy.

Môj dojem: Pre mňa najvýraznejšia káva z testovaných, keď som si nepridala mlieko, bola pre mňa prikyslá. Pena na espresse bola hustejšia. Samotné kávové zrná boli výrazne tmavšie, ako u ostatných káv.

Káva Etiópia, 250 g
Celý názov: Etiópia – Sidamo, Grande 2, 100% arabica

Pestovane kávy: Hovorí sa, že Etiópia je pravlasť kávy, počiatky kávy tu siahajú až do 9.storočia. Istý pastier si pri pasení kôz všimol, že jeho zvieratá sú po spasení bôbov, z dovtedy neznámej rastliny kávovníka, až neobvykle vitálne. Pastier sa rozhodol bobule ochutnať a sám sa tak presvedčil o ich stimulačných a povzbudivých účinkoch. Čoskoro vyskúšali účinky kávy i mnísi z kláštora a káva sa tak začala šíriť do celého sveta. Káva sa v Etiópií pestuje dodnes, odborníkmi je veľmi cenená. Najjemnejšie odrody pochádzajú práve z regiónu Sidamo, odkiaľ je aj káva, ktorú som mala k testovaniu. Označenie „Grande 2“ znamená, že ide o veľmi kvalitnú kávu s minimálnym počtom chybných zŕn.

Zaujímavosť: Etiópia ročne vypestuje viac ako 270 000 ton kávy a na kávových farmách pracuje až 12 milióna ľudí.

Môj dojem: Z testovaných káv mi chutila najviac. Káva chutí vyvážene, cítiť v nej jemnú krémovú sladkosť. Mne sa veľmi pozdávala vo všetkých alternatívach, ktoré som vyskúšala - espresso, latte aj kotyogo.

Hrnček
S veľkým nadšením som otestovala aj šedý cestovný termohrnček. Kávu nosím so sebou dosť často, napr. na prechádzky s kočíkom alebo do školy na prednášky. Na hrnček som bola naozaj zvedavá, nakoľko s cestovnými termohrnčekmi nemám dobré skúsenosti, vystriedala som ich už niekoľko a všetky tiekli. Hrnček je praktického tvaru, veľmi dobre sa drží v ruke a zapadne aj do držiaku na kočíku. Vrchnák je na šrobovanie s hrubým tesnením, náustok je uzatvárateľný a dobre sa z neho pije. Po zatvorení náustok netečie (to ma veeeeľmi potešilo!!! ) a nápoj som mala teplý aj po hodine prechádzky vonku v chladnom počasí . Za tie tri týždne hodnotím hrnček maximálne pozitívne, dúfam, že ani po čase nezačne tesnenie prepúšťať.

Barzzuz
Ako som písala vyššie, o kávach som musela googliť, nakoľko som sa na prvý pohľad na oficiálnom e-shope Barzzuz ( kafe.sk ) veľa nedozvedela. Ich popisy sú veľmi strohé, pri každej káve chýba popis spôsobu pestovania alebo spracovania. Tieto info som našla až po napísaní mojej recenzie, aj to iba všeobecne všetko dokopy. Z môjho pohľadu je ich e-shop veľmi neprehľadný, pri niektorých produktoch chýbajú obrázky. Okrem kávy ponúkajú aj príslušenstvo, darčekové sady a kávovary. Z kávy majú naozaj veľký výber, ponúkajú aj zmesi alebo bezkofeínovú kávu. Pri niektorých odrodových kávach si dokonca môžete navoliť stupeň praženia a mletie. Toto možno ocení niekto, kto doma nemá mlynček a presne vie, ako chce pomletú kávu pripravovať – espresso, kotyogo, prekapávač . Ceny káv, ktoré sme mali na testovanie sa pohybujú 8 - 9 € za 250 g. Niekomu, kto si čerstvo pražené zrnkové kávy nekupuje, sa táto cena môže zdať vysoká. Je to však úplne bežná, priemerná cena za takéto balenie kávy. Obrovské PLUS dávam spoločnosti Barzzuz za ich krásny projekt Les Kafé. Za každý predaný balíček tejto kávy, uložia 1 € do fondu na nákup nového lesa. Chcú pomôcť na lokálnej úrovni nákupu nového lesa a následne i jeho ochrane.

Keďže som veľký kávičkár, toto testovanie ma veľmi bavilo a nechcela som zostať, iba pri klasických espressách alebo latté-čkach. Testovanú kávu som zapojila aj do receptov. Výraznú kávu Indonézia som v podobe – „hrubo pomletá zrnková káva“, použila do zaujímavého koláča „Kávové pokušenie“. Tento koláčik naozaj odporúčam vášnivým kávičkárom, isto si prídu na svoje.

Počas testovania som spravila aj „starú dobrú klasiku“ – tiramisu, do ktorého mi najlepšie sadla jemná chuť kávy Etiópia.

Na záver sa chcem spoločnostiam Barzzuz a Modrý Koník, veľmi pekne poďakovať za možnosť zapojiť sa do testovania. Na e-shop Barzzuz sa istotne čoskoro vrátim, okrem Etiópie, ktorá mi veľmi chutila, si na skúšku doprajem aj Guatemalu (ktorá mi vždy chutí od každej značky).

Ak ste sa dostali až sem, tak vám veľmi pekne ďakujem za prečítanie a dúfam, že ste sa o káve naučili aj niečo nové 🙂
#test_barzzuz #recenzia

princessawsm
10. nov 2019

#test_barzzuz #recenzia

Čo si pamätám, odjakživa u nás doma voňala káva. Či už to bol "na hulváta" zalievaný turek mojej mamky, alebo tatova Nesca ráno v práci keď ma niekedy zobral so sebou. Vôňa kávy, tabaku (nie cigariet) a kníh. S tým sa mi spája detstvo a dve z týchto vôní som si so sebou priniesla do dospelosti. Kniha a káva. Káva a potom čokoľvek iné. Preto som bola veľmi rada, keď nás @koník_testuje vybral na testovanie káv značky Barzzuz.

Po príchode balíčku ma však oblial studený pot, pretože som si uvedomila, že opísať vôňu a chuť tak, aby v čitateľoch vzbudili rovnaké pocity ako vo mne, je náročná úloha. Dovoľte mi Vám teda priblížiť tri sorty Arabicy, s láskou praženej u nás na Slovensku.

Káva prišla zrnková, musela som si ju teda sama namlieť. Kupovať mletú kávu je fajn, ale nič sa nevyrovná tej vôni čerstvo namletej kávy. Viem, že najideálnejšie je mlieť kávu ručným mlynčekom s kamennými nožmi, ale "ain't nobody got time for that!" teda že rýchlejšie je použiť mlynček elektrický. Hrúbka mletia tiež závisí od typu prípravy, ja som mlela na čo najjemnejšie, keďže používam espressomašinu. Viac vám môžem priblížiť v komentároch, teraz poďme už k samotným kávam.

Začnem "Brazíliou - Yellow Bourbon", ktorá citujem "je z brazílskych káv najkomplexnejšia, má stredné telo, jemnú aciditu a zároveň čokoládovú sladkosť". V praxi to znamená, že káva ma výraznú, priam zemitú vôňu. Drží sa vo vašich nosných dierkach a neviete sa jej nabažiť. Samotné espresso chutí bohato, hrajú sa v ňom rôzne tóny: nebijú sa, ale navzájom dopĺňajú. Je vynikajúca sama o sebe, aj keď aftertaste je trochu horký. Stačí však zapiť minerálkou a ostanú vám v ústach už len príjemné spomienky. Espresso s mliekom je veľmi jemné, vytráca sa horká pachuť, ale káva zostáva bohatou.

Ďaľšou na rade je "Indonézia - Java Blawan". Káva z krajiny, ktorá je štvrtým najväčším producentom kávy na svete, má jemnú, ale bohatú sladkú vôňu. V porovnaní s Indonéziou chutí jemnejšie a je veľmi chutná. Je v nej cítiť priam čokoládovú sladkosť. Neostáva po nej taká horká pachuť a aj pre tých, čo neradi pijú čiernu kávu je ideálna svojou jemnosťou. S mliekom chutí priam ako dezert. Pre milovníkov latte a macchiat je ako stvorená.

Poslednou testovanou kávou bola "Etiópia - Sidamo Gr. 2". Africké kávy sú jedinečné. Súvisí to s podnebím v ktorom sa pestujú. Ja si zakladám na vôňach, preto mňa táto káva vôňou neočarila - nevýrazná, suchá, taká akoby "o ničom". To je však len môj subjektívny názor. Faktom ostáva, že vo vôni možno zachytiť ovocné tóny. Napriek prvotnému "sklamaniu" z vône však káva prekvapila korenistou chuťou, oveľa výraznejšou než som sprvu čakala. Môj muž ju ohodnotil jedným slovom: "mňam".

Dúfam, že táto veľmi subjektívna recenzia vám pomôže pri výbere kávy do budúcna. Nebola to moja prvá skúsenosť s Barzzuzom, ale o to intenzívnejšia a zaujímavejšia, keďže sme mohli striedať rôzne chute podľa nálady (a toho, koľkokrát sme v noci museli vstávať k deťom). Viem, že táto značka nepatrí medzi tie, ktoré nájdete v každom supermarkete, a od toho sa odvíja aj jej cena, ale verte keď vám poviem, že za to naozaj stojí. Preto ešte raz ďakujem za túto príležitosť testovať.

matulya
10. nov 2019

Deň s ňou je úžasný
Káva naša každodenná, milovaná...

..hovorí sa o nej v dobrom aj v zlom, s vážnosťou aj s humorom...no aj tak k nej má každý z nás svoj vlastný vzťah.

Ja osobne kávu milujem a doprajem si ju tak 3-4x za deň. Ráno začínam raňajkami a čajíkom a hneď potom príde na rad prvá kávička, tá je vždy doma v kľude, v teplúčku. Ostatné už sú také, čo deň prinesie. S kamoškou, s manželom, v detskom kútiku, na turistike, pred cvičením, po otužovaní. Každá má nejaký príbeh 🙂

Aké kávičky som testovala:

INDONÉZIA, Java Blawan

Jávska káva má oproti ostatnej Indonézii trochu tenšie telo, ale jej chuť je čistejšia a ostrejšia. Jávske kávy sú komplexné, výrazne sladké, so živou arómou a orieškovými, korenistými, často vanilkovými tónmi a zároveň s potlačenou aciditou.

Ostrov Jáva je súčasťou Indonézie. Takmer celá Jáva je vulkanického pôvodu. Produkcia kávy je sústredená vo vulkanicky aktívnej v nadmorskej výške viac ako 1400 metrov.

Väčšina kávy sa dopestováva na veľkých farmách - jednou z nich je Blawan.

Môj názor: Indonézia z kávovaru má krásne hustú penu. Káva ma výbornú plnú chuť a vôbec nieje kyslá.

BRAZÍLIA, Yellow Bourbon

Ide o najviac cenenú brazílsku kávu. Bourbon je spolu s typicou pôvodnou a tradičnou varietou arabiky. Vyznačuje sa žltou farbou dozretých kávových čerešní. Prevažne sa spracúva metódou označovanou pulped natural. Je to niečo medzi pranou a nepranou kávou. Šupka a dužina sú odstránené hneď po zbere a káva sa v pergamine dosušuje na slnku. Má stredné telo, jemnú aciditu a zároveň príjemnú čokoládovú sladkosť. Z brazílskych káv je to asi najkomplexnejšia káva.

Môj názor: Chuť tejto kávy cítim v ústach ešte dlho po jej prehltnutí. Má horkasto-kyslú chuť, čo mne veľmi chutí, z týchto troch káv je práve Brazília môj favorit. Mám rada výraznú chuť kávy.

ETIÓPIA, Sidamo Gr.2

Káva z pravlasti kávy. Jemná a vzácna káva s príchuťou tmavého ovocia, mierne korenistá. Etiópska káva sa vyznačuje najnižším obsahom kofeínu.

Vďaka prírodným podmienkam, hornatej krajine a vhodnej klíme je potenciál pre pestovanie kávy v Etiópii veľmi vysoký. V súčasnosti sa na 400 000 hektároch vyprodukuje 200 000 ton čistej kávy ročne.

Môj názor: Táto káva má príjemnú jemnú, lahodnú chuť. Z týchto troch sa mi zdá najmenej výrazná.

🖤
„Nie je nič sladšieho, ako šálka horkej kávy."
🖤

Ďakujem @konik_testuje a Barzzuz za úžasné testovanie.

#test_barzzuz #recenzia

mickazebra
10. nov 2019

Moje voňavé dni s Barzzuz

Asi pred dvoma týždňami mi dorazil voňavý balíček od Barzzuz. Veľmi som sa naň tešila, nakoľko káva je neodmysliteľnou súčasťou môjho dňa, mňa samej. Túto kávu som mala česť ochutnať predtým len v kaviarni, tak som bola nesmierne zvedavá na rôzne druhy a ich chuť. Zásielka prišla aj s naozaj vymakaným hrnčekom na cesty, necesty. Som aktívna a nešikovná, a oceňujem, že sa dá sa tak, že sa nevyleje. Toto som v pláne testovať nemala, ale môžem potvrdiť, že funguje 🙂

Kávu pijem každý deň. Vo všedný, aj sviatočný. Kvôli jej chuti. Rozmanitosti. Pôžitku, ktorý mi dáva. Samozrejme si ju najlepšie vychutnám ako malé čierne espresso. Tá chuť mnou úplne prejde, na chvíľu sa prenesiem niekam inam. Jemné mletie na kvalitnom mlynčeku, hustá crema, vôňa na celý dom.

Ale samozrejme, ku dobrej knihe, poprípade pri posedení na teraske, alebo len tak, keď mám chuť popíjať dlhšie, si rada vychutnám dobré Latté.

Kávy na testovanie prišli 3 – Brazília, Etiópia a Indonézia. Musím povedať, že všetky tri boli skvostné, ale jedna pre mňa vynikala nad ostatné. Indonézia. Tá sa stala mojou kráľovnou, misskou, favoritkou. Nádherná zamatová chuť. Horká. Tajomná. V ústach ako keby spievala. Krásne doznievala. Chuť orechov, čokolády možno. Zemitá. Ako stvorená pre mňa.

Brazília jej bola v niečom podobná, avšak chuť sa mi zdala menej výrazná. Chuťovo vynikajúca, nemám jej čo vytknúť, tiež horká a zamatová, avšak nenašla som v nej toľko zaujímavých chutí, toľko výnimočnosti.

Etiópiu som si nazvala letnou kávou. Trochu kyslejšia, cítila som v nej ako keby ovocné tóny. Od začiatku po koniec snáď aspoň štyrikrát zmenila chuť. Veľmi zaujímavá, vždy som v nej cítila niečo nové. Povzbudzujúca.

Tak toto sú ony. V plnej svojej krásne. Stali sa mojimi parťáčkami, priateľkami. Chuťou do pohody aj nepohody. Ideálne ich piť samé, len tak, ako sú. Prijať ich bez príkras. Aby ste vychutnali naozaj krásne vyvážené tóny chutí všetkých troch. Odporúčam tiež so skvelým koláčikom.

Vďaka za možnosť testovania, som nesmierne rada, že som a mohla zoznámiť s touto značkou a skvostami, ktoré ponúka. Prirástli mi k srdcu a som rada, že si ich môžem vychutnávať aj naďalej.

Káve zdar!

#test_barzzuz #recenzia

katussska24
10. nov 2019

A na ôsmy deň Boh stvoril kávu...

Ranné lúče zaplavujú ulice, autá plnia hlavné ťahy a každý sa niekam náhli. Také typické ráno v Bratislave. Ja to mám našťastie od domu do práce len kúsok a tak si v duchu carpe diem vykračujem do práce s úsmevom na perách. Posledné dni sa mi na päty lepí šťastie... Mám novú prácu v ktorej sa cítim príjemne, deti sa tešia do škôlky a domácnosť zvládam excelentne. A včera mi kuriér do práce priniesol balík kávy Barzzuz, keďže ma vybrali na jej testovanie. Kávu milujem. Všetky jej odtiene a podoby, silné espresso v šálke, tiramisu na tanieri a mocca odtieň vo vlasoch. To všetko som ja. Možno aj preto som sa rozhodla pracovať v malej kaviarničke, ktorá chce ľuďom okrem kvalitnej kávy prinášať aj pohodu a úsmev. A s istotou môžem povedať, že kvôli kávoláske som sa rozhodla zapojiť do testovania Barzzuz kávy.

Je akási tmavá...

Frima Barzzuz poslala testuchtivým mamičkám 3 druhy káv - Brazíliu, Etiópiu a Indonéziu a k tomu praktický termohrnček, zrejme vedeli, že my ženy doma len tak neobsedíme... Prvé, čo som si všimla na každej jednej káve, teda jej zrnkách bola výrazná farba. Pre zaujímavosť som vysypala zopár zrniek konkurenčnej kávičky a rozdiel ma naozaj prekvapil. Kávičky Barzzuz sú totižto pražené v stupni Full City, ktoré sa ukončuje pred stupňom 2.pukania. Telo takto upraženej kávy je stredne silné a acidita minimálna, vyniká čokoládová, oriešková či karamelová chuť.

Na rozdiel od špekáčika, ktorý je tmavší než všetky ostané má tmavý odtieň kávy ešte jeden plusový bod. Za pozitívne vlastnosti kávy totiž vedci považujú zlúčeniny známe ako fenylindány, ktoré vznikajú v kávových zrnách počas ich praženia. Tie majú schopnosť zabojovať proti vzniku Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby. "To neni zlý začiatok " ,vravím si.

Káva Etiópia Sidamo Gr.2

Kufre zbalené, deti pripútané, ja zadýchaná. Áno, takto vyzerajú naše cesty a výlety. Tentokrát mierime dobiť baterky do podtatranskej oblasti, no moje telo vykazuje výrazný pokles energie už teraz, takže káva Etiópia so mnou cestuje v kufri aj termohrnčeku.

Vedeli ste, že práve Etiópia sa spomína v legende o vzniku kavy? Kávu vraj objavil etiópsky pastier Kaldi. Jeho stádo kôz si pochutilo na kríku s červenými bobuľami. Kozičky táto pochúťka nabila takou energiou, že sa im v noci vôbec nechcelo spať. Utrápený pastier sa zveril miestnemu opátovi, ktorý si z bobúľ uvaril nápoj a po jeho konzumácií sa dokázal koncentrovať na modlitby celú noc, dokonca aj lepšie komunikovať s Bohom... Myslím, že niečo na tom pravdy bude. So mnou sa pred rannou kávou tiež veľmi komunikovať nedá, o koncentrácií ani hovoriť nebudem...

Káva Etiópia sa vyznačuje najnižším obsahom kofeínu, cítite tóny korenia a ovocia. Nie je výrazná, nevadí mi, ani netúžim po ďalšej šálke...Priznávam, že pre mňa bola táto káva sklamaním, no som zvyknutá piť silnú čiernu kávu. Ak potrebujete svoj životabudič o niečo slabší a jemnejší, toto je tá pravá voľba pre vás.

Hodnotenie: 5/10

Káva Indonézia Java Blawan

Tak toto je už iná káva ! Oveľa viac zemitá, pri jej vychutnávaní cítite ovocné aj tabakové tóny. Hovorím o káve Indonézia, ktorú si vychutnávam ako druhú v poradí.

Vychutnávala by som si ju o niečo viac, keby mňa aj moje deti netrápila choroba. V takom čase vravim, vďaka Bohu za babičky, ktoré sa nám snažia osladiť naše horké chvíle, napríklad aj domácim orechovníkom. Táto dvojka - mám na mysli orechovník a Indonéziu tvoria úplne dokonalý pár. Vychutnávam a chválim... no po pár dňoch testu mi na káve Indonézia opäť niečo chýba. Alebo ma len prirýchlo omrzela ? Každopádne viem, že asi ani táto kadidátka nebude mojim pravidelným hosťom. Kávička je príjemná, oveľa výraznejšia ako Etiópia a dokonca chutila aj milovníkom latte a cappuccina. Pri tejto káve mi však najrýchlejšie mizla pena, tzv cremma. Či už nastala chyba pri príprave, alebo zato môže postavenie hviezd neviem, každopádne, s Indonéziou sme prežili krásne spoločné chvíle, no rozlúčili sme sa.
Hodnotenie: 7/10

Káva Brazília Yellow Bourbon

Som milovník detailu. Vychutnávam si vôňu ročného obdobia, atmosféru momentu keď sa moje deti ku mne túlia, vie ma omráčiť zaujímavé zoskupenie oblakov prežiarených slnkom alebo krása drobného nenápadného kvetu. Tak tomu bolo aj jedno novembrové popoludnie. Po rušnom dni som zatúžila po kráse a vône domova. To vôbec nebola jednoduchá úloha, keďže ma tam čakalo špinavé prádlo a nevyložená umývačka. Moje predsavzatie upratať som teda posilnila motiváciou, na trhu som kúpila kytičku sušených kvetov, doma si pustila príjemnú hudbu a dom prevoňala kávou Brazília. Túto kávu som si pripravila bez akýchkoľvek očakávaní. Tým, že ma predchádzajúce dve neohúrili, nečakala som žiadne ohňostroje ani teraz. Ťažko povedať či to bolo práve preto, alebo pre pozitívne naladenie daného dňa, no táto kávička sa stala mojim favoritom. Acidita je jemná a ústami sa vám prelieva čokoládová sladkosť. Cremma bola pri tejto káve najvýraznejšia a najtrvácnejšia, učarovala mi aj jej vôňa.

Keďže bola poslednou z trojice testovačiek, stále má miesto v mojom kávovom mlynčeku a ja seriózne rozmýšľam nad tým, že si ju tam ponechám, aj keď sa minie testovacia dávka. Asi sme sa našli, Brazília a ja. Predsa len, čokoláda a horkokrvnoť, to máme spoločné.

Hodnotenie: 10/10

„Nepotrebujem motivačné citáty. Potrebujem kávu!“

Na záver sa chcem poďakovať za dôveru a možnosť testovať tento čierny klenot. Káva Barzzuz je kvalitná, výborne upražená a rozhodne niečím výnimočná. Čo je veľmi pozitívne pre bežného spotrebiteľa, je cenovo dostupná. Sortiment kávy Barzzuz netvoria len tieto tri druhy, takže malé testovanie si môžete spraviť aj vy. Vychutnávať momenty spojené s kávou totiž nikdy nie stratou času. Keď sa rozhodnete zainvestovať do kávy Barzzuz, rozhodne investujete aj do svojho zdravia, keďže ste zvolili 100 percentnú arabicu vysokej kvality. Či však zvolít ten správny typ pre vaše chuťové bunky, to vám zaručiť neviem. Výber je totiž široký, no za pokus to určite stojí !

#test_barzzuz #recenzia

rebekakotulka
13. nov 2019

Poznáte ten pocit, keď niečo veľmi chcete, ale už ani nedúfate, že sa to splní ? Tak presne ten som mala, keď mi Koník poslal správu, že ma vybrali na testovanie kávy Barzzuz. Zriadené načasovanie, keďže môj malý synček v tom čase mal kratšie noci a dni nekonečne dlhé. V takýchto dňoch žena potrebuje viac energie než inokedy. Práve sme sa vracali z prechádzky, keď kuriér priviezol balík. Ihneď som utekala otvoriť krabicu (mimochodom ešte vonku), z ktorej na mňa vykukali 3 balíčky káv, každá inej chuti a praktický termohrnček.

Nad výberom som si hlavu príliš nelámala. Oslovil ma totižto názov a tak prvá obeť bola Brazília. Brazília je najväčší producent kávy, pričom podstatnou časťou produkcie je arabika. Z jej príjemnej ľahkej chuti som si vykúzlila krásne poobedie. Cappucino z Brazílie bol podľa mna výborný nápad. Spríjemnila som tak deň nie len sebe, ale aj ostatným členom rodiny.

Niektoré dni si vyžadujú dobiť baterky na 120 percent. Pri káve Etiópia je to možné dosiahnúť. Táto káva má oslovila najviac. Ako sa hovorí, je podľa “môjho gusta”. Má výrazné telo, ale zároveň nie je horká. Z jej chuti mi ulahodilo jej sladkosť a keďže najviac milujem kávu čerstvo namletú, pripravujem si z nej espresso bez pridania cukru a mlieka. Tiež ju pripravujem návštevám v podobe latte, capuccina a nemôžem zabudnúť na koláč, ktorý som z nej vykúzlila. Kávový koláčik s výbornou kávou, hmmm sen každej kávičkárky. Túto kávu som si zamilovala a z balíčka mi ostalo posledných pár zrniečok, čo celkom určite napravím.

No a na koniec mi na testovanie ostala Indonézia. Musím sa priznať, že táto mi veľmi neulahodila. Pri jej korenistej chuti si určite prídu na svoje kávičkári, ktorí majú radi výraznú chuť kávy. Aj keď je veľmi silná, má príjemnú zemitú vôňu. Zatiaľ balíček tejto kávy ostáva len otvorený a príliš nevyužitý, ale raz mi možno zachráni kožuch, keď dôjdu zásoby 😊

A ešte tu máme termohrnček. Ten ma neskutočne potešil ako novopečenú mamičku. Bol s nami na každej prechádzke odkedy ho máme. Aj keď zelená nie je moja obľúbená, ladila s ročným obdobím,v ktorom sme ho využili. Pri povinnostiach občas nestihnem kávu piť okamžite a tak v tomto hrnčeku už nemusím vypiť 5x ohrievanú. 😁

Veľmi by som sa chcela poďakovať Koníku a firme Barzzuz za možnosť testovať kávu. Mamičky, ktoré milujú kávu táto možnosť veľmi potešila. A tiež mame v kuchyni nového spoločníka . Áno , svoju pôvodnú kávu som sa rozhodla vymeniť za Barzzuz Etiópia. Bola som poctená testovať z toľkého množstva mamičiek. Prajem príjemne kávičkovanie ☕️♥️

antamauru
13. nov 2019

Káva naša každodenná.
Ja , veľký kávoholik , som dostala možnosť zapojiť sa do testovania kávy. Čo vám budem hovoriť , radosť bola obrovská.
Aj keď s kávou Barzzuz so sa už kedysi dávno stretla, no chute vyprchajú , človek si ich po dlhšej dobe už nedokáže vybaviť. A tak sa výberom do testovania stalo, že sa u mňa náhodne, spolu s predošlými zásobami, stretlo až 8 druhov káv - konkrétnych produktov rôznych firiem , či už slovenských alebo zahraničných.
Na mlynčeku som ich striedala , porovnávala praženie, aciditu , horkosť. Pre mňa to teda nebola iba testovačka 3 druhov káv testovaného výrobcu ale zároveň porovnávanie rôznych výrobcov , druhov a pomerov .
Bez hanby a "podplácania" musím povedať, že Barzzuz-ky , ako ich s manželom voláme sú zo všetkých čo som tu mala najlahodnejšie s absolútne vyváženou chuťou. U nás vyhrali na plnej čiare a ostaneme im verní. Kávičky som mlela a pripravovala na kávovare Catler ES 8013. Pripravovali sme najmä espresso a cappucino. Kedže hodnotenie káv je veľmi subjektívne zhrniem vám moje dojmy.

Vo voňavom balíčku boli 3 kávy - 100% arabiky .
1. Brazília Yellow Bourbon - naša "čokoládka" 🙂

Brazília ma mimoriadne vhodné podnebie pre pestovanie kávovníkov, preto je aj najväčším producentom kávy. Kávička bola jemná, s hustou crémou, acidita bola absolútne potlačená , ustúpila výraznej čokoládovej chuti.

2. Indonézia Java Balawan - kávička zo sopečných ostrovov

Indonézia je celosvetovo tretí najväčší producent kávy. Pestovanie arabiky však predstavuje iba 30% z celkovej produkcie . Vďaka vulkánom cítiť z kávy zemitosť , kakao a naozaj veľmi jemnú aciditu. Pre nás s manželom bola tato kávička jasný víťaz testovania. Zdala sa nám najvyváženejšia.

3. Etiópia Sidamo Gr.2 - Práve v Etiópii objavili prvý kávovník, tam to všetko začalo 🙂

Kávička je sladká s jemnou dochuťou citrusového ovocia. Oblasť Sidamo sa vyznačuje produkciou najjemnejších odrôd. Označenie Grade 2 znamená, že ide o veľmi kvalitnú kávu s najmenším počtom defektných zrn.

Súčasťou testovania bol aj termohrnček od výrobcu Primus. Musím povedať , že nie je lepšieho obdobia na testovanie termohrnčeka než je studená sychravá jeseň. Pri kočíkovaní bol príjemným pomocníkom nielen na kávu ale aj na čaj. Krásne drží teplo a neunikla z neho ani kvapka.

Ďakujem Modrému koníkovi za možnosť užiť si toto príjemne a voňavé testovanie . S manželom sme si vychutnali každú jednu šálku .

#test_barzzuz

#recenzia

Tu začni písať odpoveď...

Odošli